|
Sensibila
Intre sunetele cele mai importante ale gamei este sunetul treptei a VII- a sensibila. Ea reprezinta instabilitatea (tensiunea) si se va "rezolva" pe tonica (treapta I sau a VIII-a) care reprezinta stabilitatea (relaxarea). Ea trebuie gandita mereu "lipita" de tonica pe care ea se rezolva[1].
Unitatea de timp se poate divide in 2, rezultand doua optimi . Astfel pe o bataie vom avea doua note si pentru a le putea canta le vom citi cu ti-ti.
Combinam acum cele 3 durate:
Folosind acum acest ritm format cu doimi, patimi, optimi si cu intonatiile gamei, arpegiului si sensibilei, vom solfegia urmatoarele melodii.
Nu uitati sa va "acordati", cantand gama si arpegiul!
Melcul suparat
J.HAYDN
Simfonia 30
Finale, var.III, vioara I
a) Treapta a II-a - supratonica (sau contadominanta).
Pentru a intona si fixa treapta a II-a, re, o vom plasa intotdeauna deasupra tonicii. Deci vom gandi intai tonica do, apoi vom plasa sunetul re deasupra sa:
b) Masura de 2/4, cu pauze
In cadrul unei melodii anumiti timpi pot fi fara sunet, adica in locul lor apare o pauza. Pentru a ne imagina mai bine aceasta pauza pe timpul pe care este ea, vom inspira brusc.
Clopotelul cel istet
Preludiu si fuga op. 87nr. 5: fuga
Manual de muzica
[1]Daca un exemplu (de regula ultimul din seria unei lectii) ni se pare dificil si nu-l putem canta in totalitatea, se poate renunta la el si se trece mai departe, pentru ca oricum problemele lui vor reveni si rand pe rand se vor rezolva.