Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Instrumente muzicale

INSTRUMENTE MUZICALE

Vocea umana este adesea acompaniata de aparate care produc sunete muzicale, sau de cele mai multe ori autorii compun partituri speciale pentru instrumente muzicale individuale sau in cadrul unei orchestre.


Figura 4.3 Stramosul harpei

Inca din cele mai vechi timpuri, pe langa sunetele muzicale definite de vocea umana, s‑au utilizat instrumente pentru a emite sunete muzicale care ulterior definesc o melodie.

"Muzica instrumentala nu se naste subit in secolul al XVI‑lea; ea ocupa in acest secol un loc fara precedent intr‑o traditie muzicala dominata pana atunci de voce. Expansiunea tiparului (aparut in mijlocul secolului al XV‑lea), care‑i asigura difuzarea si incurajeaza practica individuala, explica in mare parte aceasta mutatie, precum si evolutia rapida a majoritatii instrumentelor cu influenta directa asupra inovatiilor in materie de genuri."



In continuare, se prezinta principalele tipuri de categorii de instrumente muzicale sub forma lor actuala utilizata in orchestra simfonica.

Instrumente cu coarde

Instrumentele cu coarde reprezinta manunchiuri de coarde acordate in diferite tonalitati care produc sunete prin "stergerea" lor cu un arcus.

Vioara este cel mai important dintre instrumentele cu coarde si arcus, avand acordajul cel mai inalt. Vioara se tine sprijinita de umarul stang, sub barbie. Incepand din secolul al XVI‑lea, patrunde in toate domeniile muzicale iar in secolul al XVIII‑lea se plaseaza in fruntea instrumentelor soliste in ansamblurile de muzica de camera si in orchestre.

"Principalele sale elemente sunt cutia perforata de doua f‑uri, eclisele, fundul, inima viorii si gatul pe care este fixat pragusul; cele 4 coarde sunt intinse de rotatia cuielor de abanos. Sonoritatea viorii este mai stralucitoare, de o bogatie mai diversa decat bogatia violei, ceea ce explica in acelasi timp succesul sau crescand si lunga neincredere fata de ea. Vioara devine instrumentul predilect pentru concert al virtuozilor."

Viola este un instrument muzical cu coarde si cu arcus din familia viorii dar de dimensiuni ceva mai mari, intermediare intre cele ale viorii si ale violoncelului.

Violoncelul este un instrument muzical cu coarde si arcus din familia viorii dar de dimensiuni mult mai mari si cu un registru mai grav. Se tine vertical, intre genunchi, sprijinit pe podea cu un picior (de metal sau lemn) cu varf ascutit.

Contrabasul este cel mai mare si cel mai grav, ca sonoritate, instrument cu coarde si arcus.

"Viola, violoncelul si contrabasul completeaza scara sonora a familiei viorii introducand nuantele sonore cele mai variate, de la blandetea elegiaca la robustetea lirica".

Instrumente de suflat

Instrumentele de suflat functioneaza pe baza unui sistem de clape, de obicei placate cu argint,  care atunci cand sunt apasate sau eliberate, permit aerului suflat de catre instrumentist sa treaca in diferite cantitati, rezultand note de diferite intensitati.

Flautul este un instrument de suflat, odinioara construit  din lemn, astazi placat cu argint sau in cazurile mai extravagante aur, ingust, tinut orizontal chiar sub gura si activat prin suflarea de aer printr‑o deschidere de la unul din capetele instrumentului.



Oboiul este un  instrument de suflat din lemn cu ancie dubla, care reprezinta o lama fina de lemn, de trestie sau metal prin a carei vibratie se produc sunetele, sunete modificate cu ajutorul unor clape si orificii.




Clarinetul este un instrument muzical de suflat, in forma de tub cilindric, de lemn largit la un capat si cu ancie simpla.


Fagotul este un instrument muzical de suflat din lemn, cu registru grav si timbru nazal, alcatuit dintr‑un tub lung si un tub suplimentar indoit la capat, terminat cu o ancie dubla, asemanatoare cu cea a oboiului.



v    Instrumente de alama

Instrumentele de alama sunt activate tot prin suflarea aerului in ele, dar in loc sa foloseasca o forma de ancie peste care este asezata gura, buzele sunt plasate pe sau intr‑o ventuza a unei piese de suflat de metal, facand‑o sa vibreze.

Trompeta este un instrument de suflat din alama fiind unul dintre cele mai vechi instrumente. Se canta in pozitie orizontala cu ajutorul unei serii de valve situate pe partea superioara a instrumentului care sunt deschise sau inchise intr‑o anumita combinatie pentru a crea diferite intensitati.


Cornul englez/francez reprezinta un alt instrument vechi care isi are originea in folosirea coarnelor de animale in timpurile preistorice. Instrumentul modern este aparent complex, format dintr‑un tub de baza, in­vartit intr‑o forma compacta terminand cu o gaura co­nica sau clopot, pe care sunt asezate o serie de valve. Inainte ca sistemul de valve sa fie inventat, schimbarea diferitelor intensitati se realiza prin diferite coturi care modi­ficau lungimea de baza a tubului si schimbarea diferitelor note, prin asezarea mainii in diferite pozitii in interiorul clopotului.


Trombonul este alt instrument muzical de suflat din alama, asemanator trompetei care emite sunete de inaltimi diferite prin deplasarea unei culise (sau al unui sistem de ventile) care lungeste sau scurteaza coloana de vibratie a instrumentului.


Tuba este cel mai grav instrument de suflat din alama din orchestra simfonica. Este format dintr‑un pavilion larg, un tub rasucit si un mecanism de pistoane.




Instrumente de percutie

Instrumentele de percutie sunt definite ca instrumente a caror suprafata de rezonanta este lovita de catre muzician fie cu mana fie cu vreo forma de bat. Aceasta definitie imparte instrumentele de percutie in acordabile, care au o intensitate a sunetului bine definta sau o serie de intensitati si autofone, care produc sunetele exclusiv prin punerea in vibratie a propriului lor corp, fara interventia unor parti auxiliare (corzi, membrane).



Instrumente de percutie acordabile:

Timpanul este format dintr‑o membrana intinsa pe o emisfera de metal.

Xilofonul este alcatuit dintr‑un sistem de placi de lemn acordate diferit, care rasuna cand sunt lovite cu niste ciocanase de lemn.

Celesta este un instrument cu claviatura de tipul pianului, la care sunetul, cu timbru dulce si cristalin, se produce prin lovirea unor placi metalice cu ciocane de lemn.

Vibrafonul este un instrument de percutie format din placi de metal asezate deasupra unor tuburi de rezonanta in care elice, actionate electric, prelungesc vibratia si amplifica sunetul produs prin lovirea placilor cu baghete.


Marimba este un instrument asemanator xilofonului, fiind folosit in Africa Centrala si America de Sud. A fost preluat si in orchestrele simfonice.

Instrumente de percutie autofone:

Triunghiul este format dintr‑un cadru metalic triunghiular suspendat care este lovit cu o bagheta metalica.

Castanietele sunt instrumente de origine spaniola, formate din doua piese de lemn in forma de cochilii legate intre ele.

Gongul este un instrument originar din Asia, format dintr‑un disc de metal usor bombat, suspendat de un cadru.

Bici, zbarnaitoare, nicovala, talgere, tobe sunt instrumente lovite intre ele sau lovite cu o bagheta.



Instrumente cu clape

Instrumentele cu clape sunt instrumentele care sunt actionate pe baza unei claviaturi.

"Aceste tipuri de instrumente angajeaza o intreaga parte a muzicii pe calea unei virtuozitati digitale in permanenta crestere, al carei promotor in secolul al XVII‑lea va fi clavecinul."

Variate ca forma, acest lucru a condus la impartirea lor in urmatoarele categorii:

Ciupite, reprezinta instrumente care contin o serie de corzi acordate prin intindere producand sunetele prin ciupirea cu o pana de gasca. Cea mai mare parte a acestor instrumente, numite clavecin, provin din secolele XVII si XVIII.

Clavecinul este format dintr‑o cutie continand o tabla armonica pe care sunt intinse corzile. Apasand pe o clapa, executantul face sa se ridice o limba de lemn plasata langa coarda si prevazuta cu un cioc din piele; acest cioc ciupeste coarda si o face sa vibreze, asa cum degetul ciupeste si face sa vibreze coarda chitarei.



Lovite, corzile acordabile ale acestor instrumente sunt lovite, fie de o tangenta ca in cazul clavicord‑ului, fie de niste ciocanase, ca in cazul pian‑ului sau celestei.


Triumful pianului - marea majoritate a compozitorilor clasici romantici si contemporani (singura exceptie fiind Berlioz), au facut din pian un camp de explorare, agentul improvizatiilor lor, laboratorul intuitiilor lor, chiar vectorul unic al geniului lor (Chopin), acest instrument ocupa, in istoria muzicii, un loc unic de neinlocuit. Progresele acestui instrument nu il pun in imediata concurenta cu clavecinul, dar actiunea decisiva a lui Johann Christian Bach si Mozart inclina clar balanta in favoarea noului instrument, ale carui imense calitati Beethoven nu va inceta sa le laude: ("Este mult prea bun pentru mine", "il voi considera [pianul] ca pe un altar pe care voi depune divinului Apollo cele mai pretioase ofrande ale sufletului meu"). Caci in ciuda imperfectiunilor sale, noul instrument propune o paleta expresiva, o amploare sonora si o bogatie a timbrului fara echivalent."

Aerate, instrumente pentru care notele sunt create de catre o coloana de aer impins mecanic in cadrul unei serii de tuburi reglate (orga).


Electronice, instrumente cu ajutorul carora sunt create un numar de efecte care aproximeaza sunetele provenite de la oricare din instrumentele de mai sus, dar care pot produce si sunete originale. In acesta categorie de instrumente sunt orga electronica si sintetizatorul.

Lauta, cu derivatele sale, se afirma ca instrumentul rege al secolului al XVI‑lea. Rolul lautei este primordial, nu numai in dezvoltarea genurilor instrumentale, dar si in inflorirea impresionanta a monodiei acompaniate, unde se asociaza cu vocea fara a fuziona cu ea, imbogatind discursul muzical fara a distruge inteligibilitatea textului. Usor de recunoscut dupa cutia de rezonanta bombata, gatul destul de scurt si cheile dispuse in unghi drept, lauta dispune de 6 coarde duble. Vihuela si chitara, foarte la moda in Spania, raman in urma lautei, dar repertoriul ce le este consacrat este departe de a fi neglijabil.

Chitara, ca instrument clasic, isi are originea in Spania de unde s‑a raspandit in restul Europei. Este un instrument format din sase coarde care emit sunete prin piscare sau lovire cu degetele.

  

"Perspectivele astel deschise par aproape nelimitate: timp de aproape doua secole se vor imbogati toti parametrii limbajului muzical. In aceste conditii, nu este surprinzator ca atatea genuri instrumentale noi - sau reinnoite - au aparut in vremea muzicii baroce".

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.