Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Franz Schubert (1799 - 1828)

Franz Schubert (1799 - 1828)

Ultimul dintre marii compozotiri ai clasicismului vienez si printre primii romantici ai muzicii universale, a beneficiat din plin de atmosfera culturala extrem de fertila a orasului in care s-a nascut, Viena. La varsta de 8 ani lua lectii de pian, vioara si vola, iar trei ani mai tarziu incepea cursurile la Soala anexa a Universitatii si canta in coru si orchestra bisericii. De la varsta de 12 ani dateaza primele sale compozitii. In anul 1814 a scris "Margareta torcand", actul de nastere a liedului german.

Muzica vocala si corala

peste 600 de lieduri pentru voce si pian. Renumite sunt ciclurile: "Frumoasa morarita" (un adevarat roman epistolar transpus in muzica; fiecare lied reprezinta un moment liric evocand cu gingasie si minutiozitate tablouri din natura, nelinistea, speranta, dragostea: "Salut matinal", "Vanatorul", "Petrecere la moara"); "Calatorie de iarna" (in care predomina tristetea unui tanar parasit de iubita sa, motiv pentru care alege plecarea intr-o calatorie ce pare fara tinta si fara speranta: "Dormi in pace", "Girueta", "Lacrimi inghetate",  "Teiul", "La parau", "Amintiri"); "Cantecul lebedei"



coruri: 53 de lieduri pentru 4 voci de barbati, 6 lieduri pentru 3 voci de femei, 30 de lieduri pentru cor mixt

opere liturgice: "6 motete", "Messa nr. 2" in Sol major, "Messa nr. 5" in La bemol major, "Recviemul german", "Cantate"

opere ("Sakuntala", "Alfonso si Estrella", "Fierabras" ), siengspiel-uri ("Cavalerul in oglinda", "Fratii gemeni")

Muzica de camera

sonatine si sonate pentru vioara si pian, pentru flaut si pian, pentru violoncel si pian

triouri, cvartete, cvinete pentru coarde sau pentru coarde si pian

Muzica de scena

spectacolul teatral "Harpa fermecata", muzica penru Rosamunde von Cypern

Muzica instrumentala



sonate, fantezii, teme cu varatiuni, dansuri, impromptuuri pentru pian, "6 dansuri pentru vioara" in Si bemol major

Muzica orchestrala

9 simfonii (cunoscute si indragite fiind a IV-a, in do minor, "Tragica", a VIII-a, in si minor, "Neterminata", a IX-a, in Do major, "Marea Simfonie")

Intreaga creatie a lui Schubert este patrunsa de un profund sentiment al umanului. Nimic din ceea ce este al omului nu ii este strain: dragostea aprinsa si soaptele retinute, navalnica lupta si aparenta resemnare, victoria tumultuoasa si resemnarea disperata. Pe mormantul sau de la Viena, situat alaturi de cel al matelui sau inaintas, Beethoven, poetul austriac Grillparzer a scris acest epitaf: "Muzica inchisa aici este o bogata comoara de speranta si frumusete."

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.