|
EXERCITIUL MUZICAL
Paralel cu perceperea si insusirea cunostintelor muzicale, in cadrul procesului de invatamant, este necesar ca elevii sa-si formeze si o seama de deprinderi muzicale. Metoda prin care se formeaza priceperile si deprinderile muzicale este aceea a exercitiilor. Ele se realizeaza ca activitate pregatitoare pentru insusirea unui cantec prin auditie muzicala si se plaseaza inaintea acestuia, a jocului cu cantec sau a jocului muzical.
Exercitiile muzicale au drept scop: formarea deprinderii de a respira corect, dezvoltarea aparatului fonoarticular, formarea deprinderii de a emite natural sunetele, de a pronunta clar si corect cuvintele, omogenizarea si acordarea vocii.
Acest exercitiu muzical pregatesc copiii din punct de vedere tehnic-vocal in receptionarea si redarea unui cantec sau joc bazat pe cantec si se fac esalonat, tinand seama de particularitatile de varsta.
Exercitiile muzicale pot fi corelate cu auditia muzicala prin formarea capacitatilor de percepere si intelegere a elementelor componente legate de melodie, ritm, armonie, elevii sesizand in cantece sau piese instrumentale mersul melodic, diferentierea sunetelor dupa inaltime, pot reproduce o linie ritmica, recunoaste si diferentia duratele.
Prin exercitii copiii pot sa recunoasca si sa execute elemente de interpretare legate de tempo si nuante pe care apoi sa le depisteze in cadrul lucrarilor audiate. Exemplele pot continua, astfel ca auditia devine o activitate dinamica, antrenanta, asteptata de copiii cu interes si placere, ei participand direct la analiza structurala a piesei, finalizata cu intelegerea mesajului artistic.
In functie de elementul muzical la care se refera, exercitiile se clasifica in:
melodice;
ritmico-melodice;
de cultura vocala.
Exercitiile melodice se debuteaza cu exercitii in care copiii sesizeaza sunete de inaltimi diferite, precum mersul melodic coborator sau suitor (in perioada prenotatiei):
Sus sussus
josjosjos
Tot in sfera dezvoltarii gandirii melodice se inscriu si exercitiile de familiarizare cu intonatiile unui cantec.
Exemplu: Insusirea dupa auz a cantecului "In padure" poate fi pregatita prin intonarea exercitiului.
Sus sus sus sus
jos jos jos jos
Exercitiile ritmice
Se porneste de la diferentierea duratelor inegale pe care copiii de la clasa I le numesc sunete scurte si lungi, ajungand la durate egale.
Exercitiile ritmice se fac pe structuri ritmice extrase din cantece cunoscute, in care silaba este corespunzatoare sunetului.
Exemple:
1)
Ca - te u - nul pe ca - ra - re
2)
Flu - tu - ras, flu - tu - ras
3)
Ti - ca, ti - ca, ta
Intuirea pauzei se face prin batai din palme, inlaturand astfel tendinta copiilor de a nu o respecta.
Perceperea diferentelor mari de inaltimi diferite prin asocierea acestora cu onomatopee sugestive si gesturi spatiale sunt aplicate in timpul lectiilor.
Exemplu: "Ursul si pasarele"
mor, mor, mor, cip, ci - rip
Astfel se pot creea unele melodii cu sunete inalte si joase, pe structuri ritmico-melodice asemanatoare celor din cantece cunoscute si pe texte diferite.
"In padure".
Ui - te sus si jos la va - le
Jocurile ritmice se axeaza in mare parte, pe scandarea versurilor.
Exemple:
1)
Ma - ma - ru - ta, ru - ta Din ca - ru - ta-n car
Su - ie - te-n ca - ru - ta Zboa - ra laho - tar
2)
Iesi pa - pu - cu - le de sub pat Iesi pa - pu - cu - le iesi
Scaritele muzicale ajuta la formarea unei imagini in legatura cu inaltimea sunetelor - imagine care capata mai multa precizie prin scrierea silabelor muzicale pe treptele scaritelor.
Intr-o forma atractiva se efectueaza, in perioada prenotatiei, exercitii joc cu ajutorul carora elevii sa-si formeze deprinderi de a percepe, reproduce si recunoaste calitatile sunetului muzical: durata, timbrul, taria, inaltimea relativa a sunetelor.
Ele pot fi interpretate cu copiii, asociind si audierea lor pe caseta.
Exemple:
Cine canta? Cantati si voi!
Se vor intona si audia: cantecul greierasului, bazaitul bondarului, mormaitul ursului.
Exercitii joc pentru formarea deprinderilor de a percepe, recunoaste si reproduce diferenta relativa de intensitate
sunetele cantate incet, tare, potrivit
Exercitii pentru formarea si consolidarea deprinderilor de a percepe, recunoaste si reproduce inaltimea relativa a sunetelor.
sunete inalte sau joase