Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Talasoterapia

Talasoterapia

Talasoterapia reprezinta aplicarea in scopuri terapeutice a proprietatilor apelor marii ca si a namolului si a algelor marine tamaduitoare, asociate actiunii climatului maritim. Talasoterapia: -Contrastul dintre temperatura aerului si cea a apei si care este atat de pregnant pe malul marii; acesta actioneaza benefic asupra circulatiei periferice si asupra respiratiei,  - Continua miscare a aerului reprezentata prin briza, cu aspectele de flux si reflux. - Masajul ritmic al valurilor de apa sarata exercitat asupra pielii, ca si asupra elementelor contractile de la periferia organismului ca si asupra musculaturii striate de la acest nivel, elemente care pe aceasta cale sunt solicitate si puse in actiune. - Aerosolii care sunt inspirati si baile de nisip, sunt alte elemente caracteristice climatului marin.



Pielea, nefiind impermeabila, microelemetele din mediul marin care o asalteaza in cadrul talasoterapiei, in special ionii de calciu, magneziu, potasiu, iod, au toate sansele sa patrunda in medii interioare ale organismului, mai ales cand temperatura apei este calda. Datorita acestor caracteristici a aparut nevoia ca talasoterapia sa se poata practica si in alta parte decat la mare (ocean) si in alt anotimp decat vara. Pe calea bailor de apa marina, a gimnasticii efectuate in submersie marina, a unor tehnici de hidromasaj, a unor bai de alge, a unor cataplasme de alge ca si a unor alte variate proceduri terapeutice, se urmareste readaptarea functionala, in special a diverselor deficiente ale aparatului locomotor. Centre de acest gen au aparut la Eforie si Mangalia.

In contextul omului sanatos, cura heliomarina exercita efecte dintre cele mai binefacatoare, dupa cum urmeaza: - Contribuie la ridicarea tonusului psihic prin integrarea celui ce prezinta o atractie speciala pentru acest cadru natural de existenta si de sanatate reprezentat de mare si de climatul ce o caracterizeaza. - Ajuta la calirea organismului ca si la revigorarea sa pe calea helioterapiei, a bailor de mare, a talasoterapiei, a ameliorarii respiratiei prin intermediul inspirarii unui aer de o deosebita puritate, a combaterii sedentarismului prin intermediul plimbarilor, jocurilor ca si a alergarilor pe malul marii etc. - Influenteaza reechilibrarea organismului prin intermediul racordarii acestuia la modurile primare de existenta, ca si prin dezinsertia temporara a acestuia de mediul stresant si artificial de viata reprezentat de mediul citadin. - Are rol benefic, mai ales in cazul copiilor, in profilaxia a numeroase boli, care de regula asalteaza aceasta categorie de varsta.