|
QUINOLONE
Quinolonele, sunt antibiotice bactericide de sinteza, cu spectru de actiune ultralarg, fiind active atat pe aerobi, anaerobi cat si pe germenii atipici.
Primul reprezentant al clasei, acidul nalidixic a fost introdus in uz din 1962.
Clasificare:
I generatie este reprezentata de chinolone urinare
a-II-a generatie, este reprezentata de fluorochinolone, cu actiune sistemica datorita caracteristicilor farmacodinamice care le recomanda in tratamentul infectiilor sistemice inclusiv in administrarea per os.
Mecanism de actiune
Chinolonele interfera sinteza ADN-ului bacterian prin inhibarea ADN-gyrazei si topoizomerazei IV, cu rol in supraspiralarea ADN.
Rezistenta bacteriana la chinolone este posibila prin mai multe mecanisme: cromozomial, prin modificarea receptorului- ADN-gyrazei, reducerea permeabilitatii prin modific porinelor sau prin pompa de eflux.
REPREZENTANTI
I generatie: acid nalidixic, acid oxolinic, acid pipemidinic, acid piromidinic, cinoxacina, rosoxacina
a-II-a generatie, rezulta prin asocierea
de fluorin in poz 6 a nucleului chinolonic, rezultand produsii
fluorurati, cu substitutii variabile in pozitia 7:
- grupul piperazynil: norfloxacina,
enoxacina, ciprofloxacina
- metil-piperazynil: pefloxacina,
ofloxacina, lomefloxacina, fleroxacina, temafloxacina, levofloxacina, grepafloxacina,
gatifloxacina
- dimetil-piperazynil: sparfloxacina
- derivati noi pyrrolidinyl:
tosufloxacina, clinafloxacina, gemifloxacina
Printr-o dubla substitutie inelara, s-au obtinut produsi noi, ca de exemplu trovafloxacina, moxifloxacina, sitafloxacina, cu activitate crescuta pe bacterii G(+).
Noile desfluorochinolone, precum garenoxacina, au toxicitate redusa.
Spectru de actiune
Chinolonele urinare, fara actiune sistemica, sunt active pe E coli, Pseudomonas vulgaris, Klebsiella oxytoca, inactive pe enterococ, piocianic, Acinetobacter.
Fluorochinolonele sistemice, de generatia a doua sunt active pe MSSA, H. influenzae, M catharralis, B pertusis, enterobacterii, Neisseria, germeni intracelulari (Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, trachomatis, Ureaplasma urealyticum).
Ciprofloxacina, ofloxacina au activitate moderata pe mycobacterii-BK, MAC.
Sunt inactive pe: pneumococ rezistent la penicilina, MRSA, enterococ, listeria, nocardia, majoritatea anaerobilor.
O buna activitate pe anaerobi au fluorochinolonele noi: gatifloxacina, moxifloxacina, sitafloxacina, trovafloxacina.
FARMACOCINETICA
Fluorochinolonele au o absorbtie digestiva buna, peste 50% la majoritatea reprezentantilor, ceea ce permite administrarea per os si in terapia infectiilor sistemice. Daca pentru ciprofloxacina, absorbtia este de 70%, pentru pefloxacina, ofloxacina peste 90%, 99% pentru levofloxacina, moxifloxacina.
Absorbtia poate fi diminuata de ingestia alimentelor, alimentatia enterala, aclorhidrie.
Dupa administrare, ating concentratia serica maxima la 1-3 h; circula legate de proteine in procente variabile, 20-50%, pana la 70% in cazul gemifloxacinei.
Ating concentratii tisulare mai mari decat concentratia serica in tesutul prostatic, bila, plaman, patrund in neutrofile, macrofage.
Concentratia urinara crescuta pentru ofloxacina, levofloxacina, gatifloxacina, le face extrem de eficiente in infectiile urinare; concentratii urinare mai modeste ating ciprofloxacina - 40%, norfloxacina -27%. Activitatea chinolonelor urinare poate fi redusa la un pH urinar 7, in prezenta Mg 8-18 mM.
Patrund moderat in LCR, os, saliva, lichidul de ascita.
T ½ este de 3h pentru norfloxacina, ciprofloxacina, de 11h pentru pefloxacina, permitand administrarea la 24 ore.
Eliminarea este in principal renala pentru majoritatea fluorochinolonelor cu exceptia pefloxacinei, care se elimina biliar, dupa metabolizare hepatica.
INDICATII TERAPEUTICE
Chinolonele urinare se adreseaza tratamentului cistitei acute necomplicate la femei.
Fluorochinolonele sistemice sunt indicate in:
infectii urinare:fie in tratamentul monodoza, de scurta durata- 3 zile, sau conventional, in infectii nonparenchimatoase;
infectii urinare parenchimatoase: oflox, ciprofloxacina in asociere cu aminoglicozidele
infectii genitale: prostatite (tratament de referinta, cu durata de 6 sapt. in prostatite acute, respectiv 3 luni in cele cronice); salpingite, pelviperitonite, in asociere cu Aminopeniciline + inhibitori de ßlactamaze
ITS: uretrita gonococica (doza unica), sancru moale: ofloxacina, ciprofloxacina
infectii digestive: febra tifoida, BDA cu germeni invazivi: Salmonella, Shigella, Campylobacter, holera
infectii ORL: otite, inclusiv otita externa maligna cu piocianic (ciprofloxacina), sinuzite acute, cronice (levofloxacina, moxifloxacina), Nu in angine
pneumonia acuta comunitara: in caz de esec la 48h a terapiei de prima intentie, se poate administra o fluorochinolona antipneumococica
tratamentul pneumoniei acute cu legionella, la adult
exacerbari ale bronsitelor cronice, asociate cu sindrom respirator obstructiv moderat sau sever
In mucoviscidoza, pneumonii nosocomiale (in asociere)
infectii osteoarticulare cu MSSA, enterobacter, piocianic (de electie ciprofloxacina), in asociere
In asociere in sepsis comunitar sau nosocomial
la neutropenicul febril
in meningitele bacteriene -in asociere cu cefalosporinele de generatia a treia sau fosfomicina
tuberculoza (ciprofloxacina, ofloxacina- inclusiv in tuberculoza cerebrala)
malarie
infectii oculare: sub forma de colir pe baza de fluorochinolone
Precautii, efecte secundare
Dozele de pefloxacina, trebuie ajustate in insuficienta hepatica; adaptarea dozelor de ciprofloxacina trebuie luata in considerare la pacientii insuficienta hepatica si renala severa, ascita.
Efecte secundare:
Interactiuni medicamentoase
Absorbtia fluorochinolonelor, este redusa de 4-10 ori prin administrarea concomitenta a antiacidelor pe baza de Al, Mg, sucralfat.
Anumite asocieri medicamentoase sunt contraindicate, ca de exemplu enoxacina -teofilina (de supravegheat pentru ciprofloxacina, ofloxacina), enoxacina +cafeina, norfloxacina +ciclosporina, asocierea cu opiacee, codeina, nicotinamida, sparfloxacina+digitalice, acid nalidixic+ melphalan (risc de enterocolita hemoragica letala).
Contraindicatii
Fluorochinolonele, sunt contraindicate la femeia gravida si pe perioada alaptarii, la copii, pana la 18 ani, datorita artropatiei juvenile, riscului de tendinita achiliana, la pacientii cu deficit in glucozo-6-fosfatdehidrogenaza, hipersensibilitatea la un derivat din clasa chinolone.
Posologie
Acidul nalidixic (Negram), se administreaza la adult in doze de 4x1g/zi;la copil: 30-50 mg/kgc/zi.
Norfloxacina (Nolicin, tablete de 400 mg), se administreaza in doze de 2x 400mg/zi ca si Pefloxacina (tablete, fiole de 400 mg); pentru Ciprofloxacina, doza per os este de 1-1,5 g/zi po (tablete de 500 mg administrate la 8-12 h), 2x200-400 mg/zi i.v.
Alte posologii: Ofloxacina: 2x200 mg/zi, iv,po; Levofloxacina: 500-1000 mg po, 500 mg i.v.; Moxifloxacina: 400 mg po/i.v., priza unica.