|
MICRODERMABRAZIUNEA CONTROLATA
PEELINGUL CORPORAL
O noua stiinta in ingrijirea pielii
In ultimile decenii, s-a remarcat o crestere a interesului pentru un aspect impus de criterii estetice, atat in randul femeilor cat si al barbatilor. In prim plan se afla demersurile pentru intretinerea unui aspect tanar si sanatos al pielii. In general intelegem ca pielea noastra nu este un simplu invelis inert, care ne tine organele vitale laolalta, ci un element functional cu rol complex. Cu toate acestea, modul in care pielea isi indeplineste functiile sale ne interesaza prea putin. Pentru cei mai multi dintre noi, pielea isi exercita rolul sau zilnic perfect si aproape neobservat, interesul nostru imediat fiind mai degraba superficial. Ne pasa doar cum arata pielea noastra.
O metoda universala
Un ten neted si luminos este imaginea ideala pe care ne straduim s-o obtinem, dar prea multi dintre noi acest ideal trebuie urmarit activ si constant. Unul dintre progresele ultimului deceniu este metoda cunoscuta pretutindeni drept Microdermabraziune, care ajut la prevenirea si tratarea multor probleme dermatologice, precum acnee, cicatrice de la acnee, vergituri, hipergmentatie, riduri.
In scopul de a intelege beneficiile reale ale Microdermabraziunii, este esentiala invatarea conceptului de Dermabraziune si examinarea unor metode traditionale folosite pentru tratarea pielii cu probleme.
Regenerarea accelerata
Primele cinci straturi ale pielii formeza epiderma, acre impreuna cu derma de dedesubt , reprezinta structura pe care o avem in vedere pentru tehnicile de dermabraziune. Epiderma este stratul superior al pielii, foarte activ din punct de vedere matabolic. In epiderma inferioara sau stratul de baza noile celile ale pielii se nasc si isi incep migratia spre suprafata vizibila a stratului cornos. Pielea, spre deosebire de alte organe, are o capacitate remarcabila de regenerare,
Principiul dermabraziunii de orice tip este similar in oarecare masura cu cel al decorticarii, se indeparteaza suprafata pielii pentru a se obtine o mai buna dezvoltare. Daca epiderma este indepartata, ea se va regenera fara surplusuri nedorite precum riduri sau pete. Acest fenomen ii asigura pacientului un strat nou de celule, deci o piele cu aspect sanatos. Dermabraziunea inlatura, de asemenea, bacteriile care se inmultesc ti piele in timpul procesului de oxidare a sebumului, generand inrosiri, pustule, proturbulente si uneori acnee.
Dermabraziune progresiva
Exista trei niveluri ale tratamentului de Dermabraziune. Primul nivel este indepartarea stratului cornos, care este un invelis fin denumit adesea carnatie. Cel de-al doilea nivel implica o mai mare exfoliere a tesutului, ajungandu-se la derma papilara. acest stadiu este usor de recunoscut datorita aparitei unor mici pete rotii, care sunt, de fapt, varfurile papilelor, ale protuberantelor dermei, care nu este un tesut neted. Acest nivel al exfolierii este atins in tratamentul acneei, vergeturilor, hiperpigmentatiei si al ridurilor fine.
Tehnicile la care am facut referire mai sus pot fi puse in aplicare de catre specialistii initiati in tratamente dermatologice. Cel de-al treilea nivel, insa, cel care presupune interactiunea cu derma provocand sangerari, este un procedeu aplicat adesea de catre medici, adesea sub anestezie.
Metode de dermabraziune
Deramabraziunea este termenul universal folosit pentru denumirea tehnicii de abraziune a pielii pentru indepartarea celulelor moarte sau alterate. Nu este nicidecum o tehnica noua, si de fapt, a fost practicata deja chiar de egiptenii antici pentru scopuri cosmetice, folosind uleiuri si nisip. Cu mai mult de doua mii de ani in urma, grecii si mai tarziu romanii foloseau lapte acru si extrase de lamaie, in timp ce in Babilon, dermabraziunea era executata folosind piatra ponce.
Multe metode traditionale au fost si mai sunt folosite pentru abraziunea pielii, dar ar fi intelept sa fie revazute si intelese beneficiile si dezavantajele lor.
Dermabraziunea mecanica a fost lansata de dr. Abner Kurtin, un dernmatolog din New York, in 1953. este o metoda prin care se intreprinde o dermabraziune deschisa, folosindu-se o piesa manuala cu o terminatie care se roteste, acoperita cu un invelis abraziv. Prin contactul dintre dispozitivul rotativ si piele si prin presiunea aplicata de terapeut, o anumita cantitate de piele poate fi indepartata. rotirea accesoriului provoaca imprastierea particulelor exfoliate si eventual a sangelui pe intreaga zona de interventie, fapt pentru care se si numeste tehnica deschisa. evudent aceasta prezinta riscuri mari de infectare si e foarte dificila din punct de vedere al controlului presiunii si al adancimii de exfoliere. Ea ramane exclusiv o procedura medicala.
Dermabraziunea chimica sau peeling-ul
Este o metoda folosita pe scara larga atat de esteticieni, cat si de dermatologi. Scopul este crearea controlata a unor leziuni de adancime redusa, Tehnica chimica foloseste diferite formule si concentratii ale solutiilor caustice precum acidul glicolic, acidul tricloraceutic sau un foarte puternic fenol pentru a indeparta straturile pielii. Peeling-ul chimic poate fi foarte eficient, dar, din cauza multor variabile, este dificil de controlat si poate avea efecte secundare dintre cele mei daunatoare si nedorite. Si aceasta metoda foloseste o tehnica deschisa.
Tratamentul cu laser
Este o procedura chirurgicala efectuata exclusiv de doctori, unde celulele pielii absorb selectiv fasciculul laserului care arde straturile nedorite din piele. Acest procedeu poate fi foarte eficient, dar este foarte strict si implica lungi perioade de recuperare disconfortabila pentru pacient. Un studiu recent a relevat ca din acest motiv si din cauza pretului ridicat al procedurii, statisticile au consemnat ca numai 10 % din potentialii amatori de refacere a pielii accepta tratamentul.
Metodele traditionale de dermabraziune prezinta o suma de inconveniente. Adancimea penetrarii in tesut e dificil de controlat, pot fi dureroase si pot avea contraindicatii, sunt in principiu tehnici deschise si., de aceea , riscul de contaminare este ridicat.
Ca urmare a acestor constatari si dupa o cercetare indelungata pentru gasirea unei dermabraziuni controlabile si "inchise", a luat nastere tehnica Microdermabraziunii.
Microdermabraziunea controlata
Mattoli Enegineering din Florenta, Italia a deschis drumul spre afirmarea tehnicii pe care au denumit-o la inceput "Micro-controlled Derma Abrasion" spre sfarsitul anilor '89. In 1996, FDA americana a eliberat acordul pentru sistemele Mattoli: Ultrapeel, Pepita, Crystal si Crystal Transderm.
Microdermabraziunea, dupa cum este denumita astazi, este o tehnica unica ce foloseste un jet fin de cristale inerte, care sunt aspirate de pe suprafata pielii indepartand celulele moarte si alterate ale pielii. Cristalele folosite sunt sub forma de pulbere de Corindon, un material care este, in afara de diamant, cel mai dur si mai abraziv mineral din lume. Componentul sau principal este oxidul de aluminiu, folosit in cele mai multe sisteme de tratament disponibile azi intr-o proportie stabila pe temeiuri medicale.
Procedeul Microdermabraziunii poate ajuta in tratarea unor probleme dermatologice severe cu excelente rezultate retinute in statisticile clinice.
Unul dintre beneficiile acestei forme de dermabraziune este efectuarea sa graduala, pe parcursul mai multor saptamani, care o face mai confortabila si mai putin traumatizanta pentru pacient. Cei mai multi dintre pacienti pot continua cu o practica de rutina, in timp ce urmeaza un alt tratament. Lungimea tratamentului depinde de conditiile specifice, dar, spre exemplu, pentru acneea activa intr-o forma postpuberala, rezultatele excelente sunt obtinute dupa 3 sau 4 tratamente. Cicatricele adanci si vergiturile pot necesita pana la 20 de tratamente pentru un ascpect corespunzator, mult imbunatatit.
Peelingul corporal prin gomaj
Reprezinta curatirea profunda a tegumentului utilizand creme speciale si/sau bureti abrazivi. Tehnica presupune aplicarea in prealabil pe toata suprafata pielii a cremelor abrazive urmata de masarea intensa si prelungita, astfel ca stratul de sebum impreuna cu celulele descuamative sunt indepartate progresiv. Orice tehnica de gomaj trebuie sa fie urmata obligatoriu de aplicarea unor creme active anticelulitice, hidratante, vitaminizate, hranitoare, etc., iar in final de o crema grasa pentru a reface filmul lipidic fiziologic al pielii. Orice principiu activ aplicat pe pielea astfel "curatata" are sanse mult mai mari de a patrunde in profunzime si de a fi mai eficient. De asemenea, masajul care insoteste gomajul creste vascularizatia la nivelul pielii si acest lucru se constituie intr-un beneficiu net in cresterea penetrabilitatii diferitelor substante la nivelul tegumentului.
In general fazele unui tratamentanticelulitic corect trebuie sa cuprinda uramtoarele etape:
1. curatirea in profunzime, care poate fi totala (toata suprafata pielii) sau partiala si se poate face cu manusa sau buretele abraziv, crema abraziva, gel de dus cu adaos de particule abrazive sai chiar folosirea malaaiului in amestec cu crema sau sapun lichid;
2. aplicarea produselor de tratament care pot fi seruri speciale anticelulitice, creme, lotiuni, geluri, uleiuri, namoluri, argile, produse marine (alge) etc., toate acestea continand diferite combinatii de substante care cresc eliminarile de apa, cresc vascularizatia la nivelul pielii, determina accelerarea proceselor de lipoza hipodermica, detoxifica si hidrateaza tegumentul. In general aceste substante trebuie sa stea in contact prelungit cu pielea, de aceea este util ca aplicarea lor sa se asocieze unei metode de impachetare/infasare, eventual si cu contentie elastica acolo unde este indicata;
3. dupa indepartarea produselor de impachetare este foarte important sa aplicam pe piele o crema grasa sau uleiuri speciale cu rol de refacerea barierii lipidice fiziologice. In acest fel secretia de sebum este constant limitata.
In cazul in care dupa gomajele corporale repetate nu se aplica cremele cu rol de refacere a filmului lipidic al pielii, aceasta va fi stimulata sa produca sebum in exces si trptat aceste mecanisme se vor epuiza. Chiar si dupa dus sau baie, la care s-au folosit produse de curatare active care dizolva grasimile (toate tipurile de sapun, gel de dus, sampon etc.) este absolut esential sa folositi crema sau lotiunea de corp, care trebuie sa fie grasa, tocmai pentru a preveni degresarea excesiva. In lipsa grasimilor sale benefice pielea pierde apa si apare astfel, trepta, deshidratarea cronica
2. TALASOTERAPIA
Principiile talasoterapiei moderne sunt deja cunoscute: omul preia oligoelemente din apa marina, incalzita la temperatura corpului, in momentul dilatarii porilor. Dezvoltarea chimioterapiei, imediat dupa cel de-al doilea razboi montial, si succesele pe care acestea le-a repurtat au lasat pe planul secund terapiile naturale. Termenul de talasoterapie aproape ca a disparut din manualele de medicina. In 1959, crearea Societatii Franceze de Telasoterapie a permis fondarea bazelor stiintifice ale acestei specialitati. Calitatile terapeutice ale apei de mare incalzita nu mai sunt astfel nesigure, iar tehnicile de kinoterapie si balneoterapie se intensifica. Asocierea dintre apa de mare , soare si clima poate, gratie acestor tehnici, sa asigure cea mai buna consiliere celor care sufera de reumatism cronic si permite obtinerea unor rezultate excelente privind tratamentul tulburarilor circulatorii, al anumitor maladii respiratorii, al pielii cat si al unor afectiuni ginecologice.
Sfera se poate largi odata cu descoperirea noilor terapii, de aceea putem aminti aici si tratamentul afectiunilor buco-dentare.
Conceptul de "repunere in forma" se dezvolta astfel, gratie faptului ca individul a devenit constient de limitele sale fiziologice si, mai mult, de surmenajul si depresia care in pandesc in fiecare clipa.
Talasoterapia a devenit un fenomen de societate, deoarece sanatatea nu mai reprezinta doar contrariul bolii, ci expresia unei stari de bine. Ea creeaza o ruptura de cotidian. Identificarea anumitor factori de risc care favorizeaza unele patologii (osoase, cardiovasculare sau metabolice) a permis dezvoltarea curelor specifice. Numarul centrelor de talasoterapie creste din zi in zi. Cura marina face parte din arsenalul terapeutic de care dispune medicina in prezent. In Franta numarul centrelor de talasoterapie a crescut mai ales pe litoralul atlantic si in Bretania, dar si pe coasta mediteraneana. In prezent, Franta numara mai mult de cincizeci de astfel de centre, iar experienta si cunostintele pe care le are in acest domeniu au constituit un exemplu si pentru alte tari, cum ar fi Spania, Grecia, Italia, Turcia, Tunisia si mai nou Romania.