|
MANAGEMENTUL CALITATII
I. Locul in cadrul planului de invatamant
Pentru atingerea competentelor din prezentul modul activitatea didactica va cuprinde formula unui parteneriat intre scoala si firme (societati) acreditate sa gestioneze probleme specifice de asigurarea si managementul calitatii, dar se au in vedere resursele locale pentru instruire: baza materiala a scolii, cadrul de colaborare cu agentii economici, cerintele locale pentru pregatirea in calificarea de nivel 3+.
Persoana care va absolvi acest modul este responsabila de executia propriei activitati, de asigurarea calitatii atat pe timpul desfasurarii procesului, cat si la finalul lui, de imbunatatire a calitatii, dar si de evaluare a cerintelor impuse de standardele profesionale de pregatire.
Lista unitatilor de competenta relevante pentru modul:
Mangementul calitatii. 1 credit
II. Tabelul de corelare a competentelor si continuturilor
Nr. crt.
Unitatea de competenta
Continuturi
1.
Managementul calitatii
C. 1. Precizeaza principiile
de management al
calitatii
C. 2. Efectueaza controlul statistic
C. 3. .Actioneaza pentru
mentinerea sistemului
de asigurarea calitatii
C. 4. Aplica tehnici de
imbunatatire continua
a calitatii
1.Principiile de management al calitatii: orientarea catre client, leadership, implicarea personalului, abordarea procesuala, abordarea sistemului de catre management, imbunatatirea continua, abordarea concreta in luarea deciziilor, relatii reciproc avantajoase cu furnizorii.
2. Functiile managementului calitatii : planificarea calitatii, organizarea activitatilor referitoare la calitate, coordonarea activitatilor referitoare la calitate, antrenarea personalului pentru realizarea obiectivelor calitatii, tinerea sub control a calitatii, asigurarea calitatii, imbunatatirea calitatii.
3. Elementele controlului statistic: caracteristica controlata, lot, marime esantion, reguli de extragere a esantionului, plan de control, grad de severitate, nivel de calitate acceptabil (AQL), cifra de acceptare, cifra de respingere.
4. Etape ale controlului statistic: extragerea esantionului, determinarea caracteristicii conform procedurii specifice, compararea caracteristicii controlate cu conditiile din standarde, identificarea defectelor, compararea numarului de defecte identificate cu cifra de acceptare/de respingere.
5. Masurile care se impun in urma efectuarii controlului statistic: acceptare/ respingere lot de produse trecerea la alt plan de control (alt grad de severitate, AQL).
6. Cerintele pentru implementarea unui sistem de asigurarea calitatii: proceduri, manualul calitatii, satisfacerea clientilor, costuri, standarde de firma, legislatie, feed-back, grafice de documentare.
7. Audit de calitate (intern/ extern dat) pe metode statistice, mentenanta, planificarea intretinerii, urmarirea parametrilor de functionare- interpretarea lui.
8. Factori care afecteaza costurile calitatii: rebuturi, reconditionari, reparatii, produse neconforme, reclamatii clienti, produse returnate, penalizari pentru intarziere, despagubiri pentru daune.
9. Conceptul de imbunatatire continua a calitatii..
10. Strategii de imbunatatire a calitatii: strategia Kaizen, Ciclul PEVA (planifica-executa-verifica-actioneaza), principiul "zero defecte".
11. Ghid pentru imbunatatirea calitatii conform standardului ISO 9004-4 si standardelor ISO specifice domeniului de activitate.
12. Instrumente de imbunatatire a calitatii: instrumente ajutatoare (brainstorming, stratificare, metoda intrebarilor), instrumentele calitatii (grafice, diagrame, histograme, fise de control statistic).
Parcurgerea continuturilor modulului MANGEMENTUL CALITATII se va realiza integral, parcurgand tabelul de corelare a competentelor cu continuturile, dar abordarea acestora trebuie sa fie flexibila si diferentiata, tinand cont de nivelul initial de pregatire si de nivelul de performanta cerut pentru absolventul de scoala postliceala cu specialitatea Administrator retele locale si de comunicatii.
Pentru atingerea competentelor din prezentul modul se vor proiecta activitati de invatare centrate pe elev, care vor pune accent pe dezvoltarea gandirii, formarea aptitudinilor si a deprinderilor de analiza, interpretare a sistemului ce vizeaza asigurarea calitatii. Orele se recomanda a se desfasura in cabinete de specialitate dotate cu material didactic corespunzator: retroproiector, video, acces Internet, proceduri de sistem, operationale, colectie de reglementari tehnice si normative specifice constructiilor si instalatiilor, proiecte pentru constructii si instalatii, fise de lucru, fise de autoevaluare, portofolii, calculatoare cu programe de aplicatii pe tipuri de machete care vizeaza sistemul de management al calitatii.
In elaborarea strategiei didactice, profesorul va trebui sa tina seama de urmatoarele principii moderne ale educatiei:
-elevii invata cel mai bine atunci cand invatarea raspunde nevoilor lor
-elevii invata cind fac ceva si cind sunt implicati activ in procesul de invatare
-elevii au stiluri diferite de invatare
-elevii participa cu cunostintele lor, dobandite anterior, la procesul de invatare
-elevii au nevoie de timp acordat special pentru asocierea informatiilor vechi cu cele noi si pentru ordonarea lor.
Evaluarea trebuie sa fie, corelata cu criteriile de performanta si cu tipul probelor de evaluare care sunt precizate in Standardul de pregatire profesionala.
Se evalueaza numai competentele din acest modul, evaluarea altor competente nefiind relevanta. O competenta se evalueaza o singura data. Pe parcursul modulului se realizeaza evaluarea formativa, iar la sfarsitul lui se realizeaza evaluarea sumativa, pentru verificarea atingerii competentelor.
Proiectarea evaluarii competentelor se realizeaza prin stabilirea clara a programului si a modului de evaluare.
Cadrele didactice care asigura pregatirea la acest modul isi stabilesc durata evaluarii fiecarei competente, numarul de reevaluari si distributia acestora pe parcursul anului scolar.
Modul de evaluare are in vedere nivelul de pregatire pe care trebuie sa-l demonstreze elevul. Indiferent de locul, momentul si persoana care face evaluarea, SPP- ul stabileste un nivel national comun de performanta, care trebuie respectat pentru a se asigura un nivel unitar de pregatire. Se recomanda adaptarea programei la elevii cu nevoi speciale, prin fise individualizate.
Cadrele didactice au libertatea de a decide asupra numarului de ore alocat fiecarei teme in functie de: dificultatea temei, volumul si nivelul de cunostinte, deprinderi si abilitati anterioare ale elevilor, dotarea cu material didactic, ritmul de formare a deprinderilor pentru membrii grupului de elevi instruiti. Se recomanda ca parcurgerea temelor din programa sa se faca in ordinea stabilita in tabelul de corelare a competentelor cu continuturile.
Modulul are ca scop familiarizarea elevilor cu specificul activitatilor privind proiectarea si implementarea sistemului calitatii, pe baza documentatiei tehnice de specialitate din domeniu: SR EN ISO 9000:2001 Sisteme de management al calitatii. Principii fundamentale si vocabular, SR EN ISO 9000:2001 Cerinte, PS - Proceduri de sistem, PG - Procedura generala, PO - Proceduri operationale, IL - Instructiuni de lucru, Inregistrari, STAS- uri in vigoare.