|
TOTALITARISMUL
"Cele cinci elemente principale" ale totalitarismului in viziunea lui Raymond Aron, in volumul Democratie si Totalitarism:
1. Fenomenul totalitar intervine la un regim care ii acorda unui partid monopolul activitatii politice.
2. Partidul care are monopolul este animat de, sau inarmat cu, o ideologie careia ii confera o autoritate absoluta si care, pe cale de consecinta, devine adevarul oficial al Statului.
3. Pentru a raspandi acest adevar oficial, Statul isi rezerva, la randul sau, un dublu monopol: monopolul mijloacelor de forta, si monopolul mijloacelor de convingere. Toate mijloacele de comunicare - radioul, televiziunea, presa - sunt dirijate si comandate de Stat si de reprezentantii acestuia.
4. Cea mai mare parte a activitatilor economice si profesionale sunt supuse Statului si devin, intr-un fel, o parte a Statului insusi. Si, cum Statul este inseparabil de ideologia sa, majoritatea activitatilor economice si profesionale poarta "culoarea" adevarului oficial.
5. Toate fiind activitati de Stat, si orice activitate fiind supusa ideologiei, o greseala comisa intr-o activitate economica sau profesionala devine, in acelasi timp, o greseala ideologica. De unde, pe linia de sosire, se constata o politizare si o transfigurare ideologica a tuturor greselilor pe care este posibil sa le faca indivizii si, in concluzie, o teroare in acelasi timp politista si ideologica. [] Fenomenul este perfect atunci cand toate aceste elemente sunt reunite si indeplinite in intregime.
ARTICOLE DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI, INCALCATE DE REGIMURILE TOTALITARE
Articolul 1 Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unii fata de altii in spiritul fraternitatii.
Articolul 5 Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante.
Articolul 12 Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare in
viata sa personala, in familia sa, in domiciliul lui sau in corespondenta
sa, nici la atingeri aduse onoarei si reputatiei sale. Orice
persoana are dreptul la protectia legii impotriva unor asemenea
imixtiuni sau atingeri.
Articolul 13 Orice persoana are dreptul de a circula in mod liber
si de a-si alege resedinta in interiorul granitelor
unui stat. Orice persoana are dreptul de a parasi orice
tara, inclusiv a sa, si de reveni in tara sa.
Articolul 17 Orice persoana are dreptul la proprietate, atat singura, cat si in asociatie cu altii. Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa.
1917 - revolutia din februarie a vizat inlocuirea tarismului cu o republica liberala;
1917 - revolutia din octombrie a fost organizata de fortele de stanga, conduse de Vladimir Ilici Lenin si a generat schimbarea regimului politic;
1918 -1920 - razboiul civil care a dus la confruntari intre fortele conservatoare numite Albii, cele de stanga, numite Rosii, cele nationaliste sau anarhiste, numite Verzii;
1918 - Vladimir Ilici Lenin reprezinta autoritatea suprema in calitate de Presedinte al Consiliului Comisarilor Poporului;
1924 - moartea lui Lenin si imbalsamarea acestuia;
1922 - Iosif Visarionovici Stalin devine secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, iar dupa moartea lui V. I. Lenin se duce o confruntare nemiloasa cu Leon Trotki, adversarul politic;
1933 - incepe Marea epurare a partidului, peste 400.000 de membri fiind exclusi, anchetati, arestati si executati sau deportati; se introduc masuri de limitare a circulatiei persoanelor, de anihilare a taranilor proprietari si a oponentilor, deportarea masiva a unor grupuri etnice, fapt care a produs intre 8 milioane si 20 de milioane de victime;
1936 - Leon Trotki traieste in exil si va fi asasinat in 1940, in Mexic;
1939 - pactul Molotov-Ribbentrop care decide impartirea Europei in doua sfere de influenta intre Germania nazista si Rusia bolsevica;
1941 - 1945 - confruntarea militara cu Germania, cu pierderi de aprox. 7 milioane de soldati ai Armatei Rosii si 20 de milioane de civili;
1948 - instaurarea de guverne staliniste si apoi comuniste in Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria;
1949 - infiintarea R.D.G. din zona ocupata de rusi in razboi;
1953 - moartea lui Stalin si continuarea cultului personalitatii, pana in 1961;
1989 - inlaturarea regimurilor comuniste in estul Europei, transformarea U.R.S.S. in C.S.I.
NAZÍSM: 1. Doctrina politica, profund antiumana, a fascismului german fundata de Hitler, care, sustinand superioritatea rasei ariene, al carei reprezentant "pur" ar fi fost poporul german, incerca sa justifice violenta, rasismul, genocidul, razboaiele de cotropire; 2. national-socialism. (DEX)
COMUNÍSM 1. Formatiune social-economica in dezvoltarea societatii, caracterizata prin proprietatea de stat asupra tuturor mijloacelor de productie si prin regim totalitar de extrema stanga. Ideologia, teoria infaptuirii oranduirii comuniste a unei false fericiri generale. 2. ~ utopic: ansamblul doctrinelor premarxiste privind o societate intemeiata pe desfiintarea proprietatii private si pe egalitatea sociala si economica. (MDN)
LAGAR DE CONCENTRARE: Loc izolat in care sunt inchise anumite persoane pentru activitatea politica considerata indezirabila sau din motive rasiale. (DEX)
CULTUL PERSONALITATII: Modalitate prin care un dictatorul este investit cu insusiri exceptionale, fapt care ar determina concentrarea excesiva a puterii in mainile sale.
PROLETCULTÍSM s.n. Atitudine fata de problemele artei si culturii in fosta Uniune Sovietica dupa Revolutia din Octombrie, care respingea intreaga mostenire culturala a trecutului, sustinand ca ea nu este utila poporului, si propaga ideea crearii unei culturi "pur proletare", a unor opere artistice inspirate numai din procesul de productie, reflectat adesea in mod simplist si vulgarizator.
SECURITATE - Organ de stat care are ca sarcina apararea organizarii politice si sociale a statului; institutie specializata in politia politica si supravegherea adversarilor sistemului;
MILITIE, (In fostele tari socialiste din Europa) Institutie de stat avand drept scop mentinerea ordinii publice si respectarea regulilor de convietuire sociala; reprezentantii acestei institutii; p. ext. cladirea in care isi avea sediul aceasta institutie;
LAGAR DE CONCENTRARE - Loc izolat in care sunt inchise anumite persoane pentru activitatea politica considerata indezirabila sau din motive rasiale.
EPURA
CENZURA - control prealabil exercitat, in unele state, asupra continutului publicatiilor, spectacolelor, emisiunilor de radioteleviziune si, in anumite conditii, asupra corespondentei si convorbirilor telefonice; persoana care exercita acest control.