|
Dupa studii elementare si gimnaziale in Botosani, termina Liceul National din Iasi in 1888. Absolva Universitatea din Iasi intr-un singur an cu diploma 'magna cum laude'. Continua studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul (1893)
Iorga devine in 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Romane. In 1894, la 24 de ani, obtine prin concurs catedra de istorie la Universitatea din Bucuresti. Din 1911 este membru activ al Academiei Romane. Incepand din 1922 tine cursuri de vara la Valenii de Munte, judetul Prahova.
Dotat cu o memorie extraordinara, cunostea istoria universala in special pe cea romana in cele mai mici detalii. Nu este cu putinta sa-ti alegi un domeniu din istoria romanilor fara sa constati ca Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo si a tratat tema in mod fundamental. In timpul regimului comunist opera sa istorica a fost in mod constient ignorata, istoria Romaniei fiind contrafacuta in concordanta cu vederile regimului de catre persoane aservite acestuia. Iorga a fost autor al unui numar urias de publicatii, cel mai mare poligraf al romanilor: circa 1.250 de volume si 25.000 de articole.
Opera sa istorica cuprinde diverse domenii: monografii de orase, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comertului, literaturii, tipariturilor, a calatorilor straini etc. Cateva din publicatiile mai importante: Studii si documente cu privire la istoria romanilor, in 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman in 5 volume (aparuta in limba germana: Geschichte des osmanischen Reiches, 1908-1913), Istoria romanilor in 10 volume (1936-1939). Ca literat, Nicolae Iorga a scris poezii, drame istorice (Invierea lui Stefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfantul Francisc din Asisi si altele), volume memorialistice (Oameni cari au fost, O viata de om, asa cum a fost). In 1903 a preluat conducerea revistei Samanatorul. Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului National Democrat, in anii 1931-1932 Prim-Ministru si Ministru al Educatiei Nationale. Membru al parlamentului in mai multe legislaturi, Iorga era un reputat orator, temut de adversarii sai politici.
Nicolae Iorga a fost fondatorul (1920) si director al scolii romane din Paris ('Fontenay-aux-Roses'). A editat si condus numeroase ziare si reviste ('Neamul romanesc', 'Revista istorica', 'Revenue Historique du Sud-Est-Européen', 'Floarea darurilor' etc)
Nicolae Iorga a avut un sfarsit tragic, fiind asasinat la 27 noembrie 1940 de o banda de legionari, in apropierea comunei Strejnicu (Judetul Prahova), membrii Garzii de Fier considerandu-l responsabil de uciderea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu in timpul dictaturii regelui Carol al II-lea.