|
ESTETICASIMBOLISMULUI
Principiile estetice ale simbolismului romanesc constituie unul dintre cele mai importante capitole din istoria acestui curent literar si, fara indoiala, supus controverselor.
Estetica simbolismului este importanta fiindca, in dezvoltarea ideilor romanesti despre arta si poezie, contributia simbolista se dovedeste in multe privinte originala si inovatoare, reprezentind fata de romantism, junimism si samanatorism un incontestabil pas inainte. Din toate punctele de vedere, simbolismul reprezinta o etapa noua, bine conturata, in dezvolta-» rea ideologiei estetice romanesti.
Dar, in acelasi timp, aceasta estetica simbolista a fost si continua sa fie obiectul a numeroase dispute si rezerve, unele indreptatite. Din aceasta cauza, a. „prelua', in intregime, bazele si formularile esteticii simboliste este cu neputinta. Multe pozitii, destul de idealiste, sint subrede. Altele, imprecise, echivoce, au nevoia unei analize strinse, inainte de a ne lamuri asupra unei concluzii, in sfirsit, ca peste tot in aceasta cercetare, adevarul trebuie minutios despartit de eroare. Caci nu toate ideile estetice simboliste, unele incomplet cunoscute si gresit intelese,, sint eronate, depasite si nevalorificabile. Propriu-zis, neexistind un tablou de ansamblu, judecata pozitiva
sau negativa s-a pronuntat doar in baza unor fragmente. Iata de ce, inainte de a formula o decizie definitiva, ceea ce se impune este o descriere sistematica si o analiza pas cu pas a fiecarei teorii literare simboliste in parte, in unele locuri, judecata existenta se verifica, in altele insa nu, si critica actuala este obligata sa tina seama de toate aceste aspecte. Cu atit mai mult, cu cit datele si ideile trecute in revista, la capitolul „precursorilor' si „teoreticienilor', sint cu totul insuficiente. De altfel, acolo au fost inregistrate doar un numar de teze literare, in ordinea aparitiei lor si intr-o perspectiva pur istorica. Judecata definitiva nu poate veni insa decit numai in urma unei analize sistematice, strict estetice. Simpla privire istorica asupra modului de aparitie a unor idei simboliste nu este suficienta pentru a ne da seama, in mod cuprinzator si exact, de sensul si valoarea esteticii simboliste.
Precum s-a si afirmat la timpul sau, „simbolismul, inainte de a fi o arta, a fost o intelegere anumita a ei', o „estetica'1. Dar cit de vag, nebulos si oscilant este adesea definita! Fara o sistematizare stricta a tezelor simboliste, cu greu putem gasi un fir conducator in acest haos. Uneori definitiile sint atit de largi si de imprecise, incit simbolismul, ca doctrina specifica, pierde orice delimitare. La un moment dat, Ovid Densusianu intelege prin simbolism insasi poezia in genere, in atributele sale cele mai traditionale:
„Conceptiei de alta data, care limita domeniul poeziei, ii opunem azi o conceptie mai larga, aceea care identifica poezia cu tot ce este caracteristic, expresiv, interesant prin anumite insusiri'2.
Cel putin de la Renastere incoace, poeziei i-au fost recunoscute mereu, sub diferite forme, „expresivitatea', „caracteristicul', „interesantul', si a identifica aceste note cu simbolismul reprezinta un
abuz. Se intelege ca analiza noastra va avea alte puncte de vedere si va cauta sa ajunga in miezul esteticii simboliste folosind o alta metoda si bizuin-du-se pe alte texte. La inceput, vom intilni idei foarte generale, de loc specifice. Apoi, treptat, ne vom apropia de esenta insasi a esteticii simbolismului, invaluita aproape in permanenta de principii si definitii, care n-o privesc decit foarte de departe si uneori chiar de loc.
I. PREMISE
Hotaritoare, in esenta, presiunea mediului social si reactiunea de ordin psihologic care-i urmeaza nu lamuresc pe deplin intreaga complexitate a originilor simbolismului romanesc. Curent literar animat de o anume formula poetica, principiile sale au si o provenienta de natura estetica. Reactiunile sociale si psihologice ale poetului simbolist se complica prin-tr-o serie de atitudini teoretico-literare, a caror aparitie era inevitabila in literatura romana la sfirsitul secolului al XIX-lea.
Un prim factor determinant il constituie, fara indoiala, suprasaturarea eminesciana. Figura de mare prestigiu si putere de inriurire, Eminescu a creat in poezia romana care-i urmeaza o pleiada intreaga de epigoni, un adevarat „curent eminescian', tipizat in anumite teme, atitudini si imagini, fata de care orice personalitate noua simtea un sentiment de stinjenire. In forme mai mult sau mai putin declarate, un numar de poeti contemporani si mai ales de dupa Eminescu, impinsi de un alt temperament literar, poate si din dorinta fireasca a eliberarii si contrazicerii gustului dominant, vor lua in mod firesc atitudini de. independenta si chiar de rezistenta impotriva acestei atmosfere literare.
Se consuma un proces dialectic intru totul normal. Ajuns la monotonie si repetitie stereotipa, orice stil literar simte nevoia primenirii. Reactiunea devine inevitabila, si acelasi fenomen se produce si fata de poezia posteminesciana, de altfel mediocra. Cu atit mai vie va fi aceasta pornire la acei poeti care, prin origine si experienta sociala si de viata, prin temperament si educatie literara, au primit o alta orientare ideologica si estetica decit aceea a lui Eminescu. Atunci cind intra in joc si tendinte precise de afirmare literara, diferite complexe si veleitati, o astfel de rebeliune si orientare inovatoare va fi cu atit mai puternica si mai declarata.
Acesta este cazul, inainte de toate, al lui Mace-donski, care deschide drum simbolistilor si prin critica sa, nu atit antieminesciana, cit impotriva epigonilor eminescieni, inceputa de fapt inca din 1878, in conferinta sa Miscarea literara in cei din urma zece ani:
„in poezie s-a inceput a se rupe cu invechitele traditiuni ale poeziei intime si personale, ale acelei poezii de dor si de jale, in care psalmodiau necurmat si pe aceeasi coarda dureri reale sau imaginare. Acest gen de poezie tinde sa dispara si trebuie sa dispara.'1
Si mai apasata devine aceasta tendinta la Literatorul, unde se afirma principiul, vesnic actual, ,,Alti timpi, alti lautari', inca din primul an de aparitie al revistei (1880), se striga sentimentalismului: Destul!
Acum destul cu plinsul, caci inima ti-e seaca
Si chiar de ti-ar fi plina, e timp sa-i zici destul.
Poporul nostru este de Zacrime satuZ
Si ele nici in versuri nu pot ca sa mai treaca.
Lirismul confesional a gasit totdeauna in Mace-donski un adversar, in 1895, el afirma ca poezia:
„Nu este nici o declamatiune de dragoste, nici un episod al unei vieti in versuri, cind mai bune, cind mai rele'2.
Fara indoiala ca toate aceste declaratii n-au in ele nimicspecific„simbolist'.Dar aparitia lor este simptomatica pentru necesitatea resimtita de poezia epocii de a cauta si gasi ceva „nou', care sa raspunda unei noi sensibilitati. De pe urma acestui antieminescianism, poetii simbolisti au profitat, de n-ar fi fost decit prin eliberarea de sub prestigiul dominant al unei mari personalitati. Dar ei au fost incurajati
s-o faca si prin punerea in circulatie a unor noi idei, teme si limbaj poetic, la fel, de provenienta macedonskiana. Au existat insa si cazuri de poeti care s-au simtit apasati de Eminescu in mod spontan, fara nici o instigatie din partea lui Macedonski. O reactiune antiromantica cereau de altfel si socialistii, prin Raicu lonescu-Rion:
„Traim intr-o atmosfera plictisitoare de ochi albastri, de minute parfumate, de «fiorii tineretii», de plinsetul poetilor tradati de iubite, de lacramile si mugetele lor .. .'
Vlahuta insusi, atit de eminescian (si cazul sau este tipic pentru dialectica discipolului minor care tinde sa se smulga de sub autoritatea maestrului si nu izbuteste) ceruse in 1892 sa se renunte la poza pesimista eminesciana2.
Constienti de faptul ca simbolismul exprima o sensibilitate noua, intr-o epoca noua, diferita de aceea care a produs pe Eminescu, teoreticienii noului curent vor respinge literatura „sentimentala' chiar de la primele lor manifeste literare. La Vieata noua, in 1905, Ovid Densusianu afirma:
„Mai mult literatura de poze si de feerie, literatura aceasta sentimentala si-a trait veacul — nu ca n-ar fi gustata de unii, place mai ales sufletelor duioase de femei — ci fiindca nu se mai potriveste cu viata de azi, cu chipul de a simti al celor care scriu cum trebuie sa se scrie acum si care hotarasc valorile literare'1.
El se amplifica in Sufletul nou in poezie, text programatic de baza, in care simbolismul este opus in mod sistematic si argumentat intregii poezii anterioare. La capitolul lirism se afirma ca:
„Nu mai vedem pe poeti preocupindu-se de lucruri marunte, citind idile banale ori extaziindu-se dinaintea unui paianjen care-si tese pinza intr-un colt de ruina. Poezia de sentimentalism usor, de improvizari pretentioase de madrigaluri si romante dulcege si-a trait timpul si sa speram, spre binele artei si al sufletului nostru, ca nu se va mai intoarce.'
De aici se trage concluzia ca adevaratul „decadentism' nu este inovatia, ci imitatia vechilor modele, in legatura cu care se pune punctul pe i. Sint deci:
„Decadenti toti care insira versuri in felul doinelor lui Alecsandri, ori cauta sa reproduca tiparul eminescian'2.
Nu se poate nega, in principiu, indreptatirea istorica a acestei reactiuni, verificata intr-o masura oarecare la toti poetii generatiei simboliste. Cind acestia ajung la confesiuni si declaratii de principii literare, repudierea post-eminescianismului minor se produce in mod inevitabil, dovada ca ceea ce afirmase Macedonski si exprimase catedratic Ovid Densusianu corespundea unei stari de constiinta literara raspin-dite. Simptomatic este indeosebi cazul lui Anghel, foarte lucid si explicit asupra acestui intreg proces de desprindere literara si de regrupare pe noi pozitii. In 1909, punind in paralela Ieri si Astazi, in poezia romana, el constata:
„Dupa stingerea marelui nostru bard, un potop de poezii, in care tinerii de pe atunci isi cheltuiesc vremea scumpa a tineretii plingind dureri imaginare, in loc s-o traiasca in toata deplinatatea simturilor
si inteligentii lor. E un donchisotism romantic, cum rareori s-a intilnit in alte literaturi.
Aceasta epidemie de sentimentalism exasperat si monocord a fost variat de o nota noua,- adusa si ras-pindita .. . din dealul Sarariei din Iasi.'
Asa a fost Ieri. Astazi:
„Durerile imaginare au disparut, falsul sentimentalism, supraproductia de luciu de luna, dragostea aceea stupida, etalata ca pe o taraba, nu se mai vede'1.
Document tipic pentru aceasta mentalitate, atit de raspindita printre simbolisti, 'chiar daca nu mereu in forme declarate, este Prinosul unui iconoclast, interesant nu prin ceea ce Anghel a „iubit', ci prin ceea ce el a „urit' la Eminescu:
„L-am urit, pentru ca in umbra pe care o face uri munte urias arar mai poate ceva sa creasca. Personalitatea lui covirsitoare incremenise formele in tipare cu neputinta de sfarimat, adunase toate florile si imaginile, ca si cum n-ar mai fi voit sa lase nici una dupa dinsul. Pe cind el isi desfata crestetul in lumina bucurindu-si privirile de privelisteie ce le vedea in zari, noi nu mai gaseam nimic de spicuit si ramasi in umbra lui il intilneam pretutindeni ori incotro am fi vrut sa apucam.'2
Cu atit mai neted va fi exprimata aceasta atitudine la poetii simbolisti, care sint in acelasi timp» si critici. Acestia, ca N. Davidescu, sint inclinati sa vada in buna parte aparitia simbolismului „ca o reactiune impotriva formulei eminesciene'3.
Si mai important este faptul ca simbolismul romanesc se precizeaza ca doctrina estetica mai ales in directa legatura cu aparitia teoriilor nationaliste iii literatura, cu poezia de tip traditionalist si nationalist, reprezentata la acea epoca de curentul samanatorist. Am luat cunostinta de continutul, violenta st amploarea atacurilor antisimboliste venite din aceasta directie. Or, ceea ce se constata, urmarind formarea si raspindirea teoriilor estetice simboliste romanesti, este tocmai caracterul lor in parte polemic-dialectic, in parte apologetic, care le caracterizeaza.
Fara cunoasterea amanuntita a atmosferei de profunda adversitate, intoleranta si prejudecata nationalista si „samanatorista', in mijlocul careia apare si se dezvolta simbolismul romanesc, n-am putea intelege bine niciodata de ce era firesc sa apara o riposta, la toata aceasta dezlantuire de forte ostile, profund conservatoare pe plan politic si estetic1.
0 buna parte din succesul poeziei simboliste, in acea perioada, vine tocmai din aceasta reactiune inevitabila si fecunda fatade ingustimile samanatoriste2. Privit din acest unghi, simbolismul a reprezentat, cel putin pentru perioada 1900—1910, un factor necesar de netagaduit progres, cu toate limitele si orientarile sale idealiste. Propriu-zis, impotriva ofensivei samanatoriste n-a existat decit osingura opozitie ferma, sistematica, desi disproportionata ca forta de publicitate, si aceasta a fost nu mai a simbolistilor. Nu o data ei au exagerat in sens contrar, estetizant, formalist, dar punctul lor de plecare era indreptatit, si el trebuie retinut in primul rind. Din eminesciana, saturatia sufleteasca devine acum samanatorista, si referindu-se la aceasta perioada de fronda inevitabila Ion Minulescu, in 1926, isi amintea:
„Cum sa-ti mai tragi sufletul de «samanatorismul» de pe atunci? «Traditionalismul» de acum e o jucarie.'3.
Atit de firesti erau oboseala si respingerea cliseelor samanatoriste in poezie, incit, in 1913, chiar si adversarii simbolismului recunosteau ca in fata unor „idealuri' goale, precum „samanatorismul', „nationalismul', intelectualul mic-burghez, de mentalitate -oraseneasca si cu orizontul moral deschis spre innoire, nu putea sa nu incerce un sentiment de plictiseala, de blazare1. O dovada in acest sens este si faptul ca Stefan Petica respinge pozitia nationalista inca din 1900, intr-o faza cind simbolismul romanesc nu ajunsese in nici un caz la maturizare:
„Poezia nationala (in sens de poezie nationalista, n. n.) n-a trecut niciodata dincolo de un cerc foarte restrins. inriurirea ei a fost de natura mai mult politica, fiindca ea insasi nu fusese creata decit in vederea acestei politice, indata insa ce miscarea care ii daduse nastere inceta prin realizarea unora din cerintele sale, inceteaza si poezia tendentioasa.'2
Acestea reprezentau totusi, deocamdata, doar fan-dari izolate, caci adevaratul front de rezistenta se •organizeaza de abia in 1905, prin aparitia revistei Vieata noua.
Aci, Ovid Densusianu, urmat ulterior de citiva dis-1 cipoli, in special P. Paltanea, vor desfasura impotriva l samanatorismului o dubla serie de argumente, ideo- logice si pur estetice. Retinind deocamdata pe aces-; tea din urma, la Vieata noua se pune permanent in lumina falsitatea idealizarii vietii taranului, imposibilitatea interzicerii influentelor literare straine, necesitatea exprimarii in poezie si a sufletului urban, „modern'. Cultivarea cu ostentatie a temelor rurale, simularea limbajului „taranesc' erau considerate „rataciri literare', si articolul-program al revistei le denunta cu precadere:
„Lasati sumanul, tineri scriitori, cind nu va sta 'bine; cautati degeaba sa pareti mai romani in el, sinteti grotesti'.
Cit priveste:
„Calea cealalta, a insirarii de vorbe, de fraze, dialoguri, nimicuri sentimentale cu infatisare populara, luate de ici si de colo, puse unele linga altele cum a dat dumnezeu, ramine celor saraci in alte artei, pretentiosilor ce se ametesc de iluzia unei literaturi pe care cred ca e nevoie sa ne-o dea'1.
Un cal de bataie pentru nationalisti reprezenta interpretarea abuziva a teoriei specificului national, •descoperit in mod gresit numai la sate, ca si cum orasele, desi mai receptive influentelor, n-ar fi fost locuite tot de romani. Si pe aceasta latura Ovid Den-susianu, in esenta, avea dreptate:
„Revistele cu care Vieata noua a intrat in lupta sustineau superioritatea literaturii cu subiecte de la tara, din paturile de jos, si cautau sa convinga pe cititori ca tot ce se face in afara de aceasta directie e fals, impotriva spiritului nostru, e literatura «neromaneasca»2.
Cu indreptatire protesta deci acest teoretician, urmat de toti poetii simbolisti, produsi ai mediului .„citadin':
„Cum adica, daca traiesti la oras, daca sufletul iti este atins in fiecare zi de alte impresiuni decit acelea din mediul taranesc, n-ai dreptul sa le exprimi, sa le pui intr-o opera literara, sau daca ai aceasta indrazneala, sa nu fii indreptatit la titlul de scriitor roman?'3.
Orientarea progresista care inspira aceasta riposta estetica devine treptat tot mai limpede si, in 1914—1916, se declara pe fata ca simbolismul a ramas singura poezie care nu s-a lasat antrenata de .„puhoiul versurilor patriotice ieftine', de „declamatiile de circumstanta', de „invectivele rimate'4, ca .„simbolismul la noi e reactiunea impotriva nationalismului demagog si taranismului sectar'5. Poezia lui Ion Minulescu a aparut „in vremurile inchizitoriale ale nationalismului taranist', pe care simbolistii cu. vorba si cu fapta il combat sistematic:
„Curentul de la Vieata noua e, prin urmare, o re-actiune, un constient act de protestare, precum sint. in definitiv toate curentele literare in esenta lor'1..
Intervenind clarificarea ideologica pe care o aduce si perspectiva, critica simbolista va defini dupa razboi samanatorismul drept „reactionar'2, asa cum si a fost in realitate. In aceasta faza, raporturile fata de samanatorism erau limpezite pe toate laturile. Ceea ce se sublinia mereu era faptul ca simbolismul a adus un suflu nou in poezie, unde „nu se mai auzea decit un ritm de «batuta» la betie si, deci, molatica si laliie, prin batatura literara a samanatorismului'3. Acest punct de vedere sfirseste prin a invinge. El nu este insusit numai de criticii „modernisti', in frunte cu E. Lovinescu, dar si de Ibrai-leanu, care, in 1925, confirma exact aceleasi teze sustinute cu doua decenii in urma la Vieata noua:
„Taranistii literari insa au fost altceva. Ei au fost: niste tirgoveti, care parodiau, caricaturizau literatura taraneasca, intocmai cum decadentii parodiau si caricaturizau literatura baudelairiana'4.
Reactiune antieminesciana, apoi antisamanatorista,. simbolismul romanesc este in acelasi timp, intr-o oarecare masura, si o reactiune antinaturalista. Desi la noi mutarea termenilor problemei din Franta (unde intr-adevar antinaturalismul constituie un punct, esential de program simbolist, la Jean Moreas si altii5) nu este intru totul indreptatita, de o anumita posibila iritare antinaturalista se poate totusi vorbi si in literatura noastra in aceeasi epoca. Ca si in Franta, dupa cum marturisea Verlaine, „un anumit numar de tineri, satui de a citi mereu aceleasi triste orori, zise naturaliste apartinind unei generatii mai avide de literatura expresiva si de aspiratii spre un ideal profund si serios le-a venit in gind sa citeasca versurile mele'1. In mod analog, o reactiune asemanatoare, redusa la scara,' fireste, se produce si la noi.
La acest capitol este insa greu de distins intre reflexul ideologic francez si reactiunea organica interna, mai ales cind observam cit de frecvent simbolistii romani, vorbind despre simbolismul francez, prezinta acest curent ca o riposta care a trebuit sa fie data naturalismului2.
Adevarat loc comun, aceasta insistenta si permanenta referire la situatia literaturii franceze avea totusi un anume rol ideologic. Atunci cind teoreticienii nostri explicau de ce in Franta, ca urmare a •exceselor naturalismului, simbolismul reprezinta o aparitie inevitabila, indirect ei faceau dovada de ce nici in literatura noastra el nu poate fi oprit. Si aci, simbolismul reprezinta o faza necesara, pozitiva, analogia fiind subliniata cu amindoua miinile. Aceasta cu atit mai mult, cu cit „taranistii' literari sint invinuiti — intre altele — si de faptul ca dau:
„O reprezentare fotografica, superficiala, a mediului exclusiv taranesc, stereotipic in esenta, daca ne oprim numai la descrierea lui exterioara'3.
Dar nu-i mai putin adevarat ca atacurile antinatu-xaliste apar la noi si inainte de aceasta perioada, astfel ca putem privi intreaga polemica drept ilustrarea unei noi luari de pozitii in sprijinul simbolismului. •Gherea insusi aratase ca poezia noua, „decadenta', neaga naturalismul4, si de aceeasi parere era si Macedonski. in principiu, declara: „ceea ce nu se iarta (poeziei, n.n.) este tocmai prozaismul'1. In 1899, marele poet Macedonski prezinta aparitia simbolismului ca o salutara reactiune:
„Este sigur ca imprejurarea in care excesul vulgaritatilor Naturalismului sau Realismului prozaic, inchisese poezia moderna, cade de toate partile ruinata. Orizontul incepe sa reapara larg si frumos. Este o< zare artistica plina de lumina .. .'2.
in acelasi sens se pronunta si Stefan Petica: „Arta noua se prezinta ca o reactiune contra naturalismului brutal'3.
De loc neglijabila este si o alta atitudine literara.. Simbolismul, a carui repulsie antiburgheza (in formele stiute) ii este organica, incearca acest sentiment in chip firesc si in arta. De aceea el se va ridica impotriva esteticii oficiale, a academismului, contra, formelor in care clasa burgheza, conducatoare, isi impune conceptia sa estetica. Fenomenul se observa foarte bine in literatura franceza, dar el se repeta, redus la scara, si la noi, unde explica inca una din originile esteticii simboliste, funciar antiacademica. Macedonski, atit de intransigent fata de „curentele-oficiale'4, D. Anghel, care-si exprima public rezervele si ironiile fata de arta oficiala si premiile aca-^, demice5, reprezinta tocmai o astfel de pozitie, tradusa prin atitudini de cenaclu, fronda, boema si avangarda, comune intregului curent.
La toate aceste reactiuni estetice de ordin intern, este de semnalat si puternica influenta a ideologiei si literaturii straine, in special' franceze, care s-a exercitat in chip incontestabil asupra simbolismului romanesc, de situat si analizat in cadrul tuturor conditiilor istorice care au facut-o sa se grefeze pe o serie de realitati nationale incontestabile.
Desigur, simbolismul este in parte produsul si al unei psihologii mai mult sau mai putin „cosmopolite'. Catre sfirsitul secolului al XIX-lea, Parisul devenise centrul literar, unanim recunoscut, al intregii lumi literare moderniste. Poetii de avangarda, din cele doua continente, debarcau febril pe malurile Senei, inundind cafenelele.
Aceasta afluenta are cauze complexe: mirajul gloriei si al artei, cultivat intr-un mediu favorabil, seductia invincibila a boemei pariziene, posibilitatea de expresie literara necontrolata, care ingaduia diverse experiente si toate excentricitatile. Aceasta societate cosmopolita inchisa, plina de atitea carente,, reprezenta in acelasi timp si refugiul spiritual al unor poeti de talent, in conflict cu opacitatea burgheza a patriilor respective. Nu sint intelesi? Nu se bucura de apreciere si sprijin din partea culturii oficiale nationale? Ei o parasesc ostentativ, ple-cind in cetatea „ideala' a literelor, in speranta ca acolo visul lor absolut, in sfirsit, se va realiza. Unii izbutesc, dar pentru cei mai multi Parisul n-a reprezentat decit un miraj inselator, si cafenelele acestei metropole erau pline de ratatii celor doua continente. Dar aceasta psihologie a existat, a constituit o realitate obiectiva, ca un reflex al incompatibilitatii dintre multe vocatii literare si ingustimea mediilor sociale burgheze respective.
intre multe altele (Stuart Merrill, W. B. Yeats, Jean Moreas, O. Wilde, D'Annunzio etc.) este si cazul lui Macedonski. Acesta a facut sfortari serioase si repetate in vederea cuceririi gloriei pariziene, cu sentimentul unei profunde amaraciuni de a nu fi fost apreciat in tara. El publica doua volume in limba franceza: Bronzes (1897) si Le calvaire de feu (1906), se pregatea sa fie jucat la teatrul Sarah Bernhardt cu piesa Le Fou? si a colaborat sporadic la nu mai putin de zece reviste si ziare franceze, printre care si La Wallonie (1886) din Liege, unul din primele organe ale simbolismului european. De acest fapt, poetul isi va aminti intotdeauna cu mindrie. Calatorii si stagii pariziene, de diferite durate, fac si alti poeti si publicisti ai epocii, mai mult sau mai putin -contaminati de simbolism, Ion Minulescu1, D. An-ghel etc. Prin imitatie directa sau indirecta, prin traduceri si parafraze, prin articole si note de popularizare, intreaga poezie franceza a epocii incepe sa circule in publicatiile noastre, si bibliografia se dovedeste considerabila. Ea iese insa din cadrul studiului de fata.
Printr-o varietate destul de mare de manifestari, adesea strident cosmopolite (vizite si organizari de conferinte de scriitori straini, adusi in tara ca „numere' de senzatie, Sar Peladan, de exemplu, expozitii „internationale' de pictura, puse la cale de Al. Bogdan-Pitesti etc.), spiritul filistin al burgheziei in arta era de asemenea sfidat. Actiunea era dusa intr-o serie de publicatii, citeva in limba franceza: L'Independance roumaine, Le cri de Bucarest, Le peuple roumain, La revue roumaine, Le beau Danube bleu, ultima, revista a lui Macedonski. Scrise pentru protipendada frantuzita, in spirit destul de snob si modern, aceste periodice reproduceau, nu o data, poezii de Moreas, Samain, Coppee etc. in cercul lui Macedonski si in revistele de sub directa sa influenta (Literatorul, Revista literara, Analele literare, Romanul literar, Pleiada), apar numeroase traduceri din Baudelaire, Rimbaud, Verlaine si Mallarme. Aceasta in perioada 1887—1904. De altfel, in 1904, cum am vazut, ia fiinta si revista Linia dreapta, unde apar printre primele manifestari teoretice ale simbolismului romanesc (Vers si poezie de Tudor Arghezi), continuate in Vieata noua a lui Ovid Densusianu, care, incepind din 1905, devine revista simbolismului roman. Aici se publica si mai numeroase traduceri din Baudelaire, H. de Regnier, F. Gregh, J. Moreas, A. Samain, Stuart Merrill, Verhaeren. Adica mai toate numele reprezentative ale simbolismului european, comentate si in studii critice de catre directorul publicatiei, foarte tenace in crezul sau literar.
Aceasta ambianta spirituala dezvaluie si alte aspecte, care arata o participare intelectuala efectiva si directa la viata literara franceza, cu ecouri imediate in presa noastra. Dam doar un singur exemplu. Moare un poet simbolist? Imediat admiratorul entuziast din Bucuresti publica o poezie sau un necrolog; Mircea Demetriad, din cercul lui Macedonski, inchina versuri La moartea lui Paul Verlaine. Se publica si necrologul lui Mallarme, - urmat de un studiu: Operele lui Mallarme. La fel procedeaza si Adevarul cind moare Maurice Rollinat, poet extrem de citit, tradus si imitat in aceasta perioada (Al. Macedoriski, Th. M. Stoenescu, Mircea Demetriad, Al. Obedenaru, I. C. Savescu etc.).
Dedicatiile, recenziile, articolele sint numeroase, ca si epigrafele, imitatiile si parafrazele, care se revarsa in valuri, anume parca pentru a sfida si scandaliza spiritele neaos-patriarhale, nationaliste, partizane ale unui specifism literar ingust. Este o tendinta atit de accentuata, incit credem ca nu gresim a vedea in ea inca una din notele diferentiale ale simbolismului romanesc. Spre deosebire de simbolismul francez, care nu se afla confruntat cu opozitii nationaliste, simbolismul romanesc, dezvoltat in conditii istorice particulare, se afirma in sens accentuat polemic. Prin ostilitatea declarata traditionalismului obscurantist, el introduce in atmosfera literara a epocii, pe linga mult snobism si poza, si unele atitudini antisovine, demne de retinut.
Ce semnificatie ideologica are aceasta frecventare, intr-un anume sens neindoielnic cosmopolita? Ea se desfasoara in plina campanie samanatorista, nationalista, antisemita. Este perioada cind Samanatorul cerea taxe prohibitive pe cartile si ziarele straine, cind se organizau demonstratii huliganice impotriva reprezentarii unei piese in limba franceza, pe scena
Teatrului National, de catre o trupa de amatori. Este cunoscuta, de pilda, activitatea lui Ilarie Chendi in aceasta directie, pozitie ingusta, de respingere radicala a oricarei influente literare straine, tipic samanatorista. Fata de acest obscurantism cultural si fata de diversiunea nationalista, poetii, simbolisti, direct sau indirect, constient sau nu, au reactionat in mod continuu. Lucrurile sint atit de limpezi, incit cercetatorul literar n-are a depune sfortari deosebite in aceasta privinta, inca din 1893, D. Anghel constata puternica atractie a poeziei noi franceze:
„In literatura Occidentul francez cu versurile si manifestele in care se propaga doctrina noua a simbolismului mijea misterios ca o aurora viitoare'1.
La Vieata noua, prin O. Densusianu, necesitatea influentelor straine devine articol fundamental de crez literar, al carui sens net antisamanatorist este declarat pe fata. Pentru acest teoretician, „romanismul nostru' nu numai ca nu exclude integrarea literara europeana, dar o si presupune in mod organic. El va cere deci:
„O literatura romaneasca emancipata de credinte care au fost de mult parasite aiurea, o literatura mai apropiata de literaturile universale — aceasta trebuie intemeiata de acum inainte'2.,
A pretinde sau a impune puritate etnica literaturii, a proclama necesitatea autarhiei si a impermea-bilizarii estetice, in conditii firesti de osmoza si interdependenta literara, reprezinta o imposibilitate, si deci o mare absurditate:
„M-am ridicat si eu si ma voi ridica totdeauna — declara Ovid Densusianu in articolul-program Rataciri literare — contra influentelor straine, dar numai cind pot fi pernicioase, si de acestea au fost si mai sint la noi. Dar a condamna sistematic, in bloc, orice inriurire straina este o aberatiune in care, din pacate, prea multi cad. O literatura nu se poate izola:
e spre paguba ei sa se inchida intre ziduri dusmanoase fata de altele.'1
impotriva rasismului literar, se constata, prin urmare, fermitatea cea mai deplina:
„Cum nu exista limbi absolut pure, tot asa nu exista literaturi carora sa le putem da acest nume'2.
Este un punct de vedere care va fi profesat in mod constant si de discipoli. Ei se vor stradui sa demonstreze in permanenta ca „o literatura, ca orice organism ce vrea sa traiasca, are nevoie continua de apropierea de noi elemente'3, si nu vor crede niciodata ca „geniul national' este amenintat de poezia simbolista. De altfel, din perspectiva lor, se-mi-cosmopolita, semi-universalista, problema era cu totul lipsita de noima:
„Geniul national: si pentru el — sa ne ierte «nationalistii»- — avem incredere in el, nu mi-e teama ca o inriurire straina, fie si nefasta, haide! il va distruge; de ce 1-am tinea, ca pe un bolnav, inchis in casa, ferit de curente?'4
Gresea deci Ibraileanu, intr-o anume masura, atunci cind acuza poezia noua de faptul ca nu este specifista, ci „internationala'5. „Specificul national' fiind o realitate organizata, el este prezent in orice poezie scrisa de romani, in mediu romanesc, si a-1 impune din afara constituie un nonsens. Cind propagarea teoriei sale se face in forme abuzive, intolerante, sensul reactionar al acestei campanii devine imediat perceptibil, si simbolistii, care se situau pe o pozitie adversa, reprezentau, in conditiile de atunci, principiul libertatii si al progresului in arta. Deci, cel putin sub acest aspect — teoretic —, simbolistii nu pot fi invinuiti ca nu faceau apologia specificului national, pe care de fapt il imbogateau si-1 exprimau in felul lor. Cit priveste „internationalismul' poeziei simboliste, chiar in forma limitata in care intelegea Ibraileanu („sterilitatea de sentimente, conceptii, caracterul de universalitate al senzatiei', „ora-senismul'), atunci cind el imbratisa formulari teoretice de felul celor constatate, in nici un caz nu poate constitui un cap de acuzatie. Principiul influentelor literare fecunde, prin care simbolismul isi legitima orientarea inovatoare, reprezinta o dovada de luciditate deplina asupra unui izvor important al curentului, a carui realitate si indreptatire nu puteau fi in nici un caz puse la indoiala.
Totalitatea acestor reactiuni si influente literare, desi esentiale, nu dau totusi intreaga explicatie a originilor estetice ale simbolismului romanesc. Situatie asemanatoare cu aceea din literatura apuseana, in special franceza, asupra simbolismului nostru si-au exercitat prestigiul si alte arte de pe urma experientelor carora noua poezie si-a imbogatit continutul si expresia. Simbolismul francez isi descopera, chiar din faza primelor sale teoretizari, puternice afinitati cu muzica wagneriana si cu pictura impresionista, si aceasta orientare trece si in simbolismul romanesc, printr-o identitate fireasca de pozitii.
Mari admiratori ai muzicii lui Wagner, care-i seduce prin capacitatea sa de sugestie, de reverie, de expresie totala a fondului muzical inefabil, al sufletului uman1, prin poezia si atmosfera de legenda si mit a libretelor sale, simbolistii francezi transmit acest entuziasm si poetilor romani, deschisi aceleiasi influente. Unul din primele organe ale simbolismului francez este La Revue wagnerienne (6 fevrier 1885), scoasa de Eduard Dujardin, si numai la citiva ani interval, in 1892, Macedonski include si el ,,wag-nerismul' in „poezia viitorului':
„Ca si wagnerismul. simbolismul unit cu instrumentalismul este ultimul cuvint al geniului omenesc'2.
Formula revine, subliniindu-se si mai mult afinitatile dintre cele doua principii:
„Ca si wagnerismul, simbolismul este o inalta expresiune a geniului omenesc, si unul completeaza pe celalalt'1.
Analogia are la baza corespondentele de ordin muzical ale poeziei, ceea ce face pe Macedonski sa scrie despre poezia unui discipol ca „vibreaza ca o orchestra wagneriana'2. Cit de profund inteleasa va fi fost muzica lui Wagner de catre Macedonski, temperament inclinat mai mult spre sonoritatea exterioara, este greu de precizat si de fapt nici nu intereseaza aci. Ceea ce se poate dovedi este insa o certa f ilia-tiune estetica, transmisa si altor poeti ai cenaclului, in special lui Traian Demetrescu, care marturiseste a fi fost chiar sedus de aceasta muzica:
„Fiind la Miinchen, am asistat la reprezentarea citorva opere de Wagner: si numai acolo am vazut de ce nu gustasem si nu intelesesem muzica divinului maestru, la noi in tara'3.
intr-o poezie de Ion Minulescu, ochii iubitei au culoarea „wagnerienelor motive', si imaginea („ciudata apropiere') scandalizeaza4, sau este privita cu ironie5. Dar ideea isi face drum6, si la Vieata noua, prin Ovid Densusianu, „wagnerismul' este inscris, oficial, printre izvoarele simbolismului:
„Ceea ce a facut Wagner pentru muzica au cautat sa faca simbolistii pentru poezie. Si ei si-au zis ca armonia nu e numai acolo unde se credea inainte, ca un sentiment, o idee pot fi exprimate intr-o
forma poetica mai libera, mai capricioasa poate, dar si mai variata, mai bine nuantata, mai bogata'1.
Aceeasi recunoastere si pentru afinitatile dintre pictura impresionista, preocupata a fixa nuantele, vibratia luminozitatii, si poezia simbolista, obsedata de „vag', „indecis', „sugestie'. Notiunea apare inca de la Traian Demetrescu, autor, in 1891, al unor Note de impresionism2.
La rindul sau, scoala lui Monet in pictura este citata printre izvoarele simbolismului de Ovid Densusianu, in Sufletul nou in poezie. In cercurile simboliste, impresionismul se bucura de o certa favoare, ca urmare a predilectiei sale pentru pictural si muzical3, si unii poeti, ca Ion Pillat, isi pun chiar problema elaborarii unei arte poetice de stricta consonanta impresionista:
„invelind acelasi obiect cu alte tonalitati — scrie el —, pictorul n-are nevoie sa-si schimbe desenul ca sa ne dea o realitate diferita. Modifica lumina, intelesul adinc, sufletul lucrurilor devine altul. Claude Monet a zugravit de sute de ori un colt de catedrala, pururi acelasi, si totusi, din atitea pinze, nu sint doua la fel. Cu trasaturi identice fata de piatra zimbeste diminetii sau se intuneca in amurg. Nu s-ar putea oare concepe prin analogie — se intreaba Pillat — o arta poetica apropiata? O poezie care ar colora cadrul rigid al realului cu nuantele fugitive ale simtirii; o poezie care ar gasi in acelasi motiv de inspirare, dar la lumina altui sentiment, simboluri deosebite?'4
Acestea sint in esenta influentele straine care au actionat asupra orientarilor estetice ale simbolismului romanesc, masive si importante desigur, dar nici exclusive si nici determinante in ultima analiza. Simbolismul romanesc, inca o data spus, nu este un curent de import. El nu asimileaza poezia si estetica simbolismului francez decit in masura in care predispozitii, latente si cautari poetice interne gasesc in influentele straine un stimulent, o clarificare, o orientare ideologica precisa, care cristalizeaza o serie de aspiratii nelamurite, confuze. De altfel, aceeasi situatie caracterizeaza si influenta romantica in trecut in literatura noastra, pe care nimeni n-a invi-nuit-o totusi de „cosmopolitism' si „decadenta', desi intensitatea si durata sa au fost cu mult mai mari decit aceea a 'simbolismului.
Atit de putin instrainati se simt in fond simbolistii nostri de trecutul literar al tarii, incit ei fac mare caz de precursorii interni ai curentului, pe care tin sa-i descopere, sau chiar sa-i inventeze cu orice' pret. Astfel, in traditia simbolismului romanesc, au fost succesiv incorporati Eminescu, Macedonski, Tra-ian Demetrescu, Stefan Petica, I. C. Savescu, si fenomenul este observabil de timpuriu, inca de la prima generatie simbolista.
Petica este probabil primul care vede in Eminescu capul de serie al simbolistilor romani, atrasi in mod vizibil de romanta si muzicalitatea eminesciana1. N. Davidescu va relua aceeasi idee, subliniind sofistic identitatea orientarii filozofice idealiste, „intuitia lui mistica', „cultul lui fata de fiinta sa literara', tendinta inovatoare a formei, muzicalitatea2. Acelasi Petica trece si pe Macedonski printre pionieri, „judecat dupa multe productiuni ale sale in care cugetarea moderna patrundea mai mult'3, fondul adevarat al poetului fiind definit drept „clasic'. Este o judecata care obtine si adeziunea lui N. Davidescu,
preocupat a nu vedea in Macedonski promotorul simbolismului roman, „ci mai mult un strigat, un herald, un predicator teoretic si anticipat al ei'1. Daca poetul Noptilor a fost privit totusi drept un simbolist, aceasta vine din faptul ca pozitia sa inovatoare, anti-eminesciana a inlesnit o astfel de confuzie2. Cu toate acestea, primul „istoric' al simbolismului romanesc, I. Ludo, il inscrie pe lista precursorilor si a adeptilor, asa cum se si cuvine3.
Toate aceste argutii si sfortari dovedesc ca tinara noastra miscare poetica simtea nevoia acuta a integrarii sale istorice, acceptarea sa, pe o anume treapta, in interiorul traditiei literare romanesti. Daca demonstratia cu Macedonski si cu Eminescu nu reuseste intotdeauna, ea va fi cu atit mai posibila cu Stefan Petica si I. C. Savescu, asupra carora acordul se stabileste repede. Al. T. Stamatiad le inchina o placheta4, Ion Minulescu le dedica Romanta marilor disparuti. Dedicatiile sint, de altfel, un indiciu sigur, si ele se multiplica. Mihai Cruceanu ofera o poezie din culegerea sa Spre cetatea zorilor acelorasi poeti, cu aureola de damnare. Bacovia inchina si el o poezie lui Stefan Petica, mentionind si pe Traian Demetrescu printre patronii sai literari:
Trec corbii — ah, „Corbii'
Poetului Tradem
Si curg pe-nnoptat
Pe-un tirg inghetat.
Pe masura ce timpul inainteaza, acesti poeti sint lasati in urma si apar noi precursori, in 1916, simbolismul era „opera exclusiva a Vietii noi'5, in 1922 era cooptat T. Arghezi1. O tendinta atit de precizata de apartenenta la valorile consacrate ale poeziei noastre arata ca simbolistii romani se considerau ca facind parte din aceeasi familie literara. Ei n-au venit in, nici un caz in literatura romana cu pasaport Nansen.
2. TRADITIE SI INOVATIE
Neavind idei extrem de clare in materie de poezie^ simbolismul, ca si romantismul, mai mult aspiratie interioara si stare de spirit decit doctrina bine fixata, va opera intr-o larga masura cu definitii negative. Fiind vorba de o miscare de protest, de reactiune estetica, de eliberare de sub o traditie literara, simbolismul se va stradui cu precadere sa demonstreze de ce si prin ce valorile sale nu se confunda cu poezia anterioara, fara a defini prea exact in ce constau aceste valori, in masura in care se poate vorbi de o „estetica' riguroasa in simbolism, ea va reprezenta, in primul rind, legitimarea unei rebeliuni poetice, justificarea unei emancipari, afirmarea drepturilor inovatiei literare in fata traditiei. Originile estetice ale curentului simbolist — stim acest lucru — indreptateau o astfel de pozitie. Urmeaza a-i analiza pe larg continutul, dimensiunile si semnificatia sa exacta.
Acuzati neincetat si cu violenta de inovatii pernicioase, simbolistii se vor stradui sa demonstreze, cu toate argumentele care le stateau la indemina, ca aceasta tendinta este legitima si fecunda. Propriu-zis, numai de la simbolism incoace exista o problematica acuta a „noului' in estetica literara, caci inovatiile romantice nu stim sa fi stirnit proteste de asemenea intensitate si amploare. Simbolismul introduce, asadar, ideea de „nou' in literatura romana, dind acestei notiuni un sens violent, revolutionar, de avangarda, diametral opus ideii de „traditie'. In fapt, simbolistii nu vor repudia, cum vom vedea, in mod categoric si total ideea de traditie. Dar este incontestabil ca ei au facut ideii de „nou' o propaganda insistenta si zgomotoasa, in termenii carora, azi, le putem cin-tari intreaga semnificatie.
Aveau dreptul simbolistii sa proclame necesitatea inovatiei literare in plin curent eminescian, naturalist sau academic? Fara indoiala. In linii mari, aceasta a fost pozitia Literatorului, si prin poarta sa deschisa simbolistii vor putea cu mai multa usurinta sa-si propage ideile1. In 1890, scria Stefan Petica, „noul curent literar' este animat, intre altele, de „pasiunea pentru ce e nou. Steagul falnic al acestei scoli 11 ridica din nou acum Literatorul.'2 Vieata noua, in 1905, venea asadar pe un drum deschis, si Ovid Densusianu nu are, la drept vorbind, meritele pionieratului, ci numai pe acelea ale tenacitatii. El va cere in permanenta „emotiuni noi', o „indrumare noua'3, o „primenire in cultura noastra'4. Pina aci nimic prea nou si mai ales „revolutionar'. Interesante sint insa argumentele invocate, si aceasta merita atentie.
Opus spiritului static, metafizic, reprezentat cu putere la acea epoca in special de junimism, simbolismul, in formulari cit de rudimentare, reprezinta totusi un inceput de constiinta a devenirii istorice, a prefacerilor inevitabile care se produc in interiorul unei epoci, reflectate in mod firesc si in poezie.
Sub acest aspect, estetica simbolismului are — in mod neindoielnic — o baza mai serioasa, mai obiectiva decit estetismul maiorescian. Fireste, ea nu prezinta stringenta esteticii materialiste, propagata in aceeasi perioada de socialisti. Dar continutul sau innoitor este incontestabil. Reprezentind o negatie fata de traditia osificata, principiul „noutatii' afirmat de simbolisti constituia un impuls pozitiv. El -contribuia la definirea unei etape ascendente in evolutia ideilor noastre literare.
Si mai notabila apare aceasta pozitie cind observam ca punctul de plecare este ideea de „actualitate', de „contemporaneitate' istorica, foarte subliniata. Simbolismul constituie o directie poetica ,,noua', fiindca nu poate sa nu exprime un continut .sufletesc si istoric nou.
Precizarea este importanta. Ovid Densusianu s-a facut din primul moment purtatorul de cuvint al convingerii ca poezia simbolista reprezinta „o intelegere mai adinca a lumii inconjuratoare'. „Ea lasa sa patrunda in ea acel suflet al timpului de azi', actualizarea poeziei definind intregul sens al manifestului Sufletul nou in poezie1.'Este un punct asupra caruia declaratiile sint constante:
„Atitea prefaceri intimplate in suflete, de 25 de ani incoace, trebuiau sa aiba ecou si in literatura, si se putea sa nu luam si noi parte la ele, cind de un veac cautam sa ne ridicam la inaltimea timpului?'2
Cine ar putea contesta principii ca acestea: „La vremi noua, ginduri si fapte noua'?
In afirmatiile lui Ovid Densusianu (si a altora din grupul sau) nu este nici un neadevar. Chiar daca acest critic nu are limpede notiunea adevaratului simbolism, ideile sale nu sint mai putin reprezentative, la epoca respectiva, pentru problemele care ne preocupa:
„Noi am indemnat pe scriitori sa nu dispretuiasca viata de azi, sa-si deschida sufletul la tot ce e miscare, innoire, in jurul nostru, la tot ce ne da -prilejuri minunate de inviorare a gindurilor pentru a le inalta unde stapineste arta.'1
in esenta, cu rezervele si precizarile anterioare si care vor mai urma, pretentiile formulate in aceasta ordine de idei nu sint exagerate:
„E meritul simbolistilor de a fi inteles ca poezia trebuie modernizata, pusa in acord cu viata care ne inconjoara, pentru ca sa ne regasim in ea, pentru ca sa nu mai para ceva arhaic, un anacronism'2.
Celalalt factor de inovatie, influenta literaturii straine, merita si el atentie. Un folclorist ca Ovid Densusianu nu putea sa nege valoarea folclorului si a culturii populare si nici n-a facut-o vreodata. Dar el este patruns de evidenta fenomenului de osmoza literara, de necesitatea acceptarii influentelor fecunde. Va scrie deci, polemizind cu traditionalistii de dreapta:
,,Sa fi ramas la literatura noastra veche, sa nu fi cautat sa mai invatam si de la altii — ce departe am fi ajuns Sa fi cautat sa ne inspiram numai din popor — bogata ar mai fi fost literatura noastra de azi De unde am fi putut lua atitea genuri literare pe care nu le cunosteam si care dau tocmai literaturilor moderne caracterul lor? De unde am fi putut lua literatura dramatica, cum am fi putut avea si noi o literatura de nuvele si de romane? Cum? Trebuia si ar mai trebui inca, cum ne spun mereu atitia, sa ne oprim numai la doinele si baladele noastre in poezie? Si versificatia noastra trebuia s-o lasam la formele rudimentare ale versurilor din popor?'3
Istoria literara confirma si aceasta observatie:
„Prin victoria simbolismului se va intelege inca o data ca literatura unei tari nu se poate izola de curentul de idei care insufleteste alte literaturi'.
Acuzat de tendinte imitative, mecanice, existente in practica simbolismului, teoreticianul va legitima doar principiul influentei creatoare, care nu usuca, •ci numai fertilizeaza virtualitatile proprii:
„Sa nu se spuna ca toata literatura noastra simbolista e o imitatie palida a celei straine. Recunoasterea acelorasi principii care calauzesc si pe scriitorii din alte tari nu inseamna imitatie, pentru ca aceste principii sint numai punctul de plecare ce duce spre realizarea artistica.'1
Nu trebuie uitat nici faptul ca acelasi Ovid Densu-sianu a condamnat, inca din 1900, „cultul exagerat pentru tot ce vine din apus'2. Pasiunea criticului pentru literaturile straine n-a degenerat niciodata in exaltare.
Aceasta apologie a inovatiei, exprimata, precum se constata, in forme rezonabile, gaseste deplina aprobare in toate cercurile modernisto-simboliste, inclusiv la simpatizanti universitari, precum Pompiliu Eliade3. in revista de tiraj Flacara, C. Banu adopta chiar stilul polemic:
„A recomanda in arta vechile fagase, imitarea servila a inaintasilor, respectarea canoanelor stabilite este o ineptie. Arta nu traieste decit dintr-o vesnica innoire'4.
A existat, fara indoiala, in simbolism si o anume emfaza a inovatiei, proclamarea sa in stil de manifest aproape bombastic. Daca privim insa cu atentie, constatam ca aceasta atitudine formeaza o specialitate doar la Ion Minulescu. in Revista celorlalti, in 1908, poetul lanseaza cuvintul de ordine: „Aprindeti tortele!'
Dar ea este destul de slaba, caci ceea ce stapineste constiinta poetului este de fapt impulsul afirmarii eului intr-o ipostaza originala, asa cum si spune int Romanta noului venit:
Veniti!
Veniti sa va aprind in suflet lumina stinselor faclii
Si-n versuri fantasmagoria si vraja noilor magii.
Iar ciuturile voastre
Cinturi, cu care azi cersiti o pline,
Sa le-ncunun cu violetul aureolelor de miine!
Prin antiteza si exagerare poetica, inovatia profunda se preface uneori in goana dupa inedit si originalitate cu orice pret, in forme chiar stridente, cum si afirma, de altfel, o declaratie de principii simboliste din 1912:
„intelegem sa calcam drumuri neumblate si sa nascocim motive noi'1.
Asezat pe aceasta pozitie, simbolismul, ca orice curent „modernist', face eroarea de a transforma in. mod automat ideea de noutate in aceea de valoare. Este o perspectiva gresita, care va sta mai tirziu la baza teoriei lui E. Lovinescu despre „mutatia valorilor estetice', imbratisata cu tenacitate pina la sfir-situl vietii si de Ion Minulescu:
„Cu cit o formula noua de arta produce mai multa. nedumerire in momentul aparitiei ei, cu atit mal mult ea capata o mai lunga viabilitate in patrimoniul artistic al trecutului'2.
Dar „nou' si „vechi', in ele insesi, nu sint in mod obligatoriu si in orice conditii atribute estetice. O opera „noua' poate fi lipsita de valoare, dupa cum una „veche' poate fi foarte valoroasa, si trebuie aratat ca au existat si unii simbolisti, care, foarte lucizi, si-au dat seama tocmai de acest adevar de bun-simt:
„Ne numim simbolisti fiindca ne trebuie eticheta.. Acei ce vom avea talent vom ramine, oricite pietre ni se pregatesc. Ceilalti ne vom duce la portile uitarii, ca si cei fara de talent dintre samanatoristi s£ poporanisti. Scoala nu proteja pe nimeni si n-are nici o forta. Talentul e unica selectiune.'1
In perioada afirmarii futurismului si a altor curente de avangarda, ideea de noutate a fost, intr-ade-var, absolutizata, declarata valoroasa in sine, dar tocmai in aceasta epoca Lenin lua atitudine:
„Frumosul trebuie pastrat, trebuie sa fie luat ca model, trebuie sa pornim de la el, chiar daca-i vechi. De ce oare sa intoarcem spatele frumosului autentic, sa renuntam la el ca la punctul de plecare pentru dezvoltarea ulterioara, numai pentru ca e vechi? De ce sa ne inchinam in fata a ceea ce este nou ca in fata unui zeu, caruia trebuie sa i te supui numai pentru ca «este-jiou»-? Este un nonsens, un adevarat nonsens.'2
Atit de inradacinata este ideea de „noutate' in cercurile simboliste, incit, hipertrofiata la exces, ea tine loc si de continut, si de definitie exacta, si de demonstratie estetica. Noutatea prin ea insasi incepe sa fascineze. Prestigiul sau literar devine incomparabil — si numai pentru faptul ca se opunea traditiei inovatia era din principiu recomandabila, valoroasa, indreptatita pe plan de istorie literara. Deci prin faptul ca simbolismul este o „revolutie estetica' (precum la Ovid Densusianu3), o violentare a traditiei, o „protestare impotriva lipsei de initiativa artistica de pe vremuri' (la N. Davidescu), el este, prin definitie, valabil si de pret4.
Excluderea precizarii continutului acestei inovatii lasa insa afirmatia fara o buna justificare. Dar ea este simptomatica pentru mentalitatea teoreticienilor simbolisti, care au mai toti tendinta transformarii ideii de noutate in fetis literar, fara selectivitate, fara spirit critic. Este evident ca o astfel de pozitie extrema, legitima in punctul sau de plecare istoric, reprezinta o atitudine gresita, azi chiar condamnabila, intrucit inlesneste infiltrarea oricaror influente literare formaliste.
Acestea fiind premisele, vom intelege mai bine pozitia simbolistilor fata de ideea de traditie estetica si, prin extensiune, fata de orice fel de traditie. Istoria disputei intre traditie si inovatie in cultura romana nu s-a scris inca. Cind ea va fi dusa la bun sfirsit, se va vedea insa ca ceea ce simbolistii au combatut in traditie a fost numai o anumita acceptie conservatoare, anchilozata, reactionara, a ei. in aceasta perspectiva, simbolismul se situeaza, incontestabil, pe linia marii traditii a inovatiei constructive, care de la iluminism inainte formeaza una din liniile de directie ale istoriei culturii romane. Dar el a respins numai extremismul traditionalist, fixitatea intoleranta, conservatorismul reactionar. Nu incape indoiala ca acesta era gindul promotorilor simbolismului, si nu altul.
Sa citam nu mai departe pe Ovid Densusianu, aflat in plina lupta cu samanatorismul, apoi cu foile nationaliste. Preocuparea sa constanta nu este refuzul traditiei ca atare, ci doar respingerea fixitatii, oprirea evolutiei literare, stagnarea poeziei la un moment depasit al vietii noastre istorice. Deci nu orice fel de traditie era criticata, ci numai traditia pur negativa, adversara din principiu a complexitatii, subtilizarii si imbogatirii literaturii, cu noi continuturi, teme si forme de expresie:
„Pina acum am tinut mai mult la un romanism simplu, naiv, original, poate, intr-un fel, dar de o originalitate primitiva, de vorbe si ginduri care nu spun nimic extraordinar. Idealul nostru nu trebuie oprit aici — ar fi sa ne marginim la un rol prea sters Nu vad, ca multi, idealul vietii noastre aici, in prelungirea unui chip din alte vremuri de a intelege lucrurile — e ideal de batrini sau de suflete imbatrinite, care se intorc mereu spre trecut, traiesc din umbra zilelor apuse, in neputinta lor de a intrezari zari mai frumoase.'1
Nici vorba deci de furie iconoclasta, de negare radicala si globala a traditiei, ci exclusiv de combaterea tendintei de a transforma ideea de traditie in cenzura intoleranta a oricarui gen de inovatie. Daca spiritul critic la acest teoretician simbolist este viu, el este indreptat exclusiv in aceasta directie:
„Nu ne-am inchinat superstitiilor, nu am bolborosit pe catechisme invechite, nu am ramas robi ai prejudecatilor'2.
Se constata, este adevarat, si un antitraditiona-lism sistematic. El se intilneste totusi numai la unii poeti si publicisti simbolisti tineri, in anii premergatori primului razboi mondial, cind ideea de „revolutie', inteleasa in diferite feluri, incepea sa-si faca loc in constiinte. De abia acum „tendinta de vaga nemultumire fata de aceea ce a oferit trecutul'3 incepe sa ia forme total negative, chiar nihiliste. Ca exponent al acestei directii poate fi citat acelasi Ion Minulescu, ale carui convingeri literare sint uneori pline de erori ca acestea:
„Traditia n-a creat decit copisti, papagali, savanti si caligrafi'4.
O astfel de pozitie extrema, care frizeaza paradoxul, reprezinta, de fapt, in simbolismul romanesc o atitudine destul de singulara. Ceea ce se constata, ca linie dominanta, este numai tendinta de imbogatire si de amplificare a traditiei, si nu de negare categorica, isi face deci loc si in simbolism ideea ca adevarata intelepciune estetica trece printr-o cale de mijloc, aproximativ la jumatatea drumului intre sclerozare si disolutie inovatoare, si sint indicii ca gasirea unei solutii intermediare a preocupat chiar prima generatie simbolista, in special pe Stefan Petica:
„Poezia nu are alta cale de ales, in inalta sa menire, decit sau sa se inchida intr-un patriotism peste masura de tendentios, sau sa caute strainatatea si minunatele sale podoabe. Cu alte cuvinte, poezia nu poate fi decit balada patriotica sau oda de ocazie. Trista soarta!'1
Daca se examineaza cu bagare de seama textele cu caracter programatic ale lui Ovid Densusianu, se observa cu usurinta ca, in conceptia sa, traditia nu reprezinta decit o baza de plecare, un punct ferm de sprijin pentru noile constructii. Credem ca nu gresim daca definim preocuparea de baza a lui Ovid Densusianu si a simbolistilor de linga el drept o incercare de conversiune artistica, la nivelul sensibilitatii moderne, a sevei traditionale, populare. Arta „noua' nu rupe cu trecutul, ci numai il reinterpreteaza, readop-tindu-1 pe masura gustului estetic si emotivitatii actuale. In aceasta acceptie — moderata — ideea de inovatie „imblinzita' nu numai ca nu are nimic „avangardist' in ea, dar reprezinta, dimpotriva, revendicarea unui proces firesc, curent si inevitabil in toate literaturile:
„E bine, fara indoiala, ca scriitorul sa se indrepte spre popor, sa cunoasca si mai ales sa simta ceea ce a izvorit din sufletul lui, ce ne spune o doina, un. basm, o legenda. Dar aceasta numai ca un mijloc de imbogatire a motivelor artistice, de variare a expresiilor, de nuantare mai potrivita, mai energica uneori a ideilor, simtirilor. Un suflet de artist preface, da o forma noua, un inteles mai adinc lucrurilor luate din popor. Deasupra fondului imprumutat, mai naiv, mai simplu, trebuie sa se inalte personalitatea de o alcatuire mai bogata, mai fina, mai complicata a artistului. Asa au inteles artistii mari in-spirarea din popor.'2
Astfel elaborate, noile creatii se tezaurizeaza. Ele se transmit noilor generatii, care-si pot lua zborul artistic sorbind efluviile intregului depozit de sedimentari anterioare:
„Traditie literara inseamna, prin urmare, transmiterea productiunilor de valoare netagaduita; ea este aceea care continua un ideal literar superior, este, cu alte cuvinte, indrumarea mai departe, sfatuitoarea care ne deschide drumuri noi'1.
Totdeauna Ovid Densusianu a aratat ca noile achizitii ale simbolismului nu suit posibile decit prim asimilare creatoare, apoi integrata vietii prezente, a=_ traditiei:
„Numai o cultura intensa si intemeiata pe o lunga: traditie iti da putere sa te ridici in sferele abstractiunii, sa fii un erou al idealismului'2.
Exista, prin urmare, o continuitate intre generatii, asa cum si Ion Minulescu declara in Romanta noastra:
Pe-acelasi drum,
Minati de-acelasi indemn nefast al nazuintii
De-aceleasi neintelese avinturi spre tot mai sms,,
Pe acelasi drum,
Pe unde ieri, trecura poate
Strabunii nostri
Si parintii,
Pe unde, unii dupa altii, drumetii trec de mii de ani,.
Noi
Carora ni-i dat sa ducem enigma vietii mai departe
Si doliul vremilor apuse
Si-al idealurilor scrum,
Pe acelasi drum,
Vom trece miine cersind din titerile sparte,,
La umbra zidurilor mute
Si-a secularilor castani!
Dar raporturile sint inversate. Simbolistii nu mai au idealul neoclasic al lui Andre Chenier, care cerea sa se scrie: „versuri antice' cu „idei noi'. Dimpotriva, „ei nu cauta decit forme noi pentru lucruri vechi'1, notiunile acestea fiind, de fapt, intr-o inlantuire dialectica. Ce este azi „nou', miine va fi „vechi'. Cit priveste traditia, ea va include prin asimilare toate contributiile viabile. O „inovatie', o „violentare' azi revolutionara a traditiei, miine poate sa para inofensiva. Aceasta negatie va fi apoi negata la rindul sau, in serie infinita:
„Intensitatea acestei violentari, adica unghiul de deviatie de la o norma viabila, pentru un moment, nu numai ca nu strica nimic, dar poate chiar ca a fost o adinca necesitate; ajunsa la maximul ei de intensitate, se va nega singura cu de la sine pro-pulsiune si va stabili o noua stare de echilibru initial, pe care 1-a stricat o clipa, pentru a-1 reface pe noi baze, imediat. Rezultatul acestui lucru insa va ramine si va fi viabil. Ceea ce ne intereseaza e acest, in tendintele lui, nobil inceput.'2
N-ai banui ca Ion Minulescu profeseaza, de fapt, aceeasi dialectica a traditiei si inovatiei, si totusi ideea sa este clara:
„Arta traditionala nu exista. Exista numai posibilitati personale de creatii artistice variate, care, cu timpul, pot deveni traditionale, dar numai sub forma unor opere definitiv realizate si intrate in patrimoniul artistic al unui popor.'3
Reprezentind in ideologie tendinte istoriceste bine marcate, simbolismul va profesa nu numai acest tip de dialectica, dar si pe aceea a saltului.
Inovatia este, de fapt, o mutatie, un moment estetic inedit, revolutionar fata de trecut, in masura in care-1 neaga. Se admite deci uneori si arderea etapelor, intrarea pe cale revolutionara in circuitul contemporan al literaturii, chiar daca situatia dintr-o literatura n-ar presupune numaidecit simbolismul ca etapa necesara, inevitabila, consecventa:
,,S-a zis ca simbolismul, chiar daca ar fi sa-1 admitem la noi, trebuie sa vie dupa un romantism, un clasicism roman. Atunci, poetii nostri romantici de ce nu au asteptat mai intii constituirea unei literaturi care sa echivaleze cu clasicismul francez?'1
Insa, din tot ce precede, se vede limpede ca simbolismul nu s-a considerat niciodata un fenomen intimplator, de generatie spontanee. El are (si-si recunoaste) origini sociale, psihologice, estetice precise. Este deci pregatit de o traditie. Aparitia sa nu se produce in vid. Tendintele sale novatoare, cum s-a mai aratat, se fac fara negarea sistematica a poeziei precedente2. Inovatia prin imitatie mecanica, neselectiva, nu se constata in permanenta si, in orice caz, nu este recomandata:
„Am ajuns la perioada de maturitate in care stim sa imprumutam de la straini numai ce poate mari bogatia noastra sufleteasca, ce poate trezi fortele noastre de creatiune intelectuala'3.
0 revista primitoare de simbolism, in 1908,
ca Pa
gini literare, se declara — fara nici un fel de
preju
decati — inovatoare si, bineinteles, nu traditiona
lista. Fata de trecut si
prezent „putem avea aceeasi
dragoste si acelasi
dispret'4.
Mai mult, ceea ce se constata este o ambitie net exprimata, de integrare in traditia literara romaneasca, evidenta nu numai la Ovid Densusianu, dar si la simbolistii de ultima serie si, implicit, de avangarda. B. Fundoianu gresea profund cind scria ca sintem „lipsiti de trecut, deci si traditie'. Dar tot el recunoaste ca „termenul de simbolism, infiat apriori', este totusi „acomodabil cu traditia' Se admite,,de asemenea, necesitatea istorica a aparitiei simbolismului romanesc, integrabil traditiei, prin insasi originile sale morale:
„N-ar trebui sa se creada insa ca romanii devin simbolisti ori romantici fiindca asa se scrie in strainatate. Pentru cel vazator, sint pricini mai profunde. Homantismul pentru clasicism si simbolismul pentru romantism sint adevarate revolutii sufletesti si intelectuale cu perspective si cai.'1
De loc ostili — intre aceste limite — ideii de traditie, simbolistii vor recunoaste, nu prea des si totusi deschis, ca exista chiar si un „specific national', la care ei simt ca participa. La inceput, Stefan Petica punea problema in termeni generali, inaintea lui G. Ibraileanu:
„Pentru ca arta sa-si indeplineasca menirea sa, iara a lovi in predispozitiunile intelectuale si sentimentale mostenite, ea trebuie sa fie insasi chintesenta realizata printr-o sinteza superioara a acestor predispozitiuni. Ea trebuie sa cuprinda ceea ce constituie esenta unei natiuni.'2
Apoi apare ideea ca acest „specific' (dat inevitabil) este infuz in orice creatie poetica, inclusiv simbolista:
„Astfel, in chip fatal, purtam cu noi pretutindeni, in orice moment, fara sa avem uneori constiinta, imaginea patriei: o avem in ochi, in urechi, in toate simturile, in noi insine'.
Si mai caracteristica este convingerea ca simbolismul nu se opune din principiu acestui „ specif ic national'. El nu-1 neaga, ci numai il imbogateste, asa cum afirmase intotdeauna si Ovid Densusianu:
„Simbolismul a venit deci sa destepte, sa formeze, sa ajute libera inflorire a geniului nostru national. Dar, tot cu privire la rasa: e curios cum nationalistii nostri, care sufar de mania persecutiei sufletului latin, uita ca simbolistii nu scriu in esperanto.'
Dar, se intelege, simbolistii vor respinge intotdeauna intelegerea acestui „specific' in sens etnic, rasist, in care directie se lanseaza adevarate pamflete:
„Rasa in sus, rasa pe dincolo, rasa e pentru «nationalistul» roman pretextul de a nu se spala, de a nu munci, de a nu citi, de a nu gindi, de a nu ingadui nici o nazuinta spre progres. Rasa! S-a agitat destul acest spectru. Rasa, rasa, rasa in definitiv, cine o cunoaste, cine stie precis ce-i place si ce ba?'
Daca exista, rasa este in orice caz un proces evolutiv, deschis si alogenilor, asa cum literatura franceza a dat stralucite exemple, chiar in cazul simbolistilor, cooptind greci, irlandezi, americani, flamanzi, evrei etc. Aceste teze se dezvoltau la Vieata noua si aiurea, spre marea iritare a „prejudecatilor nationalistilor de la noi'1.
Asadar, fata de ingustimile ideologiei sovine, reactionare, pozitia simbolismului, in controversa tra-ditie-inovatie, este intru totul moderata, pozitiva si, cu observatiile amintite, chiar intemeiata. Ea asaza estetica simbolista pe o bun€ linie de plecare. Daca va cunoaste pe parcurs si abateri, ea se va reapropia totusi cu regularitate de adevar, printr-un joc de oscilatii specific intregului curent.
3. ELIBERARE SI INTEGRARE
Preluarea intr-un mod specific a traditiei si in tot cazul tendinta de emancipare de sub tutela sa riguroasa, dogmatica, face ca simbolismul sa se considere, inca de la aparitie, drept o miscare de eliberare poetica. In conditiile istorice date, simbolismul nu
putea sa apara si nici sa se apere fara legitimarea acestui gest de eliberare. Iar eliberare fara invocarea dreptului la libertate nu este cu putinta. De aceea, nu poate surprinde faptul ca estetica simbolista face mare caz de ideea de libertate in arta. Simbolistii voiau sa fie „liberi' fata de eminescianism, samanatorism, nationalism, si din acest punct de vedere pornirea lor era indreptatita.
Lucrurile se complica prin aceea ca ideea de libertate in arta, sub impulsul influentelor straine si mai ales al teoriilor lui Remy de Gourmont. tinde sa se transforme in principiu absolut, conform silogismului: arta este libera, simbolismul este arta, deci simbolismul este liber. Liber de orice constringere, disciplina, conditionare, responsabilitate, printr-o libertate nu numai de fapt, dar si de drept, pe care simbolismul incepe s-o revendice cu mult zgomot, dar fara o analiza serioasa a notiunilor.
Cu toate ca ideea de „libertate' in simbolism nu cunoaste nici un fel de dezvoltare, reducindu-se la o simpla revendicare abstracta, intelesul sau este limpede. Despre libertate simbolistii aveau o notiune pur subiectiva, straina de orice intelegere filozofica sau stiintifica a problemei. Cu notiunile complicate de „necesitate', „cauzalitate', „obiectivitate' ei nu-si pierdeau timpul. Sufocati de o anume apasare, ei simteau nevoia subiectiva a eliberarii si transformau aceasta reactiune psihologica intr-un principiu general artistic. Sub acest aspect, simbolismul nu prezinta nici o originalitate. El repeta, de fapt, pozitia romantismului fata de clasicism, si este de notat ca teoreticienii curentului fac analogii tocmai cu miscarea Sturm-und-Drang1. Cit priveste pe Ovid Den-susianu, el se exprima la fel:
„Ca si romanticii, simbolistii au plecat de la principiul libertatii in arta, principiu care a dus, de o parte, la largirea domeniului de inspiratie, iar de alta, la reforma tehnicei poetice'2.
in esenta, simbolistii vor cere „libertatea constiintei artistice'1, pe care o inteleg in acceptie mic-bur-gheza, individualista, chiar anarhica, prin trimitere la definitia, mereu repetata, a lui Remy de Gour-mont2.
Este un punct destul de vulnerabil prin faptul ca nu libertatea, indiferent de intelegerea ei, formeaza una din notele definitorii ale simbolismului. De la Renastere incoace, numeroase personalitati si programe poetice au invocat „libertatea in arta', fugind de constringere morala, religioasa, dogmatica, de reguli estetice fixe etc. In prefata la Les Orientales? V. Hugo spunea: „Poetul este liber', in prefata la Le livre des masques, Remy de Gourmont cerea la fel: „Libertatea artei', si cit de putin specific „simbolist' este un astfel de principiu vede oricine.
Dar, chiar daca ar fi de cea mai pura esenta simbolista, ideea libertatii in arta nu poate fi imbratisata pentru motivul ca, asa cum uneori se si recunoaste, ea este iluzorie3. O poezie libera de coordonatele timpului sau, de ideologia si valorile epocii in care este scrisa, reprezinta un fenomen paradoxal, utopic, practic imposibil, si simbolistii s-au lasat furati de aceasta himera. Si apoi, una este a preconiza „sinceritatea' inspiratiei si a cita pe Verlaine, cu al sau principiu: „L'art, mes enfants, c'est d'etre abso-lument soi-meme'4, si pe Andre Beaunier („Trebuie mai intii ca poetul sa aiba sinceritatea senzatiilor sale', La poesie nouvelle, Paris, 1902), si alta sa traduci aceasta recomandare prin „individualism'5. Adica sa confunzi planurile si sa devii apologetul individualismului absolut in arta. Pe aceasta cale ajungi inevitabil la conceptia unei literaturi aulice, scrisa exclusiv pentru „elite', apoi la dispretul masei, la estetism si gratuitate. Intr-o zona a sa restrinsa, estetica simbolista a raspindit la noi si astfel de idei, provenite in parte si din unele atitudini ale lui Ma-cedonski, care cerea „inchiderea templului pentru profani'1.
Desi nu prea insistenta, teoria artei pentru „elite' apare in gindirea lui Ovid Densusianu, fiind de altfel conforma cu spiritul intreg al doctrinei2. Cu unele nuante insa. Desi constata un conflict intre „artist' si „multime', Ovid Densusianu cauta, totusi, sa micsoreze distanta intre acesti doi factori si nu s-o mareasca, asa cum ar face-o un alt estet ireductibil. Idealul sau este continua ridicare a masei la nivelul „elitelor'3. Altfel spus, el cere intensificarea operei de educatie estetica populara, ceea ce este foarte laudabil. El militeaza pentru frumosul cotidian, pentru raspindirea educatiei estetice in sfere largi, inclusiv scolare4. Este o initiativa remarcabila pentru anul 1910. Propaganda simbolista bate chiar moneda pe aceasta tema.
0 observatie
identica si pentru apologia „artei pen
tru arta', pe care Ovid
Densusianu, cam dezabuzat
de perpetuarea acestei formule lipsite
de sens, totusi
o face. In acceptia sa, notiunea de „arta pentru arta'
este sinonima cu arta
„inalta', obsesia sa estetica:
„Si aceasta arta inalta e -«arta pentru arta», degajata de orice cautare cu insistenta a unui efect anumit, de orice incatusare a ei in lanturile intime de tirani ai gindirii sau simtirii. E arta in care constiinta artistica e desavirsita, in care se intilnesc cultul formei impecabile cu nobleta, seninatatea si puterea de inspiratiune. E arta adevarata.'5
Fireste, printre simbolisti nu acesta era intelesul obisnuit al formulei, ci acela estetizant si „autonomist', asa cum decreta Ion Minulescu:
„Arta este strict individuala, autonoma, absurda si, daca vreti, chiar inutila. Ea nu exista decit in exemplare unice, ca si nedumerirea lui Hamlet, in mijlocul familiei si a demnitarilor de la curte — oameni normali si foarte cumsecade.'i
Trebuie totusi retinute aceste fluctuatii ideologice, foarte concludente pentru orientarile esteticii simboliste, lipsite de unitate si de directie unica. Poetica simbolista este atit de preocupata de justificarea „eliberarii', incit in aceasta tendinta se confunda si lucruri bune si rele, atitudini legitime si reprobabile, intr-un amestec adesea inextricabil. Eliberarea fata de traditii anchilozate, reguli, de o parte, dar si fata de epoca si actualitate; eliberare fata de artificialitati, maniere, si deci autenticitate, dar si fata de disciplina creatiei. Strabatem o zona prin definitie contradictorie, tipica psihologiei simbolismului, si inca n-am enumerat toate aspectele si erorile Deliberarii'.
Ecou, in parte, al teoriilor puriste ale simbolismului francez2, si in simbolismul romanesc se observa, uneori, tendinta de „purificare' a poeziei, prin izolare si eliberare de tot ce nu este specific esentei sale.
Vom citi atunci si la noi definitii ca acestea:
„Simbolismul inseamna ridicarea frumosului in forme de sine statatoare, valorificarea artei prin elementele ei specifice'3,
sau:
„Ideea de libertate, de data asta inteleasa ca o orientare a lirismului spre un lirism pur, liber de •orice ingrediente straine, inutile, daca nu vatamatoare esentei lui proprii. Pina acum citiva ani, poezia n-a fost ea insasi, pe deplin, nu se despartea de loc de elocventa, de filozofie, ori de istoria anecdotica, observa cu dreptate Robert de Souza. Aparitia simbolistilor a dezrobit astfel poezia, constituind-o ca o arta particulara, independenta de orice alta forma de expresiune.'1
Teoria va fi facuta, ulterior, sub influenta abatelui Bremond, si de Ion Pillat2, numai ca si de data aceasta se trece dincolo de adevar, in cealalta extrema. Ambitia de a elimina din poezie proza, declamatia, oratoria, tezismul conceptualist, este legitima. Poezia reprezinta un mod specific de reflectare a realitatii obiective si subiective. „Ideile' sint traduse in poezie in mod concret-senzorial, prin imagini. Si in Apus, si in poezia noastra, simbolismul a adus o contributie la sensibilizarea poeziei, la dezabstracti-zarea sa,'la parasirea reflexivitatii uscate, stil Vla-huta, P. Cerna. Dar a crede ca poezia poate fi sterilizata de orice valori eterogene, ca epicul trebuie izgonit in mod absolut, ca epoca nu se reflecta de loc in constiinta poetului, unde nu trebuie sa strabata nici un fel de atitudini sociale, etice, contemporane, reprezinta o mare eroare. Ea este insa tipica „autonomistilor' de totdeauna si de pretutindeni, si nu numai simbolistilor.
Voind sa se elibereze de discursivitate, de proza, de tezism, simbolismul tinde sa impinga uneori poezia si in astfel de zone sterile, printr-o anume „purificare' iluzorie. Din fericire insa, aceasta directie n-a luat niciodata la noi dimensiunile experientei lui Mallarme, ratate in esenta.
Simbolul poetului care moare in propria sa puritate de gheata (Le cygne) nu-si are nici un corespondent romanesc. Si nici nu putea sa aiba intr-o poezie unde bunul-simt si vitalitatea sint predominante. Dar daca este asa, atunci ideea izolarii de viata nu poate fi decit parasita, si ea este, in formulari ca acestea, efectiv parasita:
„Artistul nu poate desigur sa ramiie strain de ce se petrece in jurul lui, dar in sufletul lui impresiile se resfring altfel decit la omul de actiune, la propovaduitorul, apostolul unei idei; ele iau o forma proprie, desfacuta de tot ce aminteste momentul, partea trecatoare a lor'1.
Asadar reapare in simbolism, sau cel putin in interpretarea pe care Ovid Densusianu o dadea acestei notiuni, vechea teorie a „sinceritatii', a trairii vietii, si o astfel de conceptie despre arta nu este izolata. Ce se poate intelege prin formula „arta integrala .. . culmea spre care nazuieste simbolismul'2, decit insasi expresia totala, integrala a vietii? in „manifestul' lui Stuart Merrill, tradus de Ion Pillat in 1916, ideea de viata transfigurata artistic formeaza un adevarat articol de Credo:
„Cred ca Frumusetea e o conditiune de viata desavarsita, tot ca si Virtutea si Adevarul. Poetul va reaminti oamenilor ideea vesnica a Frumusetii ascunsa sub formele trecatoare ale Vietii nedesavirsite.
Printre toate formele pe care i le intinde viata, el nu va alege pentru a-si simboliza ideea Frumusetii decit pe acelea care corespund acestei idei. Din formele Vietii nedesavirsite va zamisli din nou viata desavirsita.'3
Ca filozofia elanului vital a lui Bergson constituie un izvor esential al simbolismului european, faptul este unanim recunoscut de critica. Interesant este ca simbolistii romani retin si aspectele estetice ale noii conceptii, despre care apar chiar articole4, in formulari, definitiile nu sint rele, si ele stau din nou marturie de tendinta „vitalizarii' esteticii simboliste, prezentata ca expresie a dinamismului:
„Idealul de arta inflexibila, fixa, statica din trecut este in chip logic inlocuit cu un altul de miscare, de actiune, de dinamism; el concorda — inca o data — cu conceptia contemporana despre viata si suflet; el apare in insusi felul de inspiratie al poetului de azi, in procedeul sugestiv — de redare a inspiratiei, in materialul oarecum de exteriorizare a ei: versul liber si vorbirea evocatoare. Cunoasteti L'homme qui marche al lui Rodin: el e tipic pentru generatia noastra, el simbolizeaza arta contemporana, care se orienteaza din ce in ce mai mult spre actiune, spre viata inteleasa ca miscare, ca bucurie activa prin toate mijloacele: senzationale, intelectuale, afective si vo-litionale le inlesnesc exaltarea eului.'1
Natura participa la acelasi ritm de viata, si comentatorii subliniaza si prezenta acestei teme in simbolism, ca fragment al „vietii integrale.'2
Acelasi argument este valabil, in esenta, si pentru Stefan Petica. A rupe arta de viata reprezinta pentru el un adevarat nonsens:
„Lumea se rasfringe maret in arta si arta impodobeste splendid viata; cum in viata arta e punctul cel mai culminant, arta singura imi da intelesul vietii. Este deci o legatura intima intre arta si viata.'*
Cunoasterea vietii sociale va fi atunci suprema necesitate a marelui creator:
„Aceasta cunoastere a poporului e marea si greaua conditiune care se cere tuturor artistilor mari. Ea e punctul de unde trebuie sa plece orice artist adevarat, daca tinteste la altceva mai trainic decit succesul de librarie si de ziare, ieftin cistigat, ieftin pierdut.'4
inaintea lui Ovid Densusianu (si mai subtil decit el), Stefan Petica stie sa observe si sa puna in lumina fenomenul de colectare al experientelor de viata, disociate, intr-un fascicol unic, formulind in
felul sau dialectica general-particular in emotia estetica:
„Si de ce ne vom ridica mai sus, de ce vom vedea partea sociala a frumosului crescind. Solidaritatea si simpatia deosebitelor parti din eul individual constituie primul grad al emotiei estetice; solidaritatea sociala si simpatia universala apare ca principiul emotiunii estetice celei mai complexe si mai inalte.'1
Nu ne-am. risca sa sustinem extrema accesibilitate a totalitatii poeziei lui D. Anghel. Este insa sigur ca ideea artei aulice, distante, el n-o avea:
„Poezia noastra sentimentala e savanta si nu se adreseaza decit initiatilor in literatura'2.
Nici Bacovia nu are un astfel de ideal estetic. Poetul este chiar foarte precis in conceptiile sale, care merg catre o „arta a vremii', de larga circulatie si transfuzie in mase:
„Poezia noua, in aceste imprejurari de schimbari sociale, nu mai poate fi lasata numai la discutiunile de cafenea de prin orase; menirea ei este de a fi cunoscuta cit mai mult, de toate clasele sociale de cititori, de unde apoi ar putea evolua spre acel viitor promis, pe care il asteptam
Ar fi regretabil ca acest flux de frumos, de care abunda literatura noastra acum, sa nu fie raspindit, transfuzat acolo unde se cere, zabovind in trecut, cu acelasi fel de educatie populara, fara a se adauga partea nobila din frumosul creatiunilor noi.
in felul acesta, operele poetilor actuali si-ar regasi adevaratul ecou, de arta a vremii.
Si fiindca vorbim de educarea maselor populare, credem ca ele au ajuns la maturitatea intelegerii a oricarui fel de arta, fie ea cit de subtila .. .'3
Teoria simbolista propriu-zisa afirmase la timpul sau, inca din 1909, toate aceste idei. in Ideal si indemnuri, Ovid Densusianu ceruse cea mai deplina integrare, osmoza si sincronizare istorico-sociala:
„Astazi poetii trebuie sa ia si ei parte la framin-tarile sufletesti ale timpului, trebuie sa lase portile gindului deschise la toate ideile ce stapinesc lumea'1.
4. TEORIASIMBOLULUI
Multi au confundat in trecut „simbolismul', curent literar complex, cu „simbolul', dar azi istoria literara poate reactiona cu deplin succes impotriva acestei viziuni simpliste, vulgarizatoare, impotriva careia protestase si E. Lovinescu2. Simbolismul nu este sinonim cu frecventa mai mare sau mica a simbolurilor in poezie; estetica sa nu se rezuma nici pe departe la o teorie ax simbolului, in simbolismul romanesc s-a discutat, intr-adevar, despre definitia si functia simbolului. A existat si tendinta identificarii mecanice a celor doua notiuni, efect in genere al in-riuririi manifestelor literare franceze, insa cine mai poate accepta definitia simbolismului asa cum era formulata ea inainte de 1900? Confuzia „simbolism' = ,,simbol' este una din cele mai grave care circula in jurul acestui curent, si trebuie aratat ca vinovati, in buna parte, sint chiar simbolistii, destul de diletanti in materie de formulari teoretice.
Sa observam, mai intii, vagul, imprecizia si echivocul suparator al definitiilor de baza, cauza pentru care simbolismul a fost atit de partial si de inexact inteles inca de la aparitie. Daca citam pe Macedonski, primul care risca, in 1892, o definitie, simbolismul este: „Numele modului de a exprima prin imagini, spre a 'aa''' nastere cu ajutorul lor ideii'*-''' A ,;sugera idei', cum scrie Macedonski, este o expresie foarte elastica, de natura a corespunde atit artei simbolice, de tip traditional, alegoriei, cit si simbolului in sens modern, specific „simbolist'. Definitia se repeta aidoma in 18952. In 1903, el vorbeste, cu referinta la pictura, de „simboluri ale ideii, alfabetul cu ajutorul caruia lucrurile neinsufletite prind grai'3.
Mai putin persistenta notiunii de „idee', echivoca, formularea arata un inceput de orientare exacta, dar Moreas si Ghil (de unde probabil se inspira Macedonski) nu dadeau alta definitie simbolismului4. Se-n-telege atunci ca nici precizarile ulterioare nu vor mai fi limpezi.
in Conferentele «Vietii noua»-, alt teoretician simbolist este si mai nebulos. Simbolismul ar fi „nazuit de a introna definitiv ideea, in sensul larg al cu-vintului'5.
' A o „introna' unde? in arta? Simbolul este un procedeu literar care se foloseste inca din antichitate, inclusiv in poezia romana contemporana exterioara simbolismului (P. Cerna, D. Nanu etc.). in constiinte, prin arta? La fel. Termenul acesta de „idee', extrem de imprecis, care poate fi inteles in sens de concept, judecata, principiu metafizic, alegorie, simbol, idee poetica etc., inspira toate interpretarile posibile si este de natura sa provoace nenumarate confuzii.
Daca raminem la acceptia cea mai curenta, aceea a lui Remy de Gourmont, adevaratul critic al simbolismului, pentru care „ideea' este sinonima cu
„gindirea' („Za pensee')1, produsul literar al „ideii' ar fi atunci alegoria, nu simbolul. Simbolismul s-ar transforma intr-o arta alegorica, dar eroarea ar fi flagranta, cum s-a si aratat chiar de catre unii simbolisti2.
Intr-adevar, daca vorbim de exprimarea „ideilor' prin imagini, notiunea exacta este, de fapt, aceea de alegorie, nu de simbol. Imaginea unei femei legata la ochi este alegoria ideii de dreptate oarba, impartiala; aceea a Infantei in rochie de gala, care se plimba trista in Escurial, este simbolul sufletului izolat si melancolic. Nici o putinta de confuzie nu poate exista in ce priveste continutul si, mai ales, asupra modului de elaborare a acestor doua tipuri de imagini poetice.
in alegorie, ceea ce predomina este procesul intelectual. Vreau sa traduc o idee si o sensibilizez prin-tr-o imagine concreta. Ideea preexista in constiinta, am despre ea o reprezentare constienta si ma preocupa gasirea unei metafore convenabile, intreaga operatie este reflectata, lipsita de spontaneitate, artificiala, exterioara actului propriu-zis de creatie, in acest mod se ajunge la o poezie didactica, abstracta, sententioasa, si nicidecum la simbolism. Dar teoreticienii simbolisti au protestat impotriva asimilarii artei lor cu o poezie de „idei', adica de notiuni, si Albert Mockel face distinctii foarte limpezi intre alegorie si simbol, in vederea demonstrarii tezei ca simbolismul foloseste numai acest din urma tip de imagine:
„As vrea sa numesc alegorie acea opera a spiritului uman in care analogia este artificiala si extrinseca, in timp ce simbolul este aceea in care aluzia apare naturala si intrinseca'3.
„Alegoria ar fi reprezentarea explicita sau analitica, printr-o idee abstracta, preconceputa; ea ar fi de asemenea reprezentarea conventionala si prin aceasta explicita a acestei idei, cum se poate vedea in atributele pe care le dam eroilor, zeilor, zeitelor, care sint intr-un fel etichete acestei conventii.
Din contra, simbolul presupune cautarea intuitiva a diferitelor forme ideale raspindite in Forme.'1
Alegoria are nevoie de o interpretare, de o eticheta explicativa pentru a fi inteleasa; simbolul, dimpotriva, se bizuie pe sugerarea starii psihologice respective. Alegoria este, de fapt, un act de conventie; simbolul, un act de „corespondenta' obiectiva, spontan perceptibila, intre imagine si emotia pe care o exprima.
Adesea apar in simbolism — alaturi de plecari in larg, flori parfumate, animale decorative, peisaje stilizate si fintini care susura — motive ca Durerea, Moartea, Frumusetea, Cheia, Turnul etc., ca la Ion Minulescu. Sint acestea simboluri propriu-zise? Ne indoim, caci continutul notional este limpede din capul locului. Avem de-a face, de fapt, cu alegorii, care in planul poeziei se rezolva prin imagini de o factura exotica. Rezulta de aici ca „ideea', ca atare, este in realitate secundara in simbolism. Importanta cu adevarat ramine numai modalitatea de exprimare si de sugestie. Numai despre aceasta din urma putem discuta — literar vorbind — daca este realista sau nu. in planul abstractiunii, problema devine una de obiectivitate a cunoasterii.
De aici decurge si o alta observatie: importanta pe care teoreticienii simbolisti o dau ,,ideii' este exagerata si. destul de nesemnificativa pentru definitia estetica a curentului, in ciuda textelor programatice, nu „ideea' defineste in mod exclusiv fi esential simbolismul, ci numai modul concret de realizare, de exprimare a ideii; anumite particularitati, tendinte si nuante specifice ale sale.
Ideea devine arta, poezie, simbol, prin imagini sensibile. Imaginea este vehicolul ideii, mijlocul sau de expresie, carnea sa. Arta exprima idei, faptul este evident, demonstrat stiintific. Esentiala, in simbolism, nu este insa prezenta sau absenta universala a ideii, ci modul de comunicare a acesteia, metoda particulara a reflectarii ideii prin imagini. Este un punct crucial, de a carui solutionare depinde intreaga definitie a esteticii simboliste.
Un altul, nu mai putin important, este elucidarea definitiva a chestiunii daca simbolismul se reduce sau nu la folosirea simbolurilor, sau daca aceasta poezie introduce sau nu tehnica simbolurilor in poezie, caci s-ar putea crede ca simbolismul, excluzind alegoria ca antipoetica, arida si conceptuala, are totusi o afectiune exclusiva pentru simbol, pe care 1-ar fi nascut din capul sau, precum Jupiter pe Minerva. Dar nici aceasta ipoteza nu se verifica, desi ea a fost mult acreditata de teoreticienii simbolisti romani, in frunte cu Ovid Densusianu, care au alimentat falsa omologare: simbolism = simbol. Astfel, poezia lui Henri de Regnier:
„Se poate numi simbolista numai intrucit a vrut sa imbrace in simboluri sentimentele moderne'1.
in aceasta privinta lucrurile sint limpezi si un raspuns poate fi dat repede. Procedeele simboliste sint mult mai numeroase decit utilizarea, frecventa sau nu, a simbolului. Ele includ, cum vom vedea, „corespondentele', tehnica sugestiei, muzicalitatea etc. Nu simbolismul descopera virtutile poetice ale simbolului. Simbolul, ca si alegoria, sint procedee poetice traditionale, care se confunda cu insasi originea artei. Poezia este imagine, metafora, simbol, si unii simbolisti, ca Verlaine, Henri de Regnier, au si spus-o2. Stefan Petica a facut la noi aceeasi observatie :
„Cit despre alegorii si metafore, ele nu formeaza niciodata o trasatura distinctiva pentru simbolisti, caci se gasesc — si inca in mai mare cantitate — la toate celelalte scoli'1.
Ramine deci stabilit ca „poezia este prin firea sa insasi simbolica'2. Vechimea procedeului simbolic in arta este plurimilenar. „El ne intoarce cu mintea la epoca mitologiilor si teogoniilor.'3 „Simbolul exista de cind omul: e-n natura celui ce exprima sa simbolizeze.'4 Simboluri se gasesc peste tot: in poezia medievala, la Petrarca, in Renastere etc. Oricit de paradoxala ar parea concluzia, simbolul nu reprezinta citusi de putin o nota riguros specifica a poeziei simboliste.
Vechi sau nou, este interesant totusi de stabilit ce gindeau simbolistii romani despre procedeul simbolizarii, la ce definitie s-au oprit ei, ce nuante noi introduc, eventual, in teoriile apusene, franceze, din care se inspira. In aceasta privinta, rezultatele sint dezamagitoare. Un concept clar despre notiunea de „simbol' nu pare sa existe, in orice caz, definitia analitica, sistematica, lipseste cu desavirsire, si tot ce se poate recolta sint numai generalitati sau mici fragmente, din care cu greu se poate reconstitui scheletul unei conceptii propriu-zise.
Am vazut ca acceptia simbolului ca expresie imagistica a „ideii', pusa in circulatie de Macedonski, nu este nici originala, nici solida, nici ferita de confuzia grava cu alegoria. Mai subtila pare o intuitie aruncata in treacat de S. Sanielevici, in 1899. El vorbeste de:
„Fluiditate, aceasta ambiguitate a simbolului foarte favorabila, daca nu chiar neaparat necesara dezvoltarii artei simboliste'5.
Simbolul este o comparatie, dar o comparatie intr-adevar „ambigua'. El unifica doua planuri, imaginea sensibila, si continutul pe care il exprima. Dar cu toata sudura lor intima, ceea ce el proiecteaza este o serie intreaga de semnificatii, intr-un simbol intrezarim totdeauna -o noua ordine posibila a universului. Prin momente succesive de sugestivitate si reflexie, ceea ce surprindem sint analogiile, corespondentele intre eu si cosmos, oscilam in permanenta intre un plan al cunostintei si altul. Daca „rostul principal al simbolului e acela de a acorda sensuri lucrurilor'1, simbolul este echivoc, ambiguu, prin insasi esenta sa. El poate sugera de fapt sensuri multiple. Asociatia prin contiguitate a doua imagini, in acelasi timp distincte si totusi identice, simultane2, poate varia caleidoscopic. Pe aceasta proprietate a simbolului se bazeaza intreaga sa capacitate de sugestie.
Dindu-si seama de echivocul notiunii de simbol si de deficientele teoriei simbolului, inclusiv de vechimea acestui procedeu artistic, Ovid Densusianu incearca, in Sufletul noua in poezie, o punere la punct, care, in realitate, nu face altceva decit sa deplaseze discutia. Este drept, criticul subliniaza ca poezia simbolista cultiva simbolul nu in mod accidental, ca in trecut, ci programatic, nu periferic, ci central, simbolul constituind „pivotul' poeziei. El reia astfel ideile lui Henri de Regnier, care, in raspunsul la Enquete sur devolution litteraire a lui Jules Huret (1891), enuntase exact aceeasi teorie3. Acestea sint insa numai aspectele cantitative, de suprafata, ale chestiunii. Esenta problemei sta in faptul ca simbolul este dezvoltat numai prin doua elemente: starea psihologica si corespondentul sau imagistic. Problema centrala devine pentru simbolisti nu existenta sau frecventa simbolului ca atare, ci „corespondenta' pe care acesta o implica si mai ales „tehnica' de exprimare a „corespondentelor'.
Abordind teoria esteticii simboliste, Ovid Densu-sianu arata ca, de fapt, simbolul „simbolist' (ca sa ne exprimam astfel) nu este niciodata explicit, complet formulat, ci totdeauna eliptic. Unul din termeni, respectiv definirea limpede, prealabila, a starii emotive lipseste cu totul. Absenti sint si intermediarii logici posibili, poezia construindu-se exclusiv prin procedee de sugestie, prin producerea de asociatii intre emotiile interioare si imagini, care primesc misiunea sa exprime intregul fond emotiv si ideologic al poetului, ramas voit in penumbra, daca nu chiar criptic1. De-abia acum am facut cunostinta — este necesar sa subliniem inca o data acest lucru — cu esenta propriu-zisa a esteticii simboliste. Tot ce se adauga peste aceste precizari intr-adevar esentiale nu mai reprezinta decit reluari de locuri comune. Sensibilizarea si materializarea „ideilor', sublimata in 1915 de P. Paltanea, ne reintoarce la formula macedonskiana din 1892. Fuga de alegorie, capacitatea de sugestie, polivalenta simbolului reprezinta, de asemenea, lucruri cunoscute2. Ele sint puse in circulatie si de unele studii consacrate simbolismului, unde se arata ca:
„Simbolul exprima ceva real, existind in imaginile concrete insesi, ceva insa ce nu se poate decit evoca, sugera; el e rezultanta asociatiei in inconstient a senzatiilor de la diferite simturi, care in loc sa se rasfringa in imagini, se rasfring intr-un sentiment sau intr-o imagine rasarita din acel sentiment, in asa-numitele sinestezii'3.
Dar definitia este partial gresita, caci introducerea criteriului psihologist nu e de natura sa lamureasca, ci, dimpotriva, sa faca si mai obscura notiunea de „simbol', in planul sensibil, concret, al poeziei, exista imagini, nu senzatii. Fireste, aceste imagini sint produse, printr-un proces complicat de elaborare, de o serie de senzatii. Numai ca aceasta geneza nu ne spune nimic despre realitatea fundamentala, care este fenomenul de cristalizare imagistica (respectiv de metamorfoza) al simbolului. Acesta se constituie dupa o logica proprie, la un alt nivel al constiintei, acela al imaginei concrete, unde particularitatea senzatiei dispare in unitatea organica a imaginei. Punctul de vedere plat asociationist se mentine si la G. Ibraileanu, dupa care „simbolul' simbolist e un „agregat de senzatii'1, ceea ce este fundamental fals. Mult mai fin si mai exact lamurise aceasta problema Stefan Petica:
„Ceea ce caracterizeaza tehnica poetica a simbolului e izolarea senzatiilor si darea lor printr-un> echivalent de imagine. Pe cind la clasici modul cum e data senzatia e adecvat cu senzatia, pe cind la romantici senzatia e hiperbolizata, la simbolisti ea e data printr-un echivalent, care e determinat si el, prin modul de a se impresiona al artistului. De aici impresionismul ca procedeu tehnic, asa de celebru in pictura.'2
Clarificarea acestei probleme, departe de a fi oti-oasa, ne ajuta sa dezlegam un punct important de estetica simbolista, cu rasfringere asupra intelegerii unei zone poetice intinse. Cum se explica faptul ca, atunci cind citim poezie simbolista, unele simboluri au priza directa asupra constiintei noastre, sint vii, fac imediat „imagine' si apar dintr-o data grele de sens, iar altele sint frigide, abstracte si nu transmit nici o emotie? imprejurarea vine de acolo ca avem. de-a face cu doua tipuri bine distincte de simboluri si in ultima analiza cu doua tipuri de poezie simbolista, una viabila, alta iremediabil moarta.
Intr-un caz, simbolul reprezinta un produs autentic si spontan. Poetul gindeste prin simboluri, asa cum un filozof gindeste prin abstractiuni. El isi traduce prin imagini in mod direct, imediat, o anumita stare lirica, fara nici un intermediu lucid, cerebral. Emotia sa capata „semn', si atit. in acest caz, simbolul se constituie printr-o asociatie spontana intre senzatie, emotie si imaginea sensibila, intre aceste elemente osmoza este atit de perfecta, incit sensibilitatea si imaginatia pot reface spontan toate legaturile. De la imagine se poate cobori la senzatie, de la senzatie se poate urca la emotie si imagine. Pe marginea sa reveria poetica devine posibila, fiindca acest vagabondaj emotional este liber sa circule in toate sensurile, fara nici un obstacol. Totul este atit de sudat, de omogenizat, sunetul pare peste tot atit de plin, incit nu intilnim nicaieri nici un hiatus, nici un punct de rezistenta, si procesele analitice ale intelectului nu sint puse- in miscare. Caci simbolul, bine organizat in toate articulatiile sale, s-a constituit si a devenit unitar si sugestiv in mod genuin, dincolo de orice interventie rationala.
Aceste simboluri nu se „fac', ci se „nasc' prin revelatii subite, spontane. Ele sint date imediate ale constiintei, si bergsonismul a constituit un foarte bun aliat ideologic al simbolismului tocmai prin proclamarea superioritatii intuitiei asupra analizei. Prin intuitie posedam in mod direct si concret realitatea. Ne asezam in mijlocul sau, si simbolul poetic reprezinta tocmai o astfel de operatie de aprehensiune imediata a realitatii. Se intelege ca acest simbol este atit de plin de semnificatii, incit orice efort de interpretare devine inutil. El reprezinta un limbaj universal, pe care cititorul il „pricepe' imediat. De aici si satisfactia sa, urmata la lectura de declansarea fluxului emotional. Simbolul a fost asimilat, intuit. Poezia are un continut si place. Prea putin discutate la noi in perioada respectiva, aceste probleme reprezentau idei absolut curente in estetica simbolismului apusean1.
in cazul al doilea, simbolul nu este altceva decit produsul unei confectii, cum de foarte multe ori se intimpla. Ceea ce surprinde va fi intentia de demonstratie simbolica, simularea, punctul de plecare fixat si reperabil din capul locului, ca intr-un scenariu cu cheie.
In acest caz poezia simbolista pierde orice spontaneitate, orice autenticitate, si se transforma intr-o constructie conceputa lucid. Atunci cind voiesti sa te exprimi simbolic, exista riscul de a rapi simbolului intreaga sa prospetime, polivalenta sa, si, se-nte-lege, ceea ce se transmite cititorului este o impresie de artificialitate, intelegem acum de ce numeroase poezii simboliste n-au facut la timpul lor si nu fac nici azi nici o impresie. Un critic al simbolismului putea chiar sa scrie ca:
„Totul in opera simbolista poarta semnul unui creator prea constient'2.
Elaborate lucid, in serie, aceste productii reprezinta negatia insasi a principiului simbolului, care este spontaneitatea. Pe buna dreptate, Maeterlinck facea deci distinctie intre simbolul — intentie ferma („de propos delibera'), care pleaca de la o abstractiune, si simbolul a priori, care apare fara stirea poetului si adesea chiar in ciuda lui3. Cel dintii ar corespunde definitiei lui Remy de Gourmont, a simbolului ca „idee' si in tot cazul alegoriei, procedeu formalist in esenta, intrucit preocuparea de baza ra-mine „imbracarea' acestei idei intr-o forma verbala, cel de-al doilea corespunde conditiei poeziei, care este autenticitatea, reflectarea directa a vietii.
In acest stadiu, simbolul se cristalizeaza genuin in metafora, ceea ce inlatura dintr-o data posibilitatea elaborarii de simboluri planificate, voite, la rece. Se intelege ca cititorul reface acelasi proces mintal: de la lectura poeziei, prin imaginile sale, el :se ridica singur, nedus de mina prin indicatii, la sim-ibolul care sta, oarecum in chip de sfinx, in fata.
Simbolul, in aceasta acceptie curat simbolista, devine, de fapt, o comparatie, in care unul din termeni este numai sugerat, printr-o tehnica a „corespondentelor'.
5. CORESPONDENTELE
in procesul complex si „zigzagat' al reflectarii realitatii in simbol, stabilirea de analogii intre senzatii, emotii, imagini si ,,idei' devine inevitabila. Simbolul constituie un exceptional mediu de transmutatie al tuturor datelor senzoriale, afective si ideologice, care anima constiinta poetului. Este pur „simbolista' aceasta proprietate a poeziei de totdeauna? Ar fi greu sa se sustina1. Dar nu-i mai putin adevarat ca estetica simbolista a facut un caz deosebit de aceste ,,corespondente', iar poezia simbolista le-a practicat pe scara intinsa. Simbolismul romanesc nu putea face nici el exceptie de la aceasta constanta a curentului.
Natura variata a „corespondentelor' simboliste impune citeva distinctii si precizari necesare, iar formele lor presupun o anume clasificare. Aceasta cu atit mai mult cu cit teoria respectiva, care incearca sa le justifice, se schimba de la caz la caz, iar coeficientul de realism pe care ea il implica, destul de mic in general, sfirseste in cele din urma prin a dispare cu totul.
In acceptiunea cea mai traditionala a acestei notiuni, nu este vorba de nimic altceva decit de exprimarea unei echivalente care se stabileste intr-o anumita stare psihologica a poetului si un element corespunzator din natura. Dintotdeauna, poetii s-au concentrat, cu intensitati si justificari variabile, asupra vietii interioare. Pe de alta parte, relatiile dintre constiinta si natura n-au nimic exceptional in ele insesi, si a regasi simbolizata, intr-un anume peisaj, o emotie particulara specifica este un „accident' poetic destul de obisnuit. Simbolul intemeiat pe acest gen de corespondente a fost utilizat cu mult inaintea epocii simboliste si independent de ea.
Din aceasta cauza, teza lui Ovid Densusianu este mult exagerata:
„A simti aceasta legatura misterioasa intre noi si restul lumii, a proiecta in afara agitatia continua a eului nostru este una din trasaturile caracteristice ale sensibilitatii moderne'1.
Moderna nu este de loc sensibilitatea care se proiecteaza in afara, si ea nu poate fi restrinsa la un grup specific de poeti (in acest caz si estetica Ein-fiihlung-ului ar fi tipic simbolista); „moderna', deci simbolista, este numai dogmatizarea respectivei atitudini poetice:
„La anumite ginduri sau emotiuni corespund anumite imprejurari dinafara, si de aceea nu este stare sufleteasca ca sa nu poata fi concretizata intr-o stare a naturii, sa nu-si gaseasca analogii, «corespondente* in formele exterioare de viata'2.
Este indreptatita, liric vorbind, aceasta pozitie, minus pretentia exorbitanta ca numai poetii simbolisti dau dovada de complexitate sufleteasca? Fara indoiala, da, cu observatia — esentiala — ca substratul corespondentei afectivitate-imagine nu este niciodata arbitrar. Corespondenta este si ea o forma de reflectare a realitatii. Anumite fenomene din natura produc asupra poetului anumite efecte psihologice, si faptul acesta este confirmat de experienta curenta, cea mai realista.
Imaginea devenita simbol este selectata dupa o logica stricta. Niciodata nu vom intilni in poezie simbolul furtunii marine, a ciclonului, pentru exprimarea starii de nostalgie languroasa, sau acela al lacului placid cu nuferi, „balta clara' a lui Macedonski, pentru a exprima explozia unei pasiuni violente. Astfel de „corespondente' absurde, stranii, sint, teoretic vorbind, excluse, organizarea lor fiind condusa de o anume legitate obiectiva.
Solidaritatea poetica eu — natura, care merge uneori pina la identitate, produce mai totdeauna simboluri adecvate, care au necesitatea lor interna. Universul poeziei are, desigur, legile sale. Dar aceste legi, in care se includ si „corespondentele' pre si post simboliste, prin faptul ca reflecta poetic realitatile obiective, nu sint si nu pot fi, in principiu, gratuite, in caz contrar, nici o corespondenta n-ar mai ii perceputa de cititor, si poezia ar ramine total ermetica, deci lipsita de valoare. Poezia simbolista cade uneori in aceasta eroare. Accidentul obscuritatii nu-i este insa definitoriu. Ermetismul constituie o poezie si o teorie estetica aparte, distincta de simbolism, si de altfel eronata.
Un gen mai rar, mai discutabil de „corespondenta' este acela dintre senzatii, bazat pe .surprinderea unor echivalente dintre doua sau mai multe date senzoriale. Unui anumit sunet i-ar corespunde o anumita culoare sau parfum, asociatia producindu-se spontan in constiinta poetului. Ideea de analogie este si aici prezenta, dar dificultatile perceptiei pentru cititor sint mult mai mari.
Punctul de plecare al acestui gen de asociatii este, in chip evident, vestitul sonet Correspondances al lui Baudelaire, in care natura apare in ipostaza unei enigmatice „paduri de simboluri':
Comme de longs echos qui de loin se contondent
Dans une tenebreuse et profonde unite,
Vaste comme la nuit et comme la clarte,
Les parfums, Ies couleurs et Ies sons se respondent1.
Dar trebuie retinut ca, la Baudelaire, substratul acestor corespondente posibile intre parfumuri, culori si sunete este in esenta pur metafizic. Numai intr-o ordine oculta a universului analogiile devin universale. Ele nu devin perceptibile decit prin initierea intr-un sistem de hieroglife. De fapt, simbolistii au interpretat corespondentele intre senzatii pe plan pur psihologic si chiar verbal2. Analogiile nu mai au ca teatru de desfasurare natura, ci constiinta. Ele se subiectivizeaza si se transforma in program poetic, ca la Samain, tot pe urmele lui Baudelaire cel din Parfum exotique si La Chevelure:
Je voudrais, convoitant l'impossibile en mes voeux, Enfermer dans un vers l'odeur de tes eheveux?
Intre muzicalitatea versului si efluviile parului odorifer va exista o anumita „corespondenta', si arta poetului are ambitia s-o sugereze, s-o inculce in constiinte.
Hipertrofia acestui gen de corespondente senzoriale apare intr-un alt sonet celebru, Voyelles, al lui Rimbaud, unde analogiile sint de-a dreptul bizare: A noir, E blanc, I rouge, U vert, O bleu: Voyelles, Je dirai quelque jour vos naissances latentes..
Poetul insusi contempla cu detasare acest joc al imaginatiei („Am inventat culoarea vocalelor!')2, si este foarte posibil ca intentia de mistificare a fost, in cazul sau, predominanta. In tot cazul, interpretarea acestui text ramine obscura, nici una din ipotezele propuse nefiind satisfacatoare3.
Cind evocam culoarea rosie pentru a exprima sin-gele, viata, revolutia, simbolul este imediat perceptibil. Dar cind vocalei a ii atribuim subit, din pur capriciu, culoarea alba, lui i cea rosie, lui u verdele si asa mai departe, spiritul cititorului nu poate stabili nici un fel de legatura obiectiva intre lucruri, l» definitiv, de ce lui u nu i-ar corespunde, sa zicem, violetul?
Aceasta clasificare ramine prin definitie subiectiva, si oricine poate s-o constate, venind cu propriile sale asociatii4.
Fenomenul ,,auditiei colorate', studiat la noi si de-Dr. G. Marinescu, ar parea sa furnizeze o oarecare baza experimentala pentru acest gen de corespondenta. Dar problema nu este citusi de putin rezolvata. De ce poezia s-ar alimenta din fenomene rarisime, sau din stari patologice, care contravin principiului generalitatii emotiilor si umanismului poeziei?'
Sa vedem care este incercarea de justificare estetica pe care simbolismul o scoate din cenestezii si intrucit tehnica simbolista s-a imbogatit sau nu de pe urma acestor corespondente senzoriale.
Este vorba de a surprinde si de a exprima asociatii senzoriale simultane, a cultiva „asociatii noua, surprinzatoare, larg evocatoare', cum spunea si Ovid Densusianu, care sa activeze concomitent si succesiv •asupra mai multor simturi. Asociatiile, pretind simbolistii, vor fi mai bogate daca ele se vor produce nu numai direct in constiinta, ci si pe cale externa, vizuala. Iar daca s-ar putea gasi un procedeu ca lectura sa fie insotita si de anumite sunete sincronizate, complexitatea trairii emotionale a vietii cuprinsa in textul respectiv ar fi, spun simbolistii, si mai mult sporita. Ba mai mult, ea ar putea sa-si capete si o anume fundamentare stiintifica.
Vechimea principiului corespondentelor vizualo-auditive ar constitui si ea un argument in favoarea acestor idei. inca din secolul al XVII-lea, un Pere •Castel construise un „clavecin ocular'1, Voltaire, in Elements de la philosophie de Newton, rezuma indeaproape cercetarile marelui savant englez in legatura cu raporturile celor sapte culori primitive si cele sapte note muzicale. De retinut este, mai ales, pagina in care Voltaire se ocupa de „analogia tonurilor muzicale si a culorilor' si de „clavecinul ocular'2.
Esenta realista a acestor corespondente muzicale, controlate experimental si in cazurile unor mari compozitori ca Liszt, Berlioz si Rimski-Korsakov3, iese si mai mult intarita de planurile unei instalatii a tinarului inventator sovietic Konstantiv Leontiev. Acesta a pus la punct principiul unui dispozitiv op-tico-electric, prin care sunetele pianului sint transformate, automat, in efecte luminoase, proiectabile pe un ecran. Un „pian al culorilor' imaginase si
compozitorul rus Skriabin. Acum este insa vorba de a valorifica „legatura obiectiva dintre sunet si culoare' pe baza de identitate de vibratii, folosirea „conexiunii dintre vaz si auz, conform legilor obiective ale actiunii, pe care muzica si lumina colorata, schimbatoare, o exercita asupra omului'1.
O intuitie poetica, initial destul de hazardata, isi capata in felul acesta un inceput de confirmare stiintifica.
in schimb, cel de-al treilea tip de „corespondenta' simbolista, de factura net idealista, reprezinta o orientare estetica integral gresita. Dupa teoria in cauza, spiritul poetului ar dobindi o clarviziune speciala, mistica, de natura a surprinde, prin simboluri si dincolo de simboluri, analogiile pretins existente intre elementele ascunse ale universului. Misterele cosmosului ni s-ar deschide, constiinta noastra ar patrunde dincolo de aparenta, intr-o pretinsa realitate transcendenta, poezia transformindu-se in instrument intuitionist de revelatie mistica.
Simbolismul, conform definitiei lui Ovid Densu-sianu, ar proceda, in aceasta ordine de idei, la:
„Analiza adinca, adeseori chinuitoare, a starilor sufletesti, intuitia unei vieti misterioase care pluteste in jurul nostru, descoperirea de legaturi tainice, de «corespondente» nebanuite intre lucrurile cele mai departate'2.
Aceasta investigatie mistica este prezentata ca o expresie a sensibilitatii „moderne', cind, in realitate, identificarea cu cosmosul, participarea la asa-zisele sale „mistere', surprinderea legaturilor obscure intre eu si mediul ambiant este o atitudine tipica mentalitatii primitive, animiste. Conceptia dupa care natura exprima supranaturalul, in cadrul unei imaginare unitati cosmice originale, este cu desavirsire anacronica, antistiintifica.
Baudelaire, care cita pe Swedenborg, profesa tocmai acest gen de „corespondenta' mistica:
„La poetii superiori nu exista metafora, comparatie sau epitet care sa nu fie o adaptare matematic exacta in circumstanta data, deoarece aceste comparatii, aceste metafore si aceste epitete sint scoase din rindul inepuizabil al analogiei universale si nu pot fi scoase din alta parte'1.
intr-o masura oarecare, toate teoriile amintite joaca un rol nu numai in estetica simbolismului romanesc, dar si in opera unor poeti in care „corespondentele' nu lipsesc nici ca realizare literara, nici ca program de principiu. Desigur ca a existat chiar interes pentru aceasta problema in perioada simbolista, alimentat si de presa, care incepe sa discute fenomenul „auditiei colorate' in termenii unei noutati de senzatie.
inca din 1885, revista ardeleana Familia isi intretinea cititorii despre Auzirea colorata2.
in 1895 (21 august), organul socialist Lumea noua, atent la formulele noi in arta, publica un articol despre Muzica vazului, sau piano cu culori. La acea epoca, baza experimentala a exploatarii estetice automatizate a senzatiilor si a sinesteziilor era insa de tot ingusta, posibilitatea unei verificari si utilizari obiective ivindu-se, cum am vazut, abia in anii din urma, sub rezerva, bineinteles, a verificarilor ulterioare.
Cu atit mai mult ideea va interesa cercurile poeziei „noi', si un obscur B. Gr. Buzea incepe sa discute problema: Poetii si culorile, intr-o revista efemera, Carmen (21 iulie 1898), articol reprodus si in Revista moderna (19 februarie 1901), ambele de orientare simbolista, cu rezultate care se pot banui.
Detractorii, alimentati de Max Nordau, scot un argument in plus in dovedirea tezei „decadentei' si a „stigmatului degenerarii'3, iar apologetii se leagana in iluzia ca au „revolutionat' poezia romana. Chiar si studiile „obiective' sint impartite. Sonetul vocalelor este o „aiurare a lui Rimbaud', teoriile lui Ren6 Ghil sint „ridicole, totusi sinesteziile ar fi „semn de progres, nu de decadenta'. Ele ar corespunde „unei clipe din mersul evolutiei ideatiunii, sint conforme legii vesnice dupa care analiza urmeaza haosului si sinteza analizei'1. Comentariile psihologico-medicale2 si „filozofice'3 nu arunca nici o lumina noua asupra problemei poetice propriu-zise. De altfel, ele nici nu-si propuneau astfel de obiective.
in schimb, printre simbolistii romani a existat tendinta profesarii „corespondentelor' in mod deliberat, si programul lor poetic va include si astfel de idei inovatoare. Macedonski, totdeauna la curent cu „noutatile', se arata la inceput destul de reticent:
„Sint, este adevarat, simbolisti care cu privire la sunete duc lucrurile prea departe, acordind literelor nu numai o valoare muzicala, ci si o valoare de culoare. Litera a, zic acestia, da senzatiunea negrului, si asa mai departe. Ei sint microbii geniului.'4
Apoi, convertit la teoriile lui Rene Ghil, din Traite du Verbe (1886—1888) si Methode evolutive-instru-mentiste d'une poesie rationnelle (1889), el concepe in spirit sinestezic marea epopee Thalassa si, in 1902, lanseaza chiar prospectul unei astfel de opere:
„in ideea autorului, fiece capitol al epopeei sale trebuie sa dea senzatiunea unei culori prin imaginile intrebuintate si fiece capitol va fi tiparit pe o hirtie de o nuanta corespondenta. Pe linga aceasta, Alexandru Macedonski rupe cu traditiunea din trecut, nu se adreseaza numai la doua dintre simturile cititorilor: la al vazului si al auzului. El voieste ca al odoratului, al gustului si pipaitului sa intre in aceeasi linie cu cele dintii.'1
Proiectul il pasioneaza, si manuscrisul acestei opere (devenita in frantuzeste Le calvaire de feu) incepe sa fie transcris cu cerneluri diferite. Este incredintat unui discipol, care-1 va da foarte tirziu publicitatii2.
Judecind dupa facsimile, tot ceea ce se poate constata este o incercare, nu consecventa, de stabilire a unor corespondente intre notiuni si aspectul grafic coloristic al cuvintului respectiv. Cuvintul abis („abi-me') va fi scris cu negru, profondeurs cu albastru, •vagues cu verde etc. Pina aici nimic obscur. Dar <cind un cuvint este scris jumatate cu o culoare si jumatate cu alta, asociatiile ne scapa. De ce in cazul Iui monstrueuses prima silaba trebuie sa fie neagra 'si celelalte verzi? De ce montagnes este jumatate verde („mon') si jumatate negru („tagnes')! Totul devine un joc gratuit, care dovedeste ca notiunea de „corespondenta' nu era asimilata de Macedonski- in spiritul sau profund.
Mult mai funciar simbolist se dovedeste a fi D. Anghel, initiat in teoria corespondentelor inca din tinerete, de cercetatorul iesean E. Gruber, care a prezentat o comunicare despre auditia colorata la Congresul international de psihologie experimentala tinut la Londra in 1893. Subiectul de observatie era poetul N. Beldiceanu, si D. Anghel fixeaza scena acestor revelatii. E. Gruber:
„Cauta sa probeze celor doi discipoli, care il ascultau cu gurile cascate, ca toate sunetele la unii oameni exceptionali corespund culorilor. Vocale, consoane, diftongi, tetraftongi, miros, gust, temperatura, toate se colorau, toate deveneau cromatice, umplind casa de curcubee imaginare.'3
Poetul isi da seama ca parfum urile sint senzatii care stimuleaza in mod deosebit echivalentele emotionale:
„Pentru mine, miresmele erau gindurile lor tainice, felul lor de a vorbi, si eu as fi putut ghici pe intuneric, noaptea, cind e mai puternic mirosul lor, ce floare anume mi-1 trimite, si mai tirziu toate amintirile acestea s-au redesteptat si m-au chinuit si asemuirea stralucirii lor am cautat-o in cuvinte, iar alcatuirea minunata a petalelor ce formeaza o roza ori un crin am cautat s-o redau in strofe'1.
Fenomen de ordin inefabil, trans-intelectual, corespondentele nu se nasc decit in stari de reverie poetica, in care receptarea universului se face exclusiv pe cale emotionala:
„Ca sa patrunzi in lumea aceasta incintata, in care totul e ritm si armonie, pentru ca auzul tau sa poata prinde miile de zvonuri care ratacesc si urca din prapastia albastra, pentru ca sa ghicesti tainuitele corespondente ce ne leaga de nemarginire, mintea nu e deajuns, analiza nu are ce cauta si sufletul singur trebuie sa le simta si sa le perceapa. Poezia singura si imaginatia poate da un corp acestor versuri.'2
Si mai pregnant descrie acest proces T. Arghezi, la care imaginea interna a peisajului si peisajul ca perceptie fuzioneaza pina la confuzie:
„In mijlocul acestei fenomenalitati regulate cu compasul si totusi difuza, ideea in jurul careia meditezi se adaposteste in umbra de la spatele turlei, si spatiul de acolo pina la tine — serpuit printre arbori, semanaturi, balarii leganate — tremura, in ideea ta va raminea si o senzatie de leganare; intr-insa va fi si: verde, cenusiu, crengi, bucati de nori, soare, departindu-se. O alta turla — uitata —, o alta poteca, alte poteci — uitate si ele — dimpreuna cu toate gindurile cu care le-ai strabatut, strabat urzeala aerului, se complica altor conture, prin afinitati ciudate, prin tesaturi inexplicabile si imperceptibile, ca bariera unde se contrage ziua cu noaptea.'3
Calitatea acestor idei enuntate si de Ion Pillat1 este, desigur, variata. Ion Minulescu se lauda, in spirit de cafenea, ca neurologul Gh. Marinescu i-ar fi declarat:
„Vreau sa te studiez pe dumneata, pentru ca ai auditia colorata ca Rimbaud. Ai auditie colorata prin instinct, fara sa-ti dai seama.'2
in schimb, la G. Bacovia exista o preocupare se-. rioasa de simbolistica a culorilor. Negrul ii da senzatii funerare; violetul este amurgul; plumbul sugereaza toamna, ploaia; galbenul este langoarea, anemia. Poezia sa cultiva pe scara intinsa aceasta corespondenta, care are un punct de plecare programatic:
„in poezie — declara poetul — m-a obsedat intotdeauna un subiect de culoare. Pictura cuvintelor, sau auditie colorata, cum vrei s-o iei Pictorul intrebuinteaza in mestesugul sau culorile: alb, rosu, violet. Le vezi cu ochii. Eu am incercat sa le redau cu inteligenta; prin cuvinte. Fiecarui sentiment ii corespunde o culoare. Acum, in urma, m-a obsedat galbenul, culoarea deznadejdii. De aceea ultimul vo-r lum poarta titlul Scintei galbene. Rosu e singele, e viata zgomotoasa .. .'3
Netransformate in maniera, acest tip de corespondente, care presupun in mod organic realitatea unei emotii, nu contravin principiului reflectarii in poezie. Este vorba, de altfel, de un procedeu poetic traditional, si critica actuala il leaga uneori chiar de vechiul adagiu horatian ut pictura poesis (De arte poetica, v. 3 61)4.
6. OBSCURITATE SI CLARITATE
Se admite, in genere, ca una din conditiile de baza ale poeziei este universalitatea emotiei, caracterul sau accesibil, inteligibilitatea. Simbolistii se situeaza, in aceasta privinta pe o pozitie destul de opusa. Adesea, cuvintele, imaginile nu mai sint asociate dupa logica normala, ci dupa legea analogiilor universale, pe care, in definitiv, numai poetul are impresia ca le surprinde, creind cititorului mari dificultati in urmarirea lor. De la perceptia emotionala si semnul care o traduce — cuvintul si imaginea respectiva — poetul procedeaza la analogii, la stabiliri de raporturi din ce in ce mai indepartate intre elementele universului, , si, se intelege, nu oricine are posibilitatea sa le urmareasca cu usurinta. Ba, s-ar putea spune, multe simboluri ramin impenetrabile chiar si pentru cititorul cel mai experimentat. Simbolismul, in anumite zone artificializate ale sale, se complace in insolit, mister si obscuritate, din care-si face — integral gresit —• o virtute1. Incontestabil, maestrul si teoreticianul acestei orientari in epoca simbolista este Mallarme, care avea despre poezie o notiune foarte mistica, foarte ermetica, sentimentul artei aulice, inaccesibile, destinata exclusiv „elitelor'. Cu mari sfortari, Mallarme a inventat o poezie distanta, care sa descurajeze orice intelegere din partea „profanilor', impenetrabila, dispretuitoare fata de sensibilitatile neantrenante la aceasta gimnastica cerebrala disperata, adica tocmai fata de marele public.
Desigur, poezia lui Mallarme nu este tot una cu simbolismul, in ansamblu. Dar, asa cum observa pina si unii poeti simbolisti, precum Henri de Regnier:
„in practica, orice simbolism comporta o anume obscuritate inevitabila.
Un simbol este, intr-adevar, o comparatie si o identificare a abstractului cu concretul, o comparatie in care primul termen ramine subinteles. Este aici un raport care nu este decit sugerat si caruia trebuie sa-i restabilesti legatura.'1
Iata de ce, asa cum subliniaza uneori si critica idealista, din moment ce poezia simbolista, prin insasi esenta sa, nu poate propune decit simboluri, si acestea sint uneori inevitabil obscure, este firesc sa cautam si „cheia' simbolurilor respective2. O poezie care urmareste sa nu comunice nimic, care sfideaza orice inteligibilitate, producind chiar repulsie, este cel putin un paradox, daca nu o adevarata obscuritate.
Sa zicem totusi ca Baudelaire are dreptate:
„Simbolurile nu sint obscure decit intr-un mod relativ, adica dupa puritatea, bunavointa si clarviziunea nativa a sufletelor'3.
Concesia reprezinta nu mai putin o serioasa prima de incurajare, pe care critica romaneasca din trecut, confruntata cu aceeasi problema, in genere o retrage. Solida si echilibrata intre toate ni se pare o mentiune a lui Ibraileanu:
„Cind cineva e obscur din lipsa de talent, lucrul e simplu: n-are talent. Cine e obscur din cauza naturii fondului e dator sa renunte la fond daca nu poate fi facut inteligibil, caci poezia e tiparita spre a fi inteleasa. Iar fondul e obscur pentru cititor cind senzatiile scriitorului nu numai ca sint excesiv de deosebite de ale celorlalti oameni, dar nu au nici macar vreo analogie cu ale altora, ori cind — ceea ce e acelasi lucru — imaginile sint bazate pe similaritatea a doua senzatii ori perceptii care nu-i existenta decit pentru autor si care deci nu poate fi perceputa de nici un cititor, ori, cel mult, numai de citiva, care sufar exact de aceeasi anormalitate ca si poetul.
incolo, daca «obscuritatea» cere oarecare sfortare de atentie, ori o deprindere cu stilul unui poet, nu trebuie sa-i aruncam poetului piatra.'1
Examinind sub acest aspect simbolismul romanesc, constatam ca el nu cade, de regula, in astfel de exagerari ermetice. Exemplul lui Mallarme, din care, ce-i drept, s-a tradus in Vieata noua, a ramas totusi fara priza, caci ezitam a clasifica pe I. Barbu printre simbolisti. Ceva mai mult, teoretizarea obscuritatii nu se constata in nici una din fazele poeziei noastre simboliste.
S-ar putea crede, totusi, ca Macedonski, judecat dupa ideile sale Despre logica poeziei (1880), se face teoreticianul absurdului. El scrie:
„Logica poeziei este nelogica fata de proza, si tot ce nu e logic, fiind absurd, logica poeziei este prin urmare insusi absurdul'2.
Dar daca este citit bine, poetul nu vrea sa spuna decit atit: logica poeziei nu este identica cu logica prozei, a gindirii discursive. Poezia poate fi chiar „absurda', in raport cu logica prozaica. Sa dam un exemplu in spiritul lui Macedonski. intr-un sonet de Heredia, Antoniu vede in ochii Cleopatrei galerele fugind in timpul bataliei de la Actium. Logic, este o imposibilitate: o galera nu poate incapea intr-un ochi. Dar, in plan metaforic, imaginea este verosimila, credibila, deci „logica'. Ideea tradarii este admirabil sugerata. Nicaieri Macedonski nu afirma ca poezia trebuie sa cultive absurdul, ci doar ca o imagine care poate parea absurda inteligentii prozaice este, in principiu, acceptabila in poezie. De altfel, tot el va spune cu alt prilej:
„Neintelesul nu este' simbolism, ci aberatiune-smintenie'3.
Aceeasi repulsie la obscuritate se constata si la unii discipoli, indeosebi la Traian Demetrescu, atent la:
Cititorul care ridica din umeri, cu mirare ironica, la auzul unui sonet cu inteles obscur al unui
simbolist'1.
Stefan Petica, fara sa-l aprobe, constata fenomenul obscuritatii relative a poeziei simboliste drept o consecinta inevitabila a principiilor sale de baza:
„Aceasta adinca patrundere in partea intunecata a sufletului a adus dupa dinsa intreaga transformare a liricii.
In locul frazelor clare, simple, cu constructie simetrica, venira frazele clar-obscure, complicate, cu constructie savanta.'2
Si mai evident este faptul ca Ovid Densusianu ia pozitie deschisa impotriva ermetismului, de unde rezulta limpede ca simbolismului romanesc nu i se poate face un cap de acuzare din aceasta orientare. Viciile sale sint altele: „Mallarme ajunsese sa scrie — observa Densusianu — intr-o limba artificiala, ultra-alambicata, care face din multe pagini ale sale, in proza sau in versuri, adevarate enigme ale caror inteles nu poate fi prins nici chiar de cei deprinsi cu genul sau'3.
Rezerva fata de poezia ermetica este, de altfel, mai generala, si ea merge de la Cosbuc si Samana-torul pina la Caleidoscopul lui A. Mirea, care ironiza pe „Mallarme, cel fara sens'4. Simbolistii romani n-au revendicat niciodata conceptia artei ermetice, ce implica o initiere speciala. Mistica artei n-a avut-o, intr-un anume sens, decit Macedonski. in rest, accesibilitatea n-a fost ocolita si specificul principiilor mallarmeene n-a fost asimilat de simbolistii de la noi niciodata. Este oare Bacovia poet dificil? Minu-lescu — foarte grandilocvent — s-a bucurat chiar de succes si a fost pus pe muzica. Ramine insa perfect criticabila teoretizarea absurditatii, in unele zone de avangarda ale simbolismului francez, orientare care n-a avut insa in simbolismul romanesc nici a influenta serioasa si de durata.
7. SUGESTIA
Fara discutie ca ermetismul reprezinta un viciu poetic de structura, cu toate ca el are o anume explicatie istorica, in conditiile specifice literaturii franceze, intreaga directie estetica a simbolismului nu reprezinta altceva decit negarea emfazei romantice, a stilului descriptiv parnasian, a retoricii academice. Tocmai impotriva acestei simplificari protesta, in felul sau, pe diferite planuri, simbolismul. Claritatea in lirica poate fi si un semn de profunzime, dar si de superficialitate, de verbalism gol.
O pagina cenusie, de claritatea articolului de ziar, sau a unui discurs, transpusa in versuri, impiedica orice emotie estetica. Urmarind emotionalitatea profunda, vibratia in adincime, comunicarea unui continut ideologic si sufletesc autentic, ea se opune discursivitatii, retoricii sonore si goale.
Aceste principii, a caror demonstratie a fost ridicata pe o treapta calitativ superioara de estetica stiintifica, au, in parte, trecutul lor. Simbolistii, cind le afirma, nu sint, se intelege, originali. Asimilarea lor este insa reala. Principiile amintite sint cuprinse in esenta doctrinei, insasi tehnica simbolului se sprijina in mod fundamental pe capacitatile sale de sugestie. Corespondentele, pentru a nu mai aminti de cultivarea clar-obscurului psihologic, a spleen-ului, a inefabilului sufletesc, sint transmise, la fel, pe cale de sugestie. Prin urmare, cind teoreticianul si poetul simbolist intilneste o rece bijuterie parnasiana, precis cizelata, intreaga sa mentalitate si conformatie intelectuala sufera. De unde protestul sau imediat.
Mai inainte, Baudelaire, care nu cultiva citusi de putin obscuritatea, concepuse si el poezia drept „o specie de vrajitorie evocatoare'. El profesa o inalta idee despre „magia sugestiva, continind in acelasi timp obiectul si subiectul, lumea exterioara a artistu-, lui si artistului insusi'1.
Textul este citabil, prin aceea ca deriva sugestia din insasi fuziunea dintre constiinta si natura, din corespondenta lor mai mult sau mai putin desavirsita, adica tocmai din atitudinea cea mai tipic simbolista. Rezulta de aici ca predilectia pentru metoda sugestiva de transmitere a emotivitatii lirice este consecinta naturala a premiselor teoretice specifice doctrinei.
Care sint izvoarele directe ale teoriei sugestiei in simbolismul romanesc se poate reconstitui cu destula usurinta. Ca si in Franta, autoritatea suprema, citata cu prioritate, este Mallarme, cu al sau raspuns „clasic' la ancheta lui Jules Huert asupra evolutiei literare:
„A numi un obiect este a suprima trei din patru parti din placerea poemei, facuta din fericirea de a ghici incetul cu incetul. Sa-1 sugerezi este visul, sa-1 evoci incetul cu incetul pentru a crea o stare sufleteasca.'2
Parnasienii, procedind nu prin aluzii, ci prin descrieri, fac dovada de „lipsa de mister'. Ei rapesc cititorului ,,placerea delicioasa de a crede ca creeaza' obiectul evocat, si formula este citata la loc de cinste de Ovid Densusianu, in Sufletul nou in poezie3.
Idei asemanatoare, dintre simbolistii cunoscuti si tradusi la noi, mai exprima Samain1, Rene Ghil, Ver-haeren, Stuart Merrill2, al carui Credo este tradus de Ion Pillat. Rezumata in putine cuvinte, notiunea de „sugestie' are in simbolism acceptiunile urmatoare:
intr-un sens, direct si elementar, nu este vorba de nimic altceva decit de un sinonim pentru emotia estetica. A simboliza inseamna a evoca, respectiv a impresiona capacitatea de emotivitate a cititorului. Scopul poeziei devine trezirea starii lirice, in care limbajul afectivitatii devine mai clar si mai comunicativ decit acela al notiunilor, in formele sale exagerate, aceasta emotivitate-sugestie este inteleasa sub forma unei „hipnoze', a unei „magii', a unei intrari in „transa' poetica.
Se intelege ca in aceasta interpretare, depasind stadiul emotiei literare propriu-zise, poezia simbolista se transforma in instrument de investigatie subiectiva, de cea mai pura factura idealista, fara nici o urma de obiectivitate: cuvintele, sunetele, parfumu-rile primesc misiunea de a ne „releva misteriosul'. Poetul va tinde sa trezeasca in cititor aceeasi stare de „luminare' a carei „experienta' a fost subiectiv traita, sau cel putin sa-i comunice echivalentul. Caci aceasta experienta este invincibila, sau, cu un cuvint care va face prin simbolism cariera, „inefabila'. „Imprecisul', din vestita Art poetique a lui Verlaine, deriva din aceeasi substanta lirica.
Foarte frecventa, legata de acceptia simbolismului ca „idee', este si intelegerea sugestiei ca proprietate de a evoca „idei'. Unii esteticieni simbolisti, ca Theodore de Wyzewa, cer poeziei nu numai sa traduca idei, dar si sa „sugereze emotia acestor idei'3. Cu alte cuvinte, poezia trebuie sa mearga „de la concret la abstract, de la lucrul vazut, auzit, simtit, pipait, gustat, pentru ca pe aceasta cale sa se produca evocarea ideii', care se naste in actul perceptiei emotionale. Este o metoda prin care vom fi condusi din „lumea materiala in cea morala'1.
Se va spune: dar asta este, pe linia expresiei, conditia artei si a poeziei in genere. Ce este tipic simbolist in aceasta pozitie?
Corespondenta, perceptibila exclusiv pe cale sugestiva. Notiunea folosita pentru a defini acest proces si care revine mereu in teoriile lor face parte din vocabularul magiei. Ea este aceea de „incantatie'. Poezia, conform acestei estetici idealiste, seduce, vrajeste, asemenea unui farmec, etichete verbale echivoce pentru stari psihologice de loc „magice'.
Cit priveste metodele propriu-zise ale acestei „incantatii', ele sint variate si analiza le poate urmari atit in cuprinsul continutului, cit si in acela al formei.
Procedeele de fond constau in: suprimarea unui termen al comparatiei; folosirea de analogii neduse voit pina la capat, neexplorate niciodata in toata sfera lor; a concepe simultan doua structuri arbitrare ale universului; a gindi o notiune si a o exprima numai pe jumatate etc.
Procedeele sugestiei pe cale pur formala deschid calea erorii formaliste. De aceea critica sa comporta o discutie speciala, ulterioara.
Judecind dupa textele cele mai reprezentative, simbolismul romanesc isi insuseste in cea mai mare parte aceste principii (chiar si pseudo-gnoseologia; explorarii esentelor). Cosbuc parodia chiar pretentia unor simbolisti de duzina de a scrie versuri „de o. uimitoare sugestiune'2, bagatelizind un fenomen care, ca atare, exista in mod real. Gresita este doar absolutizarea lui, estomparea si suprimarea continutului ideologico-emotiv al poeziei.
Sa ne reamintim, mai intii, care era definitia simbolismului dupa Macedonski: „Numele modului de a se exprima prin imagini, spre a da nastere, cu ajutorul lor, ideii*. Acum vedem limpede ca poetul, foarte in spiritul si litera simbolismului francez, intelegea poezia noua, a „viitorului', in primul rind ca o arta a sugestiei. Dezvoltindu-si ideea, lucrurile devin si mai clare:
„Simbolismul este apropiat de natura, fiindca, pentru a ne sugera idei, procedeaza intocmai ca dinsa, cu alte cuvinte, fiindca ne infatiseaza una sau mai multe imagini ce se transforma la urma in cugetari'1.
Despre valoarea sugestiei in poezie vorbise fugitiv, si mai inainte, Eduard Gruber2, dar Macedonski este acela care „lanseaza' propriu-zis teoria, ca si multe alte teorii simboliste. Opiniile sale faceau autoritate in cercurile poeziei noi, tinere, si este un fapt ca abia dupa articolul sau din 1892, Poezia viitorului, ideea incepe sa circule in presa3 si printre discipoli, in special la Stefan Petica:
„Una din caracteristicile acestei scoli e ca chiar atunci cind artistul nu a intrebuintat cuvinte luate din domeniul picturii sau al colorilor, el face o puternica impresie plastica vizuala'4.
Cu patrundere psihologica, T. Arghezi, in 1904, definea sugestia cu multa exactitate si finete prin imagini in ele insesi sugestive, in timpul lecturii trebuie:
„Sa simti paralel cu ceea ce citesti si ceva diferit decit evoca poetul; o idee sa nasca sute altele'.
Versului nu .i se potriveste „anecdota', „demonstrarea' „declamarea'. El vrea sa fie citit, „si citit pe tacute'5.
Clasificarea lui D. Anghel printre simbolisti nu intruneste adeziuni unanime. Convingerile sale literare nu mai lasa insa nici o indoiala asupra orientarii sale:
„A exprima inexprimabilul, a da o forma lucrurilor informe, a-ti pierde timpul cu alternarea monotona a cadentelor, a trezi prin ritm sensibilitati adormite, a face din cuvinte un leagan cu care sa adormi durerile altora, a desena un suris pe o gura ce-a uitat poate de mult sa rida, printr-o fericita corespondenta de imagini si de sunete, si din toate acestea sa faci sa nasca frumosul, t>e care sa-1 daruiesti contemporanilor tai, poate fi ceva mai sublim'?1
Un adept declarat al „vrajei', al incantatiei lirice, este si poetul Oreste:
Ce sfinta este vraja ce doarme intr-un vers!
* Ce mare e puterea ce doarme intr-un vers!
* Ce tainica armonie e-ascunsa intr-un versi.. ?
La Cincinat Pavelescu3, Mihail Saulescu4, la Ion Pillat. apologet al „sugestiei muzicale a unui univers sufletesc5, se constata aceeasi directie. Este una dintre cele mai raspindite in simbolismul romanesc, incurajata nu atit de studiile receptive la ideea de sugestie6, cit mai ales de spiritul epocii, de prestigiul izvoarelor franceze si de succesele poeziei noi, indeosebi ale lui Ion Minulescu.
Cunoscutul program din 1909, Sufletul nou in poezie, al lui Ovid Densusianu exprima idei similare, mai intii prin faptul ca el adopta aceeasi pozitie de ostilitate fata de declamatia romantica, „adevarate exercitii oratorice, adevarate pledoarii'. Totodata, el recomanda poetilor sa evite „formele precise, contururile bine definite', in consecinta: „Nici un motiv nu trebuie redat prea direct, ci mai mult sugerat, exprimat printr-o aluziune'. „Totul trebuie mai mult sa fie sugerat si completat in imaginatiunea cititorului '
Prin astfel de procedee, credea Densusianu, versurile „cistiga in putere emotiva, pentru ca in felul acesta ele deschid orizonturi nemarginite gindurilor noastre si stimuleaza activitatea imaginativa'1.
In Vers si poezie, Arghezi observase si el ca „versul concentreaza in sine volume', principiu care si azi indeamna la meditatie.
Cind este vorba sa dea o analiza a starii de sugestie poetica, Ovid Densusianu, fara a fi deosebit de subtil, are totusi expresii daca nu foarte fericite, in tot cazul exacte:
„E uimitoare multimea de imagini ce sint concentrate citeodata intr-o singura poezie: vedem o forta de asociere psihologica extraordinara, o suprapunere continua de sentimente, de. idei'2.
Un rezumat didactic al teoriei sugestiei ni se da prin formula:
„Imaginile ne aduc si ele apropieri neasteptate, analogii, corespondente prinse in alergarile gindului, in jocurile capricioase ale fanteziei; unele par ciudate cu o nota de hiperbolism dus prea departe, dar impreuna cu celelalte contribuie sa mareasca valoarea expresiva a descrierilor'3.
Aceste idei devin inca inainte de primul razboi adevarate locuri comune. Ele sint insotite de citate rituale din Mallarme; de vesnicele observatii despre procedeul „acumularii de comparatii'4; despre transformarea cititorului in „colaborator'; despre „un verb capabil sa destepte simultan impresii de culoare, de gust, de miros, un verb cu multiple si variate rezonante sufletesti'1 etc.
Ca poezia cea mai militanta, fara a rupe unitatea dintre continut si forma, nu se poate lipsi de valori sugestive, este incontestabil. Luata cum grano salis, teoria simbolista a sugestiei, ferita de formalisme sterile, isi pastreaza cu aceasta rezerva intreaga sa valoare.
8. MUZICALITATEA
Vorbind despre arta cu cea mai mare putere de sugestie, simbolistii, fara nici o urma de ezitare, afirma ca aceasta este muzica. Ambitia suprema a intregii orientari va fi, deci, aceea de transformare a poeziei in muzica. Versul sa concureze melodia si simfonia, emotivitatea poetica sa se prefaca intr-o stare muzicala, fluida, inefabila. Estetica bazata pe primatul corespondentelor sugestive, simbolismul se orienteaza spre muzicalitate ca spre climatul sau cel mai specific.
in locul culorii, simbolismul elogiaza sunetul; in locul conturului precis, nuanta, tenta, estomparea liniei; in locul luciditatii, starea de vis si reverie. Ver-laine enunta toate aceste teze in a sa Arta poetica, unde principiul de baza este:
De la musique avant touts chose.
De la musique encore et tcmjours!3
La rindul sau, Mallarme distingea intre functia notionala si muzical-poetica a limbajului. El scrie o placheta despre La Musique et Ies Lettres si crede ca „poezia nu este decit muzica prin excelenta'. Exact aceeasi opinie exprima si Stuart Merrill in al sau Credo, tradus de Ion Pillat:
„Poezia, fiind totodata Cuvint si Muzica, poate minunat de bine sa sugereze acest nemarginit care adesea nu e decit ceva nelamurit.
Prin Cuvint, ea graieste si gindeste, prin Muzica, ea cinta si viseaza. De altminteri, singura Poezie e Poezia lirica, fiica cuvintului zugravitor si a Muzicii visatoare.'1
Atit de raspindite sint aceste idei in simbolismul francez, incit: „Ceea ce a fost denumit simbolism — scrie Paul Valery — se rezuma foarte simplu in intentia comuna a mai multor familii de poeti (de altfel ostile intre ele) de a lua muzicii bunul sau'2. Cu ajutorul muzicalitatii, cuvintele prozaice, comune, pot fi purificate, spun simbolistii. Orchestratiei simfonice sau liniei melodice ii corespund, la fel, o versificatie de tip polifonic, sau o tonalitate cantabila, de „ro-• manta'. De altfel, acest termen, ca si altii de acelasi gen („Cintec', „Cantilena', „Complainte' etc.), revin des in poezia simbolista, integral muzicala, cel putin in intentie. Titluri de volume ca: Romances sans paroles (Verlaine), Complaintes (Laforgue), Gammes (Stuart Merrill) sint tipice in simbolism.
Peste aceste afinitati organice se suprapun si anumite influente recunoscute in mod deschis. Asupra simbolistilor actioneaza prestigiul muzicii lui Wagner. Simfonismul lui Cesar Frank, Debussy, Vincent d'Indy a jucat, de asemenea, rolul sau important, asa cum recunoaste si Ovid Densusianu. Dar Wagner, descoperit anterior de Baudelaire, este obiectul unui cult special, intretinut cu fervoare de Mallarme si grupul sau. Un discipol, Eduard Dujardin, scoate La Revue Wagnerienne (6 fevrier 1885—1887), iar maestrul inchina compozitorului o „reverie' (Richard Wagner, reverie d'un poete francats)3. Critica occidentala afirma chiar ca „wagnerismul' a dat constiinta de sine simbolismului1, initiindu-1 intr-o arta a fondului inefabil al sufletului uman, caruia-i deschide spatii infinite, de natura a-i da sugestii profunde2.
Si la acest capitol, Macedonski se integreaza esteticii simboliste, pe care incepe s-o propage cu en-tuziasmul si solemnitatea sa obisnuita, inca din 1880, in articolul citat, Logica poeziei, una din ideile de baza e cum nu se poate mai in nota lui Verlaine si a lui Mallarme:
- „Arta versurilor nu este, nici mai mult, nici mai putin decit arta muzicii'. „Poezia viitorului — scria el in acelasi sens, in 1892 — nu va fi decit muzica si imagine, aceste doua eterne si principale sorginti ale ideii'3.
Principiul este tipic simbolist, chiar daca/ pe urmele lui Rene Ghil din al sau Traite du verbe, Macedonski se declara adeptul „instrumentalismului', in realitate, se precizeaza:
„Instrumentalismul nu este iar decit tot un simbolism, cu deosebire ca sunetele joaca in instrumentalism rolul imaginilor'4.
Preocuparile sale in jurul „armoniei imitative'5 si a „versului symphonic'6 sint de aceeasi factura.
Succesul destul de snob al wagnerismului se transmite si el simbolismului romanesc, in 1892, Macedonski declara cu toata gravitatea ca „wagnerismul,
simbolismul unit cu instrumentalismul este ultimul cuvint al geniului omenesc'1. Minulescu gaseste ca este foarte subtil sa-si intrebe iubita:
De ce-ti sint ochii verzi,
Culoarea wagnerianelor motive?
Afinitatile muzicale ale simbolismului romanesc sint evidente; si ceea ce se constata, dupa Macedonski, este o continua teoretizare a sugestivitatii muzicale, de la cultul sonoritatii goale, formaliste, pina la incercari de transcriere a inefabilului, a carui notiune.; exista2.
„Instrumentalismul' de la Literatorul are imitatori si discipoli, si Traian Demetrescu pune pe o eroina sa interpreteze la pian L'orage de Weber. Piesa, dupa; poet, este curata „armonie imitativa, unde s-aude caldura ploii, urletul vintului si rugaciunea sfioasa a unui pastor'3.
Conceptia muzicalizarii poeziei incepe sa circule printre simbolistii romani oarecum cu caracter de dogma. Presa citeaza teoriile lui Verlaine si Ren6 Ghil4, si Stefan Petica reia — s-ar zice — versurile celebre ale lui John Keats din Ode on a Grecian Urn:
Heard melodies are sweet; but those unheard Are sweeter
Versiunea romaneasca suna astfel;,
Cintarea ce n-a fost spusa E mai frumoasa ca oricare5,
si ideea se dezvolta intr-o adevarata arta poetica simbolista:
Misterul ei e o betie
De voluptoasa-indurerare.
Dar in cintarea fara nume,
Ascunsa-n negrele vioare,
E-o tragedie tainuita;
Pling albe vise moarte-n floare1.
in simbolismul romanesc sint putine formule atit de lamuritoare pentru principiile poetice ale curentului ca aceste citate din Petica, foarte orientat in anaterie:
„Sunetele au si o muzicalitate care predomina in aceasta poezie, ii dau un caracter aproape religios, si muzica lor are in adevar solemnitatea pe care vrea s-o dea ideea fundamentala'2.
Este vorba, dupa el, ca si pentru toti simbolistii, de un adevarat fenomen de „transformare a liricii', si poezia lui Macedonski Pe balta clara este comentata favorabil tocmai pentru „muzicalitatea' sunetelor care „predomina in aceasta poezie, pentru tesatura savanta de ritm, cuvint, sunet, care-i sta la baza'3.
Din urma venea, ca de obicei, Ovid Densusianu, care arata, cu aparat critic, ca „verbul' instrumentalist al lui Ghil este ,,echivalentul imaterial si matematic al muzicii', iar Verlaine, cu a sa „lume de vis, vaporoasa reda, in cuvinte muzicale, care par mai mult o soapta, nuantele cele mai subtile, cele mai variate'4.
Cind unii simbolisti romani ajung la Paris, ei sint sedusi de atmosfera cabaretului muzical, de „sanso-nierii' din Montmartre, si D. Anghel evoca aceasta ambianta a poeziei cintate, de stil si traditie atit de franceza5. El regreta lipsa la noi a acestui gen poetic muzical, atit de deosebit de trivialitatea romantei lautaresti de suburbie:
„Romantele noastre stupide si triviale jignesc su-fle'tul si dezgusta Cintecul inaripat si zburdalnic, care sa treaca din gura in gura, sa cistige casa cu casa, fereastra cu fereastra, strada cu strada si sa cuprinda intreg orasul ca o epidemie, nu s-a auzit la noi'1.
Romantele lui Ion Minulescu (care a luat lectii de declamatie pentru a le putea „spune' in public), raspund in esenta tocmai acestei aspiratii. Structura lor de poezie cintata este pe alocuri evidenta si constituie, in parte, unul din punctele lor de atractie. Poetul, de altfel, inscrie „muzicalitatea melodica' printre preocuparile sale fundamentale2.
Profesind in felul lor, macar in intentie, o arta de „cunoastere', simbolistii romani vor vedea uneori in „cintec' si un adevarat instrument de perceptie muzicala a universului:
„Toate cele mai intime lucruri sint melodioase, se exprima prin cintec. Sensul cintecului merge departe. Da, orice cuvint, chiar cel mai comun dintre cuvinte, are ceva de cintec in el orice lucru profund este cintec. intr-un fel sau altul, cintecul pare sa fie esenta noastra centrala, restul nefiind decit invelis, pastaie, elementul dintii in noi si in orice lucru.'3
Este un stadiu in care estetica simbolista devine integral intuitionista, irationalista (conceptia muzicii ca expresie a „inconstientului' este si ea exprimata'1), si datoria criticii este sa delimiteze aceste aspecte metafizice, perimate, de fondul viabil al unei estetici oscilante, constituita la limita dintre realitate si idealitatea cea mai evidenta.
Mai intii, parerea ca sunetele pot sugera idei reprezinta o teza admisa si de lingvistica stiintifica.
Aceasta din urma studiaza fenomenul „simbolismului fonetic' si recunoaste ca siun sunet pus in anumite conditii poate, prin insasi structura sa, sa sugereze o idee'1. Deci teama, pe o latura perfect legitima, ca o poezie mediocra ar fi in principiu refractara transmiterii unui mesaj ideologic nu are temei. Dar, fireste, esential este nu ca ideea sa serveasca de pretext pentru muzicalitatea m sine, ci, dimpotriva, muzicalitatea sa fie subordonata ideii.
Trebuie spus, apoi, ca simbolismul face o serioasa confuzie, cel putin in unele aspecte ale sale, intre muzicalitate si sonoritate. Una este muzicalitatea profunda, interioara, si alta sonoritatea sunetelor goale, intre altii, Remy de GourmOnt, care elogia sonoritatea cuvintelor in sine, si Rene Ghil, urmat la noi de Macedonski, au cazut tocmai in aceasta eroare. Pentru poetii teoreticieni citati, muzicalitatea poetica inceteaza a fi sugestie psihologica si se transforma in muzica de alamuri sau combinatie de versuri armonioase, exclusiv pentru Ureche, a caror rezonanta se stinge cu ultima silaba.
De acest mare adevar si_au dat seama si multi contemporani ai simbolismului, inclusiv in literatura noastra. Raicu-Rion, de pilda, a protestat cu argumente impotriva „domniei cuvintului'2, si este de retinut ca pina si Ovid Densusianu declara teoriile lui Ren£ Ghil drept „exagerari'3.
Rezulta de aici ca simbolismul romanesc trebuie analizat in mod diferentiat atit in teoriile, in nuantele cit si in realizarile sale, urmind a face_ o distinctie neta intre muzicalitatea interioara a lui Baco-via de pilda, si cea de sansoneta pariziana ajui Mi-nulescu: „Eu stiu c-ai sa ma-nseli chiar nume.
Cit priveste relatia poezie-muzica, ea nu este nici pe departe o descoperire simbolista, datind mea din antichitate2.
9. VERSUL. LIBER
Preocuparea muzicalitatii joaca un rol central m simbolism si prin faptul ca inspira inovatii Io.rm_ale, de natura sa exprime toate nuantele expresivitatii la care se tinde. Versul clasic apare uneori insuli-cient si inadecvat. Muzicalitatea cere un ritm mai variat si mai suplu; tirania rimei devine de multe ori obositoare. Obsesia muzicalitatii simfonice duce la dislocarea unui nou vers, „liber', fapt recunoscut de
insusi teoreticianul sau, poetul francez Gustave Kahn1.
La capitolul „ritm', Moreas ceruse si el, mai inainte, in manifestul din 1886, „o dezordine savant ordonata', „fluiditati ascunse', un vers alexandrin cu „opriri multiple si mobile', intrebuintarea de „numere impare'2. Pentru Verlaine, in Art poetique, numarul nepereche era mai „suplu' si mai „solubil' in aer decit oricare altul. De unde predilectia pentru strofa vaporoasa, aparent dezlinata, a poeziei simboliste, bizuita in cea mai mare parte pe o versificatie libera, cu numar de silabe si cu ritm variat aproape la fiecare strofa si chiar vers.
Problema originii si paternitatii acestui vers, controversata in istoria literara franceza3, rezumata si in romaneste4, este din punctul de vedere al cercetarii noastre de minima importanta. Daca Macedonski este precursor sau nu, daca exista vreo sugestie straina pentru intuitiile sale, faptul poate stirni oarecare curiozitate. Dar este mai interesant de stabilit ce conceptie despre versul liber aveau simbolistii romani, care era teoria lor in materie de prozodie, in aceasta privinta se poate ajunge la unele rezultate concludente.
in ce priveste meritele de pionier accidental ale lui Macedonski, ele se par incontestabile. Cronologic vorbind, poezia sa Hinov (Literatorul, I, 5, 17 februarie 1880) se numara printre primele productii literare europene scrise in vers liber, bineinteles daca eliminam din competitie pe trubadurii medievali, pe Shakespeare, La Fontaine sau Victor Hugo. Rimbaud ar fi scris poeziile Marine si Mouvement, din ciclul Les Illuminations, in 1872—1873, dar publicarea lor in revista La Vogue dateaza din 1886. Tot aici (I, 10, 5 iulie 1886) Gustave Kahn face sa apara ale sale intermedes, IX (Timbres oublies, Timbres marts, perdus). O poeta poloneza din emigratie, Marie Kysinska, ar fi publicat si ea versuri libere in Chat noir La vie moderne si Libre revue inca din 1882, insa'volumul sau Rythmes pitoresques apare abia in 1890. De pura coincidenta este publicarea in 1880 la Lemerre (deci concomitent cu Macedonski!) a volumului peruvianului Delia Rocca de Vergala La Poe-tique nouvelle, Manuel Theorique du vers libre1. Toate sint fenomene de sincronicitate intimplatoare, caci este greu de dovedit un izvor livresc, intr-o perioada cind aceste productii erau foarte rare, iscalite de nume pe atunci obscure si pierdute in publicatii straine fara raspindire. Precursor indiscutabil, Macedonski n-a perseverat, si trebuie sa asteptam pina la luliu Cezar Savescu, Al. Petroff si altii de tot obscuri (Natalia Didachi, Demetru Demetrescu2), pentru a constata in jurul lui 1890 o frecventa oarecare a versului liber in poezia noastra „noua'. Tudor Arghezi, Ovid Densusianu, Ion Minulescu scriu versuri libere dupa 1900.
Este de altfel si data cind apar si cele dintii comentarii notabile despre inovatiile prozodice simboliste. Entuziasmat, Petica vede in versul liber insasi trasatura esentiala a simbolismului:
„Reforma prozodiei clasice franceze e comuna tuturor simbolistilor, insa tocmai in aceasta reforma sta simbolismul, si nu in intrebuintarea alegoriei, metaforelor si a altora de soiul acesta.'3
Exagerarea este evidenta si ea arata inca imprecizie in concepte. Apoi, citind pe Arno Holz, Petica va face raportarea versului liber la „wagnerism', in consens cu spiritul intregii teorii simboliste despre
versificatie, de la Mallarme din Crise de vers1, pina la Gustave Kahn2 si Remy de Gourmont3:
„La unii poeti dintre cei tineri masura veche a fost cu totul sfarimata, si in locul ritmului simetric de alta data s-a introdus un ritm larg, de o factura wagneriana. Principiul de care. s-au condus poetii in aceasta schimbare a fost ca „ritmul nu trebuie sa traiasca numai prin cuvintele ce le exprima, ci sa-si aiba existenta sa proprie. Aceasta regula, formulata in urma de eminentul literat german Arno Holz, a calauzit aproape pe toti poetii moderni.'4
Este interpretarea formalista a versului liber, a ritmului care ar trai prin el insusi, fara continut, interpretare bineinteles eronata, de natura sa umbreasca si ce este pozitiv in eliberarea din constrin-gerea prozodiei mecanice. O alta interpretare functionala apare in 1904 la Tudor Arghezi, care deriva gestul de independenta fata de metrica si rima din procesul firesc de estompare si transfigurare a „ideii' poetice:
„Grad cu grad, poetii au parvenit la o stare de vaporositate a ideii, care le permite sa gaseasca metrica si iarasi rima.. . Daca impresia cistiga, daca puterea sentimentului cistiga, si metrul si rima pot sa fie fara paguba inlaturate.'5
Ion Minulescu, marele popularizator la noi al versului liber, profesa in fond aceeasi dialectica a continutului si a formei. Cum poti sugera impreciziunea in metru rigid si precis? Ce actualitate mai poate avea poezia cu forma fixa in momente de inefabil sufletesc.
Dar Minulescu proceda de fapt prin simulare. Poezia sa era scrisa in versuri regulate, apoi transcrisa dupa criterii ritmice si sonore studiate in vederea declamarii, si trucul se simte imediat, urmarind rimele, in principiu, poetul urmarea „o armonie ritmica ce era o nazuinta sa reproduca miscarile sufletesti cele mai gingase'1, in realitate, efectele predominante sint de ordinul sonoritatii verbale si al inflexiunilor frazei recitate.
Toate aceste idei, fara indoiala explicabile si in literatura romana a epocii, nu erau totusi suficiente pentru a constitui o „doctrina' propriu-zisa a versului liber. Ea apare abia la Vieata noua, prin teoriile si polemicile duse in favoarea simbolismului de Ovid Densusianu. acordat in permanenta pe lungimea de unda a lui Henry de Regnier, Verhaeren, Vie'e-Griffin, Gustave Kahn, pe care-i studiaza si de la care imprumuta in esenta, toate definitiile. Poetii citati sint „maestri in acest gen de versificatie' .. .2, iz-vorita nu din pur capriciu, ci dintr-o necesitate istorica:
„Sufletul modern in vesnica miscare, de un ritm mai variat, mai capricios, cere forme de exprimare potrivite cu firea lui. Prin aceasta, simbolistii au tinut sa realizeze armonia desavirsita intre forma si fondul inspiratiei poetice si au izbutit sa impuna principiul versului liber.'3
Izvorul sau muzical este afirmat de asemenea:
„Versul liber — scrie Ovid Densusianu —, cu unitatile lui ritmice inegale, nu este in mare parte de-cit aplicarea la poezie a conceptiunei wagneriene'4.
Confesiunile lui Gustave Kahn sint concludente in aceasta directie5, dar ar fi greu de afirmat ca este
vorba numai de un izvor unic. Samain, de pilda, visa si el un vers fluid, vaporos, „dulce', „fara ritm'1. Dintre ceilalti poeti cunoscuti la noi, Mallarm6, A. Mockel, Vielle-Griffin profesau conceptii asemanatoare2. Un izvor pus la contributie este si La Litterature contemporaine, opinions des ecrivains de ce temps, de Georges le Caradonnel si Charles Vellay (Paris, Mercure de France, 1905), citata de Ovid Den-susianu3. Cunoscuta a fost si Enqucte internationale sur la vers libre (Milan, 1909) a lui F. T. Marinetti.
Odata stabilit principiul, in baza atitor autoritati, ca versul liber, „bine aplicat', ajunge sa „produca efecte muzicale necunoscute mai inainte'4, problema capitala devine aceea a definirii acestei muzicalitati. Este un punct pe care Ovid Densusianu il rezolva (in buna estetica simbolista, de altfel) in favoarea ritmului. Prestigiul rimei in simbolism este foarte scazut, si toata grija cade pe ritm, pe succesiunea de accente tehnice:
„Cei care scriu versuri libere, emancipindu-se de tirania rimei, pun pe primul plan armonia ritmica, muzicalitatea versului, asa cum rezulta din fiecare cuvint asociat cu altul'5.
Acest ritm se muleaza pe ,,ritmul gindirii', pe „ritmul sufletesc' si reprezinta o unitate organica. .Va explica deci, in continuare, Ovid Densusianu:
„Versurile libere — adevaratele versuri de acest fel, pentru ca s-a scris si se scriu multe care nu-si merita numele — se intemeiaza pe principiul armoniei interne, al muzicalitatii strinse intre cele mai mici parti care le alcatuiesc; ritmul lor variat — sau capricios la prima vedere, este de o unitate, de o condensare pe care numai cineva cu prejudecati de scoala veche nu poate sa le recunoasca'1.
Raportat la tehnica poeziei clasice si romantice, acest vers aduce un plus netagaduit de expresivitate, de nuantare:
„Una din achizitiile cele mai insemnate ale poeziei noi este introducerea versului liber, la baza caruia sta conceptia ritmurilor mai variate, mai vii, de mai multa spontaneitate, de nuantari mai subtile, de redare mai expresiva a complicitatii starilor sufletesti. Versul liber a adus in estetica literara o revolutie ce lasa departe ceea ce au realizat romanticii, si, deci, in aceasta privinta, datoram simbolistilor mai multe decit tuturor care in secolul trecut s-au gindit sa aduca unele inovatii literare.'2
Nici factorul lingvistic nu lipseste din aceasta pledoarie, caci promovarea expresivitatii, a inefabilului poetic, in locul „armoniei superficiale', este conceputa ca o contributie la dezvoltarea limbii romane literare:
„Daca versul e o perfectionare a armoniei ritmice si da mai multa atentiune felului cum sint asociate cuvintele, sub toate raporturile, este sigur ca el este chemat sa joace un rol insemnat in dezvoltarea limbii literare, in sfortarile de innobilare a ei. in locul stralucirii false, a unei armonii superficiale, cu care ne deprinse romantismul si de care nu ne-am desfacut deplin, simbolismul ne da si in partea expresiva, ca si in cea sufleteasca, o armonie adevarata, temeinica si de o bogatie care nu inseala. Si cine poate folosi mai mult din o asemenea indrumare decit tocmai noi, care asteptam inca limba literara bine intemeiata in toate directiile? in dezvoltarea estetica de azi a limbii romane, simbolismul apare ca o necesitate, si cei care vor veni mai tirziu o vor recunoaste — cum ne vor da dreptate putinilor care am aparat-o.'1
Ar fi gresit totusi sa se creada ca simbolismul romanesc si-a dat adeziunea in mod neconditionat la versul liber, la orice vers liber. Cea mai mare parte o poeziei simboliste romane este scrisa in vers regulat. Elogiind eliberarea versului, simbolismul n-a promovat in nici un caz licenta, dispretul absolut de forma, ,,dadaismul'.
Este apoi un fapt demn de notat ca, in critica franceza chiar cea mai favorabila simbolismului, s-au formulat chiar de la inceput serioase si intemeiate rezerve. Remy de Gourmont, de pilda, semnaleaza discontinuitatile suparatoare ale ritmurilor neregulate2, primejdia pentru vers de a deveni amorf si prozaic3. Verlaine, Henri de Regnier au ridicat adevarate proteste impotriva abuzurilor, si minutioase cercetari recente dovedesc ca daca maestrii versului liber au introdus principiul tolerantei in prozodia clasica, pe care au facut-o mai supla, ei nu i-au renegat niciodata principiile de baza4.
Avea deci dreptate Ovid Densusianu cind nu recomanda si nu accepta improvizatia, versificatia descusuta, lipsa de rigoare formala, sub pretext de „vers liber':
„Nu, versul liber nu trebuie socotit ca o scapare pentru cei care nu stiu sa versifice, intre el si proza numai cei care n-au simtul artistic nu sint in stare sa faca deosebirea'.
Criteriul „maiestriei' intervine si aici in mod inevitabil:
„S-au scris si se mai scriu si azi — in Franta ori aiurea — multe versuri libere, dar putini au ajuns sa le dea o forma deplin artistica'1.
Prin urmare, compunerea lor este la fel de dificila ca a oricaror altor versuri, si nu este adevarat ca simbolistii recurg la vers liber numai pentru ca ar fi mai usor de scris, ci fiindca, in anume cazuri speciale, numai aceasta forma poetica este adecvata „ideii'2.
Ca simbolismul n-a promovat cultul versificatiei goale, formaliste, constatam si din cazul lui Mace-donski. Acesta n-a cultivat si nu s-a revendicat niciodata de la versul liber, pe care-1 numeste „decadent'. Poezia Hinov ar fi de inspiratie clasica, modelul fiind oferit de ditirambii poeziei eline:
„Rau numit decadent, acest vers nu se schimba insa in proza. Trecea cu dibacie de la versul cel lung la cel scurt, dar rar rupea masura si raminea totdeauna vers. .. Nu incape ca o asemenea forma isi are farmecul si poate sa investeasca chiar cu frumuseti extraordinare, mai ales cind e chemat sa redea tulburari si miscari repezi ale simtirii sau ale mintii.'
De aici pina la decadentism este insa o adevarata „prapastie'. In epoca moderna, versul ditirambic poate sa ajunga la vers liber, sau, cum ii spunea Macedonski, la „versul simfonic, forma tuturor formelor'. Reluind in esenta ideile lui Gustave Kahn despre „ondularile' simtirii, despre „elasticitate' si adaptare la „fond', poetul recunoaste ca acest vers:
„Ar urma, in acest caz, scurtindu-se si lungindu-se, mladiindu-se, neincetat toate subtilitatile simtirii si ale cugetarii ar face corp cu ele. Dar poetul lui nu s-a gasit inca.'
Macedonski mai admite ca, in Franta, „armonia prea regulata si monotona a versificarii' a putut produce o oboseala, in care imprejurare doar Verlaine si Verhaeren ar fi reusit sa atinga arta. Dar este o exceptie, caci:
„De fapt, acest vers, necerind nici o munca — nefiind nici vers nici proza — sau fiind si vers prost si proza proasta, a deschis deodata templul imbecilitatii si agramatilor'.
Cu atit mai reprobabila devine aceasta pornire in poezia romana, unde o serie de versificatori care „se dau drept factori ai poeziei noi, ametiti de aceste teorii, maltrateaza prozodia si versificarea noastra':
„Versificatia si prozodia avindu-si legile si dinsii neputind sa si le insuseasca, gasesc mai comod sa scrie tot ce le vine in cap si sa puna acest tot pe hirtie, asa cum li se infatiseaza. Habar n-au acesti nefericiti nici de bun-simt, nici de arta, nici de frumos, ce urmaresc e numai sa faca a se vorbi de dinsii si oricum s-ar vorbi'1.
Aruncind o privire blazata asupra experientei de tinerete care este Hinov-ul, Macedonski isi face chiar un titlul de glorie de a nu fi „staruit' pe aceasta cale. Nici la batrinete el nu primeste:
„Proteismul sau nestabilitatile ritmice ale unui asemenea fel de versificare decit atunci cind vine de la poeti care nu-1 adopta din neputinta de a inainta pe calea metrica regulata, consfintita de toate popoarele, de veacurile cite au trecut de cind s-a inceput a se scrie versuri'.
Pentru poet, distinctia intre vers „symfonic' si „decadent' ramine pina la capat absoluta. Versul „decadent':
„Este neputinta unei anumite categorii de scriitori de-a le da la iveala versuri bune, iar o astfel de neputinta dinsii si-o ascund sub bombasticile denumiri de poezie simbolista ori decadenta. La o asa povir-nire contribuie mult, pe linga ignoranta si neinde-minare, o dorinta de a se singulariza, cit si, uneori, cea de a face acrobatie in fata cititorilor. Din punct de vedere general, cei care scriu versuri ce nu sint nici proza nici poezie o fac numai pentru ca nu pot sa scrie altfel, iar sub eticheta simbolism si decadentism rimele proaste si ritmul gresit se schimba in minuni ale artei.'
in schimb, versul „symfonic' este tot ce poate fi „mai greu':
,Versul symfonic trebuie, mai intii, sa nu fie ceva voit si sa faca corp cu ondularile simtirilor si cugetarilor exprimate, cu urcarile si coboririle lor. Rupind cu monotonia calapodului, el trebuie sa fie o forma de o elasticitate rara si care sa imbrace fondul, sa i se adapteze cu supletea unei manusi ce urmeaza oricare cuta a miinii si a degetelor. S-ar putea zice ca, pina la un punct, versul symfonic s-ar cuveni sa fie, el singur, forma cu care va trebui sa se invest-minteze poezia viitorului.'
In pas cu teoriile lui Gustave Kahn despre versul liber1, versul „symfonic' la Macedonski este insusi prototipul unitatii poetice perfecte, suprema maiestrie in arta versului, a carei cariera viitoare o prevede cu remarcabila intuitie:
„Daca, inca o data, adevaratul vers symfonic nu trebuie confundat cu imbecilitatile celor inculti sau carora le lipseste si cultura si auzul muzical, cit si cu cercarile de versificatie mai totdeauna gresite, ale incepatorilor'2.
Aceste rezerve, precum si celelalte pe care le formuleaza insusi simbolismul, ne ajuta mult la fixarea unei opinii despre estetica versului liber, combatuta constant de detractori, dar si de critica de la Viata romaneasca3.
Binevenit sub raportul emanciparii, al eliberarii din uniformitate, al posibilitatii variate de expresie a ideii poetice si a sugestiei muzicale pe care le ofera, versul liber prezinta marele risc al alunecarii in proza ritmata si de aici direct in proza.
Observatia capitala ni se pare a fi insa alta: poezia pierzind orice rigoare formala in cautarea muzicalitatii interioare risca sa cada in discursivitate si prozaism, adica in chiar ceea ce ea cauta insistent sa evite. Emotia nu o data se dilueaza, iar intentia devine difuza. Versul liber corespunde uneori in mod fecund personalitatii originale a poetului. Dar el poate si s-o deserveasca prin aceea ca ingaduie di--iatarea verbala, stilul amorf si tern, lipsit de relieful ritmului regulat si al rimei, adica de suficienta plasticitate.
Aceste fenomene negative, vizibile si azi intr-o parte a poeziei tinere, care pare a avea fobia ritmului regulat si a rimei1, au la origine drumul deschis (cu ratiunile sale pe vremuri) de simbolism. Dar experienta sa azi este consumata, depasita, si pe buna dreptate unii poeti ca Al. Philippide, contemporani atit cu aparitia, cit si cu degenerarea versului liber romanesc, atrag atentia asupra deficientelor acestui vers2, a carui fetisizare nu este in nici un caz recomandabila.
10. FORMA SI FORMALISM
incheind observatiile noastre asupra esteticii simbolismului romanesc, o concluzie se desprinde cu toata claritatea: ideea de forma joaca in conceptia si creatia simbolistilor romani un rol extrem de important si pe alocuri chiar exclusiv. Cind ajunge la un astfel de stadiu, este evident ca simbolismul degenereaza in formalism, transformind poezia in joc gratuit de pura virtuozitate a expresiei.
Aceasta orientare, proprie de altfel intregului simbolism european, lasa si la noi o serie de urme serioase. Ele au la baza anume erori teoretice, care provin, toate, din citeva atitudini si teorii cu circulatie in poezia apuseana a epocii, receptate cu excesiva docilitate. Este adevarat ca au existat si rezistente, unele formulate de simbolistii insisi. Dar nu poate fi tagaduit un fapt de prima evidenta: pe o latura a sa, simbolismul romanesc a reprezentat in literatura noastra o experienta formalista de proportii, cea dintii de acest gen, cu rezultate greu de acceptat in totalitate.
Totul pleaca de la o eroare de baza. Citind atent manifestul lui Moreas, rezulta limpede ca distinctia dintre continut si forma era conceputa in mod mecanic, fapt care va duce la ruperea unitatii operei de arta. Ideea ar exista undeva, izolata, si poetul simbolist nu face altceva decit sa-i confectioneze, de ocazie, „hainele somptuoase ale analogiilor exterioare'1.
Creatia se transforma in artificiu, in tehnica pura a expresiei, pozitie care sta la baza erorii formaliste. A trata problemele de forma „in sine', pentru ele insesi, este o tendinta care deschide drum tuturor ismelor moderniste. Poezia alexandrina, baroca, este precursoarea directa a genului, care tinde sa imbrace, prin Mallarme, aspecte extreme. Toti poetii simbolisti la rindul lor au dat cea mai mare atentie problemelor de forma, preocupindu-se intr-un grad inalt de chestiuni de ritm, lexic, sonoritate. Versul este tratat ca o unitate sonora, cautindu-se metodele cele mai savante de a-1 face cit mai expresiv cu putinta. Valoarea lui e mut tinde sa joace un rol capital, si accentul silabelor sa devina cheia universului. Versul liber are „legile' sale, norme interne inflexibile, a caror perfectionare constituie o adevarata obsesie2.
Vor fi deci puse la contributie cele mai savante ritmuri, cele mai studiate armonii verbale, pauze, asonante si refrenuri. Organizarea tipografica a paginii joaca si ea rolul sau. Un vocabular rar, complicat, format adesea din cuvinte noi, „neologisme straine de limba', eu functie „incantatorie', sau arhaizante, formeaza vehicolul verbal de predilectie. Manifestul lui Moreas cerea „un stil arhetip si complex', facut din „vocabule fara pata, din perioade care se curbeaza alternind cu perioade ondulate prin supresiuni' (formularile sint pretioase si vagi), din „pleonasme semnificative, elipse misterioase', stil „foarte indraznet si multiform'.
Toate aceste procedee constituie o adevarata arta a limbajului, indiferent de continutul poeziei, o tehnica, o „stiinta' a valorii cuvintelor, in relatiile si reactiile lor reciproce, ceea ce reprezinta de fapt un formalism cras, in care functia practica si notional-ideologica a limbajului este dispretuita.
Desi parintele involuntar al formalismului romanesc este, intr-un fel, Macedonski, cu ale sale teorii si preocupari „instrumentaliste', o pledoarie sustinuta in favoarea formalismului la acest poet nu se constata. El va lua chiar pozitie impotriva formalismului, combatind ruperea fondului de forma1, desi tot Macedonski este acela care scrie ca „sunetele joaca in simbolism acelasi rol ca al imaginilor'. Anticipind teoriile foneticianului Maurice Grammot, poetul observa ca:
„Sunetele inchise ca i, u, a si sunetele grave ca a si o, vor destepta cele dintii senzatiuni triste si intunecate, iar cele din urma senzatiuni sonore, dar solemne'.
Dar tot Macedonski face rezerva esentiala: „Cei care isi ingrijesc forma, fie in simbolism, fie in orice alt gen, pot fi numiti artisti sublimi, dar niciodata pedanti. Dupa cum nu pedantism este a vorbi gramatical, de asemenea nu este pedantism a intocmi versurile dupa gramatica lor. Ar fi timp a nu se mai incuraja dezmatarea si stricarea limbii si a gustului public.
Sint, este adevarat, simbolisti care cu privire la sunete duc lucrurile prea departe, acordind literelor nu numai o valoarea muzicala, ci si o valoare de culoare. Litera a, zic acestia, da senzatiunea negrului si asa mai departe!'1
in schimb, aceste reticente la discipolii sai dispar, si de abia din acest moment se poate vorbi de un formalism romanesc, efectiv practicat si teoretizat. Ca specimen se poate cita cazul lui Al. Petroff, care scria in 1898—1899 versuri ca acestea, pline de aliteratii:
Pierd myrtii roz-albe petale pe cale si plina e luna.
Prototipul este Pe balta clara a lui Macedonski: Pe balta clara barca molatica plutea
Eufonia n-a luat inca forme teribil de exagerate, dar ea va trece repede in elucubratii: Lachmi!
La, mi, mi, la
Knuma Dar nu; Phtah
Din turn,
Preschimba zarea-n moarte sumbra, Si Hapi, greu trecind in zbor
Sol.
Un „manifest', oarecum formalist, se intilneste de-abia in 1900, la Stefan Petica, in articolul sau Transformarea liricii. Aici se elogiaza, intr-adevar, ritmul cu „existenta de sine statatoare', in locul ,,frazelor clare, simple, cu constructie simetrica; coloritul savant, strofele, de o magie nesfirsita'; cuvmtele cu „o anumita muzica, care poate da efecte surprinzatoare si care le poate constitui un scop in sine'2.
Cind simbolistii nostri dau peste marturiile lui Remy de Gourmont, indragostit de „frumusetea fizica a cuvintelor'1, pasionat de cuvinte „pentru ele insesi, pentru estetica lor personala', care i-au procurat „poate mai multe placeri chiar decit ideile', ei devin de-a dreptul entuziasmati. Textul este nu numai citat2, dar si parafrazat, operatie cu care se insarcineaza D. Anghel. Acesta scrie un Imn cuvintelor, asezat apoi in fruntea volumului Fantezii:
imperecheri ciudate de slove o, cuvinte! Ce farmec se desteapta cina va rosteste gura De n-ati fi fost voi oare, atunci cu ce vesminte S-ar fi imbracat pe lume si dragostea si ura?
In relatiile umane, poetul se lasa sedus de „farmecul vorbei'3, iar constiinta sa estetica ii este sau vrea sa apara de-a-ntregul formalista:
Sunete, culori si forme, asta-i toata viata noastra.
Strabate, cum vedem, si in simbolismul romanesc tendinta, mallarmeana la origine, de a „reda initiativa cuvintelor'4 si, in tot cazul, aceea de a asocia cuvintele dupa „valoarea sugestiva a fiecaruia'5. Preocuparea este foarte evidenta in special la Ion Minulescu, mare colectionar de nume exotice, rare, fastuoase, de neologisme de efect, predilectie care corespunde unui punct de program precis. El cere in poezie „forme noi'6, „pretiozitate in comparatii', „atmosfera plastica'7, prin intreaga sa personalitate artistica dovedindu-se estet, in forme declarate, afisate cu ostentatie.
Trebuie totusi de facut o observatie. Aceste teorii formaliste n-au permanent si peste tot putere de circulatie in simbolismul romanesc, cu toate acuzatiile contrare ale detractorilor1.
El nu adera in mod integral la aceasta conceptie, si chiar daca unii poeti s-au lasat, uneori, sedusi de ideea artei ca pura forma, ei revin, se corecteaza, stiu sa stabileasca distinctiile necesare. Simbolismul, arata Stefan Petica, nu se reduce la simpla „forma', si de altfel, care curent literar nu si-a pus probleme de forma?
„Simbolism, arta, forma! Dar atunci celelalte scoli nu cauta frumusetea exterioara, nu se ocupa de forma? Dar ce a facut oare clasicismul daca nu s-a ocupat de forma, si inca cu o ingrijire foarte amanuntita. Deosebirea dintre clasicism si simbolism, care nu e decit o nuanta din marea scoala esteta moderna, sta tocmai in faptul ca simbolismul introduce idei multe si noi, cu cugetari semete si revolutionare, si in privinta aceasta e superior ca fond si clasicismului si romantismului.'2
Este tipic cazul lui Macedonski, care introduce si patroneaza un timp inovatiile. Apoi le repudiaza, fie ca ele se numesc „instrumentalism', sau vers liber, „decadent', pentru a ajunge la sfirsitul vietii la concluzia foarte lucida ca „versurile proaste' nu sint „culmi de forma', iar „proza ritmata' nu este „poezie'3. La Tudor Arghezi aceeasi redresare4. De notat ca aceste distinctii se fac intr-un text care pledeaza pentru principiile fundamentale ale esteticii simboliste, bine distinse de interpretarea lor exagerata. Rezerve identice formuleaza si B. Fundoianu:
„Logica a stricat mult scolii simboliste. Teoria vocalelor 1-a nefericit pe Rimbaud; aceea a instrumentatiei, pe Rena Ghil; aceea a cuvintelor cu sensuri suprapuse, pe Mallarme; aceea a vocabularului, pe Moreas.'1
Ele se repeta si, exceptind cercurile restrinse de avangarda, se poate afirma ca poetii care au ramas mai mult sau mai putin fideli simbolismului n-au elogiat niciodata formalismul. Dimpotriva, ei il critica, si Ion Pillat rezuma opinia literara curenta asupra intregii probleme:
„Introducerea senzatiei in citatul sonet (este vorba de Correspondances, n.n.) ca mijloc de incantatie spirituala e marele aport al lui Baudelaire si al simbolistilor, dar inovatia oferea, in acelasi timp, si o tot atit de mare primejdie, de care, cu vremea, simbolismul n-a scapat. Abuzul de senzatii a dus cu timpul la poezia de senzational ieftin a suprarealistilor si a dadaistilor francezi, a futuristilor italieni, a expresionistilor germani. Pe cind abuzul de simbol, transformat in maniera alegorica — la fel cu vocabularul prea obscur sau prea cautat a multor simbolisti —, le-au demodat foarte repede versurile.'2
Concluzia generala care s-ar putea retine din analiza procedeelor estetice simboliste ar fi, deci, urmatoarea: considerate izolat, absolutizate, rupte de continutul ideologic si emotional al poeziei, unele din principiile sale pot da nastere la exercitii formaliste, vicioase din punct de vedere artistico-ideo-logic.
Folosite insa in spirit pozitiv, aceste procedee, existente si mai inainte si independent de simbolism, dar dezvoltate si nuantate de acesta, pot fi si sint efectiv acceptabile. Poezia actuala nu ocoleste nici simbolurile, nici „corespondentele' (in sens de asociatie poetica de date senzoriale si ideologice), nici sugestia, nici muzicalitatea. Supuse, deci, unui nou mod de asimilare si elaborare artistica, subordonate mesajului ideologic, integrate substantei insasi a poeziei, dozate cu moderatie si, mai ales, purificate de orice formalism, functia lor estetica se pastreaza intacta.
Teoria simbolista a facut uneori eroarea de a izola si dogmatiza citeva elemente care intra in componenta poeziei, inteleasa unilateral, fragmentar. De indata insa ce rectificarea se produce, modalitatea poetica simbolista ajuta la reflectarea mai profunda si nuantata a realitatii si a eului liric. Subordonate principiului unitatii artistice dialectice dintre continut si forma, aceste procedee fac parte integranta din tehnica artistica universala, elaborata de-a lungul intregii istorii a literaturii. Ele pot fi uneori utilizate cu folos, pentru crearea unei imagini artistice tot mai bogate si originale a vietii in continua prefacere.
in sfirsit, trebuie retinut si faptul, care va reiesi pe deplin din examinarea temelor simbolismului si a modului lor de realizare, ca simbolismul, ca miscare literara, nu se confunda, peste tot, cu estetica sa, definita in termenii de mai sus. Nu numai ca, asa cum s-a putut vedea, a existat poezie simbolista cultivata in reviste care nu-si spun simboliste, si invers (printr-o disociere evidenta a creatiei de teoria corespunzatoare), dar aceasta separatie se constata si in interiorul poeziei pur simboliste, in sensul ca, in procesul creatiei, unele aspecte estetice se estompeaza, altele sint subliniate, iar altele sufera modificari insemnate. Programul, ca atare, nu va fi deci tradus, pas cu pas, in opere riguros corespunzatoare, care-si au de cele mai multe ori viata lor proprie, fata de care principiile simboliste nu joaca alt rol decit acela de a da orientari mai mult sau mai putin de principiu.