Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Paratrasnetul

Paratrasnetul

Principiile de protectie a instalatiilor, cladirilor, cu ajutorul paratrasnetului au ramas aproape neschimbate din anul 1750, cand B. Franklin a realizat primul paratrasnet dintr-un stalp inalt cu varf ascutit, metalic, legat la pamant.

Daca un nor incarcat cu sarcina electrica negativa trece deasupra unui paratrasnet inaltat mult deasupra solului si avand potentialul pamantului considerat egal cu zero, paratrasnetul se va incarca prin inductie electrostatica cu sarcina electrica pozitiva. Datorita varfului ascutit, intensitatea campului electric in jurul lui va fi foarte mare, ionizand aerul dintre nor si paratrasnet. Acest lucru determina efectul de descarcare dintre nor si paratrasnet. Se realizeaza astfel o descarcare electrica dirijata intre nor si pamant prin intermediul paratrasnetului, realizand astfel o zona de protectie la fulgere de pamant (trasnete), adica zona cuprinsa in jurul paratrasnetului in care un obiect este protejat de loviturile directe de trasnet, datorita orientarii acestuia spre varful paratrasnetului.



Instalatia de paratrasnet se compune din patru elemente constructive principale:

elementul de captare, care primeste nemijlocit lovitura de trasnet;

elementul de coborare (de conducere spre pamant) a curentului electric de trasnet;

dispozitivul de pamantare sau priza de legare la pamant;

legaturi electrice intre partile metalice ale constructiei si priza de pamant pentru uniformizarea potentialului pamantului.

Paratrasnetele pot fi verticale, de tip Franklin, figura 20 a, sau orizontale, figura 20 b, ambele tipuri reprezentand aparate pasive.

Text Box: 
Fig. 20

Datorita amplitudinii intensitatii curentului de trasnet de circa 150 kA si a intensitatii campului electric de circa 500 kV/m, se determina o distanta minima intre paratrasnet si obiectul de protejat. Aceasta nu poate fi mai mica de 3 metri. In perioada scurgerii la pamant a curentului de trasnet in instalatia de trasnet si in zonele adiacente de pe suprafata pamantului apar potentiale inalte, cel mai inalt fiind pe elementul de captare. Acestea pot fi periculoase pentru om, chiar fara ca omul sa atinga vreo piesa metalica din instalatia de paratrasnet. Daca picioarele lui se afla la distante diferite, x si y, de priza de pamant intre ele va apare o diferenta de potential, denumit tensiune de pas, exprimata prin relatia:



(28)

Aceasta tensiune devine nesemnificativa daca prizele de pamant se amplaseaza cat mai departe (cel putin 5 metri) de drumuri sau alei circulate, sau daca conductorul de coborare si priza de pamant se ingradesc. Din acelasi motiv aceste doua elemente ale paratrasnetului se amplaseaza cat mai departe de intrarea in cladirea protejata.