|
Fluxul magnetic
Fluxul magnetic, notat generic cu , este o marime derivata care a fost introdusa in teoria macroscopica a campului electromagnetic pentru a determina global (relativ la o suprafata S din campul Ω) starea magnetica a campului electromagnetic.
Fluxul magnetic se defineste ca fiind fluxul vectorului inductie magnetica (v. § 9.1.2), adica:
, (1.36)
in care Bn este componenta pe directia normalei locale la suprafata S (in punctul PS ) a vectorului inductiei magnetice din punctul P considerat: .
Rezulta ca fluxul magnetic este o marime scalara, pozitiva sau negativa in functie de sensul ales pentru elementul de arie orientat , adica de sensul versorului normalei locale la suprafata S in punctul PS considerat (numit sens de referinta). Daca, la un sens de referinta dat, sensul vectorului este astfel incat valoarea fluxului magnetic , calculat cu integrala (1.36), rezulta pozitiv, atunci sensul lui este si asa-numitul sens al fluxului magnetic.
Unitatea de masura SI a fluxului magnetic poarta conventional numele de weber si are simbolul Wb.
Ecuatia dimensionala a fluxului magnetic rezulta din definitia (1.36) fiind:
(1.37)
Marimea derivata flux magnetic a fost introdusa in teoria macroscopica a campului electromagnetic datorita facilitatilor pe care le introduce in modelarea globala a campului magnetic si in numeroase aplicatii (ca, de exemplu, calculul circuitelor magnetice - v. cap.6).