Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Comunicatia seriala

Comunicatia seriala

SCI este o abrevire pentru Serial Communication Interface, si ca un subsistem special exista la majoritatea microcontrolerelor. Cand nu este disponibil, cum ar fi in cazul lui PIC16F84, poate fi creat in software.

Ca si in cazul comunicatiei hardware, folosim formatul standard NRZ (Non Return to Zero) cunoscut ca 8 (9)-N-1 sau 8 sau 9 biti de date, fara paritate si cu un bit de stop. Linia libera este definita starea unu logic. Startul transmisiei - Bitul de Start, are starea zero logic. Dupa bitii de date care urmeaza bitului de start (primul bit este cel mai putin semnificativ bit) urmeaza un Bit de Stop care are starea unu logic. Durata bitului de stop ,T' depinde de viteza transmisiei si este ajustat dupa necesitatile transmisiei. Pentru o viteza de transmisie de 9600 baud, T este 104us.



1. CD (Carrier Detect)
2. RXD (Receive Data)
3. TXD (Transmit Data)
4. DTR (Data terminal Ready)
5. GND (Ground)
6. DSR (Data Set Ready)
7. RTS (Request To Send)
8. CTS (Clear To Send)
9. RI (Ring Indicator)

Descrierea pinilor ai unui conector RS232

Pentru a conecta un microcontroler la un port serial al unui calculator PC, trebuie sa ajustam nivelul semnalelor pentru ca sa aiba loc comunicatia. Nivelul semnalului la un PC este -10V pentru zero logic si +10V pentru unu logic. Din cauza ca nivelul semnalului la un microcontroler este de +5V pentru unu logic si 0V pentru zero logic, avem nevoie de un stadiu intermediar care sa realizeze conversia nivelurilor. Un integrat special proiectat pentru aceasta sarcina este MAX232. Schema interfetei este in diagrama de mai jos:



Conectarea unui microcontroler la un PC prin intermediul unei interfete realizate cu MAX232.

Fisierul RS232.inc contine un grup de macrouri folosite pentru comunicatia seriala