Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Coroziunea

Coroziunea

Este enomenul de depunere pana la distrugere a diferentelor materialelor solide, naturale sau sintetice, sub actiunea chimica, electrochimica sau biologica a mediului inconjurator.

Pierderile de metale si aliaje prin coroziune reprezinta 1/3 din productia mondiala de metal si chiar reutilizand o parte din acestea, pierderile nu scad sub 15%.

La pagubele cauzate de coroziune adaugam:

Utilizarea in unele situatii de materiale anticorozive scumpe;

Supradimensionari ale utilajelor si instalatiilor prin proiectare;



Pierderile cauzate de stoparea productiei dat deteriorarii utilajului;

Cheltuieli de reparatii.

Intelegem de ce problemelor legate de coroziune trebuie sa li se acorde o importanta deosebita.

Cele mai mari distrugeri corozive le provoaca apa si aerul.

La nave coroziunea poate fi provocata de :

apa de mare;

hidrocarburi;

solicitari mecanice si depunerea de straturi dure .

1.Factori care influenteaza corozitatea in apa de mare sunt:

salinitatea - desi este diferita in mari si oceane, variatia vitezei de coroziune cu salinitatea este mica;

temperatura - de obicei viteza de coroziune creste cu cresterea temperaturii deoarece influenteaza solubilitatea 02  si a altor gaze;

Cresterile de temperatura ar tb sa aduca la cresterea vitezei de coroziune, insa in paralel cresc depunerile calcaroase pe suprafata navei, depuneri ce confera o oarecare protectie desi ingreuneaza nava.

Depuneri de organisme marine;

Algele, crustaceele, coralii se depun pe suprafata exterioara a navei, aceste depuneri sunt favorizate de anotimpurile calduroase si curenti oceanici si incetinite de cresterea vitezei de deplasare a navei, de lumina si de prelucrarea corespunzatoare a suprafetei metalice.

Aceste depuneri, se aseaza in strat mare pe suprafatele prelucrate grosolane de aceea se prefera utilizarea unor aliaje care nu sunt acoperite de organisme marine.

Agitatia apei de mare - coroziunea provocata de acestea este un fenomen fizic de erodare a suprafetei exterioare a navei.


2.Hidrocarburile

Principalii constituienti agresivi ai acestora sunt substantele sulfuroase, impuritatile si produsi de oxidare.Antidetonantii din combustibil dau oxidul de Fe care au loc catalitic in oxidarea cuzinetilor de Pb, cu Pb si a aliajelor de Cadmin(Cd).



3.Solicitarile mecanice si depuneri de straturi dure 

S-a facut la caldarile boilerelor.

4.Factori legati de metal:

a) Metalele cu potentiale de reducere negative au stabilitatea cea mai mica

b) Metale tranzitionale au tendinta de pasivare cea mai mare

c) Aliajele sau solutiile solide sunt cele mai stabile la coroziune

Gradul de prelucrare al suprafetelor metalice duce la protejarea acesteia .

5.Factori legati de mediu

a) concentratia O2 dizolvat, a CO2 liber si a CO2 legat duc la coroziuni grave comparabile cu altele provocate de acizi minerali tari

b) metalele amfotere se corodeaza atat in mediu acid cat si in cel bazic (aluminiu, plumb, staniu, zinc). Au viteza mai mare de coroziune in mediu acid si mai scazuta in mediu bazic (nichel, candiu, calciu, crom, magneziu). Un caz particular il reprezinta fierul care se corodeaza in mediu acid dar si in mediu puternic alcalin.

6. Factori legati de produsi de coroziune

In functie de natura acestor produsi, oxizi, hidroxizi sau saruri, de compactitatea stratului, de grosime, de aderenta la suprafata metalului, particulele lor de coroziune pot fi protectoare sau nu fata de suprafata metalica.