|
Albinele salbatice ocupa scorburi din copacii batrani, crapaturi de stanci, goluri in ziduri, mai rar in pamant, unde-si construiesc cuibul. In stupine intalnim mai rar stupi primitivi, dar mai ales stupi sistematici (orizontali, verticali si multietajati).
Cuibul are un numar variabil de faguri claditi din ceara secretata de glandele cerigene situate perechi in partea interna a sternitelor IV-VII abdominale ale albinei.
Ceara este secretata sub forma de solzi, este framantata cu mandibulele, amestecata cu scretia glandelor mandibulare si este folosita pentru constructia fagurilor.
Fagurii sunt asezasi la 12 mm intre ei, fapt ce permite trecerea albinelor si aerisirea cuibului. Dupa modul de asezare a ramelor in stup, deosebim: "patul rece", cand fagurii sunt asezasi perpendicular pe urdinis si "patul cald", cand fagurii sunt dispusi paralel cu urdinisul. Albinele construiesc singure fagurii in "pat rece".
Fagurii noi au culoarea alba-galbuie, iar cei "vechi" au culoarea bruna-neagra, datorita resturilor tegumentelor rezultate in urma naparlirii larvelor si nimfelor.
Pe faguri se deosebesc trei tipuri de celule:
-celule de albine lucratoare hexagonale, uniforme, in care creste puietul, se depoziteaza mierea sau polenul;
-celule de trantori sunt mai mari in care creste puietul de trantori sau se depoziteaza mierea;
-celule de matca (sau "botcile") sunt in numar mic au forma de "ghinda", ele servesc pentru cresterea larvelor de matca. In interior sunt cilindrice, adanci de 20-24mm. Sunt asezate pe partile laterale mai de jos ale fagurilor ("de roire") sau cele cladite pe mijlocul fagurilor (cele "de salvare").
Cuibul are pe ramele de mijloc puietul de diferite varste. Partile superioare si laterale ale fagurilor sunt ocupate cu provizii.
Temperatura din cuib trebuie sa fie de 33-350C si umiditatea de 75-80%.