|
CARTOFUL - CULTURA
CERINTE :
Temperatura - incoltirea tuberculilor de cartof are loc la temperatura de 5-6C ; temperatura optima de rasarire este 13-15C ; formarea tuberculilor are loc la 15-18C, . Nu rezista la temperature scazute de -5C, cand sunt distruse frunzele si nici de 1C pentru tuberculii. La temperaturi ridicate ale solului din perioada de formare a tuberculilor determina reducerea prdductiei cat si degenerarea materialuilui biologic . Umiditatea - are cerinte mari.
Solul - prefera soluri luto- nisipoase sau nisipoase cu capacitate mare de aeirisire .
In conditii de irigare solurile nisipoase sunt foarte favorabile mai ales pentru culturile destinate consumului timpuriu .
Zone foarte favorabile sunt cele cu un regim de precipitatii de 600-800mm/anual si o temperatura medie din luna iulie de 18-19C .
LUMINA - are pretentii mari, nu suporta umbra .
Rotatia culturii - este putin pretentos fata de cultura premergatoare
Asigura productii mari dupa - grau, orz, secara, leguminoase, porumb, in, sfecla .
Este o excelenta planta premergatoare pentru culturiile de primavara .
Hrana - pentru o tona de tuberculi se extrag din sol: 5, 94 kg/ azot, 1, 58 kg/ fosfor, 7, 16 kg/potasiu, 3, 22 kg/ calciu, 1, 77 kg/ magneziu .
Sporul de recolta datorat ingrasamintelor cu azot este cuprins intre 40-106kg/ tuberculii la 1kg/ azot.
Fosforul are o deosebita importanta in dezvoltarea sistemului radicular, in formarea tuberculilior a maturizarii si a depunerii amidonului. Excesul de fosfor nu dauneaza cartofului cum dauneaza azotul. Sporul de productie prin aplicarea ingrasamintelor fosfatice este de 40-44 kg/la 1 kg/fosfor .
Potasiul influientiaza rezistenta la seceta, mana si la nanism; mareste procentul de tuberculi buni pentru samanta . La insuficienta potasiului ritmul de crestere a plantelor este redus .Sporul de productie la tuberculi sub influienta potasiului ca ingrasamant este mai mic in comparatie cu eel asigurat de azot si fosfor ( 28kg/ tuberculii la 1 kg/potasiu). Gunoiul de grajd este valoros in primul rand la soiuri tarzii si semitarzii . La soiuri timpurii si extratimpurii gunoiul de grajd are efect redus asupra productiei, dar imbunatateste regimul termic al solului si conditiile fizice si biologice a acestora .
Lucrarile solului - prefera sol bine afanat si aerat . Aratul se face la 30 cm
adancime
Nivelarea terenului este foarte importanta si se executa inainte de efectuarea lucrarilor
de baza si se face cu grapa cu discuri
Primavara se face lucrarea cu combinatorul sau cu grapa cu discuri cat mai adanc Biloanele se constuiesc cu cultivatorul echipat cu rarite la o distanta intre ele de 70-
75cm .
SAMANTA - se folosesc tuberculii sanatosi lipsiti de viroze si boli. Pentru obtinerea de culturi extatimpurii si timpurii se recomanda incoltirea tuberculilor de samanta in conditii de lumina naturala sau artificiala si la o temperature de 12-18c ziua si 10 12C noaptea . Se face in incaperii luminoase cu posibilitati de aerisire sau in pivnite . Tuberculii se tin la incoltit 25-45 zile iar tehnica acestei operatii presupune : tratarea tuberculilor cu formalina timp de 5 min. intr- o solutie de concentratie 0.5% . Tuberculii tratatii se tin in gramezi.de 45cm
inaltime la intuneric la temperaturi de 15-18 C timp de 8-10 zile . Tuberculii formeaza coltii de 1-2 mm ; se asaza in ladite de 15-20kg tuberculi care se stivuiesc .
Pana la plantare tuberculii formeaza coltii de 2-3 mm lungime . Cartoful se planteaza timpuriu imediat ce terenul se zvanta . Nu marimea tuberculilor de samanta determina producitia ci densitatea de plantare care trebuie sa fie de 230-280 mii tulpini principale /ha . La folosirea de tuberculi in grosime de 40-50mm, la o densitate de 600 000 cuiburi /ha este necesara o cantitate de samanta de 3 to. Distanta intre randuri este de 60-70cm, iar pe rand 14-40cm .
LUCRARI DE INGRIJIRE - difera in functie de metoda de plantare In situatia plantarii cartofului fara bilon, pina la rasarirea coltilor ( 20-30 zile ) grapatul culturii este cea mai importanta lucrare Se realizeaza astfel afinarea solului, combaterea crustei si a buruienilor in curs de rasarire sau abia rasarite Nu se realizeaza combaterea buruienilor ajunse in faza de 3- 4 frunze, din cauza ca sunt inradacinate, deja..Pina la rasarire se executa 2-3 lucrari de grapare : prima imediat dupa plantare, a doua, imediat ce se observa formarea crustei, iar a treia la inceputul plantarii Numarul de grapari este in functie de umiditate, starea de imburuienare, de natura solului si de intervalul de la plantare pina la rasarire .Graparea se face cu grapa cu colti reglabili cu coltii orientata inapoi fata de directia de inaintare a agregatului pentru a evita vatamarea tuberculilor sau a coltilor acestora
Prasilele - sunt lucrari de combatere a buruienilor dar si de refacere a bilonului
Bilonarea - incepe cu prima prasila cind plantele au 15-20 cm inaltime iar bilonul este redus ca inaltime pentru a nu se acoperi tufele Dupa 10-14 zile se executa al 2 lea prasit ( a doua bilonare ) cu bilonul mai mare decit la prima executie .Acum este obligatorie si o prasila manuala pe rind cind se perfectioneaza si lucrarea de bilonare
( se face un bilon mai mare )
PlantatuI cu bilon - exclude grapatul inainte de rasarire, dar necesita o prasila oarba cu cultivatorul echipat cu cutite speciale, in forma de T inters si rarite pentru musuroire In timpul rasaritului, cultura se grapeaza peste biloane cu grapa falsa sau cu grapa cu colti la care coltii sunt orientati spre inapoi fata de directia de inaintare pentru a evita vatamarea tuberculilor Cind plantele au 10 -15 cm se refac biloanele efectuindu-se si o prasila manuala In perioada de vegetatie se mai executa 2 lucrari de intretinere si de refacere a biloanelor
Folosirea erbicidelor in combaterea buruienilor este obligatorie plantarea cu bilon Erbicidele : Gesagard, Sencor, Afalon, Dual se administreaza pe intrega suprafata in doze de 2- 6 kg/ha, in perioada dintre plantat si rasarit, concomitant cu lucrarea de rebilonare Erbicidele se pot administra si dupa rebilonare .
Udarile la cartof se repartizeaza pe 2 faze de vegetatie : formarea tuberculilor ( cresterea stolonilor si tuberizarea ) si cresterea tuberculilor In prima faza se fac 3-4 udari prin asperiune si 2-3 prin brazde cu norme de udare de 400-650 mm, iar in faza a doua se fac 4-5 udari cu norme de 3 00-3 5 Omm in functie de textura solului si metoda de udare La inceput intervalul dintre udari este de 10-12 zile iar apoi de 6 - 8 zile, in faza a doua .
Mana cartofului - se combate cu : Turdacupral 0.3%, Mancozeb 0.2%, zeama bordeleza 0.1 %, Ridomil 0.25%, Curzate 0.2'%, Melody 0.2%
Gindacul din Colorado - Regent 0.1%, , Actara0.1%, Victenon 0.05%, Fastac 0.02%, Decis 0.05%.
Recoltarea - in functie de destinatia pe care o au tuberculii si starea sanitara a plantelor ; cind tuberculii au eel putin 30 g se pot recolta .
Productia - 40-80 t/ha.