Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Tara maramuresului

TARA MARAMURESULUI

Pozitie geografica

Judetul Maramures este situat in partea de nord - vest a tarii, intre paralelele 4702000 si 4800015 latitudine nordica si meridianele 2205230 si 2500730 longitudine estica, fiind invecinat cu judetele Satu Mare, Salaj, Cluj, BistriCa - Nasaud si Suceava. La nord este delimitat de frontiera Romaniei cu Ucraina, raul Tisa formand granita naturala pe o lungime de 64 km patrati.

Traditii,folclor,arta populara si obiceiuri

In prezent, atractia principala este reprezentata de traditia ce se concretizeaza in costumele populare de diferite culori si tipuri, obiceiuri sau cantece si dansuri ce sunt specifice Maramuresului. Portul popular din Maramures a reusit sa se mentina pana in zilele noastre, desi influentele urbane nu inceteaza sa le indeparteze. Maramuresul este renumit pentru tesaturile sale, mai ales pentru cele de Barsana, Botiza sau Viseu. Initial, se foloseau coloranti naturali, care dadeau nuante calde, pastelate. In zilele de sarbatoare, duminica si la evenimente deosebit de importante, morosenii poarta acest costum popular tocmai pentru a demonstra faptul ca traditia continua sa se mentina.



Orice turist care viziteaza Maramuresul poate observa modul constructiv al asezarilor omenesti ce se caracterizeaza printr-o marime considerabila, compactitate si aliniere ce prezinta casele de-a lungul raului, formand o minunata vale. Casele sunt amenajate si pregatite mereu pentru a primi noi oaspeti, fiind decorate cu obiecte vii colorate ce transmit o armonie deosebita vizitatorului. Majoritatea caselor vechi au doua sau trei incaperi: tinda si camera de locuit la care se adauga camara. Asa-numitele "case curate" au in componenta lor cate 2 sau 3 camere. Specifica Maramuresului este tinda neincalzita. Cu ajutorul acesteia, proprietarul are acces atat la casa, cat si in pod unde se depoziteaza lazi cu cereale, diferite obiecte sau butoaie cu muraturi. Alte lucuinte au prevazute spatii in pamant pentru depozitarea legumelor si a fructelor.

Sura si grajdul reflecta situatia economica a proprietarului. Constructia poate fi simpla sau mai complexa. Acestea au prevazute si intrare si iesire, cea dinspre poarta fiind ornamentata. Tipurile de locuinte, adapostul pentru fan, portile, bisericile sageata si tehnicile folosite pentru crearea lor sunt uimitoare si unice in intreaga Europa.

Datorita pozitiei deosebite a zonei (in curbura nordica a Carpatilor), industria lemnului s-a dezvoltat masiv, predominand bisericile din lemn, obiectele din lemn sau ceramica si decoratiunile realizate folosind tehnica lucrului cu lemnul. Cantecele, dansurile, mancarurile si mestesugul au o valoare aparte in aceasta zona si sunt recunoscute in intreaga tara. Portul popular reprezinta pentru moroseni un obiect de care nu se pot debarasa. Acesta este alcatuit dintr-o bretea intoarsa din lana ce este prinsa pe umar, veste, pantaloni si opinci legate cu ate pana la genunchi, specifice, decorate in variate moduri de catre batranii zonei.

Ocupatia morosenilor cu gastronomia poate fi observata si admirata in acelasi timp in targuri si piete, locuri care sunt practic pline de comercianti de produse lactate si carne. Branza, laptele, ouale, carnea de porc sau de oaie sunt doar cateva dintre alimentele de baza din Maramures. La sarbatori precum Craciunul sau Pastele, acestea nu lipsesc din meniul turistilor care aleg sa-si petreaca zilele de concediu aici.

Asadar, Maramuresul este o zona cu o importanta deosebita ce ofera turistilor un peisaj de neuitat, reprezentat de dealuri, vai si munti ce au o flora si fauna deosebit de importanta. Meseriile, mestesugurile si retetele culinare prezentate de moroseni sunt unice in tara si reprezinta pentru Romania un punct de atractie deosebit.

Baia Mare-tur de oras

Baia Mare, municipiul jud. Maramures, cu siguranta cunoscut tuturor, este situat in nord-vestul tarii, la poalele Muntilor Gutai. Orasul este strabatut de la est la vest de un afluent al raului Lapus.Orasul este destul de intins, impletind armonios noul cu vechiul, cu cladiri frumoase, multe din cele vechi   reconditionate care unele arata mult mai bine decat blocurile banale.

Turnul Stefan este o marturie a ceea ce a ramas din marea Biserica Sf. Stefan. Biserica a fost ridicata spre mijlocul sec 14 iar turnul prin sec. al XV-lea, de catre Iancu de Hunedoara, dupa o batalie castigata importriva otomanilor. Istoria spune ca acestea au tot suferit incendii si dezastre de-a lungul timpului si doar acest turn pe care-l vedeam atunci este singurul supravietuitor.Acest turn este construit din piatra masiva, intr-un stil gotic.Este inalt de vreo 50 m si are 4 turnulete la colturi.De fapt, ca toate turnurile din Evul Mediu, si acesta a fost construit si anexat bisericii pentru a supraveghea orasul de eventuale incendii, inundatii si in general pentru apararea strategica a orasului. Turnul sub forma patratoasa, are intrari laterale, ornate cu ancadramente decorate cu baghete incrucisate.Fiecare etaj este delimitat de cate o fereastra sub forma ovala incadrata cu brau in stil gotic iar la partea superioara este "inzestrat" pe toate laturile cu cate un ceas care chiar arata ora exacta. Turnul Stefan reprezinta pe drept cuvant simbolul orasului Baia Mare, zic eu, un obiectiv istoric si turistic interesant si demn de luat in seama.



In imediata apropiere se afla Biserica Sf. Stefan ce poarta hramul Sf. Nicolae, edificiu din epoca medievala, ridicat in sec al XV-lea, cu multe transformari ulterioare in sec al XVII -XIX-lea. Biserica este superba si acest lucru se observa foarte bine inca de afara. Intrarea se face atat din strada principala cat si de undeva din lateral-stanga. Este mareata, iar intrarea principala se face urcand cateva trepte de marumura alba si se intra in corpul principal, delimitat pe exterior doua turnuri tot patrate, in stil gotic, cu turle inalte, triunghiulare, terminate cu cruci. Corpul principal al bisericii este dreptunghiular, cu intrarea laterala pe peretele stang. Are pe centru o cupola ce ii da o maretie aparte si se termina cu inca 2 turnulete in partea din spate. Biserica este ornata cu ferestre alungite iar turnurile au o arhitectura distincta, prin ornamentele de ferestre mici tot ovale dar si un brau din piatra alba.Este vopsita intr-o combinatie de tonuri calde de galben cu alb. Toata biserica este minunat zugravita cu picturi de exceptie pe toti peretii. Se cunoaste ca acest locas sfant este nou zidit, a fost construit pe locul vechii biserici ortodoxe, precum scrie pe o placa din interior, intre anii 1980-1985. Altarul este de o frumusete deosebita, prin sculpturile in lemn, impodobite cu icoane la fel de bine mestesugite. Pe laterale sunt multe scaune tot din lemn atat de frumos sculptate si ele. Cupola este foarte inalta si luminoasa datorita multor ferestre ce lasa lumina sa patrunda bland si cald in interior.

O alta vizita la fel de interesanta si de incantatoare, la alta biserica din Baia Mare, de data aceasta Biserica Romano-catolica, fosta iezuita. Si aceasta este asemanatoare ca arhitectura exterioara cu cealalta, cu partea principala, incadrata de cele 2 turnuri patrate dar care aici se termina cu turle rotunjite, in stil baroc, ce sunt invelite in tabla zincata. Biserica este zugravita tot in galben deschis cu alb, ce da o senzatie de luminozitate si curatire spirituala. Ferestrele ovale, si multe la numar, de diferite marimi dau multa lumina interiorului.Usa de la intrare, cu 2 coloane din piatra zugravita intr-o nuanta de rosu inchis, unite printr-un arc din lemn. Deasupra usii dreptunghiulare este o inscriptie in latina care sincer nu stiu ce scria, care este o placa comemorativa din anul 1718.. Iar mai sus, intr-o nisa este o statuie din lemn, in marime naturala a Sf. Iosif tinandu-l in brate pe pruncul Iisus.

Planetariul-La 1 iulie 1969 s-a inaugurat primului Planetariu din tara noastra. In anul urmator s-a dat in folosinta si cladirea Observatorului Astronomic. Institutia a fost dotata Aparatul utilizat la Planetarium in acest sens cu un aparat de proiectie ZKP - 1, de productie Carl - Zeiss Jena, aparat care functioneaza si acum la parametrii optimi: un telescop si doua lunete De-a lungul anilor, evenimentele astronomice au fost marcate corespunzator prin observatii cu telescopul si lunetele, urmate de lectii de astronomie cat si prin expozitii temporare. Evenimentul major astronomic al secolului XX a fost Dl. Bob Ioan - sef sectie 'Eclipsa totala de Soare' din 11 august 1999.

Gradina zoologica este situata in nord-vestul Municipiului in imediata vecinatate a Parcului Municipal si are o suprafata de 2,4 ha.  Aceasta a fost infiintata in jurul anului 1950 prin aducerea unor animale din fauna autohtona ulterior numarul de specii diversificandu-se concomitent cu construirea de noi amplasamente pana la situatia actuala.Numarul de specii existente in cadrul Gradinii Zoologice din Baia Mare este de 37 dintre care 11 specii exotice cu un numar de 22 de exemplare si 26 de specii autohtone cu 200 de exemplare.Gradina Zoologica Baia Mare se gaseste in administrarea Serviciului Public Ambient Urban care apartine de Consiliul Local Baia Mare.

Itinerarii turistice in judet-Valea Vaserului,inchisoarea Sighet

Valea Vaserului-istorie

Defileul Vaserului, cu aspectul unui canion, este situat in sectorul estic al Muntilor Maramuresului, pe care raul Vaser il strabate pe o distanta de cca 4 2 km. In perioada 1924-1932 prin acest defileu a fost construita o cale ferata cu ecartament ingust (0, 76 m), pe unde vagoanele incarcate cu lemne erau si sunt si in prezent tractate de locomotive cu abur. Defileul are peretii abrupti, este puternic impadurit, cu numeroase izvoare minerale.
Turistii pot parcurge intregul defileu in vagoane destinate acestui scop. Trenuletul cu abur ( 'mocanita' ) pleaca zilnic din localitatea Viseul de Sus, atingand punctele Novat, Faina si chiar Macarlau.
De pe acest traseu se pot face drumetii pe muntii din jur, unde exista numeroase puncte de belvedere. Se remarca Vf. Toroiaga (1930) cu panorama deosebita spre Muntii Rodnei, Depresiunea Maramuresului si celelalte sectoare ale Muntilor Maramuresului. Atractivitatea acestuia rezulta din faptul ca in prezent in Romania se pastreaza doar cateva asemenea trenulete. Traseul este reconfortant cu efecte tamaduitoare pentru cei prinsi de stresul cotidian.



Mocanita - Valea raului Vaser - Maramures

Inchisoarea Sighet-istorie

Inchisoarea din Sighet a fost construita in 1897, de autoritatile austro-ungare, cu ocazia aniversarii 'primului mileniu maghiar'. Dupa 1918 a functionat ca inchisoare de drept comun. Dupa 1945 prin Sighet se facea repatrierea fostilor prizonieri si fostilor deportati din U.R.S.S. In august 1948 a devenit loc de detentie pentru un grup de studenti, elevi si tarani maramureseni, dintre care o parte traiesc si azi la Sighet. In zilele de 5-6 mai 1950 au fost adusi la penitenciarul Sighet peste o suta de demnitari din intreaga tara (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), unii dintre ei condamnati la pedepse grele, altii nici macar judecati. Majoritatea aveau peste 60 de ani.In octombrie-noiembrie 1950 au fost transportati la Sighet si 45-50 de episcopi si preoti greco-catolici si romano-catolici. Penitenciarul era considerat 'unitate de munca speciala', cunoscuta sub numele de 'colonia Dunarea ', dar era, in realitate, un loc de exterminare pentru elitele tarii si in acelasi timp un loc sigur, de unde nu se putea fugi, frontiera Uniunii Sovietice fiind situata la mai putin de doi kilometri. Detinutii erau tinuti in conditii insalubre, hraniti mizerabil, opriti de a se intinde ziua pe paturile din celulele fara incalzire. Nu aveau voie sa priveasca pe fereastra (cei ce nu se supuneau erau pedepsiti sa stea la 'neagra' si 'sura', celule de tip carcera, fara lumina). Intr-un tarziu, la geamuri au fost puse obloane, incat se putea vedea numai cerul. Umilinta si batjocura faceau parte din programul de exterminare.



In 1955, ca urmare a Conventiei de la Geneva si a admiterii Romaniei comuniste (RPR) in ONU, a avut loc o gratiere. Parte din detinutii politici din inchisorile romanesti au fost eliberati, parte transferati in alte locuri, inclusiv in domiciliu obligatoriu. La Sighet din cei circa 200 de detinuti, 52 murisera. Inchisoarea de la Sighet a redevenit de drept comun. Totusi, detinuti politici mai apareau si in anii urmatori, mai ales 'in trecere' spre spitalul psihiatric din localitate. In 1977 inchisoarea a fost dezafectata, devenind fabrica de maturi, depozit de sare si, in cele din urma, o ruina parasita.

Personalitati inchise la Sighet:

Dimitrie Alimanisteanu:Constantin Argetoianu;Ion Balan;Gheorghe I. Bratianu;Corneliu Coposu si multi altii.

Serbarile populare din Maramures si Lapus

Hanukkah Festival - Sighetu Marmatiei: Festival evreiesc de 8 zile, tinut la sfarsitul lunii decembrie de comunitatea evreiasca din Sighet.Este sarbatoarea victoriei luminii asupra intunericului, a dreptații asupra nedreptații.-Decembrie

Ziua recoltei - Remeti: La sfarsitul lui septembrie - inceputul lui octombrie; sarbatoarea recoltei, prin formatii de muzica populara, costume si dansuri populare.-Septembrie

Tabara de sculptura, pictura si ceramica - Sighetu Marmatiei: Artisti talentati in arta traditionala isi expun obiectele facute manual.-Iulie

Serbarile Lapusului - Targu Lapus: Unul din cele mai importante festivaluri folclorice din Tara Lapusului: concursuri, arta populara, concerte.-Iunie

Udatoriul - Surdesti: Ritual agrar vechi, care sarbatoreste cel mai muncitor satean (udatoriu'), a carui selectie este stricta: impreuna cu alti sateni muncitori, el este observat multa vreme de catre un juriu format din batrani, inainte de a fi selectionat.-Aprilie

Sarbatori si Festivaluri in Maramures

Udatoriul - Ritual agrar vechi, care sarbatoreste cel mai muncitor satean.

asigurari

comert






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.