|
UTILIZARE WINDOWS
1. FERESTRELE
Sistemul de operare Windows a fost creat cu gindul la utilizatorii obisnuiti ai unui calculator, aceia care doresc sa foloseasca calculatorul in scop educativ, de divertisment sau in cadrul profesiei lor fara sa fie obligati sa dobindeasca in prealabil cunostinte avansate de teoria informatiei. Ca urmare mediul Windows a fost conceput in asa fel incit sa fie intuitiv si sa permita adaptarea foarte usoara la el, o data ce sint invatate citeva cunostinte de baza.
Numele sistemului de operare vine de la cuvintul englezesc 'windows' care se traduce in romaneste prin 'ferestre'. Elementul grafic numit fereastra ('window') este unul dintre elementele definitorii ale unui sistem de operare bazat pe o interfata grafica cu utilizatorul ('graphical user interface' - GUI). In acceptiunea obisnuita (in lumea reala) o fereastra este un element de constructie care permite o legatura intre o locuinta si mediul exterior sau intre doua parti ale aceleiasi locuinte. In domeniul TI notiunea de fereastra isi pastreaza intr-o anumita masura intelesul pe care il are si in lumea reala.
In cazul SO o fereastra este tot un element de comunicare intre doua medii separate. Notiunea de fereastra si modurile de utilizare a ei pot fi mai usor intelese daca deschidem noi insine o fereastra a unui program. Sa luam ca exemplu deschiderea unei ferestre a programului Windows Explorer (WE) lucru care se realizeaza daca apasam in acelasi timp pe tastele Windows si E (Win+E). Dupa cum se poate observa, fereastra are forma unui cadru dreptunghiular, iar ceea ce se vede in interiorul ei (elementele programului WE) se deosebeste de ceea ce se vede in afara ei (elementele suprafetei de lucru). Fereastra ne permite sa vedem 'inauntrul' unui program si sa lucram cu elementele acestuia, in cazul de fata fiind vorba de programul WE. Una din imbunatatirile aduse de SO Windows este si posibilitatea de a lucra cu mai multe programe in mod simultan. Putem observa acest lucru daca apasam din nou pe tastele Windows si E (in acelasi timp) si vedem cum sint create mai multe ferestre (este bine sa nu cream mai mult de 2-3 ferestre la acest moment). Se spune ca am deschis mai multe 'sesiuni' ('instances') ale aceluiasi program, iar faptul ca fiecare sesiune are fereastra ei proprie ne permite sa lucram in fiecare fereastra in mod separat. Putem insa deschide si ferestre apartinind unor programe diferite, in care sa lucram in paralel. Daca apasam in acelasi timp pe tastele Windows si F (Win+F) facem sa apara fereastra programului de cautare a fisierelor pe hardisc ('Search Assistant' - SA). In acest moment avem deci deschise ferestre ale programului WE si ale programului SA si putem sa lucram inauntrul fiecarei ferestre in mod independent una de alta.
ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE FERESTRELOR. Daca privim fereastra programului SA si pe cea a programului WE vedem ca intre ele exista multe asemanari, dar exista de asemenea si citeva diferente. Marea majoritate a ferestrelor programelor concepute pentru SO de tip Windows au citeva elemente principale care sint prezente in permanenta, dar au si elemente secundare, care sint de cele mai multe ori specifice unui anumit tip de program fiind absente la celelate tipuri de programe. De exemplu elementele secundare ale ferestrelor unui program de editare de text sint diferite de cele ale ferestrelor unui program de redare a fisierelor multimedia (melodii, filme).
Elementele principale ale unei ferestre sint:
Multifereastra este o fereastra mai speciala, care asa cum ii arata si numele contine mai multe ferestre suprapuse, dintre care doar una se poate afla in prim plan la un moment dat, din restul fiind vizibile doar titlurile. Motivele pentru care programatorii au 'condensat' mai multe ferestre in una singura sint economia de spatiu pe ecranul calculatorului, posibilitatea trecerii rapide de la o fereastra la alta si faptul ca ferestrele incluse intr-o multifereastra au o functionalitate asemanatoare, de exemplu contin optiuni pentru configurarea unui program. Modul de asezare a ferestrelor suprapuse seamana cu asezarea paginilor dintr-o agenda de telefon (la care paginile sint decupate in asa fel incit pe marginea agendei sa fie vizibile literele dupa care sint grupate numele) sau cu asezarea unor fise intr-o cartoteca. Trecerea de la o fereastra la alta se realizeaza facind clic pe titlul ferestrei.
OPERATII CARE POT FI REALIZATE CU FERESTRELE. In cazul in care avem la un moment dat pe ecran afisate mai multe ferestre, de cele mai multe ori acestea sint suprapuse unele peste altele si deci din fiecare fereastra va fi vizibil numai o parte din continutul ei. Trebuie mentionat ca desi putem deschide cite ferestre dorim, putem lucra numai intr-una dintre ele la un moment dat. Aceasta este denumita fereastra activa si se afla intotdeauna in prim plan, iar celelalte sint denumite inactive si se afla in fundal fiind acoperite (total sau partial) de fereastra activa. Daca dorim sa lucram intr-o fereastra din cele deschise trebuie mai intii sa o facem fereastra activa. Acest lucru se realizeaza fie facind clic pe bara ei de titlu, fie facind clic pe butonul ei din bara de procese.
Mutarea Ferestrelor. Ferestrele existente la un moment dat pot fi mutate oriunde pe ecran sau chiar in afara acestuia. Facem clic cu butonul sting al mausului pe bara de titlu a unei ferestre si tinem apasat butonul. Apoi miscam mausul si astfel mutam fereastra, iar in momentul in care aceasta a ajuns in pozitia dorita de noi eliberam butonul mausului.
Redimensionarea Ferestrelor. Inainte de a trece la modificarea dimensiunilor unei ferestre trebuie sa ducem cursorul mausului peste una din laturile acesteia sau peste unul din colturile ei, moment in care cursorul ia forma unei sageti bidirectionale (cu doua virfuri). Apoi va trebui sa apasam butonul sting al mausului, sa il tinem apasat si sa miscam mausul. Daca dorim sa modificam inaltimea ferestrei va trebui sa ducem cursorul mausului peste latura sa de sus sau de jos, sa tinem apasat butonul sting si sa miscam mausul in sus sau in jos iar ca rezultat vom obtine cresterea inaltimii ferestrei sau dimpotriva, diminuarea ei. Daca dorim sa modificam latimea ferestrei va trebui sa ducem cursorul mausului peste latura sa din dreapta sau din stinga, sa tinem apasat butonul sting si sa miscam mausul la dreapta sau la stinga iar ca rezultat vom obtine cresterea latimii ferestrei sau dimpotriva, diminuarea ei. Daca dorim sa modificam in acelasi timp atit inaltimea cit si latimea ferestrei va trebui sa ducem cursorul mausului peste unul din colturile ferestrei, sa tinem apasat butonul sting si sa miscam mausul in diagonala in sus sau in jos iar ca rezultat vom obtine cresterea ariei ferestrei sau dimpotriva, diminuarea ei.
Aranjarea Manuala si Automata a Ferestrelor. In cazul in care avem mai multe ferestre deschise in acelasi timp (indiferent ca apartin aceluiasi program sau unor programe diferite) si dorim sa fie vizibile toate pentru a nu mai pierde timp cu cautarea si maximizarea (minimizarea) lor, va trebui sa aranjam ferestrele pe suprafata de lucru. Aranjarea manuala se face prin redimensionarea si mutarea ferestrelor una cite una pina cind obtinem aranjamentul dorit. Este posibil ca pe unele dintre ferestre sa le mutam in afara spatiului de lucru si sa lasam pe acesta doar un mic colt din ele cu ajutorul caruia sa le tragem inapoi atunci cind avem nevoie. Aranjarea automata este mai simpla si mai rapida, insa in cazul ei nu avem libertatea de a realiza un aranjament mai special perfect adaptat nevoilor noastre de moment. Pentru a aranja automat ferestrele va trebui sa facem clic dreapta pe bara de procese ('Taskbar') iar din meniul care apare sa facem clic pe una din optiunile prezentate mai jos. Daca facem clic pe optiunea 'Cascade Windows' ferestrele vor fi aranjate in asa fel incit doar fereastra din prim plan va fi vizibila complet, din celelalte nu va fi vizibil decit un mic chenar compus din laturile stinga si superioara. Daca facem clic pe optiunea 'Tile Windows Horizontally' ferestrele vor dispuse incepind de la partea de sus si pina la cea de jos a ecranului ca dalele unei pardoseli, adica una linga cealalta. Fiecare fereastra va ocupa tot ecranul pe latime insa pe inaltime dimensiunea ecranului se va imparti egal la numarul de ferestre existente. Daca facem clic pe optiunea 'Tile Windows Vertically' ferestrele vor dispuse incepind de la partea din dreapta si pina la cea din stinga a ecranului ca dalele unei pardoseli, adica una linga cealalta. Fiecare fereastra va ocupa tot ecranul pe inaltime, insa pe latime dimensiunea ecranului se va imparti egal la numarul de ferestre existente. Daca apelam la aranjarea automata iar rezultatul acesteia nu ne convine pe deplin, putem sa redimensionam si sa mutam manual unele dintre ferestre sau putem sa anulam complet aranjarea automata facind clic pe optiunea 'Undo Tile' din meniul prezentat anterior.
2. INTERFATA WINDOWS EXPLORER SI CONFIGURAREA EI
Functia principala a programului Windows Explorer (WE) este aceea de explorator de fisiere ('file browser'), care ne permite sa avem atit o vedere de ansamblu cit si una de detaliu asupra continutului harddiscului. A doua functie importanta a WE este aceea de administrator de fisiere, cu ajutorul careia putem sa cream noi dosare si fisiere si de asemenea putem sa le stergem sau sa le mutam pe cele deja existente.
Fereastra WE este similara cu a altor softuri concepute pentru sistemul de operare Windows. La partea de sus a ferestrei avem o bara de meniuri ('Menubar'). In mod obisnuit din meniuri nu se vad decit titlurile (File, Edit, View, Favorites, Tools, Help) dar daca facem clic pe unul din titluri apare o lista de optiuni (sau comenzi) care se deruleaza in jos. Sub bara cu meniuri se afla bara de instrumente ('Toolbar') care contine niste 'butoane' sub forma unor pictograme (iconite). Butoanele ne permit sa lansam in executie foarte rapid comenzile cele mai des folosite. Sub bara cu instrumente se afla bara de adrese ('Address bar'). Functia fiecarei bare a fost explicata anterior in sectiunea 'FERESTRELE'. Suprafata propriu-zisa de lucru a ferestrei WE este impartita in doua compartimente separate de o linie verticala ingrosata. Compartimentul din stinga poate avea mai multe configuratii distincte si poarta numele oarecum impropriu de 'Explorer Bar' ('bara de explorare'). In mod obisnuit compartimentul din stinga ne permite o privire de ansamblu asupra continutului partitiilor de pe calculatorul nostru si de pe ale altor calculatoare existente in retea si ne permite de asemenea explorarea continutului unei dischete sau a unui CD-ROM in cazul in care acestea sint introduse in unitatile respective de citire a lor. In compartimentul din stinga nu sint afisate decit dosare, nu si fisiere. Celelalte configuratii ale compartimentului din stinga vor fi discutate mai jos. Compartimentul din dreapta ne permite o explorare in detaliu a continutului unui dosar (sau a unei partitii) care este selectat in compartimentul din stinga, fiind afisate atit subdosarele cit si fisierele continute in acesta.
BARA DE MENIURI contine urmatoarele meniuri :
FILE - Contine comenzi sau optiuni referitoare la lucrul cu dosare si fisiere ('files'). Meniul 'File' arata diferit (fiind mai mic) daca avem selectat un dosar din compartimentul sting al ferestrei WE fata de situatia in care avem selectat un dosar (sau fisier) din compartimentul drept al ferestrei WE. Comenzile si optiunile prezente in meniul 'File' sint urmatoarele:
EDIT - Ne permite sa facem operatiuni curente cu dosarele si fisierele (copiere, decupare, etc.). Comenzile si optiunile prezente in meniul 'File' sint urmatoarele:
VIEW - Ne permite sa configuram (personalizam) interfata WE prin adaugarea sau inlaturarea unor elemente (bare, etc.) :
FAVORITES - Contine o optiune pentru adaugarea de scurtaturi catre dosare sau pagini web favorite si o optiune pentru administrarea acestor scurtaturi. Contine de asemenea si lista de dosare si pagini web favorite, la care putem ajunge printr-un singur clic pe scurtaturile corespunzatoare.
TOOLS - Contine citeva optiuni legate de retea ca si optiunea pentru accesul la configurarea avansata a modului de afisare a dosarelor si fisierelor.
Bara de instrumente ('Toolbar') este unul dintre cele mai importante elemente de interfata, de aceea este bine sa ne alegem cu grija care butoane sa fie vizibile. In acest fel lucrul cu WE va fi mai usor si mai eficient.
FEREASTRA FILE TYPES. Contine optiuni referitoare la diversele tipuri de fisiere, optiuni legate in special de programele cu care sa fie deschise acestea. Aceste optiuni sunt destinate exclusiv utilizatorilor avansati. Utilizatorii incepatori pot sa defineasca programul cu care sa fie deschis un anumit fisier folosind o metoda care va fi descrisa mai jos.
3. CREAREA SI DENUMIREA DOSARELOR SI A FISIERELOR
Crearea unui dosar sau fisier este o operatiune extrem de simpla care se face din citeva clicuri de maus. Sa luam mai intii exemplul crearii unui dosar. In primul rind va trebui sa alegem partitia si eventual dosarul in care sa fie plasat noul dosar (fisier) pe care dorim sa-l cream. Deschidem WE si selectam 'Partitia 1 (C:)' facind clic pe denumirea ei. Apoi facem clic pe titlul meniului 'File' pentru a-l derula si ducem cursorul mausului deasupra primei optiuni, 'New'. Se va deschide un nou meniu la dreapta celui existent si in acest nou meniu va trebui sa facem clic pe optiunea 'Folder' ('dosar'). In compartimentul din dreapta al WE isi va face aparitia un nou dosar avind denumirea temporara 'New Folder'. Numele noului dosar este incadrat de un chenar iar fundalul pe care se afla este de culoare albastra. Scriem (tastam) numele noului dosar, de exemplu 'Diverse' (fara ghilimele). Putem alege orice nume insa este recomandat sa alegem un nume scurt si care sa ofere o idee despre viitorul continut al dosarului. Nu putem folosi urmatoarele caractere atunci cind scriem numele dosarului / : * ? ' < > | iar SO ne va informa prin intermediul unui mesaj de eroare daca includem unul dintre acestea din greseala in numele noului dosar. Dupa ce am scris numele facem clic cu mausul undeva in afara numelui dosarului iar numele se va permanentiza. Daca ulterior dorim sa schimbam numele dosarului va trebui sa facem clic dreapta pe denumirea lui si apoi din meniul care apare sa facem clic pe optiunea 'Rename' (penultima din lista). Scriem noul nume si facem clic in afara lui dupa ce am terminat de scris. Un dosar nou creat este afisat intotdeauna la coada listei de dosare si fisiere prezenta in compartimentul din dreapta a WE. Dosarul nu apare initial si in lista din compartimentul din stinga, dar acest lucru se va intimpla imediat, daca facem clic pe butonul 'Refresh' din bara de instrumente sau daca facem dublu clic pe dosarul nou creat.
Crearea unui fisier este putin mai complicata pentru ca exista un singur tip de dosare, dar nenumarate tipuri de fisiere. De obicei atunci cind cream un fisier nou o facem din interiorul unui program, insa pentru anumite tipuri de fisiere este posibila crearea din WE si vom folosi aceasta facilitate pentru a exemplifica modul de creare a unui fisier. Sa luam exemplul crearii unui fisier de tip text. In primul rind va trebui sa alegem partitia si eventual dosarul in care sa fie plasat noul fisier pe care dorim sa-l cream. Deschidem WE si selectam 'Partitia 1 (C:)' facind clic pe denumirea ei iar apoi facem clic pe dosarul 'Diverse' pe care tocmai l-am creat, indicind astfel faptul ca dorim sa plasam noul fisier in dosarul 'Diverse'. Nu conteaza daca facem clic pe iconita dosarului sau pe numele lui insa este mai convenabil sa facem clic pe nume. Apoi facem clic pe titlul meniului 'File' pentru a-l derula si ducem cursorul mausului deasupra primei optiuni, 'New'. Se va deschide un nou meniu la dreapta celui existent si in acest nou meniu va trebui sa facem clic pe optiunea 'Text Document'. In compartimentul din dreapta al WE isi va face aparitia un nou fisier avind denumirea temporara 'New Text Document.txt'. Numele noului fisier este incadrat de un chenar iar fundalul pe care se afla este de culoare albastra. Scriem (tastam) numele noului fisier, de exemplu 'Opinii.txt' (fara ghilimele). Putem alege orice nume insa este recomandat sa alegem un nume scurt si care sa ofere o idee despre viitorul continut al fisierului. Nu putem folosi urmatoarele caractere atunci cind scriem numele fisierului / : * ? ' < > | iar SO ne va informa daca includem unul dintre acestea din greseala in numele fisierului. Dupa ce am scris numele facem clic cu mausul undeva in afara numelui fisierului, iar numele se va permanentiza. Daca ulterior dorim sa schimbam numele fisierului va trebui sa facem clic dreapta pe numele lui si apoi din meniul care apare sa facem clic pe optiunea 'Rename' (penultima din lista). Scriem noul nume si facem clic in afara lui dupa ce am terminat.
4. MUTAREA SI COPIEREA DOSARELOR SI A FISIERELOR
Dosarele si fisierele create de noi in exemplul de mai sus pot fi mutate oriunde in cadrul partitiilor de pe hardisc, iar functionalitatea lor nu va avea de suferit. Pe de alta parte, in momentul in care instalam un program acesta isi va pune dosarul principal (in care sint incluse dosarele si fisierele necesare pentru functionarea programului) la o anumita adresa de pe una din partitiile hardiscului. In acest caz nu este indicat sa mutam dosarul principal (sau oricare dintre subdosare sau fisiere) al programului pentru ca acesta nu va mai functiona. Ca o regula generala putem sa mutam orice dosare sau fisiere create de noi din WE sau din cadrul unui program oarecare, dar nu este indicat sa mutam dosarele si fisierele existente in dosarul principal al unui anumit program. De asemenea nu trebuie sa mutam dosarele de sistem (C:Windows , C:Program Files) sau subdosarele si fisierele continute in acestea.
Mutarea unui dosar sau fisier se poate face in sase moduri iar alegerea unuia dintre acestea sta la latitudinea fiecarui utilizator. Primul mod presupune utilizarea butoanelor 'Cut' si 'Paste' din bara de instrumente ('Toolbar') a WE, al doilea mod presupune utilizarea comenzilor 'Cut' si 'Paste' din meniul contextual care apare atunci cind facem clic dreapta pe un dosar sau fisier, al treilea mod presupune folosirea comenzilor 'Cut' si 'Paste' existente in bara de meniuri ('Menubar') a WE, al patrulea mod presupune folosirea metodei 'trage si da drumul', al cincilea mod presupune utilizarea combinatiilor de taste (Ctrl+X = Cut ; Ctrl+V = Paste) si al saselea mod presupune folosirea butonului 'Move To' din bara de instrumente. Timpul de transfer (prin mutare sau copiere) a unor dosare (fisiere) depinde de marimea acestora, fiind in general destul de scurt insa putind ajunge la citeva minute pentru dosarele (fisierele) foarte mari.
Copierea unui fisier (dosar) este similara actiunii de mutare insa in acest caz la final fisierul (dosarul) se va afla atit in dosarul de origine cit si in dosarul de destinatie (sub forma de copie identica, bineinteles). Cele sase metode descrise mai sus se aplica si in cazul copierii, cu diferenta ca in locul butonului sau optiunii cu numele 'Cut' ('decupeaza') se va apela la butonul sau optiunea cu numele 'Copy' ('copiaza') din bara de instrumente, bara de meniuri sau meniul contextual. Daca dorim sa folosim tastatura pentru a copia un dosar sau fisier trebuie sa apasam in acelasi timp pe tastele Ctrl si C, combinatie usor de retinut pentru ca litera C este cea cu care incepe cuvintul 'copiere'. Evident ca pentru a lipi fisierul copiat trebuie sa apasam in acelasi timp tastele Ctrl si V in momentul in care am selectat dosarul de destinatie. Pentru a copia un fisier (dosar) putem folosi si butonul 'Copy To' din bara de instrumente, procedura fiind similara cu cea pentru mutare descrisa mai sus.
5. STERGEREA DOSARELOR SI A FISIERELOR
Dosarele si fisierele create de noi sau create de catre programele instalate pe hardisc sint in marea lor majoritate utile si nu trebuie sterse. Pe de alta parte, pe fiecare hardisc exista un numar de dosare si fisiere care sint inutile, fie pentru ca nu le mai folosim, fie pentru ca programele carora le apartineau au fost dezinstalate. Aceste dosare si fisiere trebuie sterse pentru a face loc unora noi, de care avem nevoie. Chiar daca avem destul spatiu pe hardisc este recomandat sa stergem dosarele si fisierele care nu mai sint folosite nici de noi insine, nici de programele instalate.
Procesul de stergere a unui dosar sau fisier este foarte simplu si pentru un plus de siguranta implica folosirea 'Containerului de Reciclare' ('Recycle Bin'). Denumirea acestuia sugereaza functia sa si anume aceea de a pastra si eventual a recicla continutul sau. In lumea reala exista containere in care trebuie depuse materialele reciclabile (hirtie, sticla, plastic, etc.) iar in momentul in care containerul s-a umplut continutul sau este sortat de o persoana specializata si impartit in doua categorii si anume produse care pot fi refolosite prin prelucrare ulterioara si produse care din anumite motive nu mai pot fi reciclate si ca urmare sint distruse. Containerul de reciclare poate fi denumit prescurtat 'recontainerul'.
Containerul de reciclare din SO Windows este un dosar special in care sint depozitate fisierele (dosarele) de care nu mai avem nevoie, pina in momentul in care ne decidem sa le stergem complet de pe hardisc. Cu alte cuvinte, avem posibilitatea sa punem 'la pastrare' pentru cit timp dorim fisierele (dosarele) carora nu le mai intrevedem nici o utilitate, avind ulterior doua optiuni si anume sa le stergem (daca ne-am convins ca sint inutile) sau sa le repunem la locul initial (daca ne dam seama ca avem totusi nevoie de ele).
Stergerea mai multor dosare si/sau fisiere se face dupa selectarea lor cu ajutorul tastelor Shift sau Ctrl asa cum a fost explicat mai sus la operatia de mutare. Procesul de stergere are loc in acest caz similar cu stergerea unui singur dosar (fisier) cu citeva mici deosebiri legate de titlul miniferestrei de confirmare ('Confirm Multiple File Delete') si de textul acesteia : 'Are you sure you want to send these [numarul elementelor] items to the Recycle Bin?'
In toate situatiile expuse mai sus dosarele (fisierele) nu sint de fapt sterse de pe hardisc, ci sint mutate in recontainer ('Recycle Bin') de unde le putem recupera daca dorim acest lucru. Continutul dosarului 'Recycle Bin' este accesibil la fel ca al oricarui alt dosar de pe hardisc. Daca facem dublu clic pe iconita 'Recycle Bin' de pe suprafata de lucru va apare o fereastra cu continutul recontainerului. Exista si alternativa sa facem clic dreapta pe iconita 'Recycle Bin' (de pe suprafata de lucru) si apoi din meniul contextual care apare sa facem clic pe optiunea 'Open' (va apare o fereastra identica cu cea de mai sus) sau 'Explore' (va apare o fereastra WE in care este selectat dosarul 'Recycle Bin'). In aceste ferestre putem face operatiile de restaurare, mutare sau stergere definitiva a elementelor continute in recontainer. Orice dosar sau fisier din recontainer poate fi restaurat in pozitia initiala, poate fi mutat in orice alt dosar de pe hardisc sau poate fi sters definitiv fara posibilitatea de recuperare ulterioara.
Restaurarea unui dosar (fisier) sters presupune mutarea sa din recontainer in dosarul in care s-a aflat initial. Pentru a restaura un dosar (fisier) aflat in 'Recycle Bin' facem clic stinga pe el pentru a-l selecta si apoi facem clic dreapta pentru a face sa apara meniul contextual. Din acest meniu facem clic pe optiunea 'Restore' si dosarul va fi mutat din recontainer in pozitia sa initiala de pe hardisc. Exista si alternativa (dupa ce am selectat elementele pe care dorim sa le restauram) de a face clic pe meniul 'File' din fereastra WE si apoi sa facem clic pe optiunea 'Restore' din acesta. Daca dosarul initial nu mai exista el va fi recreat in urma operatiei de restaurare, urmind sa contina doar elementul (elementele) recuperat din recontainer. Pe de alta parte avem si posibilitatea de a muta un element din recontainer in orice dosar de pe hardisc cu ajutorul operatiei de mutare, care a fost explicata mai sus.