|
Formatul PNG
Formatul PNG (Portable Network Graphics) a fost dezvoltat pentru a inlocui fomatul mai vechi si mai simplu si anume GIF si intr-un fel de a extinde mult complexul format TIFF. Acest format (PNG) este dedicate pentru doua utilizari majore: WWW si editoare de imagini.
Pentru partea Web, PNG intr-adevar are trei avantaje net superiaore formatului GIF: canale alpha ( transparenta), gamma corectie si o bidimensinala incrucisare ( o metoda a afisarii progressive). PNG deasemenea compreseaza mai bine ca GIF in aproape toate cazurile, dar diferenta variaza in general intre 5% pana la 25%, nu este un factor destul incurajator pentru a convinge lumea sa opteze numai pentru acest format. Un avantaj al GIF-ului pe care formatul PNG nu a incercat sa-l reproduca este suportul multi-imagine, in special animatiile; PNG a fost si va fi numai un format care support o singura-imagine. ( Un format asemanator ca PNG la extensie - MNG a fost finalizat in 1999 si este suportat de o multitudine de aplictii, dar MNG-urile si PNG-urile vor avea extensii si scopuri diferite.)
Pentru editarea imaginilor, PNG se descopera a fi un format folositor pentru a memora faze intermediare in timpul editarii.
La compresia PNG-urilor ( din moment ce suporta pana in 48 de biti truecolor sau 16 biti grazscale), salvarea, restaurarea si re-salvare , imaginea nu va degrada in calitate in comparatie cu standartul JPEG ( chia si la cea mai inalta setare a calitatii).
La fel ca si GIF si TIFF, PNG este un format raster, care se reprezinta ca un tablou bidimensional de pixeli colorati. PNG in mod explicit nu este un format vector.
PNG suporta trei tipuri de imagine: truecolor, grazscale si paletizate ("8 - biti"). JPEG suporta numai primele doua; GIF doar a treia( de asemenea poate imita grazscale folosind o paleta gray). Efectul de o buna compresie vine de la abilitatea de a mixa tiprile de imagine in PNG.