|
Sistemul NTFS
La inceputul anilor '90 Microsoft a inceput crearea unui nou sistem de fisiere. Rezultatul este New Tehnology File System - NTFS.
NTFS a fost proiectat pentru a satisface cateva scopuri precise. Cele mai importante dintre acestea sunt:
Siguranta. O importanta caracteristica a unui sistem de fisiere serios este aceea ca el trebuie sa fie capabil sa se refaca dupa anumite probleme fara pierderi de date. NTFS implementeaza procedee specifice ce permit ca o tranzactie sa fie completa, pentru a impiedica pierderi de date, si pentru a imbunatatii toleranta la esec.
Securitatea si controlul accesului. O slabiciune majora a sistemului de fisiere FAT este aceea ca nu include facilitati incorporate de control a accesului la directoarele, fisierele si documentele de pe un hard disc. Fara acest control este aproape imposibil sa fie implementate aplicatii care cer securitate si stabilirea cine are dreptul sa scrie sau sa citeasca diferite date.
Eficienta stocarii. NTFS utilizeaza o metoda diferita de alocare a spatiului fata de FAT.
Nume de fisiere lungi. NTFS permite nume de fisiere de pana la 255 caractere.
Permite implementarea de retele. In timp ce astazi o retea este ceva obisnuit, cand Windows NT a fost creat ele erau in etapele de inceput.
Desigur acestea sunt doar cateva din avantajele importante asociate cu NTFS. Exista si alte avantaje, precum si dezavantaje asociate cu NTFS comparativ cu FAT sau alt sistem de fisiere.
Ca majoritatea sistemelor de fisiere NTFS a trecut prin cateva evolutii. Microsoft a facut schimbari asupra lui din diferite motive. Acestea includ corectarea problemelor cu sistemul de fisiere, adaugarea de suporturi pentru noi hardwere si adaugarea de noi functionalitati sistemului de fisiere. Cele mai multe schimbari au aparut odata cu lansarea Windows 2000.
Versiunea de NTFS cel mai mult implementata are doua nume diferite. Oficial este numita NTFS 1.1. Totusi, ea este cunoscuta si ca NTFS 4.0, facandu-se referire la faptul ca este utilizata de sistemul Windows NT 4.0.
Si variantele anterioare de Windows NT folosesc acest sistem. Este de asemenea suportat si de alte sisteme de operare, pentru compatibilitate, desi in general doar in modul read-only.
Versiunea NTFS 5.0 a fost lansata cu sistemul de operare Windows 2000. Cele mai importante si noi trasaturi adaugate sunt:
Puncte de reanaliza. Fisierele si directoarele din volumul NTFS pot avea asociate actiuni cu ele, astfel incat cand un obiect din sistem de fisiere este accesat intr-un mod particular se lanseaza si actiunea asociata acestuia.
Imbunatatirea securitatii. A fost imbunatatit mecanismul de gestionare a securitatii sistemului de fisiere si de asignare a permisiilor.
Jurnalul de schimbari. Volumul de disc poate fi setat pentru a pastra sirul tuturor operatiilor efectuate asupra fisierelor si directoarelor pe care le contine.
Codificarea. NTFS 5.0 permite codificarea fisierelor si in mod automat decodificarea in momentul in care ele sunt citite.
Normarea discului. Administratorul poate vedea cat de mult spatiu pe disc este folosit de un utilizator, si chiar pot limita spatiul de disc folosit daca este necesar.
Suportul de fisiere dispersate.Pentru a salva spatiu pe disc a fost adaugat acest suport pentru o mai eficienta de stocare a fisierelor dispersate, care sunt fisiere in cea mai mare parte goale.
Windows2000 include un program de defragmentare a discului
Desigur aceasta lista nu este completa, exista si alte mici imbunatatiri facute in diferite domenii din sistemul de fisiere.
Probleme de compatibilitate:
Conversia automata Windows 2000. Windows 2000 converteste automat la NTFS 5.0n orice sistem de fisiere NTFS gasit in momentul instalarii. Chiar si dupa instalare, daca se adauga o partitie NTFS 1.1 sau alta la sistemul Windows 2000, aceasta va fi convertita la NTFS 5.0. Acest lucru poate cauza probleme la sistemele care folosesc amandoua sistemele Windows NT si Windows 2000.
Conversia automata a discurilor. Comportarea de mai sus se aplica aparent tuturor mijloacelor de stocare care au fost formatate folosind versiuni mai vechi ale NTFS. Asta inseamna ca mutarea fisierelor intre Windows NT si Windows 2000 trebuie sa se faca cu atentie.
Windows NT compatibil cu NTFS 5.0. Pentru ca Windows NT sa fie capabil sa citeasca sau sa scrie partitii NTFS 5.0 trebuie instalat ServicePack#4 (SP4). Acesta contine o noua versiune a driverului NTFS.SYS. Totusi, chiar daca prin aceasta Windows NT are acces la partitia NTFS 5.0, componentele sistemului de operare cerute pentru a activa noile posibilitati nu sunt instalate. Asta inseamna ca noile posibilitati oferite de NTFS 5.0 nu functioneaza sub Windows NT chiar si cu SP4 instalat.
Compatibilitatea cu alte sisteme. Sistemele de operare diferite de cele oferite de Microsoft pot accesa partitii NTFS 1.1 sau NTFS 5.0 doar pentru a citi.