Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Hidrosfera

HIDROSFERA


In mod obisnuit apa este un lichid, un compus hidrogenat al oxigenului.Ea insa poate exista in trei stari diferite de agregare,trecand cu relativa usurinta (pe Terra)dintr-una in alta:lichida,gazoasa(vapori) si solida(gheata).

Unitatile geografice ale hidrosferei, respectiv sistemele teritoriale in care e organizata apa sunt: oceanele,marile,apele curgatoare,lacurile si apela subterane,ghetarii.Apa intra insa in componenta altor invelisuri ale Pamantului,cu care hidrosfera propriu-zisa se gaseste intr-un permanent schimb(circuit). Este vorba de apa din atmosfera(sub forma de vapori),din biosfera(80% din materia vie este compusa din apa),din rocile scoartei(ca apa libera sau legata chimic) si din sol.


Circuitul apei pe Terra


Apa are o mobilitate mult mai mare decat litosfera, dar mai mica decat atmosfera. Aceasta mobilitate consta atat in transformari fizice sau chiar chimice(trece in stare de vapori sau de gheata si invers, se combina cu alte elemente si devine o solutie), dar mai ales se deplaseaza cu usurinta in baza unor legi fizice.



La nivelul planetar, hidrosfera reprezinta un sistem functional, in care patrunde energia solara sausi terestra. Aceasta energie determina o miscare continua a apei, formand anumite circuite,cu caracter regulat sau periodic.

S-a incetatenit formularea circuitului apei in natura.La modul cel mai general,aceasta consta in evaporarea apei de la suprafata oceanelor si a continentelor, ridicarea ei in atmosfera, precipitarea sub forma de ploaie sau zapada si reantoarcerea ei in ocean fie in mod direct, fie prin intermediul apelor curgatoare sau prin ghetari.

Exista un circuit mare(sau lung) si altele mici. Aceasta se refera la situatia cand ploua direct pe ocean sau cand apa se evapora de pe continent si se intoarce,prin ploaie, tot pe continent.De subliniat este si faptul ca oceanele au si alte circuite, de suprafata sau de adanc, si faptul ca o parte din apa se blocheaza in ghetari.


Repartitia apei oceanice pe glob


Aceasta este inegala.Circa noua zecimi se grupeaza pe o jumatate din sfera emisferica a Terrei, avand polul situat in SE-ul Insulei Noua Zeelanda.

Marile sunt intinderi de apa oceanica, mai mici sau mai putin adanci decat oceanele.

Raurile si fluviile sunt organisme care colecteaza apele superficiale continentale.Raurile si fluviile au un regim de curgere permanent,deoarece se alimenteaza nu numai din ploi ci si din ape subterane.

Lacurile reprezinta mase de apa care stagneaza in excavatiuni ale continentului.Dimensiunile lor sunt variabile;adancimea incepe de la cativa metri si pana la 1620m cat are lacul Baikal, iar suprafata de la foarte mica la 37oookm patrati cat are Marea Caspica.


Calitatea apelor in Romania


Din punct de vedere al calitati apelor, resursele de apa pot fi clasificate in patru categorii:

calitatea 1: sunt apele care pot fi folosite consumul populatiei reprezentand 48%-50% din total

calitatea 2: sunt apele folosite in industriile pretentioase reprezentand 24% din total



c) calitatea3 :sunt apele folosite in irigatii si in industria

nepretentioasa

d) calitatea 4: sunt apele degradate care reprezinta 17-18%  


Fiecarui cetatean roman ii revin in fiecare an peste 39000kg de poluanti deversati in apele tarii.

Situatiile cele mai critice se intalnesc in bazinele hidrografice .Cele mai mari surse de poluare fiind unitatile chimice si petrochimice precum si evacuariile din unele orase.

Ca masuri de urgenta se impune elaborarea si aplicarea unei strategii de conservare si gospodaririi resurselor de apa

Importanta si utilizarea apei


Apa determina natura lumii fizice si biologice pe planeta noastra si reprezinta cea mai importanta substanta chimica. Apa este un constituent major al corpului animal si al mediului inconjurator in care traim.In industria chimica ,apa se foloseste ca materie prima,ca mijloc de racire si de incalzire,in procesele de dizolvare,recristalizare,purificare, distilare,hidroliza ,ca mediu de reactie etc.

Apa este cea mai raspandita substanta in natura.Ea se gaseste in toate cele trei stari de agregare:sub forma de vapori in atmosfera, sub forma lichida in rauri, mari si oceane si sub forma solida in zapada si gheata.

In scoarta Pamantului se gaseste apa de infiltratie si mari cantitati de apa legata sub forma de apa de constitutie sau de cristalizare in diferite minerale.

Apa naturala sau bruta nu este niciodata pura;ea este impurificata cu oxigen, azot, amoniac, dioxid de carbon, oxizi de azot, hidrogen sulfurat, dioxid de sulf si unele substante organice.

Apa raurilor dizolva sarurile a caror natura depinde de compozitia straturilor pe care le intalneste .Astfel,apa dizolva caronantii sub forma de carbonati acizi , sulfati de calciu si magneziu, formand ape dure.



Apa marilor contine saruri de sodiu ,potasiu, magneziu, calciu si sub forma dizolvata.

Dupa compozitia chimica a sarurilor care predomina, apele naturale pot fi ape calcaroase, care contin saruri de calciu, ape feruginoase, care contin suspensii de hidroxid de fier , ape alcaline care contin carbonati acizi alcalini si alcalino-pamanteni, ape selentioase, care contin sulfati de calciu si magneziu.


Poluarea apei


Poluarea este definita ca acea schimbare a compozitiei apei care o face daunatoare pentru sanatatea oamenilor, si duce la deteriorarea florei si faunei din mediul acvatic.80%din poluarile marine provin de pe uscat, pe calea fluviilor, deversarilor de pe coasta sau din atmosfera.

Principalele forme de poluare a ape in functie de sursele si natura lor sunt:


a)poluarea organica

-sursa de poluare o reprezinta deversarile menajere din marile orase si o serie de industrii precum cea a celulozei si hartiei sau cea agro-alimentara.

Manifestari:deversari de apa-materialele organice sunt consumate sau degradate de catre bacterii.In general materiile organice constituie un mediu favorabil de inmultire a bacteriilor si in consecinta are loc un consum mare de oxigen care determina moartea prin asfixierea pestilor.


b)poluarea toxica

-sursa de poluare:sursele industriale, industria chimica, extractiva si de prelucrarea metalelor.

Una din problemele importante ale acestei forme de poluare o reprezinta masurarea toxicitatii produselor.


c)poluarea bacteriana

-afecteaza apa potabila. Pentru protejarea ei sunt prevazute in jurul puturilor de captare a apei potabile PERIMETRE DE PROTECTIE;ozonaria constituie cea mai buna solutie, dar este foarte costisitoare.




d)poluarea termica

-o mare parte a apelor folosite in industrie sunt ape de racire care apoi se evacueaza in atmosfera in stare calda. Ca atare aceasta va degaja caldura si are ca scop urmatoarele:.

-o influenta directa asupra unor specii vegetale si animale

-o activitate bacteriana mai intensa, astfel un consum mare de oxigen(in perioadele foare calde se observ pesti pe mal asfixiati)


f)poluare chimica

-surse de poluare a apei sunt: "ploile acide", ingrasamintele chimice sau organice, petrolul, diferite substante chimice deversate de inteprinderi industriale.

Ploile acide duc la acidifierea apei, cu moartea organismelor acvatice, fenomen ce a primit denumirea de "moartea lacurilor".

Azotatii folositi ca ingrasaminte, spalati de apa de ploaie si dusi in apa potabila produc tulburari nervoase si anemi grave, indeosebi la copii(cianoza infantila), prin transformarea in azotati care blocheaza hemoglobina in sange.Diferite substante chimice sau organice produc inmultirea exagerata a algelor, numita "inflorirea apelor".Acest proces duce la scaderea cantitatii de oxigen din apa(prin consumarea acestuia in procesul de descompunere a algelor ), la moartea animalelor acvatice, la inmultirea unor bacterii ce produc hidrogen sulfurat.

Poluarea apei cu petrol se face mai ales in urma accidentelor petrolierelor, a curatirii acestora, dar si cu petrol din sonde.


e)poluarea biologica

-prin intermediul apei potabile de irigarii din bazinele de inot, se face cu germenii ce produc febra tifoida, holera, dizentera cu chisti de protozoare.