|
Dobrogea - Clima
Podisul Dobrogei are un climat continental cu nuante de excesivitate accentuate. Cea mai mare parte a sa se incadreaza in tinutul climatic de campie. Doar sectorul nordic si nord-vestic (inaltimile depasesc 300 m) face parte din tinutul climatic al dealurilor joase.
Caracteristicile climatice sunt determinate de urmatorii factori: o cantitate mare de radiatie solara 125 kcal/cm²/an (maximum in iulie de 20 kcal/cm²), legata si de o durata de stralucire a Soarelui de 2200-2500 ore; deschiderea larga spre nord, est si sud determina o frecventa mare a maselor de aer de pe aceste directii; existenta bazinului Marii Negre catre care se concentreaza activitatea ciclonala, indeosebi a celei din Marea Mediterana; existenta baltilor Dunarii si a Deltei Dunarii care determina modificari locale in zonele vecine, in regimul parametrilor climatici si in cel al unor fenomene meteorologice; relieful sters lipsit, in mare masura, de padure si prezenta unor zone largi netede ce favorizeaza intensificarea climatului continental.
Se pot deosebi trei unitati cu caracteristici climatice distincte.
Topoclimatul de dealuri joase cuprinde partea de nord-vest a podisului, cu inaltimile, fragmentarea si gradul de inpadurire cele mai ridicate. Aici se inregistreaza temperaturi medii de 10sC anual, -2sC in ianuarie si 21sC in iulie, amplitudini termice ceva mai moderate (65s), circa 90-100 zile de inghet, o nebulozitate medie (5,1-5,4 zecimi), de care sunt legate circa 60-65 zile senine si 100 zile cu cer complet acoperit. Anual cad, in medie, 550 mm de precipitatii din care aproape jumatate se inregistreaza vara sub forma de averse. Ninsoarea se produce in medie in 15 zile, iar stratul de zapada cu grosime centimetrica se pastreaza in jur de 20 zile.
Topoclimatul de podis jos este caracteristic celei mai mari parti din regiunea unde inaltimile sunt sub 200 m. Valorile medii termice indica o usoara crestere din Dobrogea Centrala spre cea Sudica (anual de la 10s la 11sC), in ianuarie de la -2s la -1sC, in iulie de la 23s la 24sC; aici se inregistreaza peste 220 zile fara inghet si peste 40 zile tropicale. Ca urmare a evapotranspiratiei puternice (700 mm) si a precipitatiilor de numai400-450 mm, deficitul de umiditate este foarte mare (in jur de 300 mm). Precipitatiile cad in circa 90 de zile si sunt distribuite neuniform in timpul anului; aproape 60% din volumul lor se produce in sezonul cald (maxim in iunie); precipitatii insemnate cad si toamna cand in noiembrie se produce, de obicei, al doilea maxim; ploile torentiale care au frecventa mare sunt insotite de caderi insemnate de precipitatii (maximum in 24 ore in nord-est a fost de 140 mm, iar in sud de 190 mm).
Topoclimatul litoralului cuprinde o fasie de 5-10 km latime unde se resimte influenta Marii Negre. Desi media anuala a temperaturii este mai ridicata 11,2sC, vara ele sunt mai scazute (21,5sC 22,5sC), iar iarna ceva mai ridicate -0,5sC (Mangalia). Amplitudinea termica absoluta oscileaza intre 60sC si 63sC, numarul de zile fara inghet depaseste 220, precipitatiile sunt in jur de 400-450 mm, umiditatea aerului este mai mare, fenomenele de iarna sunt mult diminuate.