|
Lentile subtiri
O lentila este formata dintr-o substanta transparenta marginita de doua suprafete sferice sau o suprafata sferica si una plana.
|
ELEMENTELE LENTILEI
Centrele de curbura ale dioptrilor (C1,C2) Centrul optic al lentilei (O) Varfurile dioptrilor (V1,V2) Axa optica principala (C1OC2) Focarele lentilei Axa optica principala este axa de simetrie a lentilei, care trece prin centrele de curbura ale suprafetelor ei. Cand una dintre suprafete este plana, axa optica este acea perpendiculara pe suprafata plana care trece prin centrul de curbura al celeilalte suprafete. |
Daca grosimea lentilei este mult mai mica decat razele de curbura ale suprafetelor sferice adica varfurile V1 si V2 pot fi considerate in acelasi loc, numit varful lentilei atunci lentila este considerata subtire.
|
Exista 2 tipuri de lentile: -convergente daca transforma un fascicul paralel intr-un fascicul convergent -divergente daca transforma un fascicul paralel intr-un fascicul divergent Lentilele convergente sunt mai subtiri pe margini si mai groase in zona centrului. Ele pot fi: a)Biconvexe b)Plan convexe c)Menisc convergent Lentilele divergente sunt mai subtiri la mijloc si mai groase la margini. Ele pot fi: |
d)Biconcave
e)Plan concave
f)Menisc divergent
Simbolurile folosite pentru lentilele convergente respectiv divergente sunt:
|
|
Focarul principal obiect (F1) este punctul de pe axa optica principala de la care razele pornesc divergent si, dupa trecerea prin lentila, se propaga paralel cu axa optica principala, imaginea fiind situata la infinit.
Focarul principal imagine (F2) este punctul de pe axa optica principala in care se strang razele (sau prelungirile lor) provenite de la un fascicul paralel cu axa optica principala.
Distanta focala a unei lentile se poate calcula cu formula:
Unde n este indicele de refractie al materialului din care este confectionata lentila.
Focarele lentilei convergente sunt reale. Focarele lentilei divergente sunt virtuale.
OBSERVATIE: FOCARELE UNEI LENTILE SE GASESC
DE O PARTE SI DE ALTA A LENTILEI
In studiul lentilelor subtiri, distantele se masoara de la varful lentilei si sunt pozitive daca sunt de la lentila in sensul propagarii luminii si negative daca sunt in sens invers. Daca se noteaza cu x1 distanta pana la obiect (negativa) si cu x2 distanta pana la imagine (pozitiva), atunci:
Aceasta formula, numita formula lentilelor, ne permite sa calculam pozitia imaginii.
Daca se noteaza cu y1 dimensiunea transversala a obiectului si cu y2 dimensiunea transversala a imaginii, se defineste marirea lineara transversala:
Formula care ne permite sa calculam dimensiune imaginii.
Constructia grafica a imaginilor prin lentile:
Pentru a construi imaginea data de o lentila unui obiect se folosesc 2 din urmatoarele 3 categorii de raze al caror drum este cunoscut:
O raza incidenta care trece prin focarul principal obiect si, dupa ce traverseaza lentila, devine paralela cu axa optica principala;
O raza incidenta paralela cu raza optica principala si, dupa ce traverseaza lentila, trece prin focarul principal imagine;
O raza incidenta care trece prin centrul optic si ramane nedeviata.
Sisteme de lentile
Marimea:
Se numeste convergenta lentilei si se masoara in dioptrii.
Pentru doua sau mai multe lentile lipite convergenta sistemului este egala cu suma convergentelor fiecarei lentile.