Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Tiristoare

Text Box: Generalitati
Tiristorul este un Text Box: TIRISTOAREFISA DE DOCUMENTARE



Structura

Simbol

Text Box: Intrarea tiristorului in conductie se obtine

Tiristorul ca element de comutatie

Toate dispozitivele de comutatie inclusiv tiristorul, poseda doua stari extreme de functionare: blocare si conductie. Trecerea tiristorului din starea blocata in starea de conductie se realizeaza cu ajutorul grilei (electrod de comanda).

in stare blocata, tiristorul este dezamorsat si se comporta intre anod si catod ca un intrerupator deschis (rezistenta anod-catod foarte mare - pana la zeci de MW, curent anodic neglijabil si tensiune anod-catod egala cu tensiunea de alimentare).

- in stare de conductie, tiristorul este amorsat si intre anod-catod se comporta ca un intrerupator inchis (rezistenta anod-catod neglijabila - ohmi sau zeci de ohmi, curent anodic egal cu curentul de sarcina si cadere de tensiune foarte mica 1.2 V)


Caracteristica si parametrii principali ai tiristorului

Caracteristica tensiune-curent a tiristorului permite definirea principalilor parametrii ai tiristorului, specificati si in cataloagele firmelor producatoare:

Curentul mediu redresat Imax sau curentul nominal al tiristorului= valoarea recomandata de firma producatoare pentru curentul tiristorului in conductie si care asigura o functionare indelungata. Producatorii specifica valoarea lui  Imax pentru tiristoare cu un anumit tip de radiator sau fara radiator.

Tensiunea inversa de varf de lucru in stare blocata Uinv max = tensiunea de varf maxima admisa, la functionare in stare blocata, cu polarizare inversa.

Tensiunea directa de varf de lucru in stare blocata UAK max = tensiunea de varf maxim admisa, la functionare in stare blocata, cu polarizare directa.

Curentul continuu de mentinere Imin = curentul continuu minim care trebuie sa circule prin tiristorul amorsat, pentru ca tiristorul sa se mentina in stare de conductie .

Curentul de grila de amorsare IGT = curentul de grila minim necesar pentru a provoca amorsarea.

Tensiunea de amorsare VGT = tensiunea intre grila si catod pentru care tiristorul se amorseaza cu certitudine (pentru o tensiune mica anod-catod).


Observatie: Alegerea tiristoarelor se face astfel incat curentul de sarcina sa fie cu 20.30% mai mic decat valoarea de catalog  I0 iar tensiunea de polarizare directa si inversa, pe tiristorul blocat sa nu depaseasca valorile de catalog.

Caracteristica curent-tensiune a tiristorului




Caracteristica tiristorului pentru diferite tensiuni aplicate pe poarta


Tiristorul este un dispozitiv unidirectional, adica se poate comanda prin grila (poarta) numai la polarizare directa (+ pe anod). Polarizat invers el se comporta ca o dioda redresoare blocata.

Dezamorsarea tiristorului se obtine prin reducerea curentului anodic sub valoarea curentului de mentinere sau prin inversarea polaritatii tensiunii aplicate intre anod si catod.