Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Surse Forward

Surse Forward 

In figura 1 este prezentata schema unei surse Forward cu izolare galvanica a sarcinii. Comutatorul electronic comandat e tranzistorul T, reprezentat in figura ca tranzistor bipolar, dar se pot utiliza si tranzistoare cu efect de camp. Tranzistorul T este comandat in baza cu un semnal care ii permite functionarea in comutatie, respectiv in doua stari stabile, blocat sau saturat. Pentru simplitate, semnalul de baza este figurat dreptunghiular, desi forma sa este diferita din considerente ce vor fi prezentate.



Separarea galvanica intre circuitul de intrare si cel de iesire se face prin transformatorul Tr, cu trei infasurari. Pentru ca sursa sa lucreze in regim FORWARD, infasurarea primara np si infasurarea de sarcina ns sunt in faza, iar dioda D2 este astfel conectataincat sa redreseze pulsul de curent  apare care pe durata de conductie a tranzistorului. Asa cum se stie sursa FORWARD nu suporta scurtcircuit la iesire. Din acest motiv, filtru de netezire, care urmeaza redresorului, trebuie sa aiba o impedanta mare de intrare ceea ce se realizeaza prin celula LC. Pentru a asigura circulatia de curent prin inductanta L pe intervalul de blocare a dse foloseste dioda D3. Pe durata de blocare tranzistorului dioda D1 recupereaza, prin infasurarea nr cu care este inseriata, energia acumulata in miezul transformatorului, energia acumulata in miezul transformatorului, cedand-o sursei de alimentare. Sensul de bobinare a acestei infasurari este opus celor doua.

Formele de unda asociate functionarii circuitului sunt ilustrate de figura 2. 



Reprezentarile sunt facute considerand o comportare ideala a componentelor de circuit.Se remarca 3 intervale de timp distincte, separate de momentele de timp t1,t2,t3 si t4. Intre t1-t2 tranzistorul este in conductie la saturatie. Curentul de colector are o forma trapezoidala, cu o componenta de sarcina si o componenta de magnetizare a miezului transformatorului(hasurata). Se transfera energie in circuitul de sarcina, curentul prin inductanta L, redresat de D2, crescand liniar. Dupa blocarea tranzistorului la momentul t2, pana la t3, miezul transformatorului se demagnetizeaza, ceea ce da nastere curentului prin dioda D1. Daca np=nr, atunci tensiunea colector emitor a tranzistorului T creste la 2E. In intervalul t3-t4 tranzistorul t este blocat, dioda D1 este blocata, la fel D2, D3 este in conductie. Pe toata durata de blocare a tranzistorului T, curentul prin L este inchis prin D3. Tensiunea pe sarcina are o componenta continua, peste care se suprapune o tensiune alternativa, formata din arce de parabola.

Sursei asociate i se pot atasa mai multe circuite secundare, de pe infasurari secundare diferite obtinandu-se astfel mai multe tensiuni de iesire, diferite ca valoare si izolate galvanic intre ele si fata de circuitul de intrare.