|
Sursa FLY-BACK
Schema electrica a circuitului de putere al unei surse FLY-BACK este prezentata in figura 3. Tranzistorul T lucreaza in comutatie, blocat-saturat. Bobinarea cu sensuri diferite a celor doua infasurariale transformatorului Tr face ca dioda redresoare sa fie blocata pe durata de conductie a tranzistorului.
Capabilitatea sursei FLY-BACKde a functiona pe sarcini oricat de mici permite utilizarea unui filtru de netezire simplu dupa redresare. Este folosit un filtru capacitiv format pe condensatorul C.
Figura 4 reprezinta principalele forme de unda asociate circuitului Fly-back cu izolare. Pe intervalul t1-t2, tranzistorul comutator este in conductie (ca in schema circuitului FORWARD, se figureaza un semnal de comanda in baza dreptunghiular si se presupune o comportare a elementelor de circuit). Curentul sau de colector creste liniar, inmagazinand energie in miezul magnetic al transformatorului Tr.Sarcina este alimentata prin descarcarea condensatorului C.
Fluxul magnetic in miez,marime de stare a inductantei, nu poate varia decat continuu; de aceea la momentul t2, blocarea tranzistoruluiduce la polarizarea directa a diodei D si intrarea acesteia in conductie. Energia stocata in miezul magnetic este transferata, pe durata de blocare a tranzistorului,prin infasurarea secundara a transformatorului, catre sarcina. In intervalul t2-t3, cat dioda conduce, curentul redresat alimenteaza sarcina, incercand totodata condensatorul C. Acesta va alimenta sarcina pe t3-t4, descarcandu-se. Intre t2-t3, tensiunea colector emitor pe tranzistor depasestetensiunea de alimentare E, depinzand de tensiunea pe condensatorul de filtraj si raportul de transformare al transformatorului Tr. Blocarea diodei la momentul t3 aduce tensiunea condensatorului. Sursei prezentate I se pot atasa mai multe circuite secundare , de pe infasurari secundare diferite,obtinandu-se astfel mai multe tensiuni de iesire diferite ca valoare si izolate galvanic intre elesi fata de circuitul de intrare.