|
PERSONALITATEA SOCIETALA
David Riesman a semnalat prezenta in diverse societati a trei tipuri de personalitati de o generalitate semnificativa. Prima dintre ele este cea orientata traditional. Ea poate fi gasita in societatile mici, in care cele mai multe activitati sunt de natura rutinata, in aceste societati actiunile si valorile sociale sunt orientate si legitimate pe temeiul traditiei. Astfel, un copii se comporta inrr-un anumit fel cu mama sau cu tatal lui si nu in altul, deoarece este vorba despre un mod de comportare supus unor norme traditionale.
In societatile mari viata e mult mai variata, in cadrul lor traditia singura nu este suficienta pentru a reprezenta un ghid de nadejde pentru viata, in asemenea societati, cum este de pilda S.U.A., sunt mult mai raspandite alte tipuri de personalitati. Personalitatea directionata spre interior este caracterizata printr-o puternica constiinta si un puternic sentiment al dreptatii. Exemplul cel mai cunoscut este cel al puritanilor ce au colonizat regiunea New England din America de Nord. Un individ cu o astfel de personalitate este necesar impulsionata din adancurile ei si este tipul ideal chemat sa extinda o frontiera, sa cucereasca alti oameni si sa exploateze resursele existente cu o infocata tenacitate. Este tipul de personalitate ce a fost, probabil, comun in primii ani ai istoriei Americii, cand natiunea americana s-a aflat in faza ei de afirmare, in contrast cu aceasta, personalitatea directionata spre exterior are sentimente neprecizate despre ceea ce e bine si despre ceea ce e rau, este mai adaptabila si mult mai receptiva la actiunile si asteptarile altora. Dupa parerea lui D. Riesman acest tip de personalitate a fost mai potrivita Statelor Unite de la mijlocul secolului al XX-lea decat regiunii New England, atunci cand ea a fost colonizata.
Tipurile semnalate de sociologul american nu epuizeaza personalitatea nici unui individ din societatile avute in vedere. Ele indica doar o parte din caracteristicile prezente in personalitatile indivizilor din aceste societati. Aceste tipuri, dupa cum s-a putut observa, stabilesc anumite relatii intre individ si mediul inconjurator, intre felul personalitatii si strategiile de adaptare a oamenilor la mediu.