|
CUBITUSUL (ULNA)
Cubitusul este un os lung situat in partea mediala a antebratului, cand mana se afla in supinatie, fiind format dintr-un corp (diafiza) si doua extremitati (epifize).
Extremitatea proximala prezinta superior incizura trohleara, care se articuleaza cu trohleea humerala; ea are doua portiuni: una verticala, corespunzand olecranului, iar alta orizontala, corespunzand procesului coronoid. Sagital, incizura trohleara prezinta o creasta verticala care corespunde santului trohleei humerale. Posterior de incizura se afla olecranul si anterior procesul coronoid. Inferior de procesul coronoid se afla tuberozitatea ulnara, iar pe fata laterala a procesului coronoid se gaseste incizura radiala.
Corpul ulnei este mai voluminos proximal, invers ca la radius, fiind prismatic triunghiular in partea superioara si cilindric in partea inferioara. El prezinta trei fete (anterioara, posterioara si mediala) si trei margini (anterioara, posterioara si interosoasa).
Fata anterioara prezinta orificiul nutritiv al osului.
Marginea laterala se numeste marginea interosoasa si este ascutita ; proximal se bifurca. Pe ea se insera membrana interosoasa a antebratului.
Extremitatea distala are forma aproximativ sferica si se numeste capul ulnei. Fata sa laterala, ce ocupa 2/3 din circumferinta capului, se articuleaza cu epifiza distala a radiusului si se numeste circumferinta articulara.
Capul ulnei se prelungeste inferior si medial cu procesul stiloid sau "stiloida ulnara