Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Climatologie - aviatie

CLIMATOLOGIE - AVIATIE

Circulatie generala sezonala in troposfera deasupra Europei

Dupa cum am vazut, miscarea aerului este cauzata de repartitia inegala a presiunii atmosferice, aerul deplasandu-se din regiunile anticiclonice catre cele ciclonice in straturile inferioare si invers in paturile mai inalte.

Cauza principala care provoaca o distributie inegala a presiunii pe glob este incalzirea neuniforma a suprafetei terestre. Pe glob exista un focar permanent de caldura (zona intertropicala) si doua focare de frig (calotele polare).

Circulatia generala a atmosferei este prezentata in figura urmatoare, unde se observa ca aerul rece de la poli se indreapta spre zonele tropicale, iar pentru inaltime o importanta deosebita o au curentii jet.



Din cele men­tioate pana acum a rezultat ca miscarea aerului este cauzata de repar­titia inegala a presiunii atmosferice, aerul deplasandu-se din regiunile anticiclonice catre cele ciclonice in strarturile inferioare si, invers, in paturile mai inalte. Cauza principala care provoaca o distributie ine­gala a presiunii aerului pe glob este incalzirea neuniforma a supra­fetei terestre: uscartul se incalzeste ziua mai repede, iar noaptea se raceeste tot atat de repede; apa se incalzeste mai incet si noaptea se raceste tot atat de mult; Din cauza acestor fenomele termice, initial si barice, iau nastere ulterior miscari ale aerului ca: briza de uscat si briza de mare, briza de munrte si briza de vale, musonul de varai si musonul de iarna, invaziile aerului tropical catre poli si ale celui polar catre ecuator etc.

Din 'cauza rotatiei Pamantului, vantul tropical, care sufla de la sud spre nord, este deviat spre dreapta sa, devenind un vant de SV, iar vantul polar cu directia de la N spre S este deviat tot spre dreapta sa, devenind un vant de NE.

Circuiatia generala mijlooie a atmosferei este aproape simetrica in cele doua emisfere si se manifessta prin predominarea vanturilor de V in regiuni cuprinse intre 90 si 30° lat.; viteza acestor vanturi creste o data cu altitudinea pana la limta superioora a troposferei, scazand apoi in stratosfera. La nivelul tropopauzei exista o banda ingusta de vanturi vio1ente de vest, numita curent jet (jet stream), a carei pozitie variaza intre 60 si 30°. La o mica altitudine deasupra regiunilor polare si ecua­toriale predomina vanturle de E. Vantul de E eauatorial isi mareste viteza cu altitudinea.



Vremea si vanturi sezonale locale

La noi in tara din cauza influentelor climatice din Europa Centrala si Bazinul Mediteranei, intalnim o gama variata a vanturilor locale:

- Crivatul este vantul cel mai specific in Moldova, Dobrogea, sudul si estul Munteniei si sufla in special iarna;

- Austrul sufla dinspre sud in zona Olteniei, Banatului, Crisanei, ajungand in Moldova ca un vant cald, uscat, aducand geruri mari;

- Nemirul sufla in depresiunile din estul Tansilvaniei si a Brasovului fiind considerat ca o prelungire a crivatului care se strecoara prin trecatorile Carpatilor Orientali.

constructii

electronica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.