Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Formatul TIFF

Formatul TIFF


TIFF este un acronim al Tag(ged) Image File Format. Este unul din cele mai populare si flexibile tip de fisier in format raster.

Desi este foarte cunoscut datorita flexibilitatii si puterii de compresie, el este considerat in egala masura destul de complicat si misterios in acelasi timp. Aceasta deoarece formatul TIFF este extensibil si cu multe caracteristici de care un programator ar putea avea nevoie atunci cind lucreaza cu imagini grafice. Din aceasta cauza el este considerat si ca cel mai confuz format grafic. Tagged Image File Format are mai multe formate interne. Multe programe suporta formatele de baya, insa nu suporta toate fometele existente.

Fisierul TIFF este organizat pe trei mari sectiuni:



  1. Antetul - In ciuda complexitatii fisierului TIFF, acesta are un antet foarte simplu. El contine 3 campuri si are lungimea de 8 octeti
  2. Directorul Imaginii - Este o colectie de informatii folosite pentru a descrie imaginea bitmap care urmeaza. Poate parea putin cam confuz deoarece Directorul Imaginii poate aparea oriunde in fisier, dar acest lucru nu trebuie sa va nelinisteasca deoarece el este pus intr-o lista simplu inlantuita, impreuna cu ceilalti Directori, lista spre care pointeaza Primul ID din Antet. Spre deosebire de structurile intalnite pana acum in aceasta serie de articole, structura Directorului Imaginii nu este fixa, ea depinzand de tipul imaginii caruia ii serveste ca si antet. In aceasta structura se pot adauga sau scoate noi campuri, exact ca si paginile dintr-un dosar.
  3. Zona de Date in care sunt stocate imaginile bitmap - Fisierele TIFF contin numai imagini de tip bitmap, desi cu ajutorul campurilor nu este exclusa nici stocarea unor imagini vectoriale, sau a unor texte ( vezi si formatul GIF ). Dar acum sa ne indreptam privirea spre felul in care este stocata imaginea. Pentru aceasta avem nevoie de notiunea de bucata (sunt niste colectii de randuri consecutive din imaginea bitmap).

Din aceste trei sectiuni avem nevoie doar de primele doua, existand posibilitatea ca Zona de Date sa lipseasca.



TIFF are reputatia de a fi un format complicat datorita faptului ca in interiorul fisierului numai antetul poate fi gasit la o locatie fixa, restul sectiunilor variind de la fisier la fisier. Fiecare Director al Imaginii impreuna cu bitmap-ul asociat formeaza un subfisier.Nu exista o limita a numarului de subfisiere pe care le poate contine un fisier TIFF.

Formatul TIFF suporta cei mai multi algoritmi de compresie. Versiunea 4.0, are inclusi numai algoritmii Run Length Encoding, versiunea 5.0 adauga la acestea si algoritmul LZW, intalnit si la formatul GIF, iar versiunea 6.0 adopta si algoritmul JPEG, algoritm care se descurca de minune cu impartirea fisierului in caramizi (o bucata dreptunghiulara din imaginea bitmap, si a fost introdusa datorita imaginilor TIFF foarte mari).

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.