Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Formatul GIF

Formatul GIF


Este desigur unul dintre cele mai cunoscute formate pentru fisiere de imagini: GIF (Graphic Interchange Format) a fost dezvoltat de CompuServe in 1987 si este foarte des utilizata pe WWW gratie portabilitatii sale. Fotmatul utilizeaza o paleta pana in 256 de culori din cei 24 biti de culoare din spatiul RGB. Extensia acestor fisiere este .GIF.

De asemenea suporta animatii si aloca cate o paleta de 256 de culori pentru fiecare frame. Poate fi folosit pentru reproducerea de filmulete cu rezolutii mici. Limitarile de culoare fac ca formatul Gif sa fie nepotrivit pentru reproducerea pozelor sau altor imagini cu culori continui, dara este foarte potrivit pentru imagini simple ca exemplu grafice sau logo-uri cu suprafete de culori unanime.

Imaginile gif utilizeaza un algoritm de compresie LZW - denumit dupa cei care l-au creat, Lempel, Zif si Welch in 1985- aceasta tehnica permite reducerea dimensiunii imaginii fara degradarea vizuala a imagnii. La imagini color este posibila o comprimare de 3:1, uneori se poate obtine chiar si o rata de comprimare de 5:1. Codificarea LZW divizeaza informatiile de imagine. Fiecarei succesiuni ii este atribuit un index, care este salvat intr-un tabel. In consecinta, informatia propriu-zisa nu este formata din puncte individuale de imagine, ci din indexurile din tabel.



La prima vedere, comprimarea LZW lucreaza fara pierderi in cazul fisierelor GIF, deoarece fisierul GIF decomprimat este identic cu cel dinainte de comprimare. Problema este insa urmatoarea: fisierele GIF salveaza numai 8 biti pe punct de imagine, fapt ce micsoreaza adancimea de culoare la 256 de culori. Dar, fiind vorba despre placi grafice care pot reprezenta pana la 16 milioane de culori, aceasta adancime este prea mica.

Cu catva timp in urma, GIF a fost cel mai important format de fisier in Usenet pentru transferul de imagini color prin intermediul liniei telefonice. Insa, pentru ca Unisys a protejat compresia LZW prin patent, au existat tot mereu probleme de licenta la aplicatiile comerciale. Acest fapt si metodele moderne de comprimare care au aparut intre timp au dus la inlo

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.