Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Meteorologie - aviatie

METEOROLOGIE - AVIATIE

1. GENERALITATI

Meteorologia este stiinta care se ocupa cu studiul atomosferei si a fenomenelor din atmosfera.

Starea vremii influenteaza in mod deosebit desfasurarea intregii activitati aeronautice (precum si multe alte domenii de activitate ale omului). Activitatea de cercetare meteorologica este pusa la punct pe intreg globul prin infiintarea in anul 1951 a Organizatiei Meteorologice Mondiale, institutie specializata a ONU.

Pe plan intern, activitatea de cercetare meteorologica se realizeaza prin Institutului Meteorologic Central (infiintat in anul 1884), care in anul 1991, prin reorganizare se va numi Institutul National de Meteorologie si Hidrologie.



Acest institut este organizat in tara printr-o retea de statii meteorologice si hidrologice; acestea culeg date pe care le centralizeaza INMH si apoi le retransmite pe tot globul. Institutul National de Meteorologie si Hidrologie este dotat si cu o statie de urmarire si transmisie a datelor culese de satelitii meteorologici.

2.   ATMOSFERA

Atmosfera este invelisul gazos al globului pamantesc, cunoscut sub denumirea de aer.

Aerul este un amestec de gaze continand in plus vapori de apa, particule microscopice, fum, praf, micrometeoriti, saruri, bacterii, etc. (acestea pot atinge 4% din atmosfera).

Compozitie si structura

Studiind aerul uscat s-a constatat ca procentajul gazelor componente ale atmosferei este urmatorul: 78,9% azot; 20,95% oxigen; 0,93% argon; 0,03% bioxid de carbon. Restul de cateva sutimi il formeaza gazele rare cum ar fi: hidrogenul, heliul, radonul, neonul, criptonul, xenonul, metanul, ozonul.

Cu toate ca aceste gaze au greutati specifice diferite, din cauza miscarilor atmosferei nu se pot stratifica in raport cu densitatea lor asa ca pana la altitudini de cca. 70 km compozitia aerului este aproape omogena.

Stratificare verticala

Inaltimea maxima a atmosferei este de 2500 km, dar in mod practic se considera ca fiind extinsa pana la 800 km.

La aceasta inaltime aerul este extrem de rarefiat, elementele (moleculele) gasindu-se, nu in stare moleculara, ci in stare atomica.


Zonele atmosferei

Zonele atmoserei au fost determinate in urma studiului facut privind variatia temperaturii cu inaltimea. Aceste zone sunt:

- troposfera;

- stratosfera;

- mezosfera;

- termosfera.

Troposfera (zona in care au loc toate fenomenele obisnuite din natura: ploaie, fulgere, trasnete etc.) se afla cuprinsa ca inaltime intre 5-8 km la pol si 15-18 km la ecuator.

Tropopauza separa troposfera de stratul urmator, stratosfera, prezentand un salt brusc de temperatura.

Temperaturile medii sunt de -45o C la pol si de -80oC la ecuator.



Aceasta zona este caracterizata prin existenta unor vanturi puternice de natura termica si prezinta unele discontinuitati datorate unor curenti foarte puternici numiti curenti jet.

Conventional, tropopauza are o altitudine de 11km si temperatura standard de -56,5oC.

Stratosfera se intinde pana la 35-50 km.

Temperatura, la inceput, are un mers stationar ca apoi sa creasca mult datorita ozonului care absoarbe razele ultraviolete.

Stratul de ozon se afla intre 20-30 km inaltime, avand o grosime de cativa metri.

Stratosfera este mai groasa la poli si mai subtire la ecuator.

Vizibilitatea este foarte buna, continutul de vapori de apa fiind foarte redus.

Vanturile, desi sunt foarte puternice, au un caracter laminar. Pana la 25 km predomina vanturile de vest, iar deasupra cele de est.

Stratopauza este o zona de tranzitie intre stratosfera si mezosfera aflata la altitudinea de aproximativ 50 km fiind caracterizata printr-un maxim de temperatura.

Mezosfera este caracterizata prin descresterea temperaturii cu inaltimea, atingand -70oC intre 80-85 km altitudine .

Termosfera este caracterizata prin cresterea continua a temperaturii ajungandu-se temperaturi de peste 1000 oC.

Ionosfera. Aici aerul este puternic ionizat (electrizat). Acest fenomen are loc datorita bombardarii moleculelor gazelor rarefiate de catre razele cosmice (straturile ionizate reflecta undele electromagnetice catre pamant).

Exosfera este caracterizata prin aceea ca aerul nu se mai gaseste in stare moleculara (ci atomica) datorita bombardarii moleculelor cu raze cosmice. Aici vom intalni ziua temperaturi de aprox. +2500 oC, iar noaptea aproape de -273 oC.




 






Zonele atmosferei


 







 



Troposfera


constructii

electronica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.