|
Gib Mihaiescu
Gib Mihaiescu s-a nascut in data de 23 aprilie 1894 in judetul Olt.
A urmat gimnaziul si liceul la Craiova , dupa care a frecventat Facultatea de drept din Bucuresti, fara insa sa-si dea examenul de licenta . A debutat in 1919 , la revista Luceafarul , cu schite satirice . In 1921 , la Cluj a intemeiat , impreuna cu Cezar Petrescu , revistea Gandirea.
Opera lui Gib Mihaescu a evoluat sub zodia fericita a sincrinizarii cu receptivitatea publicului si a majoritatii criticii . Scriitorul atrage atentia inca de la primele sale incercari nuvelistice publicate in periodice , iar odata cu La "Grandiflora" (1928) , volumul sau de debut , valoarea sa devine indiscutabila . Critica se arata foarte putin dispusa la atitudine de indiferenta, reactia generala fiind favorabila si nu rareori entuziasta . Astfel , Pompiliu Constantinescu , Serban Cioculescu , Perspessicius , Octav Sulutiu , Al. Dima s.a. vor valida prin comentariile lor valoarea si originalitatea creatiei nuvelistice a lui Gib Mihaescu . Singura disonanta semnificativa este reactia lui E.Lovinescu , care primise optimist nuvela de inceput a scriitorului , respingand productiile ulterioare sub acuzatia de manierism si trivalitate .
Aparitia primului roman , "Bratul Andromedei" (1930) , este primita cu uimitoare simpatie si chiar elogios , fara sa se inregistreze astazi evidenta sa scadere estetica in raport cu nuvelistica . "Bratul Andromedei" nu confirma un romancier , ci , daca se poate spune astfel , fidelitatea criticii care a avut permanent o atitudine afirmativa fata de opera lui Gib Mihaescu .
Odata cu marea reusita epica "Rusoaica" (1933) , autorul inregistreaza atat un succes de critica , cat si unul de public . Creatia efectiva a lui Gib Mihaescu este acum , pentru critica , romanul , care permite pe de alta parte accesul la un public mai larg , caci nuvela corespunde unei lecturi mai pretentioase . Lectura "laica" a cititorului nespecialist intalneste in "Rusoaica" , iar apoi in "Donna Alba" un spectaculos de coloratura aparte , cu eroi osciland intre idealitate , frenezie si abilitate . Critica literara se va apleca asupra complexitatii psihologice a personajelor , a ineditului romanesc , inaltand "Rusoaica" si , uneori in egala masura , "Donna Alba" , deasupra intregii creatii a lui Gib Mihaescu . Serban Cioculescu considera "Rusoaica" drept un roman de valoare europeana , situandu-l pe Gib Mihaescu printre marii prozatori ai epocii . Afirmatia nu este singulara.
Moartea prematura a lui Gib Mihaescu secera un destin literar in plina evolutie . Opera sa se bucura in continuare de reeditari , inregistrand un succes constant.
O reevaluare valorica se produce odata cu repunerea in circulatie a operei scriitorului . Locul acesteia in cadrul literaturii interbelice este altul astazi in raport cu cel atribuit de contemporani , fara insa sa se fi marginalizat . Opera lui Gib Mihaescu nu rezista , este un fapt cert , in totalitatea ei , unei exigente estetice actuale , necesitand in consecinta o selectie valorica .