Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Gradina Chenonceau

Gradina Chenonceau


Castelul de Chenonceau, care pare sa fi trecut peste secole fara sa fi suferit prea mult, ramane si astazi unul din cele mai deosebite exemple de arhitectura renascentista din Franta.

Construit pe raul Cher, in locul unde era o moara de apa, in apropierea satului Chenonceaux, castelul isi reflecta frumusetea arhitecturala in apele limpezi, fiind ultimul punct de atractie din renumita vale Loire.

Supranumit si Castelul Doamnelor in cartile de istorie franceze, Chenonceau datoreaza o mare parte din farmecul sau femeilor: a fost construit in 1513 de catre Katherine Briconnet, infrumusetat de Diane de Pointiers si Catherine de Medicis si salvat de Revolutia Fraceza de Doamna Dupin.

gradina Ecaterina de Medici de la Castelul de Chenonceau



Imprejurimile incantatoare, gradina formala si parcul care incojoara castelul imbogatesc impresia de gratie si delicatete care emana din castel. In afara ce vizita castelului propriu-zis, care va ramane mereu o experienta memorabila pentru excursionisti, vastul domeniu de la Chenonceau ofera privirilor cele doua gradini, restaurate acum, care poarta numele Diane de Pointiers si Catherine de Medicis. In gradini sunt plantate mii de tufe ornamentale si sute de trandafiri cataratori sau obisnuiti. Pe domeniu sunt cultivate in jur de 40.000 de flori, plantate de doua ori pe an, primavara si vara. Mai mult, cele peste 70 de hectare de padure creaza fara dubiu decorul perfect pentru plimbari relaxante.

gradina de la Castelul de Chenonceau

gradina de la Castelul de Chenonceau (2)

De-a lungul tufelor de trandafiri cataratori si a aleii maiestoase flancata de 16 portocali, vizitatorul descopera bastimentul, turnul care in vremuri demult trecute adapostea grajdurile regale; tot aici erau crescuti viermi de matase adusi in Franta de Catherina de Medici. Dupa asta, vizitatorul intra in curtea unei ferme din secolul al XVI-lea. In cele din urma pasii il duc in Gradina Florilor, unde sunt produse numeroase flori cu care se infrumuseteaza glastrele din castel, turn si sera.

ferma de la Castelul de Chenonceau

aranjament floral facut la Castelul de Chenonceau



aranjament floral facut la Castelul de Chenonceau (2)

Curtea fermei construita in secolul al XVI-lea introduce vizitatorul in atmosfera filmelor istorice inainte de a patrunde in Gradina Florilor. In ferma se gaseste Atelierul Florilor, de unde vizitatorii pot cumpara o mare varietate de flori sau alege  dintr-o gama larga de aranjamente florale realizate de floristii castelului. Magazinul este deschis de pe 1 matrie pana in prima saptamana a lunii noiembrie.

De curand a fost reconstruit un labirint de gradina, dupa planurile Ecaterinei de Medici, in care rolul principal il joaca arbustii di taxus baccatta. Locurile libere din labirint sunt umplute cu vaze decorative de metal. In centru se afla un chiosc de gradina inaltat, construit de Arnaud de Saint Jouan, arhitectul sef al cladirilor istorice, care ofera o priveliste completa asupra intregii zone a labirintului. Labirintul ofera si ocazia de a descoperi cariatidele adaugate de Ecaterina de Medici pe fatada castelului; la 300 de ani dupa ce au fost plasate pe castel, cariatidele au fost date jos si plasate un gradina, dar acum ele se afla la locul lor initial, gratie arhitectilor.

labirint de gradina la Castelul de Chenonceau

Gradinile castelului de Chenonceau sunt o marturie remarcabila al talentului si rafinamentului celor doua doamne care l-au decorat: Diane de Pointiers si Ecaterina de Medici. Chiar de la realizarea lor, gradinile au fost in continuu o parte esentiala a castelului. Reconstruirea labirintului de gradina in 2003 si a promenadei nocturne par sa aduca mai aproape aspectul gradinilor din secolul al XVI-lea. Cand Diane de Poitiers a primit in proprietate domeniul Chenonceau, in 1547, in jurul castelului nu exista decat o simpla gradina de legume. Cum locul nu era deloc potrivit pentru necesitatile curtii, timp de 5 ani au fost facute multe modificari, rezultatul fiind gradina care a primit numele creatoarei ei.



fantana din gradina Diane de la Castelul de Chenonceau

alee in gradina Diane de la Castelul de Chenonceau

Aflata in partea de sus a castelului (din punctul de vedere al curgerii raului), gradina e propejata de eventualele inundatii pentru ca a fost construita pe o terasa ridicata. Considerata a fi un autentic 'teatru' verde de peste 12.000 m2, gradina Diane de Pointiers a fost construita conform unui plan foarte simplu: doua alei diagonale se intalnesc pentru a forma patru triunghiuri; fiecare triunghi este impartit in doua de alte alei. Farmecul gradinii vine atat din design-ul sau cat si din plantele alese: pomi fructiferi, tufe rustice, capsuni, violete si multe altele.