Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Transformatoare, autotransformatoare de putere

TRANSFORMATOARE, AUTOTRANSFORMATOARE DE PUTERE

Standarde si documente de referinta

STAS 170/1.7-80

Transformatoare de putere in ulei

Instructiunile furnizorului din cartile tehnice ale transformatorului si accesoriile acestuia.

Instructiunile furnizorului din cartile tehnice ale transformatorului si accesoriile acestuia.

Instructiuni RENEL pentru verificari profilactice

1. Incercarea uleiului



Conditiile de executie a probei

1) Recoltarea probelor, precum si metodologia de incercare vor respecta standardele respective. Pentru proba de rigiditate dielectrica si tangenta unghiului de pierderi dielectrice se vor respecta STAS 286 si STAS 6799.

2) Probele vor fi recoltate in conditii in care sa nu se modifice starea uleiului existent in cuva trafo (se vor evita umezirea, poluarea cu impuritati de orice natura provenite din mediul exterior sau in alt mod). Umiditatea relativa a mediului ambiant la prelevarea mostrelor de ulei trebuie sa fie de maximum 80%.

3) Probele de ulei se vor preleva din transformatoarele in functionare, cand temperatura uleiului la partea superioara a cuvei este de cel putin 50s C.

4) Se accepta ca la punerea in functiune a transformatorului nou, dupa reparatia capitala sau la repunerea sub tensiune a unui trafo in rezerva, temperatura minima a uleiului prelevat pentru probe sa fie de +10s C.

5) In afara probelor colectate de la busoanele de probe destinate acestui scop, se vor colecta probe de ulei de la fundul cuvei si la fundul conservatorului, care pot fi cele mai semnificative. Se vor colecta probe de ulei si de la izolatoare, conform instructiunilor furnizorului.

Indicatiile si valorile de control

1) Conform cap. 21

2) La izolatoarele umplute cu ulei, inchise ermetic, nu se iau in mod obisnuit probe de ulei.

3) In cazul in care valorile si conditiile de control (vezi cap. 21) nu sunt total satisfacute, volumul si tipul probelor de ulei si de izolatie (R60, R60/R15, tg infasurari etc.) se vor extinde (de exemplu, prin repetarea unor probe, determinarea continutului de apa prin metoda Karl-Fischer, determinarea punctului de inflamabilitate, analiza cromatografica a gazelor dizolvate etc.).

4) Analiza cromatografica a gazelor dizolvate in ulei pentru unitatile de transformare de 220 si 400 kV se va face obligatoriu la PIF si RT, conform programului, respectandu-se procedurile specifice de prelevare a mostrelor de ulei, de analiza a gazelor si interpretare a rezultatelor.

Momentul efectuarii probei

Conform cap. 21 si anexelor 21.1 si 21.2

- Anual la trafo de putere aflate in starea operativa "rezerva rece"

2. Masurarea rezistentei de izolatie a infasurarilor R60 si a coeficientului de absorbtie R60/R15

Conditiile de executie a probei

a) Masurarea rezistentei de izolatie si a coeficientului de absorbtie se executa conform STAS 1703/7-8 si instructiunilor de exploatare.

1) Pentru transformatoarele cu doua infasurari, masuratorile se vor face cel putin pentru combinatiile:

IT - (JT + masa)

JT - (IT + masa)

2) Pentru trafo de putere cu 3 infasurari, masuratorile se vor face cel putin pentru combinatiile:

(IT + MT) - (JT + masa)

MT - (IT + JT + masa)

JT - (IT + MT + masa).

3) Pentru autotransformatoarele de putere masuratorile se vor face cel putin pentru combinatiile:

(IT + MT) - (JT + masa)

JT - (IT + MT + masa)

4) Temperatura de masurare si de raportare a rezultatelor este temperatura uleiului in straturile superioare ale uleiului in cuva transformatorului.

5) Masurarea se va face la 2500 V c.c. dupa 15 s si, respectiv, 60 s din momentul aplicarii tensiunii de izolatie.

Megohmmetrul de masura trebuie sa aiba putere suficienta (minimum 3 mA la scurtcircuit la bornele sale).

6) Masurarea rezistentei de izolatie se efectueaza la umiditatea relativa a aerului ambiant de cel mult 80%.

7) Masurarea rezistentei de izolatie si a coeficientului de absorbtie se face inainte de determinarea tg si a capacitatii infasurarilor, precum si inainte si dupa proba cu tensiune marita. Pentru a putea face fata comparatiei cu valorile masurate anterior, se recomanda folosirea aceluiasi tip si acelorasi caracteristici de megohmmetru.

8) Aparatele de 100 V se vor folosi pentru infasurari peste 10 kV inclusiv.

10) Se pot folosi si aparate de 5000 V, dar numai pentru infasurari peste 10 kV inclusiv, rezultatele obtinute fiind informative.

11) Rezistenta de izolatie a conductoarelor de legatura a megohmmetrului la trafo nu trebuie sa fie mai mica decat limita de masurare a megohmmetrului folosit.

12) Inainte de inceperea masurarii, toate infasurarile se pun la pamant cel putin 5 min, iar intre incercari toate infasurarile vor fi puse la pamant cel putin 2 min. Toate bornele accesibile ale fiecarei infasurari pe care se masoara, precum si cele la care nu se masoara se leaga intre ele (se scurtcircuiteaza).

13) Se vor respecta si folosi in primul rand schemele de incercare din fabrica.

14) Masuratorile se executa la o temperatura a izolatiei (vezi pct. 1.3.13) apropiata de cea indicata in buletinul de fabrica (ecartul maxim admis va fi de ± 5s C) la trafo peste 10 MVA.

Se face mentiunea ca temperatura indicata in buletinul de fabrica este temperatura uleiului in straturile superioare de ulei din cuva.

15) La trafo sub 10 MVA, coeficientul K1 de variatie a rezistentei de izolatie, in functie de diferenta de temperatura t (sC) are urmatoarele valori informative:

t (sC)

1

2

3

4

5

K1

1,04

1,08

1,13

1,17

1,22

tsC

10

15

20

25

30

K1

1,5

1,84

2,25

2,75

3,4

tsC

35

40

45

50

55

K1

4,15

5,1

6,2

7,5

9,2

tsC

60

65

70

K1

11,2

13,9

17

La toate transformatoarele valorile reale ale coeficientului de raportare se determina din diagrama obtinuta, masurand rezistenta de izolatie R60 la temperatura de 50 ± 5s C si apoi dupa ce temperatura a scazut la 20 ± 5s C (dreapta R12 = f (T).

Recalcularea valorii rezistentei de izolatie R60, masurata pentru alte temperaturi (in scopul compararii cu valorile masurate anterior etc.), se face ca in exemplul de la pct. 1.3.1

b) Coeficientul de absorbtie Kabs. = R60/R15 = R60/R15 este raportul dintre rezistenta de izolatie masurata cu megohmmetrul dupa 60 s si rezistenta de izolatie masurata dupa 15 s de la aplicarea tensiunii.

Indicatiile si valorile de control

a) Rezistente de izolatie

1) Pentru transformatoarele noi, la punerea in functiune valoarea R60 nu va scadea sub 70% din valoarea de fabrica.

Ulterior, in exploatare, valoarea R60 nu va scadea sub valorile admise la pct. 4 de mai jos.

2) Pentru transformatoarele care au suferit o reparatie in fabrica sau in ateliere specializate, cu inlocuirea partiala sau totala a izolatiei infasurarilor si/sau care au fost tratate si uscate corespunzator (atat izolatia, cat si uleiul), valoarea R60 dupa tratare si uscare, la punerea in functiune, nu va fi mai mica de 70% din valoarea masurata in fabrica sau in atelierul de reparatie.

3) Daca s-a efectuat o reparatie in conditii de teren, fara inlocuirea totala sau partiala a izolatiei sau infasurarilor si la care partea activa a fost supusa influentei factorilor de mediu exterior (umiditatea relativa 75%, durata expunerii 10 ore, temperatura partii active mai mare de +10s C), nu se va proceda la uscare daca dupa reumplerea rezistentei de izolatie nu va scadea sub 90% din valoarea masurata inainte de inceperea reparatiei, iar celelalte caracteristici ale izolatiei sunt corespunzatoare.

4) Valorile minime admise pentru exploatare la temperaturile izolatiei de 20s C si de 50s C sunt:

Un (kV)

20sC

50sC

 60

300

90

110-220

600

180

400

1000 M

300

5) Pentru infasurarile cu Un 500 V, la care nu exista buletine ale fabricii, valoarea minima a rezistentei de izolatie la 20s C va fi 2 M

b) Coeficientul de absorbtie (Kabs)

1) La PIF valorile lui Kabs nu trebuie sa fie mai mici decat cele din fabrica cu mai mult de 5%.

2) Pentru transformatoarele aflate deja in exploatare, valoarea coeficientului de absorbtie nu se normeaza. Ea se analizeaza in ansamblul caracteristicilor izolatiei transformatorului masurate. In general, valoarea coeficientului de absorbtie, la 20s C, este:

Kab  1,2 pentru transformatoare de putere cu U  110 kV;

Kab  1,3 pentru transformatoare de putere cu U > 110 kV.

Ca urmare a umezirii izolatiei sau a unor defecte de izolatie, acest coeficient se micsoreaza, apropiindu-se de valoarea 1.

Momentul efectuarii probei

- PIF

- RT, RC, RK

- La schimbarea uleiului

- La trafo de putere aflate in starea operativa "rezerva rece", la fiecare 2 ani

Observatii

La trafo cu racord direct in cablu si cutie terminala special umplute cu ulei, masurarea R60 si R60/R15/R15 a infasurarilor respective se va efectua cu cablurile deconectate, cel putin o data la 6 ani.

In cazul unor valori masurate peste 8000 M, compararea cu valorile din fabrica nu mai este restrictiva, avand in vedere erorile de citire pe scara megohmmetrului.

3. Masurarea tangentei unghiului de pierderi dielectrice (tg) si a capacitatii izolatiei complexe a infasurarii

Conditiile de executie a probei

1) Masurarea tg si a capacitatii izolatiei infasurarilor trafo se executa conform STAS 1703/7 si instructiunilor de exploatare.

Pentru transformatoarele cu doua infasurari, masuratorile se vor face cel putin pentru combinatiile:

IT - (JT + masa)

JT - (IT + masa)

Pentru transformatoarele de putere cu trei infasurari, masuratorile se vor face cel putin pentru combinatiile:

IT - (MT + JT + masa)

MT - (IT + JT + masa)

JT - (IT + MT + masa)

Pentru transformatoarele de putere se vor face cel putin pentru combinatiile:

(IT + MT) - (JT + masa)

JT - (IT + MT + masa)

2) Masurarea tg a izolatiei infasurarilor se efectueaza la o umiditate relativa a aerului ambiant de maximum 80%.

3) Masurarea se efectueaza dupa verificarea cu megohmmetrul a rezistentei de izolatie si a coeficientului de absorbtie; de asemenea, aceasta masuratoare se executa inainte de proba cu tensiune marita a izolatiei trafo.

4) Tensiunea de masura este 10 kV pentru infasurarile cu tensiuni nominale de peste 10 kV inclusiv, iar pentru infasurarile cu tensiuni nominale sub 10 kV tensiunea maxima de masura va fi cea nominala a infasurarii respective.

5) Asupra valorii masurate se vor efectua corectii, tinand seama de tg si de capacitatile proprii ale conductoarelor folosite in schema si a schemei de masurare propriu-zise, conform instructiunilor furnizorului puntii de masura.

6) Inainte de inceperea masurarii, toate infasurarile se pun la pamant cel putin 5 min, iar intre incercari toate infasurarile vor fi puse la pamant cel putin 2 min.



7) Toate bornele accesibile ale fiecarei infasurari se leaga intre ele (se scurtcircuiteaza).

8) Incercarea se executa pe rand intre fiecare infasurare fata de celelalte legate la masa. Se vor respecta si folosi in primul rand schemele de incercare din fabrica.

9) Masuratorile se executa la o temperatura a izolatiei apropiata de cea indicata in buletinul de fabrica (ecartul maxim admis va fi de ± 5s C), dar nu mai mica de + 10s C, conform pct. 1.3.1

Se face mentiunea ca temperatura indicata in buletinul de fabrica este temperatura uleiului in straturile superioare de ulei din cuva (la transformatoarele cu ulei).

10) Coeficientul K2 de variatie a indicelui caracteristic al izolatiei infasurarilor tg , in functie de diferenta de temperatura t (sC), are urmatoarele valori orientative:

t (sC)

1

2

3

4

5

10

K2

1,03

1,06

1,09

112

115

125

15

20

25

30

35

40

1,51

1,75

2

2,3

2,65

3

45

50

55

60

65

70

3,5

4

4,6

5,3

6,1

7

11) La toate transformatoarele valorile reale ale coeficientului de raportare se determina din diagrama obtinuta, masurand tg la temperatura de 50 ± 5 (sC) si apoi dupa ce temperatura a scazut la 20 ± 5 (sC) (dreapta tg = f(T)). Recalcularea tg a infasurarii masurate pentru alte temperaturi in scopul compararii cu valorile masurate anterior (in fabrica, la PIF s.a.), se face ca in exemplul de la pct. 1.3.13.

Indicatiile si valorile de control

1) Pentru transformatoare noi, la punerea in functiune, valoarea tg nu va trebuie sa depaseasca cu mai mult de 30% valoarea de fabrica.

2) Drept valori maxime la temperatura izolatiei la 20s C pentru trafo reparate se vor lua cele din tabelul urmator:

Un (kV)

 35

110

220

tg

2

0,75

0,5

3) Pentru trafo din exploatare se dau urmatoarele valori maxime admise, la temperaturile izolatiei de 20s C sau 50s C:

Un (kV)

20s C

50s C

< 10

4%

11%

10-60

2,5%

7%

110-220

2,5%

7%

400

1,5%

2,5%

Momentul efectuarii probei

- Pentru trafo cu U  110 kV si S  10 kV si pentru trafo aferente centralelor electrice (de bloc si de servicii interne), exclusiv cele cu infasurari de MT/0,4 kV necuplate la generator:

- la PIF;

- la RT;

- la RC si RK;

- la schimbarea uleiului.

- Pentru celelalte trafo (vezi pct. 1.3.11)

- la PIF

- la RT;

- la RC si RK;

- la schimbarea uleiului.

- la trafo de putere aflate in starea "rezerva rece": la fiecare 2 ani

Observatii

Trafo cu racord in cablu

Masurarea tg la infasurarile racordate la cabluri se va face cu desfacerea cablurilor, si anume la 6 ani, odata cu revizia transformatorului.

Masurarea tg a infasurarilor la trafo cu racord direct a bornelor la cablu se poate face si mai repede, daca celelalte masuratori periodice sau alte observatii indica o inrautatire a izolatiei interne a trafo.

4. Verificarea trecerilor izolate tip condensator prevazute cu borna de masura a capacitatii tg

Conditiile de executie a probei

1) Masurarea rezistentelor de izolatie a tg (tg C1 si tg C2) se efectueaza la o umiditate relativa a aerului ambiant de cel mul 80% si numai dupa ce s-a curatit izolatorul (inclusiv cel aferent bornei de masura) cu alcool de 90s sau tetraclorura de carbon.

2) Masurarea rezistentei de izolatie se face cu megohmmetrul de 2500 V c.c.

3) Masurarea capacitatii C1 si a tg C1 se efectueaza la tensiunea de 10 kV c.a., 50 Hz, cu puntea in schema directa.

4) Masurarea capacitatii C2 si a tg C2 se efectueaza cu puntea in schema inversa, la o tensiune de 2 kV c.a., 50 Hz, pentru trecerile izolate de fabricatie Micafil, Passoni Villa, Dielectrica, F & G, iar pentru trecerile izolate livrate de alti furnizori decat cei mentionati, valorile tensiunii de masura vor fi conforme cu datele din buletinele de incercare ale furnizorului respectiv, sau cu datele din buletinul de PIF.

Indicatiile si valorile de control

1) Se masoara:

a) Rezistenta de izolatie intre calea de curent si borna de masura a trecerii izolate (Rc1):

- borna de masura a trecerii izolate si flansa sa (RC2) si, respectiv, intre calea de curent si flansa trecerii izolate (RC1 + C2).

b) Tangenta unghiului de pierderi dielectrice tg C1 si, respectiv, tg C2.

c) Capacitatile trecerii izolate C1 si, respectiv, C2.

d) Presiunea sau nivelul uleiului in trecere izolata.

2) Valorile masurate ale caracteristicilor mentionate la pct. 1 nu trebuie sa depaseasca limitele maxime admise precizate de fabrica constructoare a trecerii izolate respective (cap. 15).

Momentul efectuarii probei

- PIF

- La interventii cu decuvare

- RT, RC, RK

Masurarea rezistentei ohmice a infasurarilor (vezi nota de la pct. 7, col. 4)

Conditiile de executie a probei

1) Pentru masurare se foloseste metoda puntii sau metoda voltmetru-ampermetru, cu aparate de clasa 0,2, conform STAS 1703/7 si instructiunilor de exploatare.

2) La trafo avand neutrul inaccesibil se vor masura rezistentele intre faze si se vor determina prin calcul rezistentele de faza.

3) Masurarea se executa cu curent continuu la o valoare superioara cu 20% valorii curentului de mers in gol dat in buletinul de fabrica, in scopul saturarii miezului magnetic, ceea ce duce la scurtarea timpului de stabilizare a indicatiilor aparatelor de masura.

Valoarea acestui curent se poate calcula:

in care:

Uc.c. este tensiunea bateriei;

Rbat - rezistenta interna a bateriei;

Rtrafo - rezistenta chimica a trafo;

Io este valoarea nominala a curentului de mers in gol.

4) In orice caz, curentul ce se aplica nu va depasi 0,1 In, pentru a nu incalzi infasurarea in timpul masuratorilor.

In timpul masurarii rezistentei ohmice se noteaza temperatura infasurarii.

Raportarea rezistentei masurate la o alta temperatura se face cu formula:

Rt2 = Rt1(T + t2) / (T + t1)

unde T = 23

5) Masuratorile se fac atunci cand indicatiile aparatelor de masura s-au stabilizat.

Timpul din momentul aplicarii curentului de masura pana la stabilizarea aparatelor se poate aprecia cu formula:

in care:

Un este tensiunea nominala pe faza (daca se masoara pe faza) a infasurarii care se masoara;

Uc.c. - tensiunea bateriei de curent continuu;

w = 2 x x f

unde f este frecventa nominala (50 Hz).

Ca exemplu se poate arata ca, in anumite cazuri, acest timp poate atinge peste 30 min.

Indicatiile si valorile de control

Rezistenta infasurarilor diferitelor faze masurate pe aceleasi prize nu trebuie sa difere fata de valorile din buletinul fabricii constructoare cu mai mult de 2%, raportat la aceeasi temperatura. Ca valoare a temperaturii de masura se ia valoarea medie aritmetica a temperaturilor uleiului la partea superioara a cuvei si, respectiv, la partea inferioara a cuvei.

Tmedie = (Tu sup + Tu inf) / 2

Momentul efectuarii probei

- RT

- RC, RK

La modificarea pozitiei comutatorului de reglaj la trafo (cu Sn 10 MVA) cu comutator de reglaj in absenta tensiunii.

6. Verificarea trafo de curent de tip inclus

Conditiile de executie a probei

1) Verificarile se efectueaza atunci cand umiditatea relativa a mediului ambiant este sub 80%.

2) Masura rezistentei de izolatie se efectueaza cu megohmmetrul de 500, 1000 sau 2500 V c.c.

3) Temperatura trafo de curent de tip inclus se considera egala cu temperatura uleiului la partea superioara a cuvei.

4) Masurarea rezistentei chimice se face prin metoda puntii, cu o precizie de cel putin 0,2.

5) Pentru masurarea curentului si a tensiunii la proba cu tensiune aplicata si la verificarea caracteristicii de magnetizare, precizia de masura va fi cel putin 1,

6) Dupa verificarea caracteristicii de magnetizare, in mod obligatoriu se va efectua operatia de demagnetizare a trafo de curent de tip inclus, conform instructiunilor fabricii constructoare.

Indicatiile si valorile de control

Se efectueaza urmatoarele verificari:

1) Controlul vizual exterior

Nu trebuie sa existe deteriorari exterioare, scurgeri de ulei, murdarie pe placa cu bornele exterioare ale infasurarii secundare a transformatorului de curent.

2) Masurarea rezistentei de izolatie a infasurarii trafo de curent de tip inclus fata de miezul magnetic propriu si fata de carcasa (cada exista), puse la masa si, respectiv, fata de infasurarile celorlalte transformatoare de curent incluse pe aceeasi trecere izolata.

Valoarea rezistentei sa fie mai mica de 1000 M la temperatura de 20sC. Daca masurarea rezistentei de izolatie s-a facut fara dezlegarea conexiunilor la circuitele secundare aferente, valoarea rezistentei de izolatie nu trebuie sa fie mai mica de 2 M la temperatura de 20sC.

3) Incercarea izolatiei infasurarii transformatorului de curent de tip inclus cu tensiune aplicata, c.a., 50 Hz, timp de 1 min

Se incearca izolatia infasurarii fata de miezul magnetic propriu si fata de carcasa (daca exista), puse la masa si, respectiv, fata de infasurarile celorlalte transformatoare de curent, inclusiv pe aceeasi trecere izolata.

Conexiunile la circuitele secundare trebuie sa fie dezlegate de la bornele infasurarii trafo de curent de tip inclus.



Valoarea tensiunii de incercare se ia egala cu valoarea prevazuta in instructiunile fabricii constructoare a trafo de curent de tip inclus.

4) Masurarea rezistentei ohmice a infasurarii secundare a trafo de curent de tip inclus

Valoarea masurata nu trebuie sa difere cu mai mult de ± 2% fata de valoarea din buletinul de fabrica pentru transformatorul de curent respectiv.

5) Verificarea caracteristicii de magnetizare sau a punctului de control.

Se verifica caracteristica de magnetizare (curba volt-amper) a trafo de curent pe cat posibil la valori ale curentului apropiate de valorile mentionate in buletinul de fabrica pentru aceeasi proba.

Caracteristica de magnetizare trebuie sa aiba aceeasi alura cu cea din buletinul de fabrica.

Daca in instructiunile furnizorului se solicita numai verificarea caracteristicii de magnetizare in punctul de control, atunci la valoarea indicata de furnizor pentru curentul prin infasurare transformatorul de curent de tip inclus se masoara tensiunea la bornele acestei infasurari.

Valoarea acestei tensiuni nu trebuie sa depaseasca valoarea limita precizata in instructiunile furnizorului.

Momentul efectuarii probei

1) - PIF

- RT

- RC, RK

2) - PIF

- RT

- RC, RK

7. Verificarea comutatorului de reglaj sub tensiune

Conditiile de executie a probei

1) Verificarile se vor efectua in conformitate cu instructiunile furnizorului si, in lipsa acestora, cu fisa tehnica a comutatorului respectiv.

2) Masurarea fortei de actionare a comutatorului se face cu dinamometrul.

3) Masurarea rezistentei de izolatie a circuitelor de comanda, protectie, semnalizare a servomotorului se face cu megohmmetrul de 1000 V c.c.

Indicatiile si valorile de control

Se efectueaza urmatoarele verificari:

1) Verificarea calitatii uleiului din cuva ruptorului comutatorului de reglaj sub sarcina prin:

a) determinarea rigiditatii dielectrice a uleiului;

b) masurarea tga uleiului la 90s C.

Rigiditatea dielectrica a uleiului din cuva ruptorului nu trebuie sa fie mai mica de 100 kV/cm; in caz contrar, se va schimba uleiul.

2) Verificarea nivelului uleiului din cutia cu angrenaje

Nivelul uleiului va corespunde indicatiilor furnizorului.

3) Verificarea corectitudinii conexiunilor cuvei ruptorului comutatorului de reglaj la cuva trafo si, respectiv, la conservator.

Se verifica conditia de egalizare a presiunilor in cuva trafo, conditie de blocare a legaturii intre cele doua cuve in timpul functionarii trafo si, respectiv, posibilitatea evacuarii gazelor si a uleiului spre conservator.

4) Verificarea sensului corect de rotire a comutatorului.

5) Verificarea diagramei de comutare (succesiunea corecta a conductelor la ruptor, selector, inversor)

6) Controlul starii contactelor, al presiunii pe conducte la selector, inversor

7) Controlul vizual al starii si gradului de uzura al contactelor, masurarea rezistentelor de contact si de comutare

Verificari suplimentare precizate de furnizor privind elementele ruptorului

8) Masurarea rezistentelor de limitare

9) Controlul functionarii corecte a degazorului (daca acest accesoriu este montat de furnizor pe transformator)

10) Controlul dispozitivului de actionare prin servomotor, si anume

a) etanseitatea dulapului trebuie sa corespunda gradului de protectie din cartea trafo;

b) starea fizica si functionalitatea releelor, a contactelor, a microintreruptoarelor, a termostatului, a rezistentelor de incalzire s.a.;

c) starea de uzura a elementelor mecanice de actionare si blocare;

d) starea legaturilor la pamant.

11) Masurarea fortei de actionare manuala a comutatorului

12) Masurarea rezistentei de izolatie a circuitelor de comanda, semnalizare, protectie

Rezistenta de izolatie nu trebuie sa fie mai mica de 2 Mla 20sC.

Momentul efectuarii probei

1) Probele de la pct. 1, 2, 3, 4, 9, 10, 11 si 12 se vor efectua la PIF, RT, RC, RK.

2) Probele de la pct. 5, 6 se vor efectua dupa reparatiile la mecanismul de actionare al comutatorului.

La RK, dar nu mai rar de o data la 10 ani.

3) Proba de la pct. 7 se va efectua la periodicitatea fixata de furnizor in instructiunile sale, dar nu mai rar de o data la 5 ani.

4) Proba de la pct. 8 se va efectua la RC si RK si, respectiv, cu prilejul interventiilor la ruptor.

Nota: Obligatoriu, cu prilejul RT, se va manevra comutatorul pe toate pozitiile de cateva ori consecutiv, pentru a curati suprafata contactelor.

8. Verificarea comutatorului la trafo fara reglaj sub sarcina

Conditiile de executie a probei

Controlul starii comutatorului, al presiunii pe contacte

Se vor masura rezistentele chimice.

Indicatiile si valorile de control

Conform instructiunilor furnizorului si, in lipsa acestora, conform fisei tehnologice

Momentul efectuarii probei

- RC, RK, cu decuvare

- La orice decuvare

9. Verificarea grupei de conexiuni si a polaritatii

Conditiile de executie a probei

Conform STAS 1703/4

Indicatiile si valorile de control

Rezultatele verificarii trebuie sa confirme grupa inscrisa pe eticheta de fabricatie a trafo.

Polaritatea trebuie sa corespunda cu schema si notatiile de pe trafo.

Momentul efectuarii probei

- PIF

- Interventii la infasurari si la conexiuni

- La modificarea conexiunilor sau a raportului de transformare pe placa de conexiuni exterioara sau interioara

10. Masurarea raportului de transformare

Conditiile de executie a probei

Se executa conform STAS 1703/7, infasurarea alimentata fiind cea de inalta tensiune. Verificarea se va face incepand cu alimentarea cu tensiune joasa de 220 sau 400 V c.a., 50 Hz, valoare ce va fi stabilita in functie de eroarea maxima admisa a rezultatelor (indicata in STAS) si de aparatele de masura disponibile.

Verificarea se face cu aparate de precizie de clasa 0,2.

Indicatiile si valorile de control

Raportul de transformare masurat nu trebuie sa difere cu mai mult de 0,5% fata de cel indicat in buletinul de fabrica, eroarea fiind aceeasi ca marime si sens pe toate ploturile (prizele infasurarii) comutatorului, cu observatia de la col.  

Momentul efectuarii probei

- PIF

- Interventii la infasurari si la conexiuni

- La modificarea conexiunilor sau a raportului de transformare pe placa de conexiuni exterioara sau interioara

- Dupa declansari prin protectii la defecte interne

- Dupa RK in atelier

Observatii

In cazul folosirii metodei cu voltmetre, valoarea masurata a raportului de transformare luata pe aceleasi prize nu trebuie sa difere cu mai mult de 2% intre faze. La trafo echipate cu comutatoare de reglaj in sarcina, toleranta nu va depasi valoarea procentuala a unei trepte de reglaj).

11. Masurarea pierderilor si a curentului de mers in gol la tensiune scazuta (400-500 V).

Conditiile de executie a probei

Se executa conform STAS 1703/7 si instructiunilor de exploatare. Se recomanda ca masurarea sa se execute numai la trafo peste 10 MVA inclusiv si peste 110 kV inclusiv.

Probele se executa inainte de a supune trafo la acele probe la care se foloseste curentul continuu (R60/R15; R60/R15; R60. rezistente ohmice incalzirea prin alimentarea infasurarilor in curent continuu); in caz contrar este necesara, in prealabil, demagnetizarea miezului.

Masurarea se poate face cu raportarea valorilor masurate la tensiunea nominala daca tensiunea de alimentare este intre 1 si 10% Un.

Indicatiile si valorile de control

Valorile masurate (vezi observatia) pentru pierderile de mers in gol nu trebuie sa difere de cele obtinute in fabrica si inscrise in buletinul de fabrica (daca acestea s-au efectuat la tensiune scazuta) sau de cele obtinute la PIF cu mai mult de 5% pentru trafo trifazate cu miez 3 coloane si 10% pentru trafo trifazate cu miez cu 5 coloane.

Valoarea curentilor de mers in gol pe cele 3 faze nu se normeaza, dar trebuie sa fie compatibila cu cea din fabrica in ceea ce priveste raportul dintre ele.

Momentul efectuarii probei

- PIF (in lipsa buletinului de fabrica)

- Dupa reparatie

Observatii

Masurarea se va efectua inainte si dupa incercarea cu tensiunea marita a infasurarilor in atelierele de reparatii.

12. Masurarea pierderilor si a curentului de mers in gol la tensiune nominala

Conditiile de executie a probei

Se va executa conform STAS 1703/7 si a instructiunilor de exploatare.

Indicatiile si valorile de control

Valorile masurate nu vor diferi de valorile initiale precizate in buletinul de fabrica cu mai mult de 5% la pierderile in gol si 10% la curentul de mers in gol.

Momentul efectuarii probei

- PIF (in lipsa buletinului de fabrica)

- Dupa RK in atelier, care presupune demontarea infasurarilor sau interventii la miezul magnetic.

- Pentru trafo de distributie de 20/0,4 kV se va executa proba inainte de a lua hotararea pentru repararea acestora.

Observatii

Masurarea se va efectua inainte si dupa incercarea cu tensiune marita a infasurarilor in atelierele de reparatii.

13. Masurarea tensiunii si a pierderilor in scurt-circuit

Conditiile de executie a probei

Se executa conform STAS 1703/7. Abaterea de frecventa nu va depasi ± 3%.

Indicatiile si valorile de control

Abateri admise fata de valorile initiale precizate in buletinul de fabrica

Pentru tensiunea de scurtcircuit:

- La trafo de distributie cu S  6,3 MVA si Un  35 kV, abaterea admisa va fi  +1% din Ukn%.

- La trafo cu puteri mari cu S  10 MVA si Un  110 kV, abaterea admisa va fi  2% din Ukn%.

- Pentru pierderi in scurtcircuit abaterea admisa va fi  5%.

Momentul efectuarii probei

- PIF numai in lipsa buletinului de fabrica

- Dupa RK in atelier care presupune demontarea infasurarilor sau intervalului la miezul magnetic.

14. Incercarea izolatiei cu tensiune aplicata de frecventa 50 Hz, 1 min

Conditiile de executie a probei

1) Incercarea se va efectua cu tensiune aplicata, conform STAS 1703/7, asupra transformatorului complet montat.

2) Comutatorul de reglaj se pune pe pozitia corespunzatoare maximumului de spire ale infasurarii (plotul 1).

Indicatiile si valorile de control

1) Valoarea tensiunii de incercare este egala cu:

- 100% Uif, unde Uif este tensiunea de incercare in fabrica (identica cu valoarea precizata in STAS 1703/7 pentru clasa de izolatie respectiva, daca in specificatia tehnica a transformatorului nu s-a precizat o tensiune de incercare mai mare), pentru trafo la care s-a inlocuit complet izolatia in urma reparatiei in atelier;

- 85% Uif - pentru trafo la care s-au executat reparatii cu inlocuirea partiala a bobinajelor sau a izolatiei principale;

- 75% Uif - pentru trafo noi reparate, la care nu s-au facut interventii la partea activa (demontarea acesteia, interventii in schema de izolatie etc.) sau pentru trafo aflate in stare e depozitare.

2) In timpul incercarii nu trebuie sa apara strapungeri sau conturnari ale izolatiei - observate vizual sau auditiv - sau alte anomalii.

Momentul efectuarii probei

1) La PIF a trafo cu Un  20 kV, in lipsa buletinului de fabrica

2) La livrarea transformatorului de catre atelierul de reparatie specializat dupa RK

3) La trafo aflate in stare de depozitare o perioada de timp de minimum 3 ani

1 Incercarea izolatiei cu tensiune indusa marita

Conditiile de executie a probei

1) Incercarea se efectueaza cu tensiune de c.a. indusa monofazat, conform STAS 1703/3, asupra trafo complet montat.

2) Frecventa tensiunii de incercare este marita, in vederea reducerii puterii generatorului de tensiune.

3) Durata incercarii (T) este corelata cu frecventa tensiunii de incercare (f), intre cei doi parametri existand urmatoarea relatie (conform STAS 1703/3): T = 60 x 100 / f

4) Comutatorul de reglaj se pune pe pozitia corespunzatoare maximului de spire ale infasurarii (plotului 1).

5) Incercarea se efectueaza numai daca rezultatele incercarilor de la pct. 1, 2, 3, 4 sunt corespunzatoare.

Indicatiile si valorile de control

1) Valoarea tensiunii de incercare este stabilita in aceleasi conditii ca la pct. 14.

Valorile tensiunilor de incercare la proba cu tensiune indusa monofazata si la proba cu tensiune aplicata, pentru trafo noi sau pentru trafo reparate, la care s-a inlocuit complet izolatia (100% Uif), vor corespunde STAS 1703 (trafo avand izolatia de tipul hartie-ulei), si anume:

Um (kV)



Un (kV)

3,6

16

7,2

22

12,0

28

17,5

38

24,0

50

30,0

60

36,0

70

42,0

80

72,5

140

123

185

245

360

420

630

Um - tensiunea cea mai ridicata a infasurarii (valoare efectiva);

Un - tensiunea nominala de tinere pentru incercarea de scurta durata cu tensiune aplicata sau indusa de frecventa industriala (valoarea efectiva).

2) In timpul incercarii nu trebuie sa apara strapungeri sau conturnari ale izolatiei, observate vizual sau auditiv sau alte anomalii.

Momentul efectuarii probei

1) La livrarea trafo de catre atelierul de reparatie specificat dupa RK

2) La trafo aflate in stare de depozitare o perioada de timp de minimum 3 ani, la expirarea perioadei de depozitare

16. Incercarea izolatiei cu tensiune marita indusa trifazata de 50 Hz

Conditiile de executie a probei

Neutrul infasurarilor se leaga la pamant.

Valorile tensiunii de incercare sunt:

Uinc = 1,1 - 1,3 Un, in functie de instructiunile furnizorului. In mod obisnuit, Uinc = 1,15 Un la trafo la care se folosesc butoane pentru strangerea si presarea miezului magnetic, iar pentru celelalte trafo:

Uinc = 1,2 - 1,3 Un

Indicatiile si valorile de control

Izolatia trebuie sa reziste la tensiunea de incercare timp de 1 min.

In timpul incercarilor nu trebuie sa apara strapungeri sau conturnari ale izolatiei observate vizual, auditiv, din devierea acelor aparatelor de masurat gaze sau alte anomalii.

Dupa incercare se masoara din nou raportul de transformare, pierderile si curentul de mers in gol, precum si R60.

Momentul efectuarii probei

La PIF, in functie de posibilitatea de reglare a tensiunii de excitare (centrale electrice, comutator de reglaj)

17. Verificarea corespondentei fazelor

Conditiile de executie a probei

Se executa cu transformatorul complet montat

Indicatiile si valorile de control

Fazele trebuie sa corespunda notatiei de pe transformator si, de asemenea, fazelor sistemului

Momentul efectuarii probei

- PIF, RK

- Demontarea sau inlocuirea barelor si a trafo

18. Verificarea continuitatii si masurarea rezistentei legaturilor interioare (de punere la masa) a jugurilor axei magnetice, a schelelor inelelor de presare a circuitului etc.

Conditiile de executie a probei

Conform instructiunilor de fabrica

Indicatiile si valorile de control

Conform instructiunilor de fabrica si, in lipsa acestora, conform instructiunilor de exploatare

Momentul efectuarii probei

- PIF cu decuvare

- PIF fara decuvare, numai la trafo care au legaturile respective fixate pe placa izolata de borne de pe partea superioara a cuvei trafo

19. Masurarea rezistentei de izolatie a jugului, buloanelor, schelelor, pachetelor de tole

Conditiile de executie a probei

Masurarea se face cu megohmmetrul de 500 V, conform instructiunilor furnizorului.

Indicatiile si valorile de control

Valoarea rezistentei de izolatie R60 nu se no nu se normeaza, dar rezultatele masuratorilor nu trebuie sa fie mai mici de 70% din valorile de referinta precizate in buletinele de fabrica.

Momentul efectuarii probei

- PIF numai daca e prevazuta placa de bone cu cuva trafo

- RC si RK

20. Incercarea etanseitatii la ulei a cuvei si a accesoriilor trafo

Conditiile de executie a probei

Incercare se efectueaza in conformitate cu STAS 1703/7.

Suprapresiunea se obtine prin racordarea la conservator sau la robinetul de pe capac (daca trafo este fara conservator) a unei tevi ce se umple cu ulei pana la inaltimea corespunzatoare valorii presiunii de incercare. In timpul incercarii orificiul tevii de respiratie a conservatorului sau alte orificii vor fi obturate.

Temperatura uleiului nu va fi mai mica de +10s C.

Indicatiile si valorile de control

Proba de etanseitate la ulei dureaza 5 ore.

Valoarea presiunii de incercare este de:

- 0,5 m coloana de ulei deasupra nivelului normal superior al acestuia in conservator (sau in cuva, daca trafo este fara conservator), pentru trafo cu cuve netede sau cu radiatoare de tevi;

- 0,3 m coloana de ulei deasupra nivelului normal superior al acestuia in conservator (sau in cuva daca trafo este fara conservator) pentru trafo cu radiatoare din tabla ambutisata.

Momentul efectuarii probei

- PIF

- RK

21. Incercarea etanseitatii la vacuum inainte de umplerea sau completarea cu ulei (pentru trafo sosite fara ulei sau cu ulei in care spatiul de sub capac este sub presiune de azot sau aer uscat)

Conditiile de executie a probei

Se executa numai la trafo peste 110 kV la care umplerea, completarea cu ulei se fac sub vacuum si la care cuvele sunt dimensionate la vacuum (orientativ: pentru trafo cu puteri de 10-40 MVA la 300-400 mm col. Hg si puteri  80 MVA la 20-30 mm col. Hg.

Indicatiile si valorile de control

Se face in cuva (conservatorul nu rezista la vacuum si va fi izolat) vidul prescris conform cartii tehnice pentru umplerea sub vid a trafo, apoi se inchide ermetic trafo si peste o ora se masoara din nou vidul.

Presiunea reziduala din cuva nu trebuie sa creasca cu mai mult de 15 mm Hg/h.

Momentul efectuarii probei

- PIF

- RC, RK

22. Verificarea inclinarii conductelor de legatura intre trafo si conservator si a capacului trafo

Conditiile de executie a probei

Verificarea pantei conductelor de aerisire a oalelor izolatoarelor si a camerei ruptorului de la comutatorul de reglaj in sarcina

Verificarea se efectueaza conform instructiunilor furnizorului si a fiselor tehnice specificate.

Indicatiile si valorile de control

Se va verifica inclinarea in sus a capacului cuvei trafo in directia releului de gaze, inclinare care trebuie sa fie de 1-2%.

Se vor verifica panta conductelor ce leaga cuva, oalele izolatoarelor, camera ruptorului, trecand prin releele de gaze. Aceste conducte vor avea o panta urcatoare spre releul de gaze si conservator de 2-4%. Se va controla ca aceste conducte sa nu fie obturate.

Momentul efectuarii probei

- PIF

Interventii cu demontari ale conductelor de aerisire

23. Verificarea traductoarelor de temperatura (termometre, termorezistente, termocuple, indicator de pericol) de nivel ulei, de presiune ulei, presiune apa, releu de gaze si a circuitelor (cablajelor) acestora

Conditiile de executie a probei

Verificarea se efectueaza conform instructiunilor furnizorului si a fiselor tehnice specifice.

Verificare rezistentei de izolatie se face cu megohmmetrul de 500 V.

Indicatiile si valorile de control

Toate accesoriile trebuie sa functioneze corect.

Rezistenta minima de izolatie va fi de 2 M la 20s C.

Momentul efectuarii probei

- PIF, RT, RC, RK

- Lucrari in circuitele respective

24. Verificarea sistemului de racire (inclusiv a dulapurilor cu elemente de comanda, protectie, semnalizari si a circuitelor eferente)

Conditiile de executie a probei

Verificarea se efectueaza conform instructiunilor furnizorului si a fiselor tehnice specifice.

Masurarea rezistentei de izolatie se face cu megohmmetrul de 500 V c.c. sau 1000 V c.c. pentru circuit.

Indicatiile si valorile de control

1) Se verifica functionarea corecta a:

- circuitelor de comanda, protectie, semnalizare aferente sistemului de racire;

- automaticii de intrare in functiune si de scoatere din functiune a racitoarelor;

- electroventilatoarelor si a electropompelor de ulei.

2) Se verifica rezistenta de izolatie a electropompelor si electroventilatoarelor, respectiv a cablajelor aferente.

Rezistenta de izolatie trebuie sa fie de minimum 2 M la 20s C.

3) Se verifica etanseitatea dulapului.

4) Se verifica starea contactelor la relee, contactoare, conexiuni etc.

5) Se verifica rezistenta de izolatie a circuitelor de comanda, protectie, semnalizare.

Rezistenta de izolatie trebuie sa fie de minimum 2 M la 20s C.

Momentul efectuarii probei

- PIF, RT, RC, RK

- Lucrari in circuitele de comanda, protectie, semnalizare

2 Verificarea protectiei de cuva

Conditiile de executie a probei

Verificarea se efectueaza conform instructiunilor furnizorului.

Masurarea rezistentei de izolatie se efectueaza cu megohmmetrul de 2500 V c.c.

Indicatiile si valorile de control

1) Se verifica rezistenta de izolatie a pieselor izolante ale cuvei fata de pamant.

Rezistenta de izolatie nu trebuie sa fie mai mica de 10 M la 20s C in stare uscata.

2) Se verifica functionarea corecta a protectie de cuva.

Momentul efectuarii probei

- PIF

- RT

26. Verificarea elementelor de protectie la supratensiuni atmosferice

Conditiile de executie a probei

Verificarea se efectueaza conform instructiunilor furnizorului de descarcare, fisei tehnologice specifice si cap. 14 din prezentul normativ.

Indicatiile si valorile de control

Conditiile impuse vor corespunde instructiunilor furnizorului si cap. 14

Momentul efectuarii probei

- PIF

- RT