|
Formatul JPEG
Formatul de fisier JPEG (Joint Photographic Experts Group) a fost dezvoltat de C-Cube Microsystems in 1992 si aprobat in 1994 ca standartul ISO 10918-1. In ciuda adancimii mari de culoare (16 milioane de culori) imaginile scanate cu JPEG pot fi stocate pe harddisk, ocupand putin spatiu. Acest lucru este posibil datorita unei comprimari a datelor bine pusa la punct, care micsoreaza dimensiunile fisierului la minim. Fisierele JPEG pot fi recunoscute dupa extensia . .jpeg, .jpg, .jpe
.jfif, .jfi, .jif (containers)
Formatul JPEG foloseste pentru comprimare transformarea cosinus discreta (DCT). In spatele acestui sistem se ascunde o transformata Fourier, care schimba dispersia pixelilor intr-o dispersie de frecventa de amplitudine. Suprafetelor mari si uniforme de imagine li se atribuie participatii de frecventa mici, in schimb detaliile fine primesc participatii de frecventa mai mari. Comprimarea apare ca urmare a faptului ca parti de imagine cu participatii de frecventa mai mari capata o pondere mai mica, iar amplitudinile lor vor fi egale cu zero.
Bineinteles ca la comprimare se pierd unele date de imagine, insa algoritmul de compresie utilizat verifica in permanenta ca la decomprimare imaginea sa nu sufere o pierdere a calitatii. La comprimare, fiecare imagine este divizata in blocuri de 8x8 puncte de imagine. Pentru inceput, fiecare bloc trebuie sa suporte o transformare cosinus. Scopul acesteia este de a cuprinde modificarea de culoare de la un bloc la altul. In etapa a doua, algoritmul verifica daca diferentele de culoare dintre blocuri sunt vizibile cu ochiul liber. Diferentele dintre blocuri vecine care nu sunt observabile cu ochiul liber sunt ignorate.
In ultima etapa vor fi comprimate celelalte blocuri in mod obisnuit si vor fi stocate pe harddisk intr-un fisier JPEG. In functie de continutul imaginii, aceasta metoda economiseste intre 50 si 70 de procente din spatiu de stocare, fara sa fie observata o pierdere a calitatii.
O consecinta a comprimarii puternice cu JPEG este faptul ca aceste fisiere pot fi transferate prin modem prin intermediul liniei telefonice. Astfel, majoritatea imaginilor din Internet sunt codificate JPEG. JPEG aduce cu sine, in schimb, si o serie intreaga de dezavantaje. Daca in cazul fotografiilor comprimarea decurge fara probleme, in schimb la desenele tehnice, de exemplu, apar probleme serioase.