Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Formatul BMP

Formatul BMP


De cand exista PC-urile, informatiile de imagine se salveaza in asa-numitele fisiere bitmap. Sub sistemul de operare Windows, fisierele de format BMP se folosesc pentru a stoca imagini, icon-uri, cursoare, pointeri.etc.

Acestea pot fi recunoscute datorita extensiei *.BMP. Faptul ca acest format, care ocupa mult spatiu de stocare, a supravietuit atata timp este de inteles: in fisierele BMP sunt stocate informatiile aproape asa cum Windows reprezinta intern imaginile. Aici, informatia de culoare a fiecarui punct de imagine este stocata in 1, 4, 8, 16 sau 24 biti. Cu cat sunt rezervati mai multi biti de culoare pentru fiecare punct de imagine, cu atat este mai mare adancimea culorii si implicit calitatea imaginii. Acest format prezinta insa si un dezavantaj vizavi de celelalte: in masura in care este mai mare adancimea de culoare, creste si spatiul ocupat de fisier pe harddisk. Astfel se aduna rapid cativa MB, chiar si in cazul unor imagini color mici, la o rezolutie de 640x480 pixeli.



Fiecare fisier BMP este compus din mai multe parti: un header, un tabel de culoare (optional) si datele pentru punctele de imagine. In header se afla, de exemplu, informatii despre cate puncte are inaltimea si latimea imaginii si unde sunt stocate in fisier informatiile de imagine. In tabelul de culoare este stabilit modul in care sunt reprezentate culorile pe paleta de culori a placii grafice. Acest lucru este important mai ales atunci cand imaginea este salvata cu 16 milioane de culori, insa placa grafica poate reprezenta numai 256 de culori. La o adancime de culoare de 16 si 24 de biti nu exista un tabel de culoare, deoarece in acest caz informatia de culoare este stocata direct in bitmap.

In concluzie, informatiile de imagine sunt stocate intr-un fisier BMP in moduri diferite. Utilizatorul nu trebuie sa-si bata capul cu aceste amanunte, deoarece filtrele de import ale tuturor programelor de prelucrare de imagini afiseaza corect informatiile de imagine.

Fisierele BMP pot fi transferate fara probleme intre calculatoare. Deoarece datele nu sunt comprimate, la reprezentarea pe monitor sau la imprimare nu are de suferit calitatea imaginii. Dar cei care vor dori sa colectioneze pe harddisk mai multe imagini, este bine sa evite fisierele BMP. In caz contrar se vor trezi rapid cu un harddisk plin.



Pixelii dintr-o imagine de tip bitmap sunt comprimati folosind o combinatie a trei moduri de lucru. In modul RLE (run length encoded), transforma extenisia din BMP in RLE, este de 2 octeti si reprezinta de la 1 la 255 de pixeli, toti de aceeasi culoare. In secventa 04 07, de exemplu, am spus ca urmeaza patru pixeli avand culoarea 07. In modul escape, primul octet este 0 iar urmatorii octeti semnifica una dintre urmatoarele trei posibilitati: 0 reprezinta sfarsitul unei linii de imagine, 1 reprezinta sfarsitul fisierului bitmap, 2 indica o comanda delta. O comanda delta mai este urmata de inca doi octeti care reprezinta deplasarea pe orizontala si pe verticala privind locul unde va apare urmatorul pixel, in raport cu pixelul curent. Cea de-a treia modalitate este referita prin absolute mode. Prin acest mod primul octet are valoarea zero iar urmatorul octet are o valoare de 3 sau mai mare reprezentand numarul de pixeli necomprimati care urmeaza. Un exemplu de folosire a modului absolut este 00 03 09 08 06 care interpretat in mod adecvat ne spune ca urmeaza trei pixeli avand valorile 09, 08 si 06.