Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Posta electronica

Posta electronica

Posta electronica sau e-mail este un serviciu Internet ce furnizeaza o metoda de compunere, editare, transmitere si receptionare de mesaje textuale si netextuale prin reteaua Internet. Functionarea acestui serviciu este asemanatoare cu sistemul de posta traditional prin folosirea unui oficiu postal instalat pe masina server si a mai multor casute postale instalate pe masinile client, in care se receptioneaza mesajele. E-mailul este serviciul cel mai utilizat al Internetului ce asigura si accesul catre alte servicii, cum ar fi: Gopher, WAIS sau WWW.


Functionarea sistemului e-mail se bazeaza pe doua componente care sunt:

agentii utilizator referiti, adica, clientii e-mail. Ei genereaza, transmit si receptioneaza mesaje. Agentii utilizator sunt toate programele de posta electronica instalate la statia client. Acest software trebuie sa suporte protocolul POP3 (Post Office Protocol), un sistem de transmitere a mesajelor e-mail printr-un server.



Sistemul de transmitere a mesajelor sau server-ul email care preia mesajele si le transfera la destinatie.

Comunicarea intre doua calculatoare prin serviciul de posta electronica se datoreaza protocoalelor SMTP (Simple Mail Transfert Protocol) si MIME (Multiple-purpose Internet Mail Extensions). Protocolul SMTP asigura transferul mesajelor de natura textuala, iar MIME  a mesajelor ce contin pe langa text si fotografii, imagini, secvente video. Aceste protocolae sunt setate pin intermediului programului client de posta electronica prin care utilizatorii acceseaza acest serviciu. Formatul MIME (Multi-purpose Internet Mail Extensions) este o extensie a SMTP, protocolul standard pentru transferul mesajelor mail de tip textul pe Internet. Aparitia MIME a fost determinata de necesitatea transferarii si a unor fisiere de tip multimedia intre diferite masini.

Server-ul si softul client email trebuie sa identifice protocoalele SMTP sau MIME ca Outgoing Mail Server si protocolul POP3 (Post Office Protocol) sau Incoming Mail Server. Mesajele trimise pot fi compuse simplu sau pot avea atasate sau adaugate fisiere.

Adresarea mesajelor se face printr-un URL de forma:

nume_utilizator@nume_masina_server_oficiu_postal

Numele utilizatorului are maximum 8 caractere.


Sarcinile oficiului postal revin unui server care poate functiona la nivelul retelei locale a utilizatorului sau intr-o alta retea, cum ar fi un server oferit de serviciul WWW. Dupa server-ul care indeplineste functiile de oficiu postal, sistemul de posta electronica poate fi:

cu server propriu si functioneaza prin preluarea mesajelor de catre protocolul POP3;

cu server oferit de serviciul WWW, caz in care transferul mesajelor functioneaza dupa protocolul http (HyperText  Transfer Protocol).

Cele doua sisteme de posta electronica influenteaza modul in care se face adresarea mesajelor. Astfel, in sistemul email cu oficiu propriu, adresa, contul utilizatorului va fi de forma:

nume_utilizator@nume_server_oficiu_postal

iar in sistemul cu server oficiu postal oferit de Web, contul utilizatorului va fi de forma:

nume_utilizator@nume_server_email_web

De exemplu, contul student@fjsc este un cont de posta cu server oficiu postal fjsc.ro, iar contul student@yahoo.com este un cont de posta electronica cu server oficiu postal web, denumit yahoo.com.



Pentru a putea folosi serviciul email, pe server-ul oficiu postal se creaza la inceput conturile utilizator ce urmeaza a fi accesate in retea. In sistemul cu oficiu postal propriu, acelasi cont de utilizator creat la server trebuie configurat, obligatoriu, si la statia client unde se gaseste cutia postala. Configurarea se realizeaza prin programul client de email unde se receptioneaza si se compun mesajele. Consultarea casutei postale se poate face astfel, numai de la aceasta statie client. Consultarea casutei postale in sistemul de posta cu server WWW se poate realiza de la orice statie client din reteaua Internet, fara a fi necesare configurari suplimentare ale programului client email.


Etape in realizarea unui mesaj de posta electronica

1. Crearea pe serverul oficiu postal a contului utilizator.

2. Configurarea contului la statia si in programul client daca se lucreaza in sistemul de posta cu server propriu.

3. Crearea si trimiterea de mesaje.

Mesajele email sunt create si transmise folosind programe client email ce pun la dispozitia utilizatorului meniuri de comenzi necesare. De exemplu, programe client de posta electronica folosite in sistemul cu server oficiu postal propriu cunoscute sunt: Microsoft Exchange, Netscape Messenger, Microsoft Outlook, si altele. Pentru sistemul de posta electronica intermediat de web se foloseste un browser, program de navigare, care acceseaza serviciul si server-ul oficiu postal oferit pentru compunerea sau trimiterea mesajelor. In browser se va furniza adresa, URL-ul, unui serviciu de posta electronica gratuita web, cum ar fi:

http://www.hotmail.com

http://www.yahoo.com

http://webmail.netscape.com

http://mailcom.com

http://www.home.ro

http://www.rol.ro

Indiferent de sistemul de posta electronica accesat, mesajele email sunt compuse din doua parti: entete si corpul propriu-zis. Entete-ul mesajului contine adresa destinatarului sau a destinatarilor, subiectul mesajului, optiunea cc: (carbon copy), prioritatea cu care este transferat acesta.

Fig.  Entetul mesajului email


Subiectul mesajului reprezinta o scurta prezentare a continutului acestuia ce insoteste mesajul in folderul Inbox la destinatar. Optiunea CC: permite transmiterea unui mesaj la mai multi destinatari, carora li se specifica adresa.



Corpul mesajului poate contine un text scris direct de utilizator in fereastra special destinata, dar poate include prin atasare (comanda Attach) si alte informatii stocate in fisiere de diferite tipuri aflate pe propriul calculator sau la o adresa web specificata.

Fig.  Alegerea fisierului modelare.jpg care se va atasa la corpul mesajului de transmis


Fig.  Mesaj ce contine fisierul atasat modelare.jpg si care va mai include si

o pagina web specificata prin URL-ul sau


Mesajele compuse, cu un entete specificat sunt trimise catre server-ul oficiu postal si apoi catre destinatar prin actionarea comenzii Send din programul client email. Mesajele pot fi trimise cu o anumita prioritate in comparatie cu celelalte, pentru a fi tratate inainte de catre server. Gradele de prioritate sunt: normal, high, highest, low, lowest si vor fi afisate la destinatar.

Pentru a organiza mesajele trimise sau primite, programul client ofera mai multe foldere specializate. Astfel, mesajele sosite la utilizator pot fi accesate din folderul Inbox si mesajele transmise catre server-ul oficiu postal vor fi pastrate in folderul Outbox pana cand ele vor fi trimise la destinatar si puse in folderul Sent Items. Mesajele sterse se vor aseza in folderul Trash.

Fig.  Folderele manevrate de programele de email pentru organizarea mesajelor


Mesajele compuse se pot salva si stoca in fisiere .TXT sau .HTM daca se apeleaza la comanda Save din meniul File sau de pe bara de comenzi din programul client mail.


Lista de adrese (Mailing lists se foloseste pentru a trimite mesaje la mai mult de un utilizator, prin introducerea unui nume de lista de adrese in loc de un nume utilizator. Lista poate contine sute de adrese. Listele de adrese se construiesc in functie de anumite interese si preocupari. Crearea si folosirea listei de adrese depinde de softul email folosit. De cele mai multe ori, acest proces este similar cu crearea cartii de adrese. Cartea de adrese se apeleaza de comanda cu acelasi nume din programul client email.



Fig.  Adaugarea unei noi inregistrari in cartea de adrese Georgeta Drula



Tema:

1. Creati-va cate un cont de email in cadrul unui serviciu WWW - mail, completand corect tot formularul pus la dispozitie. Din noul cont creat, compuneti si trimiteti cate un mesaj catre conturile cu server propriu gdrula@fjsc.ro si cu server WWW gdrula@yahoo.com. Unul dintre mesaje sa contina un fisier imagine atasat, iar altul sa contina un fisier text formatat atasat.

  1. Creati o carte de adrese folosind propriul program email. Descrieti procedura folosita.
  2. Care sunt problemele legate de securitatea postei electronice?
  3. Explicati in scris urmatorii termeni cheie legati de posta electronica: carte de adrese, CC:, Reply, From:, Trash, SMTP, MIME, Server mail, corpul mesajului mail.

▪ Grupurile de stiri si lista de discutii

Una dintre cele mai avantajoase facilitati ale Internetului este abilitatea de a comunica simultan cu numerosi parteneri de dialog, pe subiecte de interes comun. Aceste "teleconferinte" iau forma grupului de stiri (newsgroups) si a listelor de servicii (listservs).

Serviciul de stiri (newsgroup) este o colectie de articole organizata pe subiecte. Nodurile ce pastreaza stiri se numesc "serveri de stiri" si au functii de gestiune si comunicare a stirilor sub forma unor mesaje e-mail. Grupurile de stiri au o organizare ierarhica, categoriile majore fiind: comp - calculatoare, sci - cercetare stiintifica, rec - activitati recreative, soc - social, politic, misc - diverse.


Listele de discutii (listservs - list server) functioneaza ca un serviciu email intre mai multi abonati, aflati pe aceasta lista. Mesajele primite la punctul central sunt retransmise de catre administratorul de lista sau de catre un soft automat la toti abonatii. De exemplu, o lista de discutii pentru subiectul multimedia este mmedia-l@icnucevm. Abonamentul se face prin comenzi de tipul subscribe mmedia-l nume persoana